stdClass Object ( [id] => 1383919 [title] => Šibenka Tonka, jedina vojnikinja među 19.300 Dalmatinaca, otišla je u Prvi svjetski rat da bi bila uz svoga supruga [alias] => sibenka-tonka-jedina-vojnikinja-medu-19-300-dalmatinaca-otisla-je-u-prvi-svjetski-rat-da-bi-bila-uz-svoga-supruga [catid] => 452 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Darko Gulin, dipl. inž. Pomorskog prometa predstavit će svoju osmu publikaciju u izdanju Književnoga kruga Split na ovogodišnjoj "Knjizi Mediterana" u Splitu krajem ljeta. Zamašna knjiga naslovljena "Dalmatinci (i jedna Dalmatinka) u Prvom svjetskom ratu" posebno je štivo u svijetlu posvemašnjeg manjka publicistike o Prvom svjetskom ratu (1914. – 1918.) na ovom prostoru.

Neumorni Darko Gulin nije napisao beletristiku, nekog novog "Vojaka Švejka", nego se poduhvatio upravo junačkog posla da u oceanu podataka o 2,5 milijuna vojnika Austro-Ugarske s lista ratnih gubitaka (Verlustliste) pregleda 40-ak tisuća (!) digitaliziranih stranica arhiva Knjižnice Gornje Austrije, izdvoji 19.300 Dalmatinaca i jednu Dalmatinku, te ih navede abecednim redom uz poglavlja s osnovnim podacima o Austro-Ugarskoj, ustroju vojske, prostoru onodobne Dalmacije, uzrocima izbijanja Prvog svjetskog rata i političkim silnicama toga doba.

Rezultat između tvrdih korica jest knjiga uobičajenog formata od gotovo 800 stranica, napisana i kao "spomen na sve dalmatinske mladiće, navedene poimence. Nisu to samo neka nabrojena imena. Iza tih imena skrivaju se ljudske osobe, životi puni života, najveći dio njih u najljepšem cvijetu mladosti. Prekinuti, pokošeni, oboreni… Njima je ova knjiga posvećena." – piše među ostalim prof. dr. sc. Marko Trogrlić u uvodnom slovu izdavača.

Velika nepravda

Gulin naglašava da intrigantna "jedna Dalmatinka" iz naslova nije nikakva dosjetka, nego je uistinu riječ o jedinoj vojnikinji u moru muškaraca u vojnim odorama. To je bila fetiva Šibenka Tonka Friganović; udajom u Petrinji postaje Falica, a zvali su je Šteficom. "Šibenska cura" – a njih se pak treba čuvati kao i senjske bure, barem prema staroj izreci – zavojačila se da bi u ratu bila pored muža, nadbolničara Ivana Falice.

---

image

Tonka-Štefica Falica u prikazima onodobnih novinskih ilustratora (Foto: publikacija D. Gulina)

SLOBODNA DALMACIJA
---

Kuriozitet jest da je bila kaplarica u nekadašnjoj Austro-Ugarskoj vojsci. Iz vihora I. Svjetskog rata, dotad najkrvavijeg sukoba u povijesti čovječanstva, Tonka – Štefica vratila se živa, kao udovica, a sažetu priču o njoj Gulin donosi na kraju knjige.

Saznanje o njoj zateklo je i Gulina, veli. Promaknulo mu je da se kaplarica porijeklom iz Šibenika spominjala u medijima prije desetak godina, te je potkraj pisanja promijenio radni naslov svoje nove publikacije.

– Nadam se da sam tu knjigu napisao na radost svih onih koji će u popisima ranjenih, poginulih i nestalih vojnika pronaći svoga djeda, pradjeda, te pročitati o ratnom putu svoje bake; mislim, dakako, na jedinu Dalmatinku iz Šibenika. Tim ljudima, našim precima koji su vojevali za Austro-Ugarsku, raspadom njihove države nanesena je velika nepravda kad je Dalmacija 1921. ušla u sastav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. I zato sam pišući ovu knjigu želio donekle ispraviti višegodišnje prešućivanje žrtve Dalmatinaca u 1. Svjetskom ratu.

Prvo ih je nakon povratka iz rata dočekala okupatorska vojska Austriji također neprijateljske Italije, a službena politika novonastale SHS bila je mržnja i pljuvanje po prošloj državi. Takvo će se raspoloženje prema prethodnim sustavima u nas ponavljati sve do danas. – otkriva Gulin, inače predani amaterski istraživač povijesti šibenskog kraja, motive da s upornošću redovnika pregleda silnu arhivsku građu i sastavi toliko opsežnu publikaciju.

Tome je prionuo u razdoblju zaključavanja tijekom epidemije koronavirusa, a u jednom je trenutku, priznaje, odustao od zamisli da posao privede kraju. Bio je obeshrabren opsegom dokumentacije koju je trebalo prelistati. Bez tražilice na digitaliziranim listama, nije preostalo drugo doli okom i rukom izdvojiti Dalmatince iz vojnog sastava.

– Pomislio sam da se možda već netko drugi prihvatio istoga posla, a onda sam poslije mjesec dana zaključio da vjerojatno nitko nije toliko lud, te sam ipak dovršio što sam zamislio – nasmijao se Gulin.

---

image

Pomislio sam da se možda već netko drugi prihvatio istoga posla, ali onda sam zaključio da vjerojatno nitko nije toliko lud - nasmijao se Darko Gulin

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Pomiješana imena

Službeni popisi gubitaka austrougarske vojske, objašnjava, redovito su izlazili od 12. kolovoza 1914. do 14. siječnja 1919. u 709 brojeva na 38.220 stranica, a pregledao je neke knjige i članke u službenim i lokalnim tiskovinama gdje se iz različitih razloga spominju Dalmatinci kao pripadnici različitih vojski i pomoćnih postrojba.

– Vrlo je lako moguće – napominje autor – da oko nije spazilo ama baš svakog Dalmatinca popisanog u gubicima, a ima primjera kad sam svjesno, nemajući drugog izbora, preskočio neke na popisu jer im je ime bilo upisano potpuno nerazumljivo, čak i besmisleno.

Prava planina građe nije, međutim, bila jedina teškoća u nastajanju njegove publikacije. Imena i prezimena vojnih osoba često su bila pogrešno napisana, a osim toga, austrijskim tiskarima slova I i J, S i Š, te C i Č posve su jednaka. Primjerice, uredno su pobrkana prezimena Oluić i Olujić, no Gulin je vodio računa o tome da je Michal Oluić pravoslavac i prevedeno se zove Mihajlo Oluić, a Michal Olujić je katolik Mihovil Olujić. Bilo je, nastavlja autor, i čudnih kombinacija imena i prezimena, barem za današnje prilike, te je naišao da se katolik zove Jovan, a pravoslavac Stipe.

Ako je riječ o pogrešci, ona nije autorova i u tim slučajevima Gulin nije intervenirao. Ponekad bi se, nastavlja, za vojnika navodio jedino kotar, ili bi bila upisana jedino općina. Inače, kotara, kao najnižih državnih upravnih jedinica, bilo je u Dalmaciji 13, a općina 86.

Umjesto kompliciranog sustava činova u vojničkim i podčasničkim zvanjima, Gulin je pojednostavnio svoje liste rabeći za svakoga naziv "vojnik", a zanimljiv pojam redovito se pojavljivao u Novačkome kotaru Split, kada bi umjesto naziva sela za nastradalog vojnika pisalo "iz Krajine", što je značilo da je iz splitskog zaleđa.

Završetkom rata nisu prestale patnje zarobljenih Dalmatinaca; neki su se iz uzništva vraćali godinama, te autor navodi podatak da se u lipnju 1919. na Malti još uvijek nalazi 150 Dalmatinaca, bivših vojnih zarobljenika. Bilo ih je koji su dospjeli u najudaljenije dijelove svijeta, o čemu svjedoči i činjenica da je 31. prosinca 1919. u Ljubljanu stigao transportni vlak u pratnji britanskih časnika s 950 zarobljenika zatočenih u Brazilu, Indiji, Australiji i Egiptu, a godinu dana poslije brodom talijanske ratne mornarice doplovila su u Dubrovnik 2204 Dalmatinca, bivši zarobljenici iz logora u Italiji.

Miljenici nove države nastale na tlu Dalmacije i Hrvatske bili su pripadnici srpske vojske i solunski dragovoljci. Njima su davani privilegiji i počasti, a pripadnici poražene Austro-Ugarske vojske, razumljivo, o ratu su uglavnom šutjeli, o njima se nisu pisale knjige niti su im se podizali spomenici, osim u nekim sredinama, koje autor navodi na kraju knjige.

Zaboravljeni rat

Kameni spomenik oblikovan kao topnička granata nalazi se u južnom kutu mjesnog groblja u Dolu, na Hvaru i svečano je otkriven 30. svibnja 1940., a najvelebniji, 7- metarski spomenik palim vojnicima Austro-Ugarske vojske uzdiže se na Korčuli, postavljen u park šumi Hober još 1917., za trajanja rata. U nekim sredinama tek se u novije vrijeme ističu pali u vojnim austrougarskim odorama, kao u Prvić Šepurinama, 2014., a 2018. svojim su precima poginulim u 1. svjetskom ratu spomen ploču postavili u Maljakovu kod Sinja, te u Vignju, na Pelješcu.

Ponegdje su spomen obilježja postavljana 1928. godine, o 10. obljetnici završetka 1. Svjetskog rata kao u Vrbanju, također na Hvaru, a njihovi susjedi, Zastražišćani, 1941.

Bio je to zadnji rat, podsjeća Darko Gulin, u kojem su Dalmatinci različitih nacionalnosti i konfesija uglavnom bili na istoj strani. U kasnijim sukobima, Drugom svjetskom ratu i Domovinskom ratu, Dalmatinci su bili u suprotstavljenim vojskama, podijeljeni vjerski, nacionalno i ideološki.

I dakako – a o njima na kraju – koja to država nema svojih izdajnika, te Gulin i takvima posvećuje jedno poglavlje. Njemu su naročito su zanimljiva, govori, jedanaestorica šibenskih autonomaša koje je iščeprkao iz dokumenata kao borce na strani Italije, protiv svoje domovine Austro-Ugarske i Kraljevine Dalmacije u njezinu sastavu, koje nikad nisu prihvatili.

Među njima su puščane cijevi upirali na svoje sugrađane i zemljake neki "Talijani" Juraga, Grubisich, Giljanovich, Chiabov, Crljenko, Paladino, Fabrović, ili pak, stanoviti Tripalo... Jedan od tih je i Skradinjanin Giovanni Marasovich iz poznate, bogate obitelji koja je imala veliku ulogu u razvoju skradinskoga kraja na prijelomu 19. i 20. stoljeća.

---

image

Darko Gulin autor je knjige "Dalmatinci (i jedna Dalmatinka) u Prvom svjetskom ratu"

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Giovanni je preživio 1. Svjetski rat i preselio u Italiju. Kasnije je bio kapetan Kraljevske garde u Rimu, a Gulin ga opet susreće i spominje u svojim istraživanjima arhivske građe. Marasovich se tu pokazao časnim čovjekom, makar je do smrti bio odnarođeni Talijanofil, po obiteljskoj tradiciji.

Marasovići su porijeklom iz sela Rupe, te su Giovannija Skradinjani posprdno prozvali "Potalijančeni papak". Njegov otac Ivan nosio je titulu viteza od Roškoga slapa, a stric Jere bio je poznati fotograf koji je za sobom ostavio vrijednu fotografsku građu s motivima šibenskog i zadarskog kraja.

- Napisao sam jednu knjigu o Skradinu, u rukopisu je. Uvrstio sam Giovannija Marasovicha u nju jer je za vrijeme 2. Svjetskog rata i talijanske okupacije jednom prilikom došao u Skradin na godišnji odmor i u komandi grada zatekao nemilosrdnog karabinjerskog oficira koji je naređivao česta strijeljanja lokalnog puka. Marasovich je promptno zatražio od višeg zapovjedništva u Rimu da se krvnika udalji iz Skradina. Prebacili su ga na Korčulu, gdje je također ostavio krvavi trag - navodi Gulin, uz napomenu da navedeni primjer nije bio usamljen, bez obzira na ideološka uvjerenja, vjeru ili pripadnost zaraćenim stranama.

Skradinjani su čuvali Skradinjane, kao i Šibenčani svoje sugrađane. To "zemljaštvo" nerijetko je bilo snažnije od razlika koje su ljude dovodile da budu na protivničkim stranana! - kaže Darko Gulin.

---

Tonka - Štefica, jedina žena u rovu

Kratka pripovijest o ratnom putu dične, srčane Šibenčanke Tonke Friganović prava je povijesna poslastica, a Gulinovoj knjizi daje efektan završetak sa živom pričom o, prema onodobnim kriterijima, neobičnoj ženi koja se stjecajem okolnosti našla u mirisu bitaka i vojničkoga baruta, uz rame s mladićima.

Nakon završetka rata vratila se u Šibenik, gdje su je posprdno prozvali “vojnikušom” i sigurno joj nije bilo lako, kao ženi koja se iz rata vratila kao udovica, k tome i pripadnica poražene vojske. Poslije se, koliko je poznato, preudala u Splitu.

Za razliku od suvremenog svijeta, gdje su žene uobičajene u vojnom zvanju, “ženska kvota” u ratnom kreševu iz vremena Tonke Friganović – izuzmemo li bolničarke i druge koje su doprinosile u pozadini – ima samo jedno, njezino ime!

To je ime šibenske cure koja se udajom u Petrinji nije htjela odvojiti od muža bolničara, te se i ona zavojačila u sanitetskoj jedinici i ubrzo se pronašla u ulozi vojnikinje pod oružjem.

Tonka Friganović, govori Darko Gulin, gotovo sigurno nije bila unikatna pojava jedino u vojsci svoje domovine Austro-Ugarske, nego ni jedna od silnih armada koje su sudjelovale u Prvom svjetskom ratu nema zabilježeno da se u njihovim rovovima, spremna na juriš i teški boj, rame uz rame s mladićima borila makar jedna žena.

---

---

image

Kaplarica Tonka-Štefica Falica na forografiji iz rata (Foto: publikacija D. Gulina)

SLOBODNA DALMACIJA
---

---

Kraljevina Dalmacija – Od Raba do Spića u Crnoj Gori

Zemljopisno je Kraljevina Dalmacija, utemeljena 1815. godine, obuhvaćala je uoči 1. Svjetskog rata prostor od Raba na sjeveru do Spića – sada u Crnoj Gori – na jugu. – podsjeća autor na, u međuvremenu za Hrvatsku izgubljen teritorij Boke kotorske.

Na površini od gotovo 13 tisuća četvornih kilometara po zadnjem popisu stanovništva provedenom 1910. godine u Dalmaciji je živjelo 636.516 stanovnika i još 9030 pripadnika kopnene vojske i ratne mornarice. Unatoč tome što na tom području nije bilo nikakvih ratnih djelovanja, Prvi svjetski rat Dalmaciju je opustošio demografski, gubitkom tisuća mladih života, ekonomski, financijski i kulturno. Tako Gulin navodi da su Dalmatinci, među ostalim, upisivali vojne zajmove koje nikad nisu naplatili, a taljena su i crkvena zvona kako bi se vrijedna bronca upotrijebila u vojnoj industriji.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAKVA PRIČA! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => KAKVA PRIČA! 2 0 9916 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-26 10:19:19 [created_by] => 3104 [created_by_alias] => Branimir Periša [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-27 14:22:24 [modified_by] => 3104 [publish_up] => 2024-04-27 14:22:04 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 452 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => S mora i kraja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Šibenka Tonka, jedina vojnikinja među 19.300 Dalmatinaca, otišla je u Prvi svjetski rat da bi bila uz svoga supruga page_title=Šibenka Tonka, jedina vojnikinja među 19.300 Dalmatinaca, otišla je u Prvi svjetski rat da bi bila uz svoga supruga [metakey] => KNJIGA, Dalmatinci (i jedna Dalmatinka) u Prvom svjetskom ratu, Darko Gulin, Tonka Friganović [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/26\/27002973.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26966018.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26966024.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26969132.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26969131.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26969130.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26969129.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26969128.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26969127.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26969126.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26969125.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26969124.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","SLOBODNA DALMACIJA","SLOBODNA DALMACIJA","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovic Stipanicev\/HANZA MEDIA","Nikolina Vukovic Stipanicev\/HANZA MEDIA","Nikolina Vukovic Stipanicev\/HANZA MEDIA","Nikolina Vukovic Stipanicev\/HANZA MEDIA","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovic Stipanicev\/HANZA MEDIA","Nikolina Vukovic Stipanicev\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Darko Gulin (desno) uhvatio se juna\u010dkog posla da -\u00a0u oceanu podataka o 2,5 milijuna vojnika Austro-Ugarske\u00a0s lista ratnih gubitaka -\u00a0pregleda 40-ak tisu\u0107a digitaliziranih stranica arhiva Knji\u017enice Gornje Austrije i izdvoji 19.300 Dalmatinaca i jednu Dalmatinku, Tonku Friganovi\u0107 (lijevo)<\/p>","

Tonka-\u0160tefica Falica u prikazima onodobnih novinskih ilustratora (","

Kaplarica Tonka-\u0160tefica Falica na forografiji iz rata (","

Darko Gulin autor je knjige \u201dDalmatinci (i jedna Dalmatinka) u Prvom svjetskom ratu\u201d<\/p>","

Darko Gulin autor je knjige Dalmatinci i jedna Dalmatinka u prvom svjetskom ratu Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/CROPIX<\/p>","

Darko Gulin autor je knjige Dalmatinci i jedna Dalmatinka u prvom svjetskom ratu Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/CROPIX<\/p>","

Darko Gulin autor je knjige Dalmatinci i jedna Dalmatinka u prvom svjetskom ratu Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/CROPIX<\/p>","

Darko Gulin autor je knjige Dalmatinci i jedna Dalmatinka u prvom svjetskom ratu Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/CROPIX<\/p>","

Darko Gulin autor je knjige Dalmatinci i jedna Dalmatinka u prvom svjetskom ratu Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/CROPIX<\/p>","

Pomislio sam da se mo\u017eda ve\u0107 netko drugi prihvatio istoga posla, ali onda sam zaklju\u010dio da vjerojatno nitko nije toliko lud - nasmijao se Darko Gulin<\/p>","

Darko Gulin autor je knjige Dalmatinci i jedna Dalmatinka u prvom svjetskom ratu Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/CROPIX<\/p>","

Darko Gulin autor je knjige Dalmatinci i jedna Dalmatinka u prvom svjetskom ratu Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/CROPIX<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1236","hd_27002973_1920.jpg":"1920x1080","k_27002973_1280.jpg":"1280x1280","k_27002973_1024.jpg":"1024x1024","k_27002973_640.jpg":"640x640","k_27002973_480.jpg":"480x480","k_27002973_340.jpg":"340x340","k_27002973_220.jpg":"220x220","o_27002973_1280.jpg":"1280x824","o_27002973_1024.jpg":"1024x659","o_27002973_640.jpg":"640x412","o_27002973_480.jpg":"480x309","o_27002973_340.jpg":"340x218","o_27002973_220.jpg":"220x141","h_27002973_1280.jpg":"1280x854","h_27002973_1024.jpg":"1024x683","h_27002973_640.jpg":"640x427","h_27002973_480.jpg":"480x320","h_27002973_340.jpg":"340x227","h_27002973_220.jpg":"220x147","pp_27002973_1280.jpg":"1280x1628","pp_27002973_1024.jpg":"1024x1303","pp_27002973_640.jpg":"640x814","pp_27002973_480.jpg":"480x611","pp_27002973_340.jpg":"340x432","pp_27002973_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x737","hd_26966018_1920.jpg":"1920x1080","k_26966018_1280.jpg":"1280x1280","k_26966018_1024.jpg":"1024x1024","k_26966018_640.jpg":"640x640","k_26966018_480.jpg":"480x480","k_26966018_340.jpg":"340x340","k_26966018_220.jpg":"220x220","o_26966018_1280.jpg":"1280x921","o_26966018_1024.jpg":"1024x737","o_26966018_640.jpg":"640x460","o_26966018_480.jpg":"480x345","o_26966018_340.jpg":"340x244","o_26966018_220.jpg":"220x158","h_26966018_1280.jpg":"1280x854","h_26966018_1024.jpg":"1024x683","h_26966018_640.jpg":"640x427","h_26966018_480.jpg":"480x320","h_26966018_340.jpg":"340x227","h_26966018_220.jpg":"220x147","pp_26966018_1280.jpg":"1280x1628","pp_26966018_1024.jpg":"1024x1303","pp_26966018_640.jpg":"640x814","pp_26966018_480.jpg":"480x611","pp_26966018_340.jpg":"340x432","pp_26966018_220.jpg":"220x280"},{"size0":"353x467","hd_26966024_1920.jpg":"1920x1080","k_26966024_1280.jpg":"1280x1280","k_26966024_1024.jpg":"1024x1024","k_26966024_640.jpg":"640x640","k_26966024_480.jpg":"480x480","k_26966024_340.jpg":"340x340","k_26966024_220.jpg":"220x220","o_26966024_1280.jpg":"1280x1693","o_26966024_1024.jpg":"1024x1354","o_26966024_640.jpg":"640x846","o_26966024_480.jpg":"480x635","o_26966024_340.jpg":"340x449","o_26966024_220.jpg":"220x291","h_26966024_1280.jpg":"1280x854","h_26966024_1024.jpg":"1024x683","h_26966024_640.jpg":"640x427","h_26966024_480.jpg":"480x320","h_26966024_340.jpg":"340x227","h_26966024_220.jpg":"220x147","pp_26966024_1280.jpg":"1280x1628","pp_26966024_1024.jpg":"1024x1303","pp_26966024_640.jpg":"640x814","pp_26966024_480.jpg":"480x611","pp_26966024_340.jpg":"340x432","pp_26966024_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26969132_1920.jpg":"1920x1080","k_26969132_1280.jpg":"1280x1280","k_26969132_1024.jpg":"1024x1024","k_26969132_640.jpg":"640x640","k_26969132_480.jpg":"480x480","k_26969132_340.jpg":"340x340","k_26969132_220.jpg":"220x220","o_26969132_1280.jpg":"1280x853","o_26969132_1024.jpg":"1024x682","o_26969132_640.jpg":"640x426","o_26969132_480.jpg":"480x320","o_26969132_340.jpg":"340x226","o_26969132_220.jpg":"220x146","h_26969132_1280.jpg":"1280x854","h_26969132_1024.jpg":"1024x683","h_26969132_640.jpg":"640x427","h_26969132_480.jpg":"480x320","h_26969132_340.jpg":"340x227","h_26969132_220.jpg":"220x147","pp_26969132_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969132_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969132_640.jpg":"640x814","pp_26969132_480.jpg":"480x611","pp_26969132_340.jpg":"340x432","pp_26969132_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1237","hd_26969131_1920.jpg":"1920x1080","k_26969131_1280.jpg":"1280x1280","k_26969131_1024.jpg":"1024x1024","k_26969131_640.jpg":"640x640","k_26969131_480.jpg":"480x480","k_26969131_340.jpg":"340x340","k_26969131_220.jpg":"220x220","o_26969131_1280.jpg":"1280x824","o_26969131_1024.jpg":"1024x659","o_26969131_640.jpg":"640x412","o_26969131_480.jpg":"480x309","o_26969131_340.jpg":"340x219","o_26969131_220.jpg":"220x141","h_26969131_1280.jpg":"1280x854","h_26969131_1024.jpg":"1024x683","h_26969131_640.jpg":"640x427","h_26969131_480.jpg":"480x320","h_26969131_340.jpg":"340x227","h_26969131_220.jpg":"220x147","pp_26969131_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969131_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969131_640.jpg":"640x814","pp_26969131_480.jpg":"480x611","pp_26969131_340.jpg":"340x432","pp_26969131_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26969130_1920.jpg":"1920x1080","k_26969130_1280.jpg":"1280x1280","k_26969130_1024.jpg":"1024x1024","k_26969130_640.jpg":"640x640","k_26969130_480.jpg":"480x480","k_26969130_340.jpg":"340x340","k_26969130_220.jpg":"220x220","o_26969130_1280.jpg":"1280x853","o_26969130_1024.jpg":"1024x682","o_26969130_640.jpg":"640x426","o_26969130_480.jpg":"480x320","o_26969130_340.jpg":"340x226","o_26969130_220.jpg":"220x146","h_26969130_1280.jpg":"1280x854","h_26969130_1024.jpg":"1024x683","h_26969130_640.jpg":"640x427","h_26969130_480.jpg":"480x320","h_26969130_340.jpg":"340x227","h_26969130_220.jpg":"220x147","pp_26969130_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969130_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969130_640.jpg":"640x814","pp_26969130_480.jpg":"480x611","pp_26969130_340.jpg":"340x432","pp_26969130_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2753","hd_26969129_1920.jpg":"1920x1080","k_26969129_1280.jpg":"1280x1280","k_26969129_1024.jpg":"1024x1024","k_26969129_640.jpg":"640x640","k_26969129_480.jpg":"480x480","k_26969129_340.jpg":"340x340","k_26969129_220.jpg":"220x220","o_26969129_1280.jpg":"1280x1835","o_26969129_1024.jpg":"1024x1468","o_26969129_640.jpg":"640x917","o_26969129_480.jpg":"480x688","o_26969129_340.jpg":"340x487","o_26969129_220.jpg":"220x315","h_26969129_1280.jpg":"1280x854","h_26969129_1024.jpg":"1024x683","h_26969129_640.jpg":"640x427","h_26969129_480.jpg":"480x320","h_26969129_340.jpg":"340x227","h_26969129_220.jpg":"220x147","pp_26969129_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969129_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969129_640.jpg":"640x814","pp_26969129_480.jpg":"480x611","pp_26969129_340.jpg":"340x432","pp_26969129_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1223","hd_26969128_1920.jpg":"1920x1080","k_26969128_1280.jpg":"1280x1280","k_26969128_1024.jpg":"1024x1024","k_26969128_640.jpg":"640x640","k_26969128_480.jpg":"480x480","k_26969128_340.jpg":"340x340","k_26969128_220.jpg":"220x220","o_26969128_1280.jpg":"1280x815","o_26969128_1024.jpg":"1024x652","o_26969128_640.jpg":"640x407","o_26969128_480.jpg":"480x305","o_26969128_340.jpg":"340x216","o_26969128_220.jpg":"220x140","h_26969128_1280.jpg":"1280x854","h_26969128_1024.jpg":"1024x683","h_26969128_640.jpg":"640x427","h_26969128_480.jpg":"480x320","h_26969128_340.jpg":"340x227","h_26969128_220.jpg":"220x147","pp_26969128_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969128_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969128_640.jpg":"640x814","pp_26969128_480.jpg":"480x611","pp_26969128_340.jpg":"340x432","pp_26969128_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2808","hd_26969127_1920.jpg":"1920x1080","k_26969127_1280.jpg":"1280x1280","k_26969127_1024.jpg":"1024x1024","k_26969127_640.jpg":"640x640","k_26969127_480.jpg":"480x480","k_26969127_340.jpg":"340x340","k_26969127_220.jpg":"220x220","o_26969127_1280.jpg":"1280x1872","o_26969127_1024.jpg":"1024x1497","o_26969127_640.jpg":"640x936","o_26969127_480.jpg":"480x702","o_26969127_340.jpg":"340x497","o_26969127_220.jpg":"220x321","h_26969127_1280.jpg":"1280x854","h_26969127_1024.jpg":"1024x683","h_26969127_640.jpg":"640x427","h_26969127_480.jpg":"480x320","h_26969127_340.jpg":"340x227","h_26969127_220.jpg":"220x147","pp_26969127_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969127_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969127_640.jpg":"640x814","pp_26969127_480.jpg":"480x611","pp_26969127_340.jpg":"340x432","pp_26969127_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26969126_1920.jpg":"1920x1080","k_26969126_1280.jpg":"1280x1280","k_26969126_1024.jpg":"1024x1024","k_26969126_640.jpg":"640x640","k_26969126_480.jpg":"480x480","k_26969126_340.jpg":"340x340","k_26969126_220.jpg":"220x220","o_26969126_1280.jpg":"1280x853","o_26969126_1024.jpg":"1024x682","o_26969126_640.jpg":"640x426","o_26969126_480.jpg":"480x320","o_26969126_340.jpg":"340x226","o_26969126_220.jpg":"220x146","h_26969126_1280.jpg":"1280x854","h_26969126_1024.jpg":"1024x683","h_26969126_640.jpg":"640x427","h_26969126_480.jpg":"480x320","h_26969126_340.jpg":"340x227","h_26969126_220.jpg":"220x147","pp_26969126_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969126_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969126_640.jpg":"640x814","pp_26969126_480.jpg":"480x611","pp_26969126_340.jpg":"340x432","pp_26969126_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2776","hd_26969125_1920.jpg":"1920x1080","k_26969125_1280.jpg":"1280x1280","k_26969125_1024.jpg":"1024x1024","k_26969125_640.jpg":"640x640","k_26969125_480.jpg":"480x480","k_26969125_340.jpg":"340x340","k_26969125_220.jpg":"220x220","o_26969125_1280.jpg":"1280x1850","o_26969125_1024.jpg":"1024x1480","o_26969125_640.jpg":"640x925","o_26969125_480.jpg":"480x694","o_26969125_340.jpg":"340x491","o_26969125_220.jpg":"220x318","h_26969125_1280.jpg":"1280x854","h_26969125_1024.jpg":"1024x683","h_26969125_640.jpg":"640x427","h_26969125_480.jpg":"480x320","h_26969125_340.jpg":"340x227","h_26969125_220.jpg":"220x147","pp_26969125_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969125_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969125_640.jpg":"640x814","pp_26969125_480.jpg":"480x611","pp_26969125_340.jpg":"340x432","pp_26969125_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2733","hd_26969124_1920.jpg":"1920x1080","k_26969124_1280.jpg":"1280x1280","k_26969124_1024.jpg":"1024x1024","k_26969124_640.jpg":"640x640","k_26969124_480.jpg":"480x480","k_26969124_340.jpg":"340x340","k_26969124_220.jpg":"220x220","o_26969124_1280.jpg":"1280x1822","o_26969124_1024.jpg":"1024x1457","o_26969124_640.jpg":"640x911","o_26969124_480.jpg":"480x683","o_26969124_340.jpg":"340x483","o_26969124_220.jpg":"220x313","h_26969124_1280.jpg":"1280x854","h_26969124_1024.jpg":"1024x683","h_26969124_640.jpg":"640x427","h_26969124_480.jpg":"480x320","h_26969124_340.jpg":"340x227","h_26969124_220.jpg":"220x147","pp_26969124_1280.jpg":"1280x1628","pp_26969124_1024.jpg":"1024x1303","pp_26969124_640.jpg":"640x814","pp_26969124_480.jpg":"480x611","pp_26969124_340.jpg":"340x432","pp_26969124_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7604308 Threads: 3 Questions: 1616099127 Slow queries: 4798240 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110909683 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) ) [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/sibenka-tonka-jedina-vojnikinja-medu-19-300-dalmatinaca-otisla-je-u-prvi-svjetski-rat-da-bi-bila-uz-svoga-supruga-1383919 [printLink] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/sibenka-tonka-jedina-vojnikinja-medu-19-300-dalmatinaca-otisla-je-u-prvi-svjetski-rat-da-bi-bila-uz-svoga-supruga-1383919?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 339967 [name] => knjiga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => knjiga [link] => /tag/knjiga ) [1] => stdClass Object ( [id] => 756944 [name] => Dalmatinci (i jedna Dalmatinka) u Prvom svjetskom ratu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-26 12:41:34 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmatinci-i-jedna-dalmatinka-u-prvom-svjetskom-ratu [link] => /tag/dalmatinci-i-jedna-dalmatinka-u-prvom-svjetskom-ratu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 376662 [name] => Darko Gulin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-gulin [link] => /tag/darko-gulin ) [3] => stdClass Object ( [id] => 639863 [name] => Tonka Friganović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-28 21:13:12 [main_article_id] => 0 [alias] => tonka-friganovic [link] => /tag/tonka-friganovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAKVA PRIČA! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Šibenka Tonka, jedina vojnikinja među 19.300 Dalmatinaca, otišla je u Prvi svjetski rat da bi bila uz svoga supruga [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3104 [name] => Branimir Periša [username] => branimir.perisa [email] => brane.perisa@sibenski-list.hr [password] => $2y$10$ZdQPcBrYLDSYK64AG4toqOHYzVpM8P76cigc/kJ7WJeNwwZNdsQlq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/branimir-perisa-3104 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1622 [gender] => m [description] => [image] => 1622.png [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1622.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/27002973.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Darko Gulin (desno) uhvatio se junačkog posla da - u oceanu podataka o 2,5 milijuna vojnika Austro-Ugarske s lista ratnih gubitaka - pregleda 40-ak tisuća digitaliziranih stranica arhiva Knjižnice Gornje Austrije i izdvoji 19.300 Dalmatinaca i jednu Dalmatinku, Tonku Friganović (lijevo)

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/27002973.jpg [title] =>

Darko Gulin (desno) uhvatio se junačkog posla da - u oceanu podataka o 2,5 milijuna vojnika Austro-Ugarske s lista ratnih gubitaka - pregleda 40-ak tisuća digitaliziranih stranica arhiva Knjižnice Gornje Austrije i izdvoji 19.300 Dalmatinaca i jednu Dalmatinku, Tonku Friganović (lijevo)

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26966018.jpg [title] =>

Tonka-Štefica Falica u prikazima onodobnih novinskih ilustratora ( SLOBODNA DALMACIJA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26966024.jpg [title] =>

Kaplarica Tonka-Štefica Falica na forografiji iz rata ( SLOBODNA DALMACIJA ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26969132.jpg [title] =>

Darko Gulin autor je knjige ”Dalmatinci (i jedna Dalmatinka) u Prvom svjetskom ratu”

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26969131.jpg [title] =>

Darko Gulin autor je knjige Dalmatinci i jedna Dalmatinka u prvom svjetskom ratu Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26969130.jpg [title] =>

Darko Gulin autor je knjige Dalmatinci i jedna Dalmatinka u prvom svjetskom ratu Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX

Nikolina Vukovic Stipanicev/HANZA MEDIA ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26969129.jpg [title] =>

Darko Gulin autor je knjige Dalmatinci i jedna Dalmatinka u prvom svjetskom ratu Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX

Nikolina Vukovic Stipanicev/HANZA MEDIA ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26969128.jpg [title] =>

Darko Gulin autor je knjige Dalmatinci i jedna Dalmatinka u prvom svjetskom ratu Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX

Nikolina Vukovic Stipanicev/HANZA MEDIA ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26969127.jpg [title] =>

Darko Gulin autor je knjige Dalmatinci i jedna Dalmatinka u prvom svjetskom ratu Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX

Nikolina Vukovic Stipanicev/HANZA MEDIA ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26969126.jpg [title] =>

Pomislio sam da se možda već netko drugi prihvatio istoga posla, ali onda sam zaključio da vjerojatno nitko nije toliko lud - nasmijao se Darko Gulin

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26969125.jpg [title] =>

Darko Gulin autor je knjige Dalmatinci i jedna Dalmatinka u prvom svjetskom ratu Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX

Nikolina Vukovic Stipanicev/HANZA MEDIA ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26969124.jpg [title] =>

Darko Gulin autor je knjige Dalmatinci i jedna Dalmatinka u prvom svjetskom ratu Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX

Nikolina Vukovic Stipanicev/HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Darko Gulin, dipl. inž. Pomorskog prometa predstavit će svoju osmu publikaciju u izdanju Književnoga kruga Split na ovogodišnjoj "Knjizi Mediterana" u Splitu krajem ljeta. Zamašna knjiga naslovljena "Dalmatinci (i jedna Dalmatinka) u Prvom svjetskom ratu" posebno je štivo u svijetlu posvemašnjeg manjka publicistike o Prvom svjetskom ratu (1914. – 1918.) na ovom prostoru.

Neumorni Darko Gulin nije napisao beletristiku, nekog novog "Vojaka Švejka", nego se poduhvatio upravo junačkog posla da u oceanu podataka o 2,5 milijuna vojnika Austro-Ugarske s lista ratnih gubitaka (Verlustliste) pregleda 40-ak tisuća (!) digitaliziranih stranica arhiva Knjižnice Gornje Austrije, izdvoji 19.300 Dalmatinaca i jednu Dalmatinku, te ih navede abecednim redom uz poglavlja s osnovnim podacima o Austro-Ugarskoj, ustroju vojske, prostoru onodobne Dalmacije, uzrocima izbijanja Prvog svjetskog rata i političkim silnicama toga doba.

Rezultat između tvrdih korica jest knjiga uobičajenog formata od gotovo 800 stranica, napisana i kao "spomen na sve dalmatinske mladiće, navedene poimence. Nisu to samo neka nabrojena imena. Iza tih imena skrivaju se ljudske osobe, životi puni života, najveći dio njih u najljepšem cvijetu mladosti. Prekinuti, pokošeni, oboreni… Njima je ova knjiga posvećena." – piše među ostalim prof. dr. sc. Marko Trogrlić u uvodnom slovu izdavača.

Velika nepravda

Gulin naglašava da intrigantna "jedna Dalmatinka" iz naslova nije nikakva dosjetka, nego je uistinu riječ o jedinoj vojnikinji u moru muškaraca u vojnim odorama. To je bila fetiva Šibenka Tonka Friganović; udajom u Petrinji postaje Falica, a zvali su je Šteficom. "Šibenska cura" – a njih se pak treba čuvati kao i senjske bure, barem prema staroj izreci – zavojačila se da bi u ratu bila pored muža, nadbolničara Ivana Falice.

---

image

Tonka-Štefica Falica u prikazima onodobnih novinskih ilustratora (Foto: publikacija D. Gulina)

SLOBODNA DALMACIJA
---

Kuriozitet jest da je bila kaplarica u nekadašnjoj Austro-Ugarskoj vojsci. Iz vihora I. Svjetskog rata, dotad najkrvavijeg sukoba u povijesti čovječanstva, Tonka – Štefica vratila se živa, kao udovica, a sažetu priču o njoj Gulin donosi na kraju knjige.

Saznanje o njoj zateklo je i Gulina, veli. Promaknulo mu je da se kaplarica porijeklom iz Šibenika spominjala u medijima prije desetak godina, te je potkraj pisanja promijenio radni naslov svoje nove publikacije.

– Nadam se da sam tu knjigu napisao na radost svih onih koji će u popisima ranjenih, poginulih i nestalih vojnika pronaći svoga djeda, pradjeda, te pročitati o ratnom putu svoje bake; mislim, dakako, na jedinu Dalmatinku iz Šibenika. Tim ljudima, našim precima koji su vojevali za Austro-Ugarsku, raspadom njihove države nanesena je velika nepravda kad je Dalmacija 1921. ušla u sastav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. I zato sam pišući ovu knjigu želio donekle ispraviti višegodišnje prešućivanje žrtve Dalmatinaca u 1. Svjetskom ratu.

Prvo ih je nakon povratka iz rata dočekala okupatorska vojska Austriji također neprijateljske Italije, a službena politika novonastale SHS bila je mržnja i pljuvanje po prošloj državi. Takvo će se raspoloženje prema prethodnim sustavima u nas ponavljati sve do danas. – otkriva Gulin, inače predani amaterski istraživač povijesti šibenskog kraja, motive da s upornošću redovnika pregleda silnu arhivsku građu i sastavi toliko opsežnu publikaciju.

Tome je prionuo u razdoblju zaključavanja tijekom epidemije koronavirusa, a u jednom je trenutku, priznaje, odustao od zamisli da posao privede kraju. Bio je obeshrabren opsegom dokumentacije koju je trebalo prelistati. Bez tražilice na digitaliziranim listama, nije preostalo drugo doli okom i rukom izdvojiti Dalmatince iz vojnog sastava.

– Pomislio sam da se možda već netko drugi prihvatio istoga posla, a onda sam poslije mjesec dana zaključio da vjerojatno nitko nije toliko lud, te sam ipak dovršio što sam zamislio – nasmijao se Gulin.

---

image

Pomislio sam da se možda već netko drugi prihvatio istoga posla, ali onda sam zaključio da vjerojatno nitko nije toliko lud - nasmijao se Darko Gulin

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Pomiješana imena

Službeni popisi gubitaka austrougarske vojske, objašnjava, redovito su izlazili od 12. kolovoza 1914. do 14. siječnja 1919. u 709 brojeva na 38.220 stranica, a pregledao je neke knjige i članke u službenim i lokalnim tiskovinama gdje se iz različitih razloga spominju Dalmatinci kao pripadnici različitih vojski i pomoćnih postrojba.

– Vrlo je lako moguće – napominje autor – da oko nije spazilo ama baš svakog Dalmatinca popisanog u gubicima, a ima primjera kad sam svjesno, nemajući drugog izbora, preskočio neke na popisu jer im je ime bilo upisano potpuno nerazumljivo, čak i besmisleno.

Prava planina građe nije, međutim, bila jedina teškoća u nastajanju njegove publikacije. Imena i prezimena vojnih osoba često su bila pogrešno napisana, a osim toga, austrijskim tiskarima slova I i J, S i Š, te C i Č posve su jednaka. Primjerice, uredno su pobrkana prezimena Oluić i Olujić, no Gulin je vodio računa o tome da je Michal Oluić pravoslavac i prevedeno se zove Mihajlo Oluić, a Michal Olujić je katolik Mihovil Olujić. Bilo je, nastavlja autor, i čudnih kombinacija imena i prezimena, barem za današnje prilike, te je naišao da se katolik zove Jovan, a pravoslavac Stipe.

Ako je riječ o pogrešci, ona nije autorova i u tim slučajevima Gulin nije intervenirao. Ponekad bi se, nastavlja, za vojnika navodio jedino kotar, ili bi bila upisana jedino općina. Inače, kotara, kao najnižih državnih upravnih jedinica, bilo je u Dalmaciji 13, a općina 86.

Umjesto kompliciranog sustava činova u vojničkim i podčasničkim zvanjima, Gulin je pojednostavnio svoje liste rabeći za svakoga naziv "vojnik", a zanimljiv pojam redovito se pojavljivao u Novačkome kotaru Split, kada bi umjesto naziva sela za nastradalog vojnika pisalo "iz Krajine", što je značilo da je iz splitskog zaleđa.

Završetkom rata nisu prestale patnje zarobljenih Dalmatinaca; neki su se iz uzništva vraćali godinama, te autor navodi podatak da se u lipnju 1919. na Malti još uvijek nalazi 150 Dalmatinaca, bivših vojnih zarobljenika. Bilo ih je koji su dospjeli u najudaljenije dijelove svijeta, o čemu svjedoči i činjenica da je 31. prosinca 1919. u Ljubljanu stigao transportni vlak u pratnji britanskih časnika s 950 zarobljenika zatočenih u Brazilu, Indiji, Australiji i Egiptu, a godinu dana poslije brodom talijanske ratne mornarice doplovila su u Dubrovnik 2204 Dalmatinca, bivši zarobljenici iz logora u Italiji.

Miljenici nove države nastale na tlu Dalmacije i Hrvatske bili su pripadnici srpske vojske i solunski dragovoljci. Njima su davani privilegiji i počasti, a pripadnici poražene Austro-Ugarske vojske, razumljivo, o ratu su uglavnom šutjeli, o njima se nisu pisale knjige niti su im se podizali spomenici, osim u nekim sredinama, koje autor navodi na kraju knjige.

Zaboravljeni rat

Kameni spomenik oblikovan kao topnička granata nalazi se u južnom kutu mjesnog groblja u Dolu, na Hvaru i svečano je otkriven 30. svibnja 1940., a najvelebniji, 7- metarski spomenik palim vojnicima Austro-Ugarske vojske uzdiže se na Korčuli, postavljen u park šumi Hober još 1917., za trajanja rata. U nekim sredinama tek se u novije vrijeme ističu pali u vojnim austrougarskim odorama, kao u Prvić Šepurinama, 2014., a 2018. svojim su precima poginulim u 1. svjetskom ratu spomen ploču postavili u Maljakovu kod Sinja, te u Vignju, na Pelješcu.

Ponegdje su spomen obilježja postavljana 1928. godine, o 10. obljetnici završetka 1. Svjetskog rata kao u Vrbanju, također na Hvaru, a njihovi susjedi, Zastražišćani, 1941.

Bio je to zadnji rat, podsjeća Darko Gulin, u kojem su Dalmatinci različitih nacionalnosti i konfesija uglavnom bili na istoj strani. U kasnijim sukobima, Drugom svjetskom ratu i Domovinskom ratu, Dalmatinci su bili u suprotstavljenim vojskama, podijeljeni vjerski, nacionalno i ideološki.

I dakako – a o njima na kraju – koja to država nema svojih izdajnika, te Gulin i takvima posvećuje jedno poglavlje. Njemu su naročito su zanimljiva, govori, jedanaestorica šibenskih autonomaša koje je iščeprkao iz dokumenata kao borce na strani Italije, protiv svoje domovine Austro-Ugarske i Kraljevine Dalmacije u njezinu sastavu, koje nikad nisu prihvatili.

Među njima su puščane cijevi upirali na svoje sugrađane i zemljake neki "Talijani" Juraga, Grubisich, Giljanovich, Chiabov, Crljenko, Paladino, Fabrović, ili pak, stanoviti Tripalo... Jedan od tih je i Skradinjanin Giovanni Marasovich iz poznate, bogate obitelji koja je imala veliku ulogu u razvoju skradinskoga kraja na prijelomu 19. i 20. stoljeća.

---

image

Darko Gulin autor je knjige "Dalmatinci (i jedna Dalmatinka) u Prvom svjetskom ratu"

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Giovanni je preživio 1. Svjetski rat i preselio u Italiju. Kasnije je bio kapetan Kraljevske garde u Rimu, a Gulin ga opet susreće i spominje u svojim istraživanjima arhivske građe. Marasovich se tu pokazao časnim čovjekom, makar je do smrti bio odnarođeni Talijanofil, po obiteljskoj tradiciji.

Marasovići su porijeklom iz sela Rupe, te su Giovannija Skradinjani posprdno prozvali "Potalijančeni papak". Njegov otac Ivan nosio je titulu viteza od Roškoga slapa, a stric Jere bio je poznati fotograf koji je za sobom ostavio vrijednu fotografsku građu s motivima šibenskog i zadarskog kraja.

- Napisao sam jednu knjigu o Skradinu, u rukopisu je. Uvrstio sam Giovannija Marasovicha u nju jer je za vrijeme 2. Svjetskog rata i talijanske okupacije jednom prilikom došao u Skradin na godišnji odmor i u komandi grada zatekao nemilosrdnog karabinjerskog oficira koji je naređivao česta strijeljanja lokalnog puka. Marasovich je promptno zatražio od višeg zapovjedništva u Rimu da se krvnika udalji iz Skradina. Prebacili su ga na Korčulu, gdje je također ostavio krvavi trag - navodi Gulin, uz napomenu da navedeni primjer nije bio usamljen, bez obzira na ideološka uvjerenja, vjeru ili pripadnost zaraćenim stranama.

Skradinjani su čuvali Skradinjane, kao i Šibenčani svoje sugrađane. To "zemljaštvo" nerijetko je bilo snažnije od razlika koje su ljude dovodile da budu na protivničkim stranana! - kaže Darko Gulin.

---

Tonka - Štefica, jedina žena u rovu

Kratka pripovijest o ratnom putu dične, srčane Šibenčanke Tonke Friganović prava je povijesna poslastica, a Gulinovoj knjizi daje efektan završetak sa živom pričom o, prema onodobnim kriterijima, neobičnoj ženi koja se stjecajem okolnosti našla u mirisu bitaka i vojničkoga baruta, uz rame s mladićima.

Nakon završetka rata vratila se u Šibenik, gdje su je posprdno prozvali “vojnikušom” i sigurno joj nije bilo lako, kao ženi koja se iz rata vratila kao udovica, k tome i pripadnica poražene vojske. Poslije se, koliko je poznato, preudala u Splitu.

Za razliku od suvremenog svijeta, gdje su žene uobičajene u vojnom zvanju, “ženska kvota” u ratnom kreševu iz vremena Tonke Friganović – izuzmemo li bolničarke i druge koje su doprinosile u pozadini – ima samo jedno, njezino ime!

To je ime šibenske cure koja se udajom u Petrinji nije htjela odvojiti od muža bolničara, te se i ona zavojačila u sanitetskoj jedinici i ubrzo se pronašla u ulozi vojnikinje pod oružjem.

Tonka Friganović, govori Darko Gulin, gotovo sigurno nije bila unikatna pojava jedino u vojsci svoje domovine Austro-Ugarske, nego ni jedna od silnih armada koje su sudjelovale u Prvom svjetskom ratu nema zabilježeno da se u njihovim rovovima, spremna na juriš i teški boj, rame uz rame s mladićima borila makar jedna žena.

---

---

image

Kaplarica Tonka-Štefica Falica na forografiji iz rata (Foto: publikacija D. Gulina)

SLOBODNA DALMACIJA
---

---

Kraljevina Dalmacija – Od Raba do Spića u Crnoj Gori

Zemljopisno je Kraljevina Dalmacija, utemeljena 1815. godine, obuhvaćala je uoči 1. Svjetskog rata prostor od Raba na sjeveru do Spića – sada u Crnoj Gori – na jugu. – podsjeća autor na, u međuvremenu za Hrvatsku izgubljen teritorij Boke kotorske.

Na površini od gotovo 13 tisuća četvornih kilometara po zadnjem popisu stanovništva provedenom 1910. godine u Dalmaciji je živjelo 636.516 stanovnika i još 9030 pripadnika kopnene vojske i ratne mornarice. Unatoč tome što na tom području nije bilo nikakvih ratnih djelovanja, Prvi svjetski rat Dalmaciju je opustošio demografski, gubitkom tisuća mladih života, ekonomski, financijski i kulturno. Tako Gulin navodi da su Dalmatinci, među ostalim, upisivali vojne zajmove koje nikad nisu naplatili, a taljena su i crkvena zvona kako bi se vrijedna bronca upotrijebila u vojnoj industriji.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
SLOBODNA DALMACIJA SLOBODNA DALMACIJA Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vukovic Stipanicev/HANZA MEDIA Nikolina Vukovic Stipanicev/HANZA MEDIA Nikolina Vukovic Stipanicev/HANZA MEDIA Nikolina Vukovic Stipanicev/HANZA MEDIA Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vukovic Stipanicev/HANZA MEDIA Nikolina Vukovic Stipanicev/HANZA MEDIA

Darko Gulin (desno) uhvatio se junačkog posla da - u oceanu podataka o 2,5 milijuna vojnika Austro-Ugarske s lista ratnih gubitaka - pregleda 40-ak tisuća digitaliziranih stranica arhiva Knjižnice Gornje Austrije i izdvoji 19.300 Dalmatinaca i jednu Dalmatinku, Tonku Friganović (lijevo)

SLOBODNA DALMACIJA

Tonka-Štefica Falica u prikazima onodobnih novinskih ilustratora (

SLOBODNA DALMACIJA

Kaplarica Tonka-Štefica Falica na forografiji iz rata (

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Darko Gulin autor je knjige ”Dalmatinci (i jedna Dalmatinka) u Prvom svjetskom ratu”

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Darko Gulin autor je knjige Dalmatinci i jedna Dalmatinka u prvom svjetskom ratu Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX

Nikolina Vukovic Stipanicev/HANZA MEDIA

Darko Gulin autor je knjige Dalmatinci i jedna Dalmatinka u prvom svjetskom ratu Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX

Nikolina Vukovic Stipanicev/HANZA MEDIA

Darko Gulin autor je knjige Dalmatinci i jedna Dalmatinka u prvom svjetskom ratu Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX

Nikolina Vukovic Stipanicev/HANZA MEDIA

Darko Gulin autor je knjige Dalmatinci i jedna Dalmatinka u prvom svjetskom ratu Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX

Nikolina Vukovic Stipanicev/HANZA MEDIA

Darko Gulin autor je knjige Dalmatinci i jedna Dalmatinka u prvom svjetskom ratu Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Pomislio sam da se možda već netko drugi prihvatio istoga posla, ali onda sam zaključio da vjerojatno nitko nije toliko lud - nasmijao se Darko Gulin

Nikolina Vukovic Stipanicev/HANZA MEDIA

Darko Gulin autor je knjige Dalmatinci i jedna Dalmatinka u prvom svjetskom ratu Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX

Nikolina Vukovic Stipanicev/HANZA MEDIA

Darko Gulin autor je knjige Dalmatinci i jedna Dalmatinka u prvom svjetskom ratu Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/s-mora-i-kraja/sibenka-tonka-jedina-vojnikinja-medu-19-300-dalmatinaca-otisla-je-u-prvi-svjetski-rat-da-bi-bila-uz-svoga-supruga-1383919 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d4ce751410051ccce5b3733136f9a4bf9ffe6a89 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0ibenka+Tonka%2C+jedina+vojnikinja+me%C4%91u+19.300+Dalmatinaca%2C+oti%C5%A1la+je+u+Prvi+svjetski+rat+da+bi+bila+uz+svoga+supruga&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fsibenka-tonka-jedina-vojnikinja-medu-19-300-dalmatinaca-otisla-je-u-prvi-svjetski-rat-da-bi-bila-uz-svoga-supruga-1383919 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fsibenka-tonka-jedina-vojnikinja-medu-19-300-dalmatinaca-otisla-je-u-prvi-svjetski-rat-da-bi-bila-uz-svoga-supruga-1383919 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAKVA PRIČA! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
S mora i krajaKAKVA PRIČA!

Šibenka Tonka, jedina vojnikinja među 19.300 Dalmatinaca, otišla je u Prvi svjetski rat da bi bila uz svoga supruga

Piše Branimir Periša
27. travnja 2024. - 16:22
Darko Gulin (desno) uhvatio se junačkog posla da - u oceanu podataka o 2,5 milijuna vojnika Austro-Ugarske s lista ratnih gubitaka - pregleda 40-ak tisuća digitaliziranih stranica arhiva Knjižnice Gornje Austrije i izdvoji 19.300 Dalmatinaca i jednu Dalmatinku, Tonku Friganović (lijevo)

Darko Gulin, dipl. inž. Pomorskog prometa predstavit će svoju osmu publikaciju u izdanju Književnoga kruga Split na ovogodišnjoj "Knjizi Mediterana" u Splitu krajem ljeta. Zamašna knjiga naslovljena "Dalmatinci (i jedna Dalmatinka) u Prvom svjetskom ratu" posebno je štivo u svijetlu posvemašnjeg manjka publicistike o Prvom svjetskom ratu (1914. – 1918.) na ovom prostoru.

Neumorni Darko Gulin nije napisao beletristiku, nekog novog "Vojaka Švejka", nego se poduhvatio upravo junačkog posla da u oceanu podataka o 2,5 milijuna vojnika Austro-Ugarske s lista ratnih gubitaka (Verlustliste) pregleda 40-ak tisuća (!) digitaliziranih stranica arhiva Knjižnice Gornje Austrije, izdvoji 19.300 Dalmatinaca i jednu Dalmatinku, te ih navede abecednim redom uz poglavlja s osnovnim podacima o Aus...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 10:09