StoryEditorOCM
Dalmacijalaureati

Dragan Maretić i Anđelko Grubić zaslužili javna priznanja Solina

1. rujna 2016. - 02:04
solin_sunce1-020414

Solinsko Gradsko vijeće na svojoj je sjednici odlučilo o javnim gradskim priznanjima za 2016. godinu koje dodjeljuje u prigodi Dana Grada i blagdana Male Gospe, pa su tako dobitnici osobne nagrade Grada Solina za ovu godinu Dragan Maretić i posthumnoAnđelko Grubić – Đela.

Dragan Maretić je dragovoljac Domovinskog rata, jedan od osnivača 114. brigade HV-a i dragovoljačkog voda Mjesnog odbora Priko vode, pripadnik legendarne 4. gardijske brigade “Pauci” od 1991. do 2002. godine kada je umirovljen u činu satnika. Za ratne zasluge u Domovinskom ratu odlikovan je više puta.

Aktivno je sudjelovao u osnivanju udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida Grada Solina, gdje je već 20 godina jedan od voditelja športskih sekcija HVIDR-e Solin.

Anđelko Grubić – Đela bio je hrvatski branitelj i dragovoljac Domovinskoga rata, te osnivač i predsjednik udruge “Biglovi azbesta” od 2007. pa do svoje smrti ove godine.

Bio je član Vladina povjerenstva za rješavanje odštetnih zahtjeva radnika oboljelih od profesionalne bolesti zbog izloženosti azbestu, također je bio član radnog tima i sukreator svih zakona o azbestnoj problematici koji su doneseni 2007. godine i u primjeni su do danas.

Dodijeljene su i dvije kolektivne nagrade. Jedna je pripala Udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju “Moje dijete” Solin koja trenutno broji 181 člana s područja Splitsko-dalmatinske županije. Osnovana je u cilju promicanja, razvitka i unaprjeđenja prava djece s poteškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom, i njihovih obitelji, odnosno unaprjeđivanja kvalitete njihova života.

Dobitnik kolektivne nagrade je i Solinska zajednica sportova koja je osnovana u siječnju 1996. godine. U ovoj godini u kojoj slavi 20 godina broji tako 28 članica koje su raspoređene u pet skupina, a glavna im je zadaća promicanje sporta u gradu Solinu, osobito djece i mladeži, te sportske rekreacije kod građana i invalidnih osoba. 

Nagrade grada Solina uručit će se 7. rujna na svečanoj sjednici uoči Dana Grada i blagdana Male Gospe u 19.30 sati u Domu kulture Zvonimir.

Pedsjednik Odbora za odlikovanja i javna priznanja, prof. dr. sc. Zdravko Perko izrazio je zadovoljstvo ovom prilikom što su prijedlozi odluka doneseni jednoglasno.
 


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 08:29