StoryEditorOCM

Slovenac Martin Knez uklonio metalni hangar iz Faroske Hore

Piše PSD.
5. ožujka 2009. - 11:47

Sporni hangar koji je uklonjen na prijavu
komunalnog redara /Arhiv Cropix/ 
Slovenac Martin Knez iz Šmartnog pri Litiji postupio je po rješenjima Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja, te Konzervatorskog odjela u Splitu, uklonivši bespravno podignuti metalni hangar za zrakoplov s uzletišta kod Vrbanja, tj. iz Faroske hore, arheološkog lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a. Time su ljubitelji kulturne baštine, nerijetko razočarani raznim oblicima devastacije glasovitog spomeničkog polja, konačno došli na svoje i vjeruju da se nešto tako u budućnosti više neće ni događati.

- U nadzoru je utvrđeno da je Martin Knez na navedenoj lokaciji bespravno sagradio hangar tlocrtnih dimenzija 9,15 x 12,30 metara, pa je građevinska inspekcija donijela rješenje o uklanjanju objekta – odgovorila je na novinarski upit Kata Gojević, glasnogovornica MZOPU-a, napomenuvši kako se u takvim slučajevima protiv investitora sudu podnosi optužni prijedlog i da je za to (ne)djelo zakonom predviđena novčana kazna i do 100.000 kuna.

Inače, prijavu bespravne gradnje još ljetos je podnio komunalni redar Leo Tadić, a koliko je zbog toga bilo ogorčenja pokazuje i to da su prijave istodobno proslijeđene još policiji i Konzervatorskom odjelu u Splitu. Tako je Policijska postaja Hvar, prema navodima Marine Kraljević Gudelj, glasnogovornice PU splitsko-dalmatinske, ispitala navode redara i po utvrđenom činjeničnom stanju uz posebno izvješće cjelokupni predmet proslijedila nadležnom općinskom državnom odvjetništvu.

Konzervatori su, kako iznosi Ivana Krušec, glasnogovornica Ministarstva kulture, također obavili očevid, te u konačnici rješenje o obustavi gradnje i povratu kulturnog dobra u prvotno stanje poslali Martinu Knezu, izvođaču i investitoru navedenih radova.

Mirko CRNČEVIĆ / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 19:43