stdClass Object ( [id] => 1370944 [title] => Imotski autolimar i bankar ‘apostoli‘ su već 24 godine: ‘Ono što nam se dogodilo veliki je misterij‘ [alias] => imotski-autolimar-i-bankar-apostoli-su-vec-24-godine-ono-sto-nam-se-dogodilo-veliki-je-misterij [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Filip i Jakov su sveci, dva vrlo bliska i draga apostola Isusa Krista, a ima i Imotski svoga Filipa i Jakova. Ne zovu se oni tako, ali već desetljećima utjelovljuju upravo te likove u tradicionalnom uprizorenju Isusove muke, pa onda nije teško pretpostaviti zbog čega su im sumještani nadjenuli i ova biblijska imena.

Njihova prava imena su Ivan Ćosić Garo, to vam je Filip, i Ratko Borić Rato, alias Jakov, i to Jakov Stariji. A red je da ih i malo pobliže predstavimo.

Filip je, dakle, Ivan Ćosić, a u Imotskom je poznat i po nadimku Garo, 63 su mu godine i sada je u zasluženoj mirovini. Radio je on 35 godina, prvo u poslovnici Splitske banke, a poslije i OTP banke. Četiri godine, nadodajmo i to, bio je i voditelj poslovnice.

Jakov je Ratko Borić, poznatiji kao Rato, i on vam ima 80 godina. Jasno, i on je umirovljenik, ali nadaleko poznati i vrsni autolimar.

Tijekom godine njihovi poznanici i prijatelji oslovljavaju ih pretežno njihovim imenima, ali to se promijeni u ovo vrijeme korizme, kada ih svi oslovljavaju kao Filip i Jakov, imenima Isusovih apostola.

---

image

Posljednja večera

Braco Ćosić
---

Korizma je, a na Cvjetnicu se u njihovu Gradu na gori prikazuju jedinstvene žive slike Muke Isusove, kada imotske ulice i trgovi postaju hrvatski Jeruzalem.

Puštanje brade

Imoćani se, a i brojni vjernički puk iz drugih krajeva, senzibiliziraju sa samim događanjem i atmosferom koja prethodi Prikazu živih slika Muke Isusove. Već s početkom korizme vidite brojne Imoćane kako puštaju bradu, posebno apostoli, veliki svećenici, pa i sami židovski puk koji sudjeluje u prikazu. Ove godine prikaz Muke održava se 24. put, a trebao je biti i dvadeset i šesti, no za vrijeme korone, dakle dvije godine, iz opravdanih razloga manifestacija se nije održala.

Znači, još tamo poprilično daleke 1998. godine organiziran je prvi prikaz s ondašnjim Imoćanima, nasumično izabranim dragovoljcima koji su se prijavili tadašnjem župniku fra Anti Babiću, čovjeku koji je udario temelje ovog iznimnog događanja i postavio Imotski na svjetsku kartu jedinstvenog obilježavanja korizme.

Ovdje glumci amateri 24 godine, i to u maniri vrhunskih glumaca, glume zahtjevne scene Posljednje večere, Getsemanskog vrta, suđenja Isusu od strane Pilata, pa Isusov put prema Golgoti, njegovo padanje tri puta pod teretom križa, susret s Majkom Marijom, Veronikom, koja mu pruža rubac, a konačno i dolazak na Golgotu i razapinjanje, i sve to u biblijskim kostimima uz masu vjerničkog puka. E, to uistinu malo tko ima, ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu.

---

image

Scena iz uprizorenja - desna Isusova ruka na Filipovu je ramenu

Braco Ćosić
---

Jedan jedini profesionalni glumac, i to Tomislav Martić, glumio je Isusa Krista od prvog organiziranog prikaza 1998. godine do 2018., a poslije su na svoja pleća tu ulogu preuzeli Imoćani, odreda amateri.

Svi ti silni autentični biblijski kostimi, sva ta organizacija za više od 300 ljudi, sve te scene na otvorenome, sva rasvjeta, posebne kulise, rad su ruku vrijednih entuzijasta.

Rekao je dobro jedan vrsni kazališni redatelj iz Zagreba koji je jedne godine bio u večeri Cvjetne nedjelje u Imotskom na Prikazu živih slika Muke Isusove da bi to sve, a da se održava negdje drugdje, itekako koštalo.

U Imotskom se to radi bez ikakve naknade, ali najveća je plaća svakom sudioniku osjećaj pripadnosti tom događaju. Neke stvari naprosto se ne mogu kupiti novcem.

Dakle i ove godine, u smiraju Cvjetnice, 24. ožujka, Imotski će se preobraziti u Jeruzalem, a njegovi stanovnici u sudionike najpotresnijih scena u povijesti ljudskoga roda.

Posvećeni kao profesionalci

A sada je red da se vratimo Filipu i Jakovu, to jest Ivanu i Ratku, ili Gari i Rati. E, oni su rijetki dvojac koji je tu od prve glumačke postave, dakle od prvog uprizorenja iz 1998. godine.

To razdoblje od 26 godina je za nekoga malo, za nekoga puno, ali za ovu dvojicu sigurno je posebno, pogotovo za Ratka, koji ima određenih zdravstvenih problema s nogama. Ne zaboravimo, osamdeset ljeta je tu. Garo, istina, jest mlađi, ali i on veli da je četvrt stoljeća igrati jednu te istu ulogu uspjeh vrijedan profesionalca. Iako nema baš puno teksta za govoriti, itekako uči zadani tekst svaki dan.

Konačno, evo što nam kažu Jakov i Filip o ovom tradicionalnom događanju, kako ga oni svake godine dočekuju, što ih je kroz ovaj dugi niz godina najviše impresioniralo. A bilo je tu vrlo zanimljivih i nikada, bar za njih, razjašnjenih činjenica.

---

image

Ovo događanje u Imotski privlači ljude iz raznih dijelova Hrvatske

Braco Ćosić
------
image
Braco Ćosić
---

– Kako se ne bih sjećao prve Muke ispred našega samostana u Imotskom. Nas desetak uvijek smo nešto glumili, posebno za vrijeme poznate Večeri humora i zabave u našemu kinu. I onda nas je, a budući da smo i svi uvijek odlazili u našu crkvu, tadašnji župnik pozvao i iznio nam svoju ideju o organizaciji Živih slika. I sada pazite, od Večeri humora i zabave prije korizme do uloge posve drukčije naravi u Živim slikama.

Ma da su najprofesionalniji glumci, teško bi im se bilo prilagoditi. Ipak, mi smo sve to odradili kako treba, a fra Ante nam je na jedan način otvorio oči tvrdeći da je sama konfiguracija Imotskog toliko jedinstvena za takvu organizaciju da ga je odmah prozvao našim Jeruzalemom. Samo onaj križni put Isusa po našim skalinima, njegovo padanje, pa onda uspon prema našoj utvrdi Topana, s koje se kao na dlanu vidi Imotski, to razapinjanje na velikim drvenim križevima Isusa i dva razbojnika, samo je potvrdilo tu ulogu moga grada kao Jeruzalema. Svi smo tada shvatili da ima pravo i nije bilo dvojbe da ja krenem u to. Dobio sam ulogu Jakova apostola starijega i od tada sam ostao Jakov do današnjih dana. Istina, sada se malo krećem teže, ima i više teksta za naučiti na Posljednjoj večeri, ali Jakov ću biti dokle god mogu hodati. Moj prijatelj i "kolega", apostol Filip, ljudina je, a i mi smo inače svi skupa prijatelji – veli nam Jakov Ratko Borić Rato, pozivajući sve ljude dobre volje da dođu u Imotski 24. ožujka.

Na red je došao i mlađi "apostol".

Ostali u čudu

– Ja sam isto dobio poziv te 1998. godine. Tada, s 37 godina i dobrim poslom, poziv da sudjelujem u Muci za mene je bilo nešto posebno. Kao vjernik, odgojen u katoličkom duhu, bio je to, iz moje perspektive, poziv "odozgo". Prihvatio sam tu ulogu i do dana današnjih poistovjećujem se s ulogom Filipa. Pa radio sam u banci, znali su me ljudi, uredan sam svaki dan dolazio na posao, ali znali su godinama da s početkom korizme Garo mijenja izgled svoga lica.

Nema brijanja, dolazi brada. Pa bi onda krenulo ono: "Filipe, pripremaš se?" S ponosom kažem da se pripremam i tu ulogu ću igrati dok budem živ, vjerujte mi. Jedne godine zbog ozljede noge nisam sudjelovao u Muci, i to je meni, sjećam se, bio strašan udarac. A kada me pitate o nekim događajima iz Muke koje posebno pamtim, postoji jedan koji ni ja ni svi moji prijatelji apostoli ne možemo objasniti do današnjeg dana. Mi svi u kostimima, naroda kao u priči, puno sve i sve spremno za početak Prikaza živih slika Muke Isusove, kada odjednom počela padati kiša.

---

image
Braco Ćosić
---

Netko je čak spomenuo da bi trebalo odgoditi cijeli program, ali mi apostoli smo se digli i rekli kako nikakva odgoda ne dolazi u obzir. I tako, odradila se Posljednja večera, Getsemanija, suđenje i cijelim putem do Golgote, naše Topane, gore navrh grada pada kiša. Kad smo stigli na Topanu, kiša je odjednom prestala padati. Kostimi su nam bili potpuno mokri, a kakvi će i biti po takvu vremenu. Završilo je razapinjanje, Isus je skinut s križa i mi u tišini s ostalim narodom, a bilo je more ljudi, krenuli prema gradu. I pazite sad, mi apostoli stigli smo do našega samostana da se presvučemo, a na nama osušeni kostimi, kao da na njih nije pala ni jedna jedina kap kiše.

Svi smo se tada u totalnoj tišini gledali, bez ijedne riječi. Presvukli se, pozdravili i otišli svatko svojoj kući. Ostali smo u čudu. I dandanas i ja i svi oni koji su to doživjeli jednostavno nemamo objašnjenje za to. Evo i Jakov, moj Rato, toga se sjeća i kada o tome počnemo govoriti, više šutimo zamišljeni nego da nešto govorimo. Ostat će nam to vječni misterij – veli nam Ivan Ćosić Garo.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MUKA ISUSOVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => MUKA ISUSOVA 2 0 8017 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-07 13:21:54 [created_by] => 3102 [created_by_alias] => Braco Ćosić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-10 09:24:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-10 09:24:27 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Imotski vodoinstalater i bankar 'apostoli' su već 24 godine: 'Ono što nam se dogodilo veliki je misterij' page_title=Imotski vodoinstalater i bankar 'apostoli' su već 24 godine: 'Ono što nam se dogodilo veliki je misterij' [metakey] => Imotski, žive slike muke isusove, ivan ćosić, ratko borić, apostoli, misterij [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/07\/26720919.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/26720917.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/26720916.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/26720918.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/26720921.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/26720922.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/26720923.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/26720924.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/26720920.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dva prijatelja ove godine \u0107e glumiti apostole 24. put<\/p>","

Posljednja ve\u010dera<\/p>","","","

Scena iz uprizorenja - desna Isusova ruka na Filipovu je ramenu<\/p>","

Ovo doga\u0111anje u Imotski privla\u010di ljude iz raznih dijelova Hrvatske<\/p>","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_26720919_1920.jpg":"1920x1080","k_26720919_1280.jpg":"1280x1280","k_26720919_1024.jpg":"1024x1024","k_26720919_640.jpg":"640x640","k_26720919_480.jpg":"480x480","k_26720919_340.jpg":"340x340","k_26720919_220.jpg":"220x220","o_26720919_1280.jpg":"1280x960","o_26720919_1024.jpg":"1024x768","o_26720919_640.jpg":"640x480","o_26720919_480.jpg":"480x360","o_26720919_340.jpg":"340x255","o_26720919_220.jpg":"220x165","h_26720919_1280.jpg":"1280x854","h_26720919_1024.jpg":"1024x683","h_26720919_640.jpg":"640x427","h_26720919_480.jpg":"480x320","h_26720919_340.jpg":"340x227","h_26720919_220.jpg":"220x147","pp_26720919_1280.jpg":"1280x1628","pp_26720919_1024.jpg":"1024x1303","pp_26720919_640.jpg":"640x814","pp_26720919_480.jpg":"480x611","pp_26720919_340.jpg":"340x432","pp_26720919_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1152","hd_26720917_1920.jpg":"1920x1080","k_26720917_1280.jpg":"1280x1280","k_26720917_1024.jpg":"1024x1024","k_26720917_640.jpg":"640x640","k_26720917_480.jpg":"480x480","k_26720917_340.jpg":"340x340","k_26720917_220.jpg":"220x220","o_26720917_1280.jpg":"1280x768","o_26720917_1024.jpg":"1024x614","o_26720917_640.jpg":"640x384","o_26720917_480.jpg":"480x288","o_26720917_340.jpg":"340x204","o_26720917_220.jpg":"220x132","h_26720917_1280.jpg":"1280x854","h_26720917_1024.jpg":"1024x683","h_26720917_640.jpg":"640x427","h_26720917_480.jpg":"480x320","h_26720917_340.jpg":"340x227","h_26720917_220.jpg":"220x147","pp_26720917_1280.jpg":"1280x1628","pp_26720917_1024.jpg":"1024x1303","pp_26720917_640.jpg":"640x814","pp_26720917_480.jpg":"480x611","pp_26720917_340.jpg":"340x432","pp_26720917_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26720916_1920.jpg":"1920x1080","k_26720916_1280.jpg":"1280x1280","k_26720916_1024.jpg":"1024x1024","k_26720916_640.jpg":"640x640","k_26720916_480.jpg":"480x480","k_26720916_340.jpg":"340x340","k_26720916_220.jpg":"220x220","o_26720916_1280.jpg":"1280x854","o_26720916_1024.jpg":"1024x683","o_26720916_640.jpg":"640x427","o_26720916_480.jpg":"480x320","o_26720916_340.jpg":"340x227","o_26720916_220.jpg":"220x146","h_26720916_1280.jpg":"1280x854","h_26720916_1024.jpg":"1024x683","h_26720916_640.jpg":"640x427","h_26720916_480.jpg":"480x320","h_26720916_340.jpg":"340x227","h_26720916_220.jpg":"220x147","pp_26720916_1280.jpg":"1280x1628","pp_26720916_1024.jpg":"1024x1303","pp_26720916_640.jpg":"640x814","pp_26720916_480.jpg":"480x611","pp_26720916_340.jpg":"340x432","pp_26720916_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26720918_1920.jpg":"1920x1080","k_26720918_1280.jpg":"1280x1280","k_26720918_1024.jpg":"1024x1024","k_26720918_640.jpg":"640x640","k_26720918_480.jpg":"480x480","k_26720918_340.jpg":"340x340","k_26720918_220.jpg":"220x220","o_26720918_1280.jpg":"1280x960","o_26720918_1024.jpg":"1024x768","o_26720918_640.jpg":"640x480","o_26720918_480.jpg":"480x360","o_26720918_340.jpg":"340x255","o_26720918_220.jpg":"220x165","h_26720918_1280.jpg":"1280x854","h_26720918_1024.jpg":"1024x683","h_26720918_640.jpg":"640x427","h_26720918_480.jpg":"480x320","h_26720918_340.jpg":"340x227","h_26720918_220.jpg":"220x147","pp_26720918_1280.jpg":"1280x1628","pp_26720918_1024.jpg":"1024x1303","pp_26720918_640.jpg":"640x814","pp_26720918_480.jpg":"480x611","pp_26720918_340.jpg":"340x432","pp_26720918_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26720921_1920.jpg":"1920x1080","k_26720921_1280.jpg":"1280x1280","k_26720921_1024.jpg":"1024x1024","k_26720921_640.jpg":"640x640","k_26720921_480.jpg":"480x480","k_26720921_340.jpg":"340x340","k_26720921_220.jpg":"220x220","o_26720921_1280.jpg":"1280x853","o_26720921_1024.jpg":"1024x682","o_26720921_640.jpg":"640x426","o_26720921_480.jpg":"480x320","o_26720921_340.jpg":"340x226","o_26720921_220.jpg":"220x146","h_26720921_1280.jpg":"1280x854","h_26720921_1024.jpg":"1024x683","h_26720921_640.jpg":"640x427","h_26720921_480.jpg":"480x320","h_26720921_340.jpg":"340x227","h_26720921_220.jpg":"220x147","pp_26720921_1280.jpg":"1280x1628","pp_26720921_1024.jpg":"1024x1303","pp_26720921_640.jpg":"640x814","pp_26720921_480.jpg":"480x611","pp_26720921_340.jpg":"340x432","pp_26720921_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1620x1080","hd_26720922_1920.jpg":"1920x1080","k_26720922_1280.jpg":"1280x1280","k_26720922_1024.jpg":"1024x1024","k_26720922_640.jpg":"640x640","k_26720922_480.jpg":"480x480","k_26720922_340.jpg":"340x340","k_26720922_220.jpg":"220x220","o_26720922_1280.jpg":"1280x853","o_26720922_1024.jpg":"1024x682","o_26720922_640.jpg":"640x426","o_26720922_480.jpg":"480x320","o_26720922_340.jpg":"340x226","o_26720922_220.jpg":"220x146","h_26720922_1280.jpg":"1280x854","h_26720922_1024.jpg":"1024x683","h_26720922_640.jpg":"640x427","h_26720922_480.jpg":"480x320","h_26720922_340.jpg":"340x227","h_26720922_220.jpg":"220x147","pp_26720922_1280.jpg":"1280x1628","pp_26720922_1024.jpg":"1024x1303","pp_26720922_640.jpg":"640x814","pp_26720922_480.jpg":"480x611","pp_26720922_340.jpg":"340x432","pp_26720922_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1152","hd_26720923_1920.jpg":"1920x1080","k_26720923_1280.jpg":"1280x1280","k_26720923_1024.jpg":"1024x1024","k_26720923_640.jpg":"640x640","k_26720923_480.jpg":"480x480","k_26720923_340.jpg":"340x340","k_26720923_220.jpg":"220x220","o_26720923_1280.jpg":"1280x768","o_26720923_1024.jpg":"1024x614","o_26720923_640.jpg":"640x384","o_26720923_480.jpg":"480x288","o_26720923_340.jpg":"340x204","o_26720923_220.jpg":"220x132","h_26720923_1280.jpg":"1280x854","h_26720923_1024.jpg":"1024x683","h_26720923_640.jpg":"640x427","h_26720923_480.jpg":"480x320","h_26720923_340.jpg":"340x227","h_26720923_220.jpg":"220x147","pp_26720923_1280.jpg":"1280x1628","pp_26720923_1024.jpg":"1024x1303","pp_26720923_640.jpg":"640x814","pp_26720923_480.jpg":"480x611","pp_26720923_340.jpg":"340x432","pp_26720923_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26720924_1920.jpg":"1920x1080","k_26720924_1280.jpg":"1280x1280","k_26720924_1024.jpg":"1024x1024","k_26720924_640.jpg":"640x640","k_26720924_480.jpg":"480x480","k_26720924_340.jpg":"340x340","k_26720924_220.jpg":"220x220","o_26720924_1280.jpg":"1280x853","o_26720924_1024.jpg":"1024x682","o_26720924_640.jpg":"640x426","o_26720924_480.jpg":"480x320","o_26720924_340.jpg":"340x226","o_26720924_220.jpg":"220x146","h_26720924_1280.jpg":"1280x854","h_26720924_1024.jpg":"1024x683","h_26720924_640.jpg":"640x427","h_26720924_480.jpg":"480x320","h_26720924_340.jpg":"340x227","h_26720924_220.jpg":"220x147","pp_26720924_1280.jpg":"1280x1628","pp_26720924_1024.jpg":"1024x1303","pp_26720924_640.jpg":"640x814","pp_26720924_480.jpg":"480x611","pp_26720924_340.jpg":"340x432","pp_26720924_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1620x1080","hd_26720920_1920.jpg":"1920x1080","k_26720920_1280.jpg":"1280x1280","k_26720920_1024.jpg":"1024x1024","k_26720920_640.jpg":"640x640","k_26720920_480.jpg":"480x480","k_26720920_340.jpg":"340x340","k_26720920_220.jpg":"220x220","o_26720920_1280.jpg":"1280x853","o_26720920_1024.jpg":"1024x682","o_26720920_640.jpg":"640x426","o_26720920_480.jpg":"480x320","o_26720920_340.jpg":"340x226","o_26720920_220.jpg":"220x146","h_26720920_1280.jpg":"1280x854","h_26720920_1024.jpg":"1024x683","h_26720920_640.jpg":"640x427","h_26720920_480.jpg":"480x320","h_26720920_340.jpg":"340x227","h_26720920_220.jpg":"220x147","pp_26720920_1280.jpg":"1280x1628","pp_26720920_1024.jpg":"1024x1303","pp_26720920_640.jpg":"640x814","pp_26720920_480.jpg":"480x611","pp_26720920_340.jpg":"340x432","pp_26720920_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15638756 Threads: 6 Questions: 3221791111 Slow queries: 7282089 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236381624 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/imotski-autolimar-i-bankar-apostoli-su-vec-24-godine-ono-sto-nam-se-dogodilo-veliki-je-misterij-1370944 [printLink] => /dalmacija/zagora/imotski-autolimar-i-bankar-apostoli-su-vec-24-godine-ono-sto-nam-se-dogodilo-veliki-je-misterij-1370944?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 410112 [name] => imotski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => imotski [link] => /tag/imotski ) [1] => stdClass Object ( [id] => 378087 [name] => žive slike muke isusove [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zive-slike-muke-isusove [link] => /tag/zive-slike-muke-isusove ) [2] => stdClass Object ( [id] => 690449 [name] => ivan ćosić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-11 15:32:15 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-cosic [link] => /tag/ivan-cosic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 750942 [name] => ratko borić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-08 15:51:52 [main_article_id] => 0 [alias] => ratko-boric [link] => /tag/ratko-boric ) [4] => stdClass Object ( [id] => 750943 [name] => apostoli [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-08 15:51:52 [main_article_id] => 0 [alias] => apostoli [link] => /tag/apostoli ) [5] => stdClass Object ( [id] => 336450 [name] => misterij [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => misterij [link] => /tag/misterij ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MUKA ISUSOVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Imotski autolimar i bankar ‘apostoli‘ su već 24 godine: ‘Ono što nam se dogodilo veliki je misterij‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3102 [name] => Braco Ćosić [username] => braco-osi [email] => braco-osi@sd.hr [password] => $2y$10$pEponZKy.W19MPkYSiqkv.Ry0kcdLRFTGG/t9C4UByKUQ844ONGGm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/braco-cosic-3102 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1620 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4d8d94f509304aa7a3170709916b5103?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26720919.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Braco Ćosić [mainImageDesc] =>

Dva prijatelja ove godine će glumiti apostole 24. put

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26720919.jpg [title] =>

Dva prijatelja ove godine će glumiti apostole 24. put

Braco Ćosić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26720917.jpg [title] =>

Posljednja večera

Braco Ćosić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26720916.jpg [title] => Braco Ćosić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26720918.jpg [title] => Braco Ćosić ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26720921.jpg [title] =>

Scena iz uprizorenja - desna Isusova ruka na Filipovu je ramenu

Braco Ćosić ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26720922.jpg [title] =>

Ovo događanje u Imotski privlači ljude iz raznih dijelova Hrvatske

Braco Ćosić ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26720923.jpg [title] => Braco Ćosić ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26720924.jpg [title] => Braco Ćosić ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26720920.jpg [title] => Braco Ćosić ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Filip i Jakov su sveci, dva vrlo bliska i draga apostola Isusa Krista, a ima i Imotski svoga Filipa i Jakova. Ne zovu se oni tako, ali već desetljećima utjelovljuju upravo te likove u tradicionalnom uprizorenju Isusove muke, pa onda nije teško pretpostaviti zbog čega su im sumještani nadjenuli i ova biblijska imena.

Njihova prava imena su Ivan Ćosić Garo, to vam je Filip, i Ratko Borić Rato, alias Jakov, i to Jakov Stariji. A red je da ih i malo pobliže predstavimo.

Filip je, dakle, Ivan Ćosić, a u Imotskom je poznat i po nadimku Garo, 63 su mu godine i sada je u zasluženoj mirovini. Radio je on 35 godina, prvo u poslovnici Splitske banke, a poslije i OTP banke. Četiri godine, nadodajmo i to, bio je i voditelj poslovnice.

Jakov je Ratko Borić, poznatiji kao Rato, i on vam ima 80 godina. Jasno, i on je umirovljenik, ali nadaleko poznati i vrsni autolimar.

Tijekom godine njihovi poznanici i prijatelji oslovljavaju ih pretežno njihovim imenima, ali to se promijeni u ovo vrijeme korizme, kada ih svi oslovljavaju kao Filip i Jakov, imenima Isusovih apostola.

---

image

Posljednja večera

Braco Ćosić
---

Korizma je, a na Cvjetnicu se u njihovu Gradu na gori prikazuju jedinstvene žive slike Muke Isusove, kada imotske ulice i trgovi postaju hrvatski Jeruzalem.

Puštanje brade

Imoćani se, a i brojni vjernički puk iz drugih krajeva, senzibiliziraju sa samim događanjem i atmosferom koja prethodi Prikazu živih slika Muke Isusove. Već s početkom korizme vidite brojne Imoćane kako puštaju bradu, posebno apostoli, veliki svećenici, pa i sami židovski puk koji sudjeluje u prikazu. Ove godine prikaz Muke održava se 24. put, a trebao je biti i dvadeset i šesti, no za vrijeme korone, dakle dvije godine, iz opravdanih razloga manifestacija se nije održala.

Znači, još tamo poprilično daleke 1998. godine organiziran je prvi prikaz s ondašnjim Imoćanima, nasumično izabranim dragovoljcima koji su se prijavili tadašnjem župniku fra Anti Babiću, čovjeku koji je udario temelje ovog iznimnog događanja i postavio Imotski na svjetsku kartu jedinstvenog obilježavanja korizme.

Ovdje glumci amateri 24 godine, i to u maniri vrhunskih glumaca, glume zahtjevne scene Posljednje večere, Getsemanskog vrta, suđenja Isusu od strane Pilata, pa Isusov put prema Golgoti, njegovo padanje tri puta pod teretom križa, susret s Majkom Marijom, Veronikom, koja mu pruža rubac, a konačno i dolazak na Golgotu i razapinjanje, i sve to u biblijskim kostimima uz masu vjerničkog puka. E, to uistinu malo tko ima, ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu.

---

image

Scena iz uprizorenja - desna Isusova ruka na Filipovu je ramenu

Braco Ćosić
---

Jedan jedini profesionalni glumac, i to Tomislav Martić, glumio je Isusa Krista od prvog organiziranog prikaza 1998. godine do 2018., a poslije su na svoja pleća tu ulogu preuzeli Imoćani, odreda amateri.

Svi ti silni autentični biblijski kostimi, sva ta organizacija za više od 300 ljudi, sve te scene na otvorenome, sva rasvjeta, posebne kulise, rad su ruku vrijednih entuzijasta.

Rekao je dobro jedan vrsni kazališni redatelj iz Zagreba koji je jedne godine bio u večeri Cvjetne nedjelje u Imotskom na Prikazu živih slika Muke Isusove da bi to sve, a da se održava negdje drugdje, itekako koštalo.

U Imotskom se to radi bez ikakve naknade, ali najveća je plaća svakom sudioniku osjećaj pripadnosti tom događaju. Neke stvari naprosto se ne mogu kupiti novcem.

Dakle i ove godine, u smiraju Cvjetnice, 24. ožujka, Imotski će se preobraziti u Jeruzalem, a njegovi stanovnici u sudionike najpotresnijih scena u povijesti ljudskoga roda.

Posvećeni kao profesionalci

A sada je red da se vratimo Filipu i Jakovu, to jest Ivanu i Ratku, ili Gari i Rati. E, oni su rijetki dvojac koji je tu od prve glumačke postave, dakle od prvog uprizorenja iz 1998. godine.

To razdoblje od 26 godina je za nekoga malo, za nekoga puno, ali za ovu dvojicu sigurno je posebno, pogotovo za Ratka, koji ima određenih zdravstvenih problema s nogama. Ne zaboravimo, osamdeset ljeta je tu. Garo, istina, jest mlađi, ali i on veli da je četvrt stoljeća igrati jednu te istu ulogu uspjeh vrijedan profesionalca. Iako nema baš puno teksta za govoriti, itekako uči zadani tekst svaki dan.

Konačno, evo što nam kažu Jakov i Filip o ovom tradicionalnom događanju, kako ga oni svake godine dočekuju, što ih je kroz ovaj dugi niz godina najviše impresioniralo. A bilo je tu vrlo zanimljivih i nikada, bar za njih, razjašnjenih činjenica.

---

image

Ovo događanje u Imotski privlači ljude iz raznih dijelova Hrvatske

Braco Ćosić
------
image
Braco Ćosić
---

– Kako se ne bih sjećao prve Muke ispred našega samostana u Imotskom. Nas desetak uvijek smo nešto glumili, posebno za vrijeme poznate Večeri humora i zabave u našemu kinu. I onda nas je, a budući da smo i svi uvijek odlazili u našu crkvu, tadašnji župnik pozvao i iznio nam svoju ideju o organizaciji Živih slika. I sada pazite, od Večeri humora i zabave prije korizme do uloge posve drukčije naravi u Živim slikama.

Ma da su najprofesionalniji glumci, teško bi im se bilo prilagoditi. Ipak, mi smo sve to odradili kako treba, a fra Ante nam je na jedan način otvorio oči tvrdeći da je sama konfiguracija Imotskog toliko jedinstvena za takvu organizaciju da ga je odmah prozvao našim Jeruzalemom. Samo onaj križni put Isusa po našim skalinima, njegovo padanje, pa onda uspon prema našoj utvrdi Topana, s koje se kao na dlanu vidi Imotski, to razapinjanje na velikim drvenim križevima Isusa i dva razbojnika, samo je potvrdilo tu ulogu moga grada kao Jeruzalema. Svi smo tada shvatili da ima pravo i nije bilo dvojbe da ja krenem u to. Dobio sam ulogu Jakova apostola starijega i od tada sam ostao Jakov do današnjih dana. Istina, sada se malo krećem teže, ima i više teksta za naučiti na Posljednjoj večeri, ali Jakov ću biti dokle god mogu hodati. Moj prijatelj i "kolega", apostol Filip, ljudina je, a i mi smo inače svi skupa prijatelji – veli nam Jakov Ratko Borić Rato, pozivajući sve ljude dobre volje da dođu u Imotski 24. ožujka.

Na red je došao i mlađi "apostol".

Ostali u čudu

– Ja sam isto dobio poziv te 1998. godine. Tada, s 37 godina i dobrim poslom, poziv da sudjelujem u Muci za mene je bilo nešto posebno. Kao vjernik, odgojen u katoličkom duhu, bio je to, iz moje perspektive, poziv "odozgo". Prihvatio sam tu ulogu i do dana današnjih poistovjećujem se s ulogom Filipa. Pa radio sam u banci, znali su me ljudi, uredan sam svaki dan dolazio na posao, ali znali su godinama da s početkom korizme Garo mijenja izgled svoga lica.

Nema brijanja, dolazi brada. Pa bi onda krenulo ono: "Filipe, pripremaš se?" S ponosom kažem da se pripremam i tu ulogu ću igrati dok budem živ, vjerujte mi. Jedne godine zbog ozljede noge nisam sudjelovao u Muci, i to je meni, sjećam se, bio strašan udarac. A kada me pitate o nekim događajima iz Muke koje posebno pamtim, postoji jedan koji ni ja ni svi moji prijatelji apostoli ne možemo objasniti do današnjeg dana. Mi svi u kostimima, naroda kao u priči, puno sve i sve spremno za početak Prikaza živih slika Muke Isusove, kada odjednom počela padati kiša.

---

image
Braco Ćosić
---

Netko je čak spomenuo da bi trebalo odgoditi cijeli program, ali mi apostoli smo se digli i rekli kako nikakva odgoda ne dolazi u obzir. I tako, odradila se Posljednja večera, Getsemanija, suđenje i cijelim putem do Golgote, naše Topane, gore navrh grada pada kiša. Kad smo stigli na Topanu, kiša je odjednom prestala padati. Kostimi su nam bili potpuno mokri, a kakvi će i biti po takvu vremenu. Završilo je razapinjanje, Isus je skinut s križa i mi u tišini s ostalim narodom, a bilo je more ljudi, krenuli prema gradu. I pazite sad, mi apostoli stigli smo do našega samostana da se presvučemo, a na nama osušeni kostimi, kao da na njih nije pala ni jedna jedina kap kiše.

Svi smo se tada u totalnoj tišini gledali, bez ijedne riječi. Presvukli se, pozdravili i otišli svatko svojoj kući. Ostali smo u čudu. I dandanas i ja i svi oni koji su to doživjeli jednostavno nemamo objašnjenje za to. Evo i Jakov, moj Rato, toga se sjeća i kada o tome počnemo govoriti, više šutimo zamišljeni nego da nešto govorimo. Ostat će nam to vječni misterij – veli nam Ivan Ćosić Garo.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić
Braco Ćosić

Dva prijatelja ove godine će glumiti apostole 24. put

Braco Ćosić

Posljednja večera

Braco Ćosić

Scena iz uprizorenja - desna Isusova ruka na Filipovu je ramenu

Braco Ćosić

Ovo događanje u Imotski privlači ljude iz raznih dijelova Hrvatske

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/imotski-autolimar-i-bankar-apostoli-su-vec-24-godine-ono-sto-nam-se-dogodilo-veliki-je-misterij-1370944 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f61fd0a43c31a1c6a471c61478550ed504187bc4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Imotski+autolimar+i+bankar+%E2%80%98apostoli%E2%80%98+su+ve%C4%87+24+godine%3A+%E2%80%98Ono+%C5%A1to+nam+se+dogodilo+veliki+je+misterij%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fimotski-autolimar-i-bankar-apostoli-su-vec-24-godine-ono-sto-nam-se-dogodilo-veliki-je-misterij-1370944 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fimotski-autolimar-i-bankar-apostoli-su-vec-24-godine-ono-sto-nam-se-dogodilo-veliki-je-misterij-1370944 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MUKA ISUSOVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
ZagoraMUKA ISUSOVA

Imotski autolimar i bankar ‘apostoli‘ su već 24 godine: ‘Ono što nam se dogodilo veliki je misterij‘

Piše Braco Ćosić
10. ožujka 2024. - 10:24

Filip i Jakov su sveci, dva vrlo bliska i draga apostola Isusa Krista, a ima i Imotski svoga Filipa i Jakova. Ne zovu se oni tako, ali već desetljećima utjelovljuju upravo te likove u tradicionalnom uprizorenju Isusove muke, pa onda nije teško pretpostaviti zbog čega su im sumještani nadjenuli i ova biblijska imena.

Njihova prava imena su Ivan Ćosić Garo, to vam je Filip, i Ratko Borić Rato, alias Jakov, i to Jakov Stariji. A red je da ih i malo pobliže predstavimo.

Filip je, dakle, Ivan Ćosić, a u Imotskom je poznat i po nadimku Garo, 63 su mu godine i sada je u zasluženoj mirovini. Radio je on 35 godina, prvo u poslovnici Splitske banke, a poslije i OTP banke. Četiri godine, nadodajmo i to, bio je i voditelj poslovnice.

Jakov je Ratko Borić, poznatiji kao Rato, i on vam ima ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 11:16