StoryEditorOCM
Dalmacijastali im na rep

Seksali su se posvuda, vršili nuždu u bazen i bučili, ali toga više nema: svi žugaju zbog razvratnih turista, ali Makarani su ih doveli u red. Evo kako

Piše Nina Glučina
19. kolovoza 2017. - 23:58

Grad Makarska je razularenim Australcima o čijim smo noćnim eskapadama nedavno pisali napokon stao “na rep”.

Iako gosti hotela “Osejava”, koji je u neposrednoj blizini lukobrana uz koji je privezan veći broj brodova za partijanje, još uvijek noću znaju čuti mlade Australce prije njihovih izlazaka u klubove i pri povratku na brodove, nužne mjere za smirivanje situacije su poduzete. U vrijeme kad je buka s brodova u gradskoj luci i uz lukobran bila najveća, lokalna vlast reagirala je na način da su se obratili svim nadležnim institucijama i proveli akciju nazvanu “Gusari”.

Višak decibela

S ciljem rješavanja problema obratili su se Lučkoj kapetaniji Split, lučkoj koncesionarskoj tvrtki “Makarski komunalac” i Policijskoj postaji Makarska, tražeći nadzor i uvođenje javnog reda i mira. Kako nam je potvrdio dogradonačelnik Dražen Nemčić, u akciji su sudjelovali interventni policajci, te lučki i komunalni redari.

- Kako smo obaviješteni od komunalnog redarstva, najgora situacija bila je na lukobranu, ali jačina glazbe smanjena je nakon obilaska brodova i upozorenja od strane lučkih redara. Sa svima se porazgovaralo, a policajci su preventivno identificirali nekoliko osoba.

Moram naglasiti da su nakon provedene akcije, na našu inicijativu tiskane obavijesti s izvatkom iz Odluke o javnom redu i miru i propisanim novčanim kaznama, koje su lučki redari dijelili brodarima prilikom priveza - otkriva nam Nemčić koji vjeruje da je upravo taj postupak značajno utjecao na smirivanje situacije.

Problem se u svakom slučaju smanjio, a situacija primirila što osim voditelja lučkih redara kaže i noćni hotelski recepcioner Sretan Vrkaš, koji nas je prije nekoliko dana i upoznao s razularenim ponašanjem turista iz Australije s kojima se susretao tijekom svake večernje smjene.

- Vjerujem da se situacija ponajprije primirila zbog toga što se posljednjih dana smanjio broj privezanih brodova s Australcima. Prije ih je znalo biti i po trideset, a sada ih dolazi desetak.

- Međutim, moram priznati da se s tih desetak usidrenih brodova više ne pušta tako glasna glazba, a sinoć sam vidio i četiri interventna policajca koji su oko jedan sat bili u patroli lukobranom. Je li privođenje kraju turističke sezone ili su poduzete mjere od Grada razlog zbog kojeg se situacija s partijanerima smirila, ne mogu sa sigurnošću reći - naglasio je Vrkaš.

Službe pod pritiskom

Da je situacija dijelom mirnija i iz razloga što smo zašli u drugu polovicu kolovoza, priznao je i dogradonačelnik Nemčić. Međutim, naglasio je i to da sezona uplovljavanja turističkih brodova u makarsku luku još nije završila, zbog čega su morali reagirati.

- Svjesni smo da se radi o problemu zbog kojeg mnogi trpe posljedice, a u konačnici i gradska uprava. Stoga ćemo i dalje pritiskati nadležne službe da u granicama svojih ovlasti nadziru situaciju i spriječe narušavanje javnog reda i mira - zaključio je zamjenik makarskoga gradonačelnika. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:18