Dalmacija Split

Za beskućnike želi kužinavat 316 dobrovoljaca

Prijavili su se   i pripadnici Flotile HRM-a, Skautski klub Marjan, Odjel za fizikalnu terapiju-lokalitet Križine, Udruga Srce, SAI centar Split, bajkeri kluba Fjaka, Društvo Makedonaca u Splitu, klapa Gregada i još mnogi drugi..., oduševljene su

Još je samo 50 slobodnih termina za “O la la večere” u 2012. godini! Naime, Ladi Štefek i Lani Miko Iljadici, inicijatoricama originalne i predivne humanitarne akcije kuhanja večere za štićenike Prihvatilišta za beskućnike, prijavilo se čak 316 kuhara dobrovoljaca. Lada i Lana su oduševljene ovim brojkama ali i kompletnom izvrsnom “vibrom” koja od početka prati ovaj projekt.

Ima čak ljudi koji su toliko uživali u kužinavanju za beskućnike da bi čak i ponovili avanturu.

Stranica na Facebooku

- Onaj moment uzbuđenja kad triba smislit šta će se kuvat, pa po spizu ić, organizirat se, uzbuđenje dok se kužinaje, familja... svi gledaju u teće... babe, dide, dica se muvaju, svi su uzbuđeni ili grintaju... - napisano je na Facebook stranici “O la la 366 večera”, gdje se iz dana u dan prati ova akcija i čak prilažu fotografije skuhanih jela.

Iznenadilo nas je da su se, osim pojedinaca, za dobrovoljno kuhanje prijavili i pripadnici Flotile Hrvatske ratne mornarice. Oni će kuhati dva puta, i to od 7. do 10. kolovoza, pa od 4. do 7. prosinca. No, kako nam Lana i Lada govore, imaju i još zanimljivih kuharskih ekipa.

- Najviše prijavljenih, više od pet, osim ekipe iz udruge MoST-a, ima iz Skautskog kluba Marjan, s Odjela za fizikalnu terapiju-lokalitet Križine, iz Gradskog kotara Žnjan, Udruge Srce, SAI centra Split... Po jedan ili dva datuma imaju bajkeri kluba Fjaka, Planinarsko društvo Hum s Visa, Društvo Makedonaca u Splitu, Skautski klub Meje, OIP Posejdon, Pučko otvoreno učilište - prekvalifikacija za kuhare, Laburisti Kaštela, Levanat Kaštela, Crveni križ Mertojak, klapa Gregada... - nabraja Lada, unaprijed se ispričavajući kako je sigurno koga zaboravila napisati. Kazala nam je i da im je Dom za stare “Zlatne godine” zlatni kvisko, kad god nam zatreba.

- Sve je ovo počelo iz srca, naravno! Jer suosjećanje je odgovor na mnoga pitanja koja nas okružuju. Suosjećanje bez osude, bez razmišljanja... onako direktno iz srca. Nismo bile samouvjerene i prepotentne da smo izmislile toplu vodu i da će projekt “O La La” imat ovakav odaziv. Znale smo da će nas naši prijatelji i familja popratit, da ćemo skupit neke večere. Ali dogodilo se čudo! Čudo, ljudi, čudo! Split je reagira brzinom munje... - oduševljena je Lana Miko Iljadica.

diana barbarić

Torte za rođendan

Osim što su potaknule Splićane da kuhaju večere za beskućnike, Lana i Lada su ih uspjele animirati i da za svih 18 korisnika Prihvata naprave i torte za njihove rođendane. - Šta se torti tiče, Lana i ja smo razmišljale kako dopunit akciju kad ponestane datuma i onda smo se domislile da obilježimo rođendane korisnika Prihvata. Stavile smo na Fejs ideju s naznakom: imamo vrimena, razmislite o ideji i u 33 minute već je devet torti bilo rezervirano. Ka da mi dilimo, a ne da tražimo da neko peče za dar?! - oduševljeno će Lada, otkrivši nam i to kako je u roku od 24 sata osigurano svih 18 torti.

Naslovnica Split