Dalmacija Split

nitko bez krova nad glavom!

I splitski Most obilježio Svjetski dan beskućnika: "U Splitu ih je 69, a imamo 22 kreveta"

nitko bez krova nad glavom!
Nitko gladan, nitko bez krova i nitko bez podrške – slogan je ovogodišnje akcije koja se u organizaciji Hrvatske mreže za beskućnike povodom obilježavanja Svjetskog dana beskućnika u četvrtak provodila u šest hrvatskih gradova u 11.55 sati prigodnim desetominutnim performansom.

Split je ovaj dan obilježio na Rivi, gdje je nekoliko stotina učenika - volontera, što osnovnih što srednjih škola, u tišini zajedno s beskućnicima sjedilo na kartonskim kutijama, s transparentima u rukama.

Kartonske kutije simboliziraju jedino što jedan beskućnik ima – ona mu je istovremeno i krevet, i stol, ormar, kišobran, ormar...

Tijesno prihvatilište


-Time smo željeli ukazati na činjenicu da je beskućnika iz dana u dan sve više. U Splitu ih je trenutno 69, dok su smještajni kapaciteti sada 22 kreveta. To je tri puta više od onog broja o kojemo skrbimo – kazao nam je Dado Lelas, predsjednik Hrvatske mreže za beskućnika, ujedno i voditelja prihvatilišta udruge “Most” i dodao kako će novi prostori koji se uređuju u Gundulićevoj imati barem 50 kreveta, što bi trebalo biti dovoljno za prihvat.

Naime, ne žele svi, kako navodi Lelas, prihvat, pa spavaju u kombijima, podrumskim prostorijama, brodovima, barakama, kamp kućicama...

Djeca iz domova

Đordana Barbarić, predsjednica udruge “Most” posebno je istaknula problem sve većeg broja mladih beskućnika u dobi od 20 do 30 godina.

-Ovom prilikom želimo o tome posebno progovoriti. Radi se uglavnom o djeci iz domova, bez roditelja, koja su nakon 18. godine ostala prepuštena sebi, ili o djeci iz odgojnih domova, iz zatvora, koja se nisu uspjela snaći. Zato posebno stavljamo naglasak na dio našeg slogana koji se odnosi na podršku, jer je to ključna riječ koja uključuje požrtvovnost i empatiju i to je ono što svatko od nas može pružiti – istaknula je Barbarić.

Svjetski dan beskućnika po prvi se put u Hrvatskoj obilježio prošle godine i to otvorenim pismom kojim se skrenula pažnja na probleme ove kategorije ljudi.


Nikolina Lulić
Foto: Božidar Vukičević / CROPIX
Naslovnica Split