StoryEditorOCM
DalmacijaNEPRIMJERENO

Glavna cesta u Faroskoj hori puna rupa i vode

Piše PSD.
28. svibnja 2014. - 23:52
Zahvaljujući naporima brojnih kulturnjaka, glasovito spomeničko polje, Faroska hora, pod zaštitom je UNESCO-a od 2008. godine. Grad Stari Grad i Općina Jelsa osnovali su agenciju koja će njime djelotvornije upravljati, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije raspisuje natječaje za korištenje gotovo nepovratnih novčanih sredstava iz europskih fondova za uređenje komunalne i prometne infrastrukture na škojima, ali na terenu se stvari općenito vrlo sporo mijenjaju.

Političari samo obećavaju

Svojedobno je tu s pravom spriječena gradnja civilnog aerodroma, na glavnom putu u tom kulturnom krajoliku zaustavljeno je asfaltiranje, ali Hora je i dalje temelj razvoja poljodjelstva i ruralnog turizma u središnjem dijelu otoka Hvara, te ljeti jedini prilaz vrlo aktivnom sportskom uzletištu, pa i helidromu do kojega se tijekom cijele godine prevoze pacijenti u svim hitnim slučajevima.

Iako se ova makadamska cesta u pravilu obnavlja neposredno prije turističke sezone, kao i ove godine, zbog svih tih silnih rupa ili, bolje rečeno, pravih jezera koja je u ostalom dijelu godine doslovno prekrivaju poslije svake, čak i manje kiše, ona je najveća kočnica razvoju starogrčke hore.

Tu stradavaju amortizeri, zglobovi i ležajevi na vozilima, biciklisti su gotovo onemogućeni u vožnji tom rutom, a kako je tek teškim bolesnicima, koji se itekako natruckaju dok ih ambulantno vozilo prevozi do helikoptera koji će ih potom žurno prevesti do najbliže županijske bolnice.

A i svi ti naši vrli političari raznih provenijencija, koji škoje uglavnom posjećuju samo prije izbora, baš su posljednjih dana dosta obećavali kako će se u EU parlamentu zalagati za dobrobit ovih bisera Jadranskoga mora. Jesu li pri tome mislili i na sustavno održavanje glavne prometne komunikacije unutar čuvene Faroske hore, tek ćemo vidjeti.

Tekst i foto: Mirko Crnčević


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 05:48