StoryEditorOCM
DalmacijaMINISTRE KUJUNDŽIĆU, BACITE OKO

Razboljeli ste se, otišli liječniku, a tamo vas dočekao Dom zdravlja iz noćne more

20. listopada 2016. - 23:12
Dom zdravlja

Nakon što su se prije točno tri godine obratili Slobodnoj Dalmaciji kako bismo im pomogli da konačno riješe dugogodišnje probleme oko poplavljivanja okoliša, djelatnici Doma zdravlja u Kaštel Gomilici, kroz koji mjesečno prođe i do osam tisuća pacijenata, opet su na mukama.

Voda prodire u sve prostore liječničkih ordinacija, svi pacijenti, djeca i stari, prisiljeni su koristiti jedan dotrajali sanitarni čvor, a okoliš samog objekta u zadnje vrijeme postao je leglo štakora, a donedavno i zmija.

– Situacija je uistinu ozbiljna, probleme koji su nam nad glavom godinama treba riješiti što hitnije. Svi mi, zajedno s pacijentima, ispadamo nečiji taoci. U koji god kutak ovog Doma zdravlja zavirite, iz zidova izbija vlaga. Mi više u određenim prostorijama ne smijemo koristiti ni utičnice na zidovima jer su neispravne. Sa zidova opada boja, u isti sanitarni čvor idu djeca i stariji pacijenti, i muškarci i žene. Pa gdje toga više ima?! – ogorčeno pita dr. Ljubica Pavelin, navodeći kako joj je dozlogrdilo prepucavanje s vodstvom Županijskog doma zdravlja i moljakanje da se nešto poduzme.

– Dosta je prebacivanja loptice odgovornosti s jednih na druge. Svakim danom imamo oko dvjesta do trista pacijenata, a ako zbog ikoga, onda se zbog njih ovo stanje mora riješiti – napominje dr. Ljubica Pavelin, izražavajući ogorčenost stanjem u kojemu se Dom zdravlja nalazi.

– Vjerovali ili ne, ovaj okoliš u kojemu se nalaze strujne žice koje su pod naponom, više od godinu dana nitko nije taknuo. To je nedopustivo i sramotno. Oko objekta se legu štakori, ovoga ljeta bilo je i zmija, to je teški izvor zaraze. Pa zar trebaju milijuni kuna da se to dovede u nekakav red i pristojan izgled? – pita se medicinska sestra Mladenka Vučemilović, koja radi u ordinaciji dr. Pavelin.

– Svi znaju za ove probleme, a nitko nije poduzeo ništa – ogorčeno će dr. Pavelin, navodeći kako liječnici koji rade u zakupljenim prostorima svaki mjesec uredno plaćaju sva potraživanja.

I pacijenti su ogorčeni, žale se, negoduju, i to s potpunim pravom.

– Sramota za dvadeset i prvo stoljeće, za sve nadležne – veli nam pacijentica koja je upravo ulazila u Dom zdravlja dok smo razgovarali s liječnicama.

– Da mogu, i da imam malo veću penziju, sama bih nekome platila da pokosi ovu travurinu i draču i da posadi malo cvića. Pa nisu to neke pare. Na gluposti se troše silni novci, a ovo šta se s malo para može uredit, kao da nitko ne vidi – dobacuje druga pacijentica.

Liječnici tvrde kako je cijeli problem u oborinskim vodama i lošoj fasadi objekta, zbog čega okoliš, ali i unutrašnji prostori Doma, često poplavljuju.

– U ovakvim uvjetima raditi u gradu od pedeset tisuća ljudi stvarno je nedopustivo – uglas su kazale ogorčene liječnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 06:29