StoryEditorOCM
Dalmacijaza europu spremni

Promovirano 28 stručnjaka za provedbu EU projekata

Piše PSD.
14. srpnja 2012. - 23:28
Oni su pravnici, ekonomisti, biolozi, a od jučer i upravo završeni polaznici EU škole, čime su postali prvi školovani kadrovi za provedbu i primjenu EU projekata u Hrvatskoj.

Čak 28 polaznika iz svih krajeva Splitsko-dalmatinske županije uspješno je završilo ovu školu u organizaciji županijske Javne ustanove za koordinaciju i razvoj. Potvrde su im uručili Visko Haladić, zamjenik župana, i Srećko Radnić, direktor Javne ustanove.

- Splitsko-dalmatinska županija već je dobila brojne projekte, a lider je i u provođenju EU škole jer su polaznici ove škole prvi takve vrste u Hrvatskoj - kazao je Visko Haldić čestitajući svim polaznicima EU škole.

EU škola je program cjeloživotnog obrazovanja za upravljanje programima i projektima financiranim nepovratnih sredstvima EU-a, a cilj ove edukacije je ponajprije ojačati kapacitete jedinica lokalne samouprave i županijskih institucija za razumijevanje politika i programa Europske unije te za uspješnu pripremu i provedbu projekata. Jedna od onih koji su uspješno završili ovu školu je pravnica Meri Čizmić Kraljević.

- Ova edukacija mi je temelj za rad na novim europskim projektima. Već imam iskustvo na raznim programima, jedan od njih je “Želim jesti zdravo”, a radila sam i na projektima bratimljenja gradova - kaže Meri Čizmić Kraljević.

EU škola održana je uz potporu Splitsko-dalmatinske županije, a općine i gradovi imali su mogućnost besplatnog obrazovanja djelatnika. Zadovoljan zbog završenog školovanja bio je Srećko Radnić, ravnatelj agencije RERA.

Još 100 polaznika do ulaska Hrvatske u EU

- Od jeseni nastavljamo s programom edukacije te će se idući ciklus EU škole održati u listopadu, a računamo kako bismo do ulaska Hrvatske u Uniju mogli školovati još 100 polaznika - kaže Radnić.

Inače, agencija RERA je zabilježila još jedan uspjeh, jer je s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisan Sporazuma o dodjeli tehničke pomoći za četiri projekata financiranih iz EU fondova.

- Zadovoljni smo što su prepoznati važni projekti s područja Splitsko-dalmatinske županije, i to etno-eko sela, ekomuzej Pustinja Blaca, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju “Biokovka” iz Makarske te sanacija i rekonstrukcija crkve svetog Marka na Hvaru - kaže Srećko Radnić.

Uz Javnu ustanovu za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije RERA-u, nositelji tehničke pomoći i ujedno potpisnici sporazuma su Centar za kulturu Brač, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju “Biokovka” te Muzej hvarske baštine – Hvar.

OJDANA KOHAREVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 19:45