StoryEditorOCM
Dalmacijanije karepovac jedini

Burna rasprava na Županijskoj skupštini otkrila u koja dva splitska kvarta zrak nije prve kategorije

20. prosinca 2017. - 18:08

Uz želje vijećnicima za sretan Božić i uspješnu Novu godinu Petroslava Sapunara, predsjednika Županijske skupštine splitsko-dalmatinske županije i Blaženka Bobana, župana splitsko-dalmatinskog, okončana je ovogodišnja posljednja 7. sjednica Županijske skupštine SDŽ.
A od 16 točaka dnevnog reda, čak ih je 13 usvojeno jednoglasno uz prisustvo 45 od 51 vijećnika, dok se rasprava razvila tek na prijedlogu "Programa zaštite zraka, ozonskog sloja ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama u SDŽ za razdoblje 2017.-2020. " koje je predstavila Marija Vuković, pročelnica Upravnog odjela za komunalne poslove, komunalnu infrastrukturu i zaštitu okoliša, a ispisanog na čak 568 stranica.
Našlo se tu puno podataka, i za laike i za stručnjake, puno upustava za očuvanje prirode, ali i podatak kako imamo uglavnom svugdje kvalitetu zraka prve kategorije, osim na području splitskih Gripa i Poljuda, te sada aktualnog Karepovca.
I oporba je pohvalila ovaj dokument, na kraju su ga 41 prisutan vijećnik i usvojili sa 38 njih za, dvoje protiv i jedan suzdržan, no imali su i amandman na njega.
Natalija Rajčić iz Pametnog zatražila je osnivanje Centara za ponovnu uporabu predmeta, no kako su župan Boban i pročelnica Vuković obećali osigurati sredstva za taj projekt u budućem rebalansku proračuna, amandman je povučen. Njena stranačka kolegica Lucija Puljak istaknula je kako trošimo bio-resurse naše djece, a ne kažnjavamo nemar prema prirodi, dok je SDP-ovac Mate Marinić još jednom posjetio kako smo posljednja županija po odvajanju i obradi otpada, dok je Damir Krstinić iznio podatak da 240.000 vozila koje prometuju županijskim cestama, i to van sezone, su zagađivač broj jedan, te kako živimo u okruženju ispušnih automobilskih plinova koji zagađuju, za usporedbu kao 40 termolektrana Peruća protiv čije smo gradnje bili svi, upravo zbog zagađenja.
Jednoglasno je usvojen i prijedlog "Provedbenog plana unapređenja zaštite od požara i tehnoloških eksplozija SDŽ" koje je predstavio pročelnik UO zajedničkih poslova Damir Gabrić, no vijećnik Mosta Miro Bulj upozorio je kako nemamo razvijenu hidrantnu mrežu, kako ne znamo broj potrebnih vatrogasaca, pa ni bazene od 10.000 litara vode koji bi trebali biti raspoređeni po šumama svakih 5 kilometara, pa taj "plan ostaje samo papir".
Aktualni sat za vijećnička pitanja otvorio je dosta tema od pitanja Igora Skoke iz Pametnog tko je odgovoran što županija nije uprihodila dugove od koncesija, koje se broje u milijunskim iznosima, koje koncesionari ne plaćaju po dvije godine, navodeći primjer duga "Obale Bene" nećaka Željka Keruma, koalicijskog partnera vladajućeg HDZ-a, pa je tražio tko je odgovoran: ili osoba koja ne radi svoj posao, ili je to politički dogovor ili je to korupcija?
- Odbijam i korupciju i politički dogovor, jer se o tome ovdje ne radi, a imate niz situacija kada nešto ne možete naplatiti, no službenici SDŽ imaju zadatak poduzeti sve aktivnosti da do toga ne dođe, da se naplate sva potraživanja – odbio je župan Boban insinuacije na račun dugovanja, dok je na upit vijećnika HDZ-a Jadrana Čižmića, što će biti sa 60 uposlenih na održavanju tunela sveti Ilija, kada se više ne bude plaćala tunelarina, a godišnje održavanje stoji 9 milijuna kuna, župan je bio rezolutan:
- Tunel se mora i treba održavati. Hrvatske auto ceste su potpisale ugovor sa Hrvatskim cestama za daljnju brigu o tunelu.
Matko Kuzmanić (SDP) upitao je što je sa granicom pomorskog dobra u Kaštel Sućurcu, a radi se o 60.000 kvadrata u koje je uloženo preko sto milijuna kuna u komunalnu infrastrukturu, a sada se na tom područje zajedno sa prostorom nekadašnje tvornice Jugovinil, oko 250.000 kvadrata, planira izgraditi hotel, marina, šetnica, škola, vrtić,... pa ga je interesirala koncesija, kao i da li je sanirana radioaktivna šljaka.
- Rješavamo granice pomorskog dobra u cijelim Kaštelima, a za to područje u Sućurcu izmjere su u tijeku i očekujemo za dva mjeseca okončanje. Što se koncesije tiče, ovo je od državnog interesa i više nije naša ingerencija – odgovorio je Stipe Čogelja, pročelnik za turizam i pomorstvo.

GDJE SA ŠLJAKOM
Vijećnik HNS-a Klement Bašić upitao je zašto nemamo deponij građevinskog otpada, pa kada preuređujete kuću šut morate odvesti u Cemex koji odlaganje u svojoj kavi naplaćuje 20 kuna po kubiku, pa vam se trošak penje na oko 2000 kuna. Pročelnica Vuković je pojasnila kako je to ingerencija jedinica lokalne samouprave, koji tijekom gradnje reciklažnih dvorišta moraju imati i tu ponudu, no vijećnik Bašić je bio direktan:
- Da li to znači da ću šut iz stana iskrcati gradonačelniku ispred kuće?
- Osigurali smo iz proračuna 1,3 milijuna kuna kao potporu za izgradnju reciklažnog dvorišta, a podrška smo i poduzeću "Peovica" koja djeluje u gradu Omišu, općinama Dugi Rat, Zadvarje i Šestanovac, koja je u tijeku osiguranja zemljišta u Zakučcu upravo za gradnju deponija građevinskog zemljištva slijedeće godine – dopunio je dožupan Ante Šošić.

KATAMARAN SPLIT-ROGAČ-MILNA
Županov dogovor sa upravom državnog brodara Jadrolinije u svezi povećanja trajektnih i katamaranskih linija, te produženju ljetnog orara vožnji, rezultiralo je i povezivanjem Milne na Braču sa Splitom.
- Predstoji dogovor sa Općinom Šolta da katamaran iz Rogača povezuje i Milnu, no kako je Milna u blokadi, vidjet ćemo kako ćemo to i realizirati. Ujedno je grad Supetar uputio dopis Jadroliniji za jeftinije vikend karte, pa smo i u tim pregovorima – pojasnio je što se radi uoči sezone pročelnik Stipe Čogelja, koji je i koordinator između odgovornih iz Jadrolinije i predstavnika otočnih gradova i općina.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:57