StoryEditorOCM
DalmacijaPREPUNA PIJACA

Veliki prosvjed građana protiv gradnje TE Peruća: Bez pitke vode ostat će 500.000 građana Dalmacije! Zašto nas tjerate da pijemo otrov?!

9. prosinca 2017. - 18:39
peruca00

Unatoč nevremenu u subotu je sinjska Pijaca bila prepuna građana Sinja i Cetinske krajine, ali i pristiglih iz Splita i drugih gradova iz Dalmacije koji su se odazvali pozivu građanske inicijative "Ne daj se, Cetino!" na prosvjed protiv izgradnje kombinirane kogeneracijske plinske elektrane(KKPE) na Perući.

Građanska inicijativa organizirala je skup kao posljednje mirno okupljanje građana pred u utorak najavljeno zasjedanje Savjetodavnog stručnog povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš KKPE Peruća na kojoj se odlučuje o (ne)prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš.

Ako bi povjerenstvo dalo prolaznu ocjenu studiji investitori više ne bi imali nikakvih administrativnih barijera za lokacijsku i građevinsku dozvolu i gradnju ove termoelektrane.

Pred okupljenim prosvjednicima govorili su Ante Janković, pokretač peticije protiv gradnje KKPE Peruća koju je do sada potpisalo preko 25 tisuća građana i Mislav Cvitković, doktorand fizike kao predstavnik desetaka znanstvenika i stručnjaka koji argumentirano podržavaju protivnike izgradnje TE na Perući.

Kao glavni govornik Cvitković je, iz ostalo, kazao: Ako se napravi termoelektrana, ona će u jednoj sekundi uzimati 8100 litara vode iz Peruće i ugrijanu za 8 °C u sekundi vraćati natrag u jezero. Zimi, kad je protok Cetine oko 40 metara kubičnih u sekundi to bi grijalo Cetinu za oko 3 stupnja, ali ljeti, kada je protok 3,5 metara kubičnih u sekundi, to bi rijeku grijalo za par desetaka stupnjeva Celzijusa.

Takvo grijanje ubija život u rijeci i čini je nepitkom. Iz postrojenja će se u jezero ispuštati 280 000 litara otpadnih voda dnevno čime se voda Cetine i Peruće i kemijski onečišćuje i uništava. Zato je termoelektrana ekocid. Ako se napravi termoelektrana, svi vi plaćat ćete skuplju struju i veće račune jer će se vašim novcem nadoknađivati njezini gubitci. Ako se napravi termoelektrana, 500 tisuća ljudi kroz godinu, a preko milijun ljeti, ostat će bez pitke vode: cijela srednjodalmatinska obala i svi srednjedalmatinski otoci opskrbljuju se vodom iz Cetine.

Peruća ima 564 milijarde litara pitke vode prve klase. Zbog toga je Peruća s Cetinom najveći nacionalni resurs pitke vode. U 21. stoljeću voda je temeljni strateški resurs svake države, i zato je termoelektrana strateška ugroza nacionalnih resursa, i to najvećeg vodnog resursa koji bi trebao uživati apsolutnu zaštitu.

Povjerenstvo koje će propitivati studiju utjecaja na okoliš KKPE Peruća smatramo sudom, a sa sudovima, znate, imamo iskustva. I na ovom sudu, kao i onom nedavno, žele nas osuditi na postojanje bez života. Na našoj strani su argumenti koje nitko nije osporio. I na ovom sudu, kao i na onom nedavnom, sucima je važnije spustiti zavjese da se ne vidi što rade, nego hitno intervenirati i spasiti što se može! I konačno, i na ovom sudu, kao i na onom nedavnom, žele nas osuditi da pijemo otrov koji će nam oni, nevidljivi suci, i njihova termoelektrana, skuhati tako što će nam skuhati Cetinu.

Ja zato ponavljam s vama: nećemo dozvoliti da se termoelektrana na Perući napravi. Naša obrana Peruće i Cetine nema cijenu jer je to obrana hrvatskih nacionalnih interesa koja cijenu nikada nije imala. I stoga na prikrivene suce apeliramo zaustavite ovaj projekt i nemojte osuditi ovaj narod da još jednom nedužan pije otrov nepravedne presude – jer ga ovaj narod više ni neće popiti! – zaključio je Cvitković često prekidan skandiranjem prosvjednika protiv TE na Perući.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:41