StoryEditorOCM
DalmacijaNema opasnosti

Direktor Vodovoda Imotske krajine smiruje paniku: Voda je čista i zdrava za piće, iako, stotinjak metara nizvodno od vodocrpilišta došlo je do problema...

2. lipnja 2017. - 01:54

Nema govora o zagađenju glavnog vodocrpilišta Opačac, odakle se vodom opskrbljuje 98 posto stanovnika Imotske krajine. Voda je čista i zdrava za piće.

Istina, u utorak je stotinjak metara nizvodno od vodocrpilišta došlo do manjeg problema na prepumpnoj stanici za kanalizacijske ispuste, gdje je u takozvanoj trećoj zoni, a imamo ih još dvije, bliže izvorištu, došlo do izlijevanja manjih količina nečistoće koja ne može ni u kom slučaju ugroziti vodocrpni kompleks.

Izjavio nam je to dipl. ing. Luka Ćorić, direktor Vodovoda Imotske krajine, a nakon prave strke koja se u pisanom obliku pojavila na mnogim portalima, gdje su, ruku na srce, savjesni građani reagirali i poslali fotografije i uznemirujući tekst o zagađenju vodocrpilišta.

Bili smo odmah na licu mjesta gdje nas je djelatnik Vodovoda Joško Grbavac odveo do kontrolne stanice koja se nalazi tristotinjak metara zračne linije od vodocrpilišta.

– Evo tu je jučer došlo do kvara, koji smo odmah locirali i popravili. Upravo dok je trajao kvar, manje količine otpadnih voda su se vratile u sustav i izlile iz jednog šahta, ali daleko od vodocrpilišta, tako da nema nikakve bojazni za čistoću vode – naglasio je Grbavac.

– Svaki dan, pa tako i jučer i danas, voda se kontrolira u našem laboratoriju, a posebno smo oprezni kada je niži vodostaj. Voda je po svim parametrima zdrava i čista i može se konzumirati. Da se bilo što dogodilo, odmah bih reagirala i obavijestila svoje nadležne da nešto nije u redu. Još jednom poruka mojim sugrađanima: pijete vodu s izvorišta Vrljike, voda je zdrava za piće – riječi su magistrice kemije Antonije Ćapin.

Moramo priznati da su nas mnogi Imoćani nazvali pitajući za tekst u Slobodnoj Dalmaciji, jer Vrljika je čuvarica života cijele Imotske krajine.

Svakako da treba opravdati, ali i pohvaliti brzinu savjesnoga građanina, ili više njih koji su uputili i fotografije, videoisječke i tekstove portalima i novinama s lica mjesta gdje je došlo do izlijevanja otpadnih voda.

– Mi smo preuzeli kanalizacijski sustav od Prološca prema pročišćivaču otpadnih voda u Glavini. Struka koja je izvršila nadzor dala je zeleno svjetlo za njegov rad. Dakako da se može dogoditi kvar poput ovoga, ali to ne znači da voda za piće Imoćana nije zdrava – veli Ćorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:41