StoryEditorOCM
DalmacijaSKUPŠTINa sd ŽUPANIJE

Župan Ževrnja: Granicu bi nam bolje čuvali lovci

Piše PSD.
30. rujna 2015. - 19:58
Pitanje migranata u Hrvatskoj, a posebno na jugu zemlje, otvorila je na skupštini Splitsko-dalmatinske županije vijećnica Anita Šimac-Rako, pitajući županijske čelnike možemo li migrante očekivati i u Dalmaciji.
– Našu granicu bolje bi čuvali naši lovci, za razliku od ovoga što sada imamo, a zadnjih petnaestak dana pomalo smo zbunjeni najavom o otvaranju južne rute. To se provuklo kroz medije kao jedna od mogućih opcija, o tome govori predsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova i drugi ljudi iz Vlade.

Kolege u Dubrovačko-neretvanskoj županiji iskazali su negodovanje, a mi smo to prepoznali kao opasnost za turizam. Sastali smo se u Županijskom stožeru za zaštitu i spašavanje i zaključili kako južna ruta ne bi bila dobra za Dalmaciju, kako sada u posezoni, tako i u sljedećoj sezoni, a gore na istoku je uspostavljena već kakva-takva logistika. Što se tiče zbivanja na Prevlaci, to otvara nove sumnje o planiranom objektu – kazao je župan Zlatko Ževrnja. Kako je rekao, razgovarao je s dubrovačko-neretvanskim županom, te čuo kako je provedena mobilizacija dijela opreme i vozila.

– Događa se nešto čudno, a što je iza žice, sigurno znaju samo premijer i ministar unutarnjih poslova – kazao je Ževrnja.

Županijski vijećnici su na aktualnom satu postavili cijeli niz aktualnih pitanja.
– Stalno se čuje kako Hrvatska raste, zanima nas osjeća li se taj rast i u našoj županiji? – pitao je župana vijećnik Mile Dadić (HDZ).

– Na žalost, stanje u našoj županiji nije takvo. Smanjen nam je proračun za 20 milijuna kuna, imamo čak pet milijuna manje za ceste. Državnih projekata je sve manje, imamo tek jedan veći projekt, most za Čiovo – poručio je Ževrnja.

Na sve veći problem nasilja upozorila je Danica Baričević (HDZ) podsjećajući na nedavni skup Povjerenstva za ravnopravnost spolova.
– Imamo samo devet mjesta u Skloništu za žrtve nasilja za cijelu Dalmaciju. Može li naša županija nešto učiniti? – pitala je vijećnica. Dobila je odgovor kako je iz županijskog proračuna izdvojeno 92 tisuće kuna, a toliko je dao i Grad Split.

– Mi nemamo prostor, no vidjet ćemo s predstavnicima Grada da se nađe novi prostor za žrtve nasilja i mi smo ponovno spremni sufinancirati sve što bude trebalo – najavio je Ževrnja.

Sapunar otišao na zadnjoj točki

Popodnevni dio Županijske skupštine Splitsko dalmatinske županije prekinut je na zadnjoj točki tijekom rasprave o produženju koncesije na pomorskom dobru u Nautičkom centru u Segetu donjem, a do prekida je došlo jer skupštinsko zasjedanje nije imao tko voditi.

Petroslav Sapunar, predsjednik Županijske skupštine napustio je sjednicu na ovoj točki što je izazvalo iznenađenje svih, a Sapunar objašnjava razloge takvog čina.

- Nisam bio u mogućnosti nastaviti sjednicu zato jer se nisam dobro osjećao, a kako u dvorani nije bio dvojice potpredsjednika Veljana Radojkovića ni Damira Ćosića koji je bio na sjednici Gradskog vijeća, nije me imao tko zamijeniti. Sjednicu ćemo nastaviti vrlo skoro i to s ovom točkom dnevnog reda – kaže Sapunar objašnjavajući zbog čega je napustio sjednicu.

Za ostale u Županijskoj skupštini njegov izlazak, međutim, nije tako beznačajan.

– Žao mi je što je do toga došlo, mi u HDZ-u smo baš neugodno iznenađeni, ja sam u ime Kluba vijećnika HDZ-a tražio stanku od 10 minuta, predsjednik Sapunar nam nije dopustio nego jednostavno otišao – govori Ante Sanader.

Ovaj je čin iznenadio i SDP-ove vijećnike.

– Moram priznati da mi je cijela situacija tragikomična, a pogotovo zato jer se točka dnevnog reda povlači zbog nekih viših interesa. Koji god interesi bili, ne razumijemo da se tako olako netko igra s vijećnićkim mandatom i radom u Županijskoj skupštini. – kaže Vedran Lendić, vijećnik SDP – a.

Inače sporna točka odnosi se na produženje koncesije u Nautičkom centru u Segetu Donjem na predjelu Brabušinac na 30 godina, a o ovoj će se točki raspravljati najvjerojatnije kroz mjesec dana do kada bi trebala biti sazvana prekinuta skupština.
OJDANA KOHAREVIĆ


Centar za izvrsnost

Naša županija će uskoro, prva u Dalmaciji, imati centar za izvrsnost, i to za najbolje matematičare, najavio nam je Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti.
– Možemo se pohvaliti kako prvi pokrećemo pilot-projekt kako bismo afirmirali mlade darovite matematičare od početka osnovne do kraja srednje škole. Centar izvrsnosti bit će smješten u školi koja će imati najbolje matematičare, a s njima će, u dogovoru s našim Sveučilištem, raditi najbolji profesori i mentori, vježbati ih i pripremati za brojna natjecanja – kaže Đonlić.
Nakon pilot-projekta s darovitim matematičarima, projekt bi se proširio i na ostale predmete.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 03:46