StoryEditorOCM
Zagora‘POKAŽI SRCE‘

Akcija NK Imotski: ‘Prevencija je važna za najmlađe sportaše, da roditelji i treneri znaju kakva su djeca zdravlja‘

Piše Braco Ćosić
12. veljače 2024. - 21:29

Trodnevna akcija Nogometnog kluba "Imotski" na stadionu u Gospinom docu naišla je na izuzetan odaziv kako među sportašima, tako i među roditeljima mladih natjecatelja.

Imoćani su se uključili u nacionalnu akciju "Pokaži srce", koju podržava i Hrvatski nogometni savez, a provodi je Institut za sportsku medicinu i unaprjeđenje zdravlja iz Zagreba. Upravo u prostorima obnovljenog sportskog objekta su stručnjaci, redom specijalizanti medicine i fitoterapeuti, pregledali više od 200 mališana koji igraju u nogometnim klubovima "Imotski", "Vinjani" i "Croatia" iz Zmijavaca.

- Ponosni smo na akciju zato što smo je organizirali u prostorima kluba koji daje pažnju zdravlju svih naših igrača i uvijek se trudi da i naš stručni kadar koji vodi tu djecu bude educiran za trenutke kada nešto na žalost pođe po zlu na treninzima ili utakmicama - kazao je Ivica Kvesić, tajnik NK "Imotski".

image
Braco Ćosić

- Prevencija je dobro došla, posebno za one najmlađe da u samom startu njihovi roditelji i oni koji ih vode u klubovima znaju kakvo je njihovo zdravstveno stanje. Raduje me i činjenica da osim nekoliko slučajeva gdje smo morali nešto više pregledavati, nije bilo drastičnih situacija sa zdravljem ove djece.

Mogu kazati da su mladi Imoćani zdravi, ali i da uvijek treba imati i preglede i edukacije onih koji ih vode - istaknuo je dr. Filip Begić.

Djeca, ali i njihovi roditelji strpljivo su čekali na preglede.

- I ja sam se nekada bavio sportom, ali bismo možda imali neke preglede, rekao bih više reda radi, a znam da su mi stariji igrači pričali da su igrali godinama, a pregleda ne bi imali. Danas, vidite, što se događa po sportskim terenima, poglavito nogometnima.

image
Braco Ćosić

Akcija je izvrsna kao preventiva, kako bih i ja kao roditelj bio upoznat sa stanjem zdravlja moga djeteta, iako i privatno odemo do liječnika, jer mi se dijete želi baviti nogometom - izjavio je otac jednog od mlaih sportaša.

- Što se tiče lokomotornih sposobnosti pregledane djece, nije bilo nekih velikih problema, uz nekoliko slučajeva ravnih stopala, pa su sada i roditelji upoznati s tim - rekao je fizioterapeut Dario Vrbanac.

Osim pregleda mladih nogometaša, za njihove trenere, fizioterapeute i pomoćno osoblje održano je predavanje o temi djelovanja u prvim minutama zdravstvenog problema, posebno zatajenja srca na sportskim terenima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:14