stdClass Object ( [id] => 1366933 [title] => Grad koji je bio na prvoj crti obrane čuva jedini originalni Da Vincijev top! A kad probate šokol i svrdlovinu... [alias] => grad-koji-je-bio-na-prvoj-crti-obrane-cuva-jedini-originalni-da-vincijev-top-a-kad-probate-sokol-i-svrdlovinu [catid] => 452 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Taman na razmeđi Bukovice i Ravnih Kotara, na pola puta između Nina i Knina, između Obrovca i Biograda - ugnijezdio se Benkovac. U samome gradu oko tri tisuće, a s okolicom još dodatnih deset tisuća stanovnika živi i uživa.

A sve zbog jednog Ivana Benkovića de Plavno, plemića koji se negdje 1450. godine spustio iz okolice Knina s obitelji, vojnicima, slugama, pa sagradio na brijegu kaštel. Utvrdu Benković po kojoj je, jasno vam je, grad pod njim i dobio ime. Danas Benkovića više nema. Najvjerojatnije se obitelj pred osmanlijskim trupama spustila prema moru, možda su tek Benje u Zadru njihovi "izgubljeni" potomci. Ne zna se.

Ono što se sigurno zna jest kako Benkovac ima čvrste veze s Leonardom Da Vincijem. Gdje ste sad?

---

---

Naime u okolici je starohrvatsku utvrdu Kličevicu čuvao njegov top. Brončani trocijevni top kojeg je konstruirao slavni izumitelj, autor najpoznatijeg svjetskog smješka.

U Zavičajnom muzeju Benkovca čuva se pronađen top, jedini originalan na kugli zemaljskoj. Pet stoljeća staro oružje imalo je tri cijev. Top možete vidjeti u benkovačkom kaštelu. Osim njega ne propustite pogled sa očuvanih zidina. Proćakulali smo s Marinom Ćurkovićem, ravnateljem Muzeja, o danima koje nazivamo slavnima, o granici Hrvatsko-ugarskog kraljevstva i Venecije, o kraju kojem kao da je suđeno biti na prvoj crti obrane. Tako je bilo i u Domovinskom ratu.

---

image

Kaštel Benković među zidinama čuva jedini svjetski original Da Vincijeva topa!

Ante Čizmić/Cropix
------
image
Ante Čizmić/Cropix
---

‘U grad me vratilo srce‘

I danas vidimo tragove, proteku godina usprkos, tako se valjda mržnja onih koji nikada neće shvatiti što znači ljubiti svoje i ne željeti tuđe - urezala plamenom u kamen. Ostavila trag, ali nije ukrala dušu.

Ni mladost, dodajmo. Pa upoznajemo ravnateljicu Srednje škole kneza Branimira Maju Brkljaču. Dijete je Benkovca, rođena, odgojena, "pobjegla" iz grada tek onoliko dugo koliko joj je trebalo da diplomira hrvatski jezik i književnost u Zadru.

---

image

Maja Brkljača, ravnateljica Srednje škole knez Branimir Benovac

Ante Čizmić/Cropix
---

- Sjećam se kako mi je bivši gradonačelnik Branko Kutija dodjeljujući stipendiju kazao kako me u grad vratiti neće ni stan ni posao nego srce, tako je i bilo - nasmijana je ravnateljica.

Pod krovom njene škole 320 učenika stječe znanja, neki su se opredijelili za gimnazijsko, opće znanje, a drugi pak žele postati vješti u trgovini, instalacijama, mehanici i mehatronici...

Novije generacije, doznajemo dalje, slabije su motorikom - tehnologiji "hvala" (pola ih se ne bi znalo popeti na stablo, tako nam profesori objašnjavaju viđeno), a oni pak koji na školovanje dolaze iz ruralnijih dijelova benkovačkog kraja nisu izgubili radne navike, kao ni poštovanje spram nastavnika i roditelja.

Obilazimo mjesto gdje mladi Benkovčani "udaraju po balunu", stadion HNK Velebit, nedaleko i tartan stazu koje se ne bi posramio ni veći grad. Atletski je to centar AK Sveti Ante koji bilježi zapažene rezultate poglavito mlađih uzrasta.

- Krasna je ovo sredina, ne bi iz nje otišla nikada. Imamo sve što nam za pristojan život treba - tako će ravnateljica Brkljača.

---

image

Atletska staza

Ante Čizmić/Cropix
---

Ribarska zadruga

A mi zainteresirani što li Benkovčani mogu raditi i kako za život privređivati odlazimo do Ribarske zadruge Omega 3. Ne, nismo pogriješili, Ribarska zadruga je podigla popriličan kompleks u radnoj zoni, a i ako dobro pogledate prelazeći preko autoceste - vidjet ćete more u daljini, tako zaboravite sve viceve tipa "ima ribe, mora nema", uporišta nemaju.

- Petnaestak je ribara vlasnicima zadruge. Otkupljujemo ulovljenu ribu, smrzavamo je trenutno, kapacitet nam je tri tone na sat, a krenuli smo u cijeli projekt bez iti jednog kupca - tako će Lovre Vidov, upravitelj zadruge.

Obilazimo pogon, upoznajemo radnike, u biti većinom radnice, plaće su dobre, posla, hvala Bogu, ima, a ima i njih, osamdesetak je s radnom knjižicom našlo svoje mjesto. Omega 3 je orijentirana na izvoz, rade s dobiti. Nema minusa kod ribara, nema ni kredita. Filetira se, čisti riba, odvajaju glave i utroba, pa onda naši inćuni, srdele, lokarde, u stađunu i šaruni, sređeni i smrznuti odlaze na europske trpeze.

---

image

Lovre Vidov, upravitelj Ribarske zadruge Omega 3

Ante Čizmić/Cropix
---

---

image

Ribarska zadruga Omega 3

Ante Čizmić/Cropix
---

- Plava ti se riba lovi na škuro, kad miseca nema - pojašnjavaju nam zašto na sunčan zimski dan pogon nije pun. Bit će kad navali južina...

Prima nas Mladen Anić u svoju konobu, pa reže šokol od čijeg mirisa ogladnite trenutno. Šokol je to izrađen po staroj ninskoj recepturi, ali od mesa svinje koja se "mangulica" zove, a mi ovako "stručni" u poljima veterine, flore i faune - te svinje možemo opisati samo kao "slične divljima, čupave, koje žive na otvorenom".

- Ima manje kolesterola nego piletina - to je sve što će na tu temu kazati Anić.

---

image

Vinar Mladen Anić oživio je autohtonu sortu grožđa, svrdlovina je spašena

Ante Čizmić/Cropix
---

Onako fino probajemo šokol (odličan je, op.a.) i degustiramo svrdlovinu. Samo malo, jer, ipak smo na poslu, nije red. A žao nam. Tako dobrog vina odavno probali nismo, pa puštamo šjor Mladena da nam priča kako je tu autohtonu sortu uspio spasiti od zaborava.

- Kod nas je običaj kada se netko ženi pred svatove, ispred kuće, iznijeti stolčić s vinom i čašama. Kao dječak sam upamtio da je dida Dujo pred one koji su mu bili jako dragi iznosio ovo posebno vino, ostalima je davao obično - smijemo se.

- No, socijalizam je poticao voćarstvo, proizvodnju breskvi posebno, pa smo zanemarili vinogradarstvo u našem kraju. Ono što su ljudi vina radili, radili su za sebe. I svrdlovinu bi koristili samo da im oplemeni uobičajenu plavinu. Kako sam po struci agronom zaintrigiralo me sjećanje na vino dida Duje, pa sam jednom prilikom na odrni obitelji Zelić na Žegaru uočio poznate mi grozd. Pitao sam jel to svrdlovina, a oni se začudili, "ti si prvi koji ju je prepoznao", kazali mi. Sve ostalo je, kako kažu, povijest - kaže vinar.

Svrdlovina je spašena

Uzeo je "plemke", zasadio ih, uz pomoć kolega na Poljoprivrednom institutu ispitao genetski kod trsova, pa dok nas i dalje vinom nudi kazuje kako postoje zapisi da se upravo svrdlovina nazivala vatrenim vinom. Danas je u njegovoj konobi i po dvije tisuće boca ovog čudesnog napitka.

- Već pet, šest vinara uzgaja svrdlovinu, pa računam da je sorta spašena - veli ponosno.

---

image

Vinogradi u Nadinskom blatu

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Vinogradi u Nadinskom blatu

Ante Čizmić/Cropix
---

Pravimo se da razumijemo razgovor o plemenitoj sorti u startu, koja "omekša" ležeći u drvenim bačvama mjesec, dva. Nisu, kažu nam benkovački vinari - ni Istra ni Pelješac, ali su postali brend. Stvorili su ime.

Do Domovinskoga rata znalo se tek za rose, danas na 400 hektara gordo se poredali trsovi.

- Znaš li da smo bili zadnji koji su kupili državno zemljište po Zakonu o poljoprivrednim zemljištima? - pita nas Tomislav Glavić, Predsjednik udruge vinara i vinogradara Nadina.

---

image

Tomislav Glavić

Ante Čizmić/Cropix
---

Sto i dvadeset i četiri obitelj toga kraja postalo je vlasnicima zemljišta u Nadinskom blatu. Blato zato što je prije melioracije to bilo jezero i močvara ili močvara i jezero, a sad je polje kojem kraja ne vidiš. Baš kao ni redovima maraštine šjor Glavića.

- Koliko je ovaj red dug - pitamo.

- Kilometar - nonšalantno će vinar.

- Kilometar?! Pa koliko vam triba za obrizat samo jedan red - pitamo i dalje, gledajući još deset redova, ravnih, kao da su potegnuti ravnalom.

- Jedno dva dana - smireno će.

Ima i zašto biti miran, jer kada se vratio u do temelja spaljen dom - podigao je vinariju koje se ne bi zasramio niti jedan francuski vinar u kojeg stoljećima vino na miru sazrijeva. Uz njega i suprugu troje je djece, djece koja više djeca nisu, premda su među trsove utrčali kao petogodišnjak Martin i trogodišnjakinje Marta i Martina. Njihova imena nose butelje. Ovogodišnja je maraština još malo mutna, ali...

---

image

Tomislav Glavić

Ante Čizmić/Cropix
---

- Igramo se. Ovo vino nema potencijal starenja i odležavanja - pojašnjava nam vinar, pa se učimo zašto se korite izrazi "mlado" i "ozbiljno" vino. Potpuno ozbiljni razgovaramo i o opasnostima koje vinogradima prijete, kao, recimo, američki cvrčak koji sa sobom donosi zlatnu žuticu, opasna je i bakterija koja izaziva kap vinove loze, eska je zovu... Valja paziti, biti svojoj lozi i likar kad triba. Pa se vraćamo na priču o maslini i lozi, kako je maslina ka mater, možeš je obić i jednom godišnje, a ona zadovoljna. Ali loza, loza je ka žena, moraš joj davati pažnju svakoga dana.

Besplatni glazbeni instrumenti

- Deset mjeseci godišnje je to posao non-stop - tako će šjor Glavić, planirajući zasaditi još hektar i pol vinograda, sagraditi kušaonicu, izraditi vinski podrum...

S redova trsova dolazimo do redova knjiga. Sve polica na polici, pa tako na dva kata. Ponosan na Gradsku knjižnicu je ravnatelj Mile Marić.

- Osnovali smo se 1999. u jednom stanu u staroj zgradi, a vidi nas danas! Na 600 kvadrata s fundusom od 75 tisuća naslova - s punim pravom hvali gotovo milijun eura vrijedne riječi i rečenice i stranice.

---

image

Mile Marić

Ante Čizmić/Cropix
---

Sjajan su projekt napravili za mlade Benkovčane, ukoliko žele naučiti se glazbi i svirati instrument - mogu, pazite sad, bez eura i centa - doći u zgradu nekadašnje osnovne škole i dobiti instrument na korištenje i satove glazbe - onako, na "dođem ti". Rasterećuje se tako roditeljski novčanik, a mladost prstima prebire po tamburama, bisernicama i gitarama, kontrabasima, razvlače harmoniku, klavijature proučavaju.

- Tisuću članova imamo, među njima gospođu stariju od 80 godina, koja svaki tjedan dolazi po nove knjige. Više ne može uz stepenice, pa joj knjige donosimo na ulaz - veli nam ravnatelj knjižnice gdje se godišnje čak 20 tisuća naslova posudi.

Posudi i vrati.

Baš kao što ćemo se i mi u benkovački kraj vratiti.

Svega je tamo.

Šteta je ne uvjeriti se u to i osobno.

---

image

Na nedalekom arheološkom nalazištu Asseria nađeni su broji "cipusi", nadgrobni spomenici

Ante Čizmić/Cropix
------
image
Ante Čizmić/Cropix
------
image
Ante Čizmić/Cropix
------
image
Ante Čizmić/Cropix
------
image
Ante Čizmić/Cropix
------
image

Radi se i gradi. Pri kraju je i projekt novog Doma kulture

Ante Čizmić/Cropix
------
image
Ante Čizmić/Cropix
------
image

Ribarska zadruga Omega 3

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Lovre Vidov, upravitelj Ribarske zadruge Omega 3

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Dječji vrtić

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Dječji vrtić

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Nema plakanja u Benkovcu!

Ante Čizmić/Cropix
------
image
Ante Čizmić/Cropix
------
image
Ante Čizmić/Cropix
---

---

Tužno...

U samom centru Benkovca, unutar pošumljenog vrta, 1864. godine dovršena je gradnjakatoličke crkve Male Gospe. Orijentirana sa sjeveroistoka k jugozapad, pročeljem je gledala prema glavnoj ulici. Kameni zvonik crkve bio je visok 20 metara.

Sa sjeverozapadne strane zvonika uklesan je bio natpis cara Franje Josipa koji je pomogao dovršenje zvonika. Naime on je glavom i bradom posjetio Benkovac 1875. godine. U prvoj polovini 1992. godine crkva je miniranjem srušena do temelja...

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bili smo u benkovcu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => bili smo u benkovcu 2 0 10090 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-22 09:43:04 [created_by] => 3182 [created_by_alias] => Milena Budimir [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-25 07:41:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-25 07:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 452 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => S mora i kraja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Grad koji je bio na prvoj crti obrane čuva jedini originalni Da Vincijev top! A kad probate šokol i svrdlovinu... page_title=Grad koji je bio na prvoj crti obrane čuva jedini originalni Da Vincijev top! A kad probate šokol i svrdlovinu... [metakey] => Benkovac, Leonardo da Vinci, Marin Ćurković, maja brkljača, branko kutija, hnk velebit, Ribarska zadruga Omega 3, Svrdlovina, lovre vidov, Mladen Anić, tomislav glavić, mile marić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26630346.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629490.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629489.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629488.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629487.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629486.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629485.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629484.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629483.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629482.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629481.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629480.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629479.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629478.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629477.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629476.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629474.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629473.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629472.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629470.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629468.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629466.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629465.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629464.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629462.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629461.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629459.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629456.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629454.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/22\/26629453.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Ka\u0161tel Benkovi\u0107 me\u0111u zidinama \u010duva jedini svjetski original Da Vincijeva topa!<\/p>","

Na nedalekom arheolo\u0161kom nalazi\u0161tu Asseria na\u0111eni su broji \u201dcipusi\u201d, nadgrobni spomenici<\/p>","","","","","","","

Radi se i gradi. Pri kraju je i projekt novog Doma kulture<\/p>","","

Mile Mari\u0107<\/p>","

Mile Mari\u0107<\/p>","

Tomislav Glavi\u0107<\/p>","

Vinogradi u Nadinskom blatu<\/p>","

Vinogradi u Nadinskom blatu<\/p>","

Vinogradi u Nadinskom blatu<\/p>","

Tomislav Glavi\u0107<\/p>","

Vinar Mladen Ani\u0107 o\u017eivio je autohtonu sortu gro\u017e\u0111a, svrdlovina je spa\u0161ena<\/p>","

Ribarska zadruga Omega 3<\/p>","

Lovre Vidov, upravitelj Ribarske zadruge Omega 3<\/p>","

Ribarska zadruga Omega 3<\/p>","

Lovre Vidov, upravitelj Ribarske zadruge Omega 3<\/p>","

Dje\u010dji vrti\u0107<\/p>","

Dje\u010dji vrti\u0107<\/p>","

Atletska staza<\/p>","

Maja Brklja\u010da, ravnateljica Srednje \u0161kole knez Branimir Benovac<\/p>","

Nema plakanja u Benkovcu!<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1522","hd_26630346_1920.jpg":"1920x1080","k_26630346_1280.jpg":"1280x1280","k_26630346_1024.jpg":"1024x1024","k_26630346_640.jpg":"640x640","k_26630346_480.jpg":"480x480","k_26630346_340.jpg":"340x340","k_26630346_220.jpg":"220x220","o_26630346_1280.jpg":"1280x1014","o_26630346_1024.jpg":"1024x811","o_26630346_640.jpg":"640x507","o_26630346_480.jpg":"480x380","o_26630346_340.jpg":"340x269","o_26630346_220.jpg":"220x174","h_26630346_1280.jpg":"1280x854","h_26630346_1024.jpg":"1024x683","h_26630346_640.jpg":"640x427","h_26630346_480.jpg":"480x320","h_26630346_340.jpg":"340x227","h_26630346_220.jpg":"220x147","pp_26630346_1280.jpg":"1280x1628","pp_26630346_1024.jpg":"1024x1303","pp_26630346_640.jpg":"640x814","pp_26630346_480.jpg":"480x611","pp_26630346_340.jpg":"340x432","pp_26630346_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1152","hd_26629490_1920.jpg":"1920x1080","k_26629490_1280.jpg":"1280x1280","k_26629490_1024.jpg":"1024x1024","k_26629490_640.jpg":"640x640","k_26629490_480.jpg":"480x480","k_26629490_340.jpg":"340x340","k_26629490_220.jpg":"220x220","o_26629490_1280.jpg":"1280x768","o_26629490_1024.jpg":"1024x614","o_26629490_640.jpg":"640x384","o_26629490_480.jpg":"480x288","o_26629490_340.jpg":"340x204","o_26629490_220.jpg":"220x132","h_26629490_1280.jpg":"1280x854","h_26629490_1024.jpg":"1024x683","h_26629490_640.jpg":"640x427","h_26629490_480.jpg":"480x320","h_26629490_340.jpg":"340x227","h_26629490_220.jpg":"220x147","pp_26629490_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629490_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629490_640.jpg":"640x814","pp_26629490_480.jpg":"480x611","pp_26629490_340.jpg":"340x432","pp_26629490_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26629489_1920.jpg":"1920x1080","k_26629489_1280.jpg":"1280x1280","k_26629489_1024.jpg":"1024x1024","k_26629489_640.jpg":"640x640","k_26629489_480.jpg":"480x480","k_26629489_340.jpg":"340x340","k_26629489_220.jpg":"220x220","o_26629489_1280.jpg":"1280x853","o_26629489_1024.jpg":"1024x682","o_26629489_640.jpg":"640x426","o_26629489_480.jpg":"480x320","o_26629489_340.jpg":"340x226","o_26629489_220.jpg":"220x146","h_26629489_1280.jpg":"1280x854","h_26629489_1024.jpg":"1024x683","h_26629489_640.jpg":"640x427","h_26629489_480.jpg":"480x320","h_26629489_340.jpg":"340x227","h_26629489_220.jpg":"220x147","pp_26629489_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629489_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629489_640.jpg":"640x814","pp_26629489_480.jpg":"480x611","pp_26629489_340.jpg":"340x432","pp_26629489_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1173","hd_26629488_1920.jpg":"1920x1080","k_26629488_1280.jpg":"1280x1280","k_26629488_1024.jpg":"1024x1024","k_26629488_640.jpg":"640x640","k_26629488_480.jpg":"480x480","k_26629488_340.jpg":"340x340","k_26629488_220.jpg":"220x220","o_26629488_1280.jpg":"1280x782","o_26629488_1024.jpg":"1024x625","o_26629488_640.jpg":"640x391","o_26629488_480.jpg":"480x293","o_26629488_340.jpg":"340x207","o_26629488_220.jpg":"220x134","h_26629488_1280.jpg":"1280x854","h_26629488_1024.jpg":"1024x683","h_26629488_640.jpg":"640x427","h_26629488_480.jpg":"480x320","h_26629488_340.jpg":"340x227","h_26629488_220.jpg":"220x147","pp_26629488_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629488_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629488_640.jpg":"640x814","pp_26629488_480.jpg":"480x611","pp_26629488_340.jpg":"340x432","pp_26629488_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1123","hd_26629487_1920.jpg":"1920x1080","k_26629487_1280.jpg":"1280x1280","k_26629487_1024.jpg":"1024x1024","k_26629487_640.jpg":"640x640","k_26629487_480.jpg":"480x480","k_26629487_340.jpg":"340x340","k_26629487_220.jpg":"220x220","o_26629487_1280.jpg":"1280x748","o_26629487_1024.jpg":"1024x598","o_26629487_640.jpg":"640x374","o_26629487_480.jpg":"480x280","o_26629487_340.jpg":"340x198","o_26629487_220.jpg":"220x128","h_26629487_1280.jpg":"1280x854","h_26629487_1024.jpg":"1024x683","h_26629487_640.jpg":"640x427","h_26629487_480.jpg":"480x320","h_26629487_340.jpg":"340x227","h_26629487_220.jpg":"220x147","pp_26629487_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629487_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629487_640.jpg":"640x814","pp_26629487_480.jpg":"480x611","pp_26629487_340.jpg":"340x432","pp_26629487_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1180","hd_26629486_1920.jpg":"1920x1080","k_26629486_1280.jpg":"1280x1280","k_26629486_1024.jpg":"1024x1024","k_26629486_640.jpg":"640x640","k_26629486_480.jpg":"480x480","k_26629486_340.jpg":"340x340","k_26629486_220.jpg":"220x220","o_26629486_1280.jpg":"1280x786","o_26629486_1024.jpg":"1024x629","o_26629486_640.jpg":"640x393","o_26629486_480.jpg":"480x295","o_26629486_340.jpg":"340x208","o_26629486_220.jpg":"220x135","h_26629486_1280.jpg":"1280x854","h_26629486_1024.jpg":"1024x683","h_26629486_640.jpg":"640x427","h_26629486_480.jpg":"480x320","h_26629486_340.jpg":"340x227","h_26629486_220.jpg":"220x147","pp_26629486_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629486_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629486_640.jpg":"640x814","pp_26629486_480.jpg":"480x611","pp_26629486_340.jpg":"340x432","pp_26629486_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26629485_1920.jpg":"1920x1080","k_26629485_1280.jpg":"1280x1280","k_26629485_1024.jpg":"1024x1024","k_26629485_640.jpg":"640x640","k_26629485_480.jpg":"480x480","k_26629485_340.jpg":"340x340","k_26629485_220.jpg":"220x220","o_26629485_1280.jpg":"1280x853","o_26629485_1024.jpg":"1024x682","o_26629485_640.jpg":"640x426","o_26629485_480.jpg":"480x320","o_26629485_340.jpg":"340x226","o_26629485_220.jpg":"220x146","h_26629485_1280.jpg":"1280x854","h_26629485_1024.jpg":"1024x683","h_26629485_640.jpg":"640x427","h_26629485_480.jpg":"480x320","h_26629485_340.jpg":"340x227","h_26629485_220.jpg":"220x147","pp_26629485_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629485_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629485_640.jpg":"640x814","pp_26629485_480.jpg":"480x611","pp_26629485_340.jpg":"340x432","pp_26629485_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26629484_1920.jpg":"1920x1080","k_26629484_1280.jpg":"1280x1280","k_26629484_1024.jpg":"1024x1024","k_26629484_640.jpg":"640x640","k_26629484_480.jpg":"480x480","k_26629484_340.jpg":"340x340","k_26629484_220.jpg":"220x220","o_26629484_1280.jpg":"1280x853","o_26629484_1024.jpg":"1024x682","o_26629484_640.jpg":"640x426","o_26629484_480.jpg":"480x320","o_26629484_340.jpg":"340x226","o_26629484_220.jpg":"220x146","h_26629484_1280.jpg":"1280x854","h_26629484_1024.jpg":"1024x683","h_26629484_640.jpg":"640x427","h_26629484_480.jpg":"480x320","h_26629484_340.jpg":"340x227","h_26629484_220.jpg":"220x147","pp_26629484_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629484_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629484_640.jpg":"640x814","pp_26629484_480.jpg":"480x611","pp_26629484_340.jpg":"340x432","pp_26629484_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1245","hd_26629483_1920.jpg":"1920x1080","k_26629483_1280.jpg":"1280x1280","k_26629483_1024.jpg":"1024x1024","k_26629483_640.jpg":"640x640","k_26629483_480.jpg":"480x480","k_26629483_340.jpg":"340x340","k_26629483_220.jpg":"220x220","o_26629483_1280.jpg":"1280x830","o_26629483_1024.jpg":"1024x664","o_26629483_640.jpg":"640x415","o_26629483_480.jpg":"480x311","o_26629483_340.jpg":"340x220","o_26629483_220.jpg":"220x142","h_26629483_1280.jpg":"1280x854","h_26629483_1024.jpg":"1024x683","h_26629483_640.jpg":"640x427","h_26629483_480.jpg":"480x320","h_26629483_340.jpg":"340x227","h_26629483_220.jpg":"220x147","pp_26629483_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629483_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629483_640.jpg":"640x814","pp_26629483_480.jpg":"480x611","pp_26629483_340.jpg":"340x432","pp_26629483_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1272","hd_26629482_1920.jpg":"1920x1080","k_26629482_1280.jpg":"1280x1280","k_26629482_1024.jpg":"1024x1024","k_26629482_640.jpg":"640x640","k_26629482_480.jpg":"480x480","k_26629482_340.jpg":"340x340","k_26629482_220.jpg":"220x220","o_26629482_1280.jpg":"1280x848","o_26629482_1024.jpg":"1024x678","o_26629482_640.jpg":"640x424","o_26629482_480.jpg":"480x318","o_26629482_340.jpg":"340x225","o_26629482_220.jpg":"220x145","h_26629482_1280.jpg":"1280x854","h_26629482_1024.jpg":"1024x683","h_26629482_640.jpg":"640x427","h_26629482_480.jpg":"480x320","h_26629482_340.jpg":"340x227","h_26629482_220.jpg":"220x147","pp_26629482_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629482_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629482_640.jpg":"640x814","pp_26629482_480.jpg":"480x611","pp_26629482_340.jpg":"340x432","pp_26629482_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26629481_1920.jpg":"1920x1080","k_26629481_1280.jpg":"1280x1280","k_26629481_1024.jpg":"1024x1024","k_26629481_640.jpg":"640x640","k_26629481_480.jpg":"480x480","k_26629481_340.jpg":"340x340","k_26629481_220.jpg":"220x220","o_26629481_1280.jpg":"1280x853","o_26629481_1024.jpg":"1024x682","o_26629481_640.jpg":"640x426","o_26629481_480.jpg":"480x320","o_26629481_340.jpg":"340x226","o_26629481_220.jpg":"220x146","h_26629481_1280.jpg":"1280x854","h_26629481_1024.jpg":"1024x683","h_26629481_640.jpg":"640x427","h_26629481_480.jpg":"480x320","h_26629481_340.jpg":"340x227","h_26629481_220.jpg":"220x147","pp_26629481_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629481_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629481_640.jpg":"640x814","pp_26629481_480.jpg":"480x611","pp_26629481_340.jpg":"340x432","pp_26629481_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26629480_1920.jpg":"1920x1080","k_26629480_1280.jpg":"1280x1280","k_26629480_1024.jpg":"1024x1024","k_26629480_640.jpg":"640x640","k_26629480_480.jpg":"480x480","k_26629480_340.jpg":"340x340","k_26629480_220.jpg":"220x220","o_26629480_1280.jpg":"1280x853","o_26629480_1024.jpg":"1024x682","o_26629480_640.jpg":"640x426","o_26629480_480.jpg":"480x320","o_26629480_340.jpg":"340x226","o_26629480_220.jpg":"220x146","h_26629480_1280.jpg":"1280x854","h_26629480_1024.jpg":"1024x683","h_26629480_640.jpg":"640x427","h_26629480_480.jpg":"480x320","h_26629480_340.jpg":"340x227","h_26629480_220.jpg":"220x147","pp_26629480_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629480_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629480_640.jpg":"640x814","pp_26629480_480.jpg":"480x611","pp_26629480_340.jpg":"340x432","pp_26629480_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1210","hd_26629479_1920.jpg":"1920x1080","k_26629479_1280.jpg":"1280x1280","k_26629479_1024.jpg":"1024x1024","k_26629479_640.jpg":"640x640","k_26629479_480.jpg":"480x480","k_26629479_340.jpg":"340x340","k_26629479_220.jpg":"220x220","o_26629479_1280.jpg":"1280x806","o_26629479_1024.jpg":"1024x645","o_26629479_640.jpg":"640x403","o_26629479_480.jpg":"480x302","o_26629479_340.jpg":"340x214","o_26629479_220.jpg":"220x138","h_26629479_1280.jpg":"1280x854","h_26629479_1024.jpg":"1024x683","h_26629479_640.jpg":"640x427","h_26629479_480.jpg":"480x320","h_26629479_340.jpg":"340x227","h_26629479_220.jpg":"220x147","pp_26629479_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629479_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629479_640.jpg":"640x814","pp_26629479_480.jpg":"480x611","pp_26629479_340.jpg":"340x432","pp_26629479_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1246","hd_26629478_1920.jpg":"1920x1080","k_26629478_1280.jpg":"1280x1280","k_26629478_1024.jpg":"1024x1024","k_26629478_640.jpg":"640x640","k_26629478_480.jpg":"480x480","k_26629478_340.jpg":"340x340","k_26629478_220.jpg":"220x220","o_26629478_1280.jpg":"1280x830","o_26629478_1024.jpg":"1024x664","o_26629478_640.jpg":"640x415","o_26629478_480.jpg":"480x311","o_26629478_340.jpg":"340x220","o_26629478_220.jpg":"220x142","h_26629478_1280.jpg":"1280x854","h_26629478_1024.jpg":"1024x683","h_26629478_640.jpg":"640x427","h_26629478_480.jpg":"480x320","h_26629478_340.jpg":"340x227","h_26629478_220.jpg":"220x147","pp_26629478_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629478_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629478_640.jpg":"640x814","pp_26629478_480.jpg":"480x611","pp_26629478_340.jpg":"340x432","pp_26629478_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1310","hd_26629477_1920.jpg":"1920x1080","k_26629477_1280.jpg":"1280x1280","k_26629477_1024.jpg":"1024x1024","k_26629477_640.jpg":"640x640","k_26629477_480.jpg":"480x480","k_26629477_340.jpg":"340x340","k_26629477_220.jpg":"220x220","o_26629477_1280.jpg":"1280x873","o_26629477_1024.jpg":"1024x698","o_26629477_640.jpg":"640x436","o_26629477_480.jpg":"480x327","o_26629477_340.jpg":"340x231","o_26629477_220.jpg":"220x150","h_26629477_1280.jpg":"1280x854","h_26629477_1024.jpg":"1024x683","h_26629477_640.jpg":"640x427","h_26629477_480.jpg":"480x320","h_26629477_340.jpg":"340x227","h_26629477_220.jpg":"220x147","pp_26629477_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629477_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629477_640.jpg":"640x814","pp_26629477_480.jpg":"480x611","pp_26629477_340.jpg":"340x432","pp_26629477_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1309","hd_26629476_1920.jpg":"1920x1080","k_26629476_1280.jpg":"1280x1280","k_26629476_1024.jpg":"1024x1024","k_26629476_640.jpg":"640x640","k_26629476_480.jpg":"480x480","k_26629476_340.jpg":"340x340","k_26629476_220.jpg":"220x220","o_26629476_1280.jpg":"1280x872","o_26629476_1024.jpg":"1024x698","o_26629476_640.jpg":"640x436","o_26629476_480.jpg":"480x327","o_26629476_340.jpg":"340x231","o_26629476_220.jpg":"220x149","h_26629476_1280.jpg":"1280x854","h_26629476_1024.jpg":"1024x683","h_26629476_640.jpg":"640x427","h_26629476_480.jpg":"480x320","h_26629476_340.jpg":"340x227","h_26629476_220.jpg":"220x147","pp_26629476_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629476_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629476_640.jpg":"640x814","pp_26629476_480.jpg":"480x611","pp_26629476_340.jpg":"340x432","pp_26629476_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26629474_1920.jpg":"1920x1080","k_26629474_1280.jpg":"1280x1280","k_26629474_1024.jpg":"1024x1024","k_26629474_640.jpg":"640x640","k_26629474_480.jpg":"480x480","k_26629474_340.jpg":"340x340","k_26629474_220.jpg":"220x220","o_26629474_1280.jpg":"1280x853","o_26629474_1024.jpg":"1024x682","o_26629474_640.jpg":"640x426","o_26629474_480.jpg":"480x320","o_26629474_340.jpg":"340x226","o_26629474_220.jpg":"220x146","h_26629474_1280.jpg":"1280x854","h_26629474_1024.jpg":"1024x683","h_26629474_640.jpg":"640x427","h_26629474_480.jpg":"480x320","h_26629474_340.jpg":"340x227","h_26629474_220.jpg":"220x147","pp_26629474_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629474_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629474_640.jpg":"640x814","pp_26629474_480.jpg":"480x611","pp_26629474_340.jpg":"340x432","pp_26629474_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26629473_1920.jpg":"1920x1080","k_26629473_1280.jpg":"1280x1280","k_26629473_1024.jpg":"1024x1024","k_26629473_640.jpg":"640x640","k_26629473_480.jpg":"480x480","k_26629473_340.jpg":"340x340","k_26629473_220.jpg":"220x220","o_26629473_1280.jpg":"1280x853","o_26629473_1024.jpg":"1024x682","o_26629473_640.jpg":"640x426","o_26629473_480.jpg":"480x320","o_26629473_340.jpg":"340x226","o_26629473_220.jpg":"220x146","h_26629473_1280.jpg":"1280x854","h_26629473_1024.jpg":"1024x683","h_26629473_640.jpg":"640x427","h_26629473_480.jpg":"480x320","h_26629473_340.jpg":"340x227","h_26629473_220.jpg":"220x147","pp_26629473_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629473_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629473_640.jpg":"640x814","pp_26629473_480.jpg":"480x611","pp_26629473_340.jpg":"340x432","pp_26629473_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26629472_1920.jpg":"1920x1080","k_26629472_1280.jpg":"1280x1280","k_26629472_1024.jpg":"1024x1024","k_26629472_640.jpg":"640x640","k_26629472_480.jpg":"480x480","k_26629472_340.jpg":"340x340","k_26629472_220.jpg":"220x220","o_26629472_1280.jpg":"1280x853","o_26629472_1024.jpg":"1024x682","o_26629472_640.jpg":"640x426","o_26629472_480.jpg":"480x320","o_26629472_340.jpg":"340x226","o_26629472_220.jpg":"220x146","h_26629472_1280.jpg":"1280x854","h_26629472_1024.jpg":"1024x683","h_26629472_640.jpg":"640x427","h_26629472_480.jpg":"480x320","h_26629472_340.jpg":"340x227","h_26629472_220.jpg":"220x147","pp_26629472_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629472_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629472_640.jpg":"640x814","pp_26629472_480.jpg":"480x611","pp_26629472_340.jpg":"340x432","pp_26629472_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26629470_1920.jpg":"1920x1080","k_26629470_1280.jpg":"1280x1280","k_26629470_1024.jpg":"1024x1024","k_26629470_640.jpg":"640x640","k_26629470_480.jpg":"480x480","k_26629470_340.jpg":"340x340","k_26629470_220.jpg":"220x220","o_26629470_1280.jpg":"1280x853","o_26629470_1024.jpg":"1024x682","o_26629470_640.jpg":"640x426","o_26629470_480.jpg":"480x320","o_26629470_340.jpg":"340x226","o_26629470_220.jpg":"220x146","h_26629470_1280.jpg":"1280x854","h_26629470_1024.jpg":"1024x683","h_26629470_640.jpg":"640x427","h_26629470_480.jpg":"480x320","h_26629470_340.jpg":"340x227","h_26629470_220.jpg":"220x147","pp_26629470_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629470_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629470_640.jpg":"640x814","pp_26629470_480.jpg":"480x611","pp_26629470_340.jpg":"340x432","pp_26629470_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1253","hd_26629468_1920.jpg":"1920x1080","k_26629468_1280.jpg":"1280x1280","k_26629468_1024.jpg":"1024x1024","k_26629468_640.jpg":"640x640","k_26629468_480.jpg":"480x480","k_26629468_340.jpg":"340x340","k_26629468_220.jpg":"220x220","o_26629468_1280.jpg":"1280x835","o_26629468_1024.jpg":"1024x668","o_26629468_640.jpg":"640x417","o_26629468_480.jpg":"480x313","o_26629468_340.jpg":"340x221","o_26629468_220.jpg":"220x143","h_26629468_1280.jpg":"1280x854","h_26629468_1024.jpg":"1024x683","h_26629468_640.jpg":"640x427","h_26629468_480.jpg":"480x320","h_26629468_340.jpg":"340x227","h_26629468_220.jpg":"220x147","pp_26629468_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629468_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629468_640.jpg":"640x814","pp_26629468_480.jpg":"480x611","pp_26629468_340.jpg":"340x432","pp_26629468_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1249","hd_26629466_1920.jpg":"1920x1080","k_26629466_1280.jpg":"1280x1280","k_26629466_1024.jpg":"1024x1024","k_26629466_640.jpg":"640x640","k_26629466_480.jpg":"480x480","k_26629466_340.jpg":"340x340","k_26629466_220.jpg":"220x220","o_26629466_1280.jpg":"1280x832","o_26629466_1024.jpg":"1024x666","o_26629466_640.jpg":"640x416","o_26629466_480.jpg":"480x312","o_26629466_340.jpg":"340x221","o_26629466_220.jpg":"220x143","h_26629466_1280.jpg":"1280x854","h_26629466_1024.jpg":"1024x683","h_26629466_640.jpg":"640x427","h_26629466_480.jpg":"480x320","h_26629466_340.jpg":"340x227","h_26629466_220.jpg":"220x147","pp_26629466_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629466_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629466_640.jpg":"640x814","pp_26629466_480.jpg":"480x611","pp_26629466_340.jpg":"340x432","pp_26629466_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1241","hd_26629465_1920.jpg":"1920x1080","k_26629465_1280.jpg":"1280x1280","k_26629465_1024.jpg":"1024x1024","k_26629465_640.jpg":"640x640","k_26629465_480.jpg":"480x480","k_26629465_340.jpg":"340x340","k_26629465_220.jpg":"220x220","o_26629465_1280.jpg":"1280x827","o_26629465_1024.jpg":"1024x661","o_26629465_640.jpg":"640x413","o_26629465_480.jpg":"480x310","o_26629465_340.jpg":"340x219","o_26629465_220.jpg":"220x142","h_26629465_1280.jpg":"1280x854","h_26629465_1024.jpg":"1024x683","h_26629465_640.jpg":"640x427","h_26629465_480.jpg":"480x320","h_26629465_340.jpg":"340x227","h_26629465_220.jpg":"220x147","pp_26629465_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629465_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629465_640.jpg":"640x814","pp_26629465_480.jpg":"480x611","pp_26629465_340.jpg":"340x432","pp_26629465_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1320","hd_26629464_1920.jpg":"1920x1080","k_26629464_1280.jpg":"1280x1280","k_26629464_1024.jpg":"1024x1024","k_26629464_640.jpg":"640x640","k_26629464_480.jpg":"480x480","k_26629464_340.jpg":"340x340","k_26629464_220.jpg":"220x220","o_26629464_1280.jpg":"1280x880","o_26629464_1024.jpg":"1024x704","o_26629464_640.jpg":"640x440","o_26629464_480.jpg":"480x330","o_26629464_340.jpg":"340x233","o_26629464_220.jpg":"220x151","h_26629464_1280.jpg":"1280x854","h_26629464_1024.jpg":"1024x683","h_26629464_640.jpg":"640x427","h_26629464_480.jpg":"480x320","h_26629464_340.jpg":"340x227","h_26629464_220.jpg":"220x147","pp_26629464_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629464_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629464_640.jpg":"640x814","pp_26629464_480.jpg":"480x611","pp_26629464_340.jpg":"340x432","pp_26629464_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1241","hd_26629462_1920.jpg":"1920x1080","k_26629462_1280.jpg":"1280x1280","k_26629462_1024.jpg":"1024x1024","k_26629462_640.jpg":"640x640","k_26629462_480.jpg":"480x480","k_26629462_340.jpg":"340x340","k_26629462_220.jpg":"220x220","o_26629462_1280.jpg":"1280x827","o_26629462_1024.jpg":"1024x661","o_26629462_640.jpg":"640x413","o_26629462_480.jpg":"480x310","o_26629462_340.jpg":"340x219","o_26629462_220.jpg":"220x142","h_26629462_1280.jpg":"1280x854","h_26629462_1024.jpg":"1024x683","h_26629462_640.jpg":"640x427","h_26629462_480.jpg":"480x320","h_26629462_340.jpg":"340x227","h_26629462_220.jpg":"220x147","pp_26629462_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629462_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629462_640.jpg":"640x814","pp_26629462_480.jpg":"480x611","pp_26629462_340.jpg":"340x432","pp_26629462_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1192","hd_26629461_1920.jpg":"1920x1080","k_26629461_1280.jpg":"1280x1280","k_26629461_1024.jpg":"1024x1024","k_26629461_640.jpg":"640x640","k_26629461_480.jpg":"480x480","k_26629461_340.jpg":"340x340","k_26629461_220.jpg":"220x220","o_26629461_1280.jpg":"1280x794","o_26629461_1024.jpg":"1024x635","o_26629461_640.jpg":"640x397","o_26629461_480.jpg":"480x298","o_26629461_340.jpg":"340x211","o_26629461_220.jpg":"220x136","h_26629461_1280.jpg":"1280x854","h_26629461_1024.jpg":"1024x683","h_26629461_640.jpg":"640x427","h_26629461_480.jpg":"480x320","h_26629461_340.jpg":"340x227","h_26629461_220.jpg":"220x147","pp_26629461_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629461_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629461_640.jpg":"640x814","pp_26629461_480.jpg":"480x611","pp_26629461_340.jpg":"340x432","pp_26629461_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26629459_1920.jpg":"1920x1080","k_26629459_1280.jpg":"1280x1280","k_26629459_1024.jpg":"1024x1024","k_26629459_640.jpg":"640x640","k_26629459_480.jpg":"480x480","k_26629459_340.jpg":"340x340","k_26629459_220.jpg":"220x220","o_26629459_1280.jpg":"1280x853","o_26629459_1024.jpg":"1024x682","o_26629459_640.jpg":"640x426","o_26629459_480.jpg":"480x320","o_26629459_340.jpg":"340x226","o_26629459_220.jpg":"220x146","h_26629459_1280.jpg":"1280x854","h_26629459_1024.jpg":"1024x683","h_26629459_640.jpg":"640x427","h_26629459_480.jpg":"480x320","h_26629459_340.jpg":"340x227","h_26629459_220.jpg":"220x147","pp_26629459_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629459_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629459_640.jpg":"640x814","pp_26629459_480.jpg":"480x611","pp_26629459_340.jpg":"340x432","pp_26629459_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1379","hd_26629456_1920.jpg":"1920x1080","k_26629456_1280.jpg":"1280x1280","k_26629456_1024.jpg":"1024x1024","k_26629456_640.jpg":"640x640","k_26629456_480.jpg":"480x480","k_26629456_340.jpg":"340x340","k_26629456_220.jpg":"220x220","o_26629456_1280.jpg":"1280x919","o_26629456_1024.jpg":"1024x735","o_26629456_640.jpg":"640x459","o_26629456_480.jpg":"480x344","o_26629456_340.jpg":"340x244","o_26629456_220.jpg":"220x158","h_26629456_1280.jpg":"1280x854","h_26629456_1024.jpg":"1024x683","h_26629456_640.jpg":"640x427","h_26629456_480.jpg":"480x320","h_26629456_340.jpg":"340x227","h_26629456_220.jpg":"220x147","pp_26629456_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629456_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629456_640.jpg":"640x814","pp_26629456_480.jpg":"480x611","pp_26629456_340.jpg":"340x432","pp_26629456_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1208","hd_26629454_1920.jpg":"1920x1080","k_26629454_1280.jpg":"1280x1280","k_26629454_1024.jpg":"1024x1024","k_26629454_640.jpg":"640x640","k_26629454_480.jpg":"480x480","k_26629454_340.jpg":"340x340","k_26629454_220.jpg":"220x220","o_26629454_1280.jpg":"1280x805","o_26629454_1024.jpg":"1024x644","o_26629454_640.jpg":"640x402","o_26629454_480.jpg":"480x302","o_26629454_340.jpg":"340x213","o_26629454_220.jpg":"220x138","h_26629454_1280.jpg":"1280x854","h_26629454_1024.jpg":"1024x683","h_26629454_640.jpg":"640x427","h_26629454_480.jpg":"480x320","h_26629454_340.jpg":"340x227","h_26629454_220.jpg":"220x147","pp_26629454_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629454_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629454_640.jpg":"640x814","pp_26629454_480.jpg":"480x611","pp_26629454_340.jpg":"340x432","pp_26629454_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1261","hd_26629453_1920.jpg":"1920x1080","k_26629453_1280.jpg":"1280x1280","k_26629453_1024.jpg":"1024x1024","k_26629453_640.jpg":"640x640","k_26629453_480.jpg":"480x480","k_26629453_340.jpg":"340x340","k_26629453_220.jpg":"220x220","o_26629453_1280.jpg":"1280x840","o_26629453_1024.jpg":"1024x672","o_26629453_640.jpg":"640x420","o_26629453_480.jpg":"480x315","o_26629453_340.jpg":"340x223","o_26629453_220.jpg":"220x144","h_26629453_1280.jpg":"1280x854","h_26629453_1024.jpg":"1024x683","h_26629453_640.jpg":"640x427","h_26629453_480.jpg":"480x320","h_26629453_340.jpg":"340x227","h_26629453_220.jpg":"220x147","pp_26629453_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629453_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629453_640.jpg":"640x814","pp_26629453_480.jpg":"480x611","pp_26629453_340.jpg":"340x432","pp_26629453_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38083133 Threads: 4 Questions: 7079022785 Slow queries: 3296358 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607872205 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) ) [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/grad-koji-je-bio-na-prvoj-crti-obrane-cuva-jedini-originalni-da-vincijev-top-a-kad-probate-sokol-i-svrdlovinu-1366933 [printLink] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/grad-koji-je-bio-na-prvoj-crti-obrane-cuva-jedini-originalni-da-vincijev-top-a-kad-probate-sokol-i-svrdlovinu-1366933?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 427475 [name] => Benkovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => benkovac [link] => /tag/benkovac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 358450 [name] => Leonardo da Vinci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => leonardo-da-vinci [link] => /tag/leonardo-da-vinci ) [2] => stdClass Object ( [id] => 689533 [name] => Marin Ćurković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-02 21:23:09 [main_article_id] => 0 [alias] => marin-curkovic [link] => /tag/marin-curkovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 749324 [name] => maja brkljača [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-25 08:42:37 [main_article_id] => 0 [alias] => maja-brkljaca [link] => /tag/maja-brkljaca ) [4] => stdClass Object ( [id] => 290593 [name] => branko kutija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => branko-kutija [link] => /tag/branko-kutija ) [5] => stdClass Object ( [id] => 715729 [name] => hnk velebit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-11 12:36:05 [main_article_id] => 0 [alias] => hnk-velebit [link] => /tag/hnk-velebit ) [6] => stdClass Object ( [id] => 637763 [name] => Ribarska zadruga Omega 3 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-04 13:42:51 [main_article_id] => 0 [alias] => ribarska-zadruga-omega-3 [link] => /tag/ribarska-zadruga-omega-3 ) [7] => stdClass Object ( [id] => 350433 [name] => Svrdlovina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => svrdlovina [link] => /tag/svrdlovina ) [8] => stdClass Object ( [id] => 749325 [name] => lovre vidov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-25 08:42:37 [main_article_id] => 0 [alias] => lovre-vidov-0 [link] => /tag/lovre-vidov-0 ) [9] => stdClass Object ( [id] => 379378 [name] => Mladen Anić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mladen-anic [link] => /tag/mladen-anic ) [10] => stdClass Object ( [id] => 749326 [name] => tomislav glavić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-25 08:42:38 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislav-glavic [link] => /tag/tomislav-glavic ) [11] => stdClass Object ( [id] => 749327 [name] => mile marić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-25 08:42:38 [main_article_id] => 0 [alias] => mile-maric [link] => /tag/mile-maric ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bili smo u benkovcu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Grad koji je bio na prvoj crti obrane čuva jedini originalni Da Vincijev top! A kad probate šokol i svrdlovinu... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3182 [name] => Milena Budimir [username] => milena-budimir [email] => milena-budimir@sd.hr [password] => $2y$10$Ve7rkxZYSohKBXnLKsNTFeohOvEelBI.lX4kcLddML9SgOSzIQIEa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/milena-budimir-3182 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1700 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f3ad8a64fccdb1b5a5a7e87c9f38ea46?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26630346.jpg [galleryCount] => 30 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26630346.jpg [title] => Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629490.jpg [title] =>

Kaštel Benković među zidinama čuva jedini svjetski original Da Vincijeva topa!

Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629489.jpg [title] =>

Na nedalekom arheološkom nalazištu Asseria nađeni su broji ”cipusi”, nadgrobni spomenici

Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629488.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629487.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629486.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629485.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629484.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629483.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629482.jpg [title] =>

Radi se i gradi. Pri kraju je i projekt novog Doma kulture

Ante Čizmić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629481.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629480.jpg [title] =>

Mile Marić

Ante Čizmić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629479.jpg [title] =>

Mile Marić

Ante Čizmić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629478.jpg [title] =>

Tomislav Glavić

Ante Čizmić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629477.jpg [title] =>

Vinogradi u Nadinskom blatu

Ante Čizmić/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629476.jpg [title] =>

Vinogradi u Nadinskom blatu

Ante Čizmić/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629474.jpg [title] =>

Vinogradi u Nadinskom blatu

Ante Čizmić/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629473.jpg [title] =>

Tomislav Glavić

Ante Čizmić/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629472.jpg [title] =>

Vinar Mladen Anić oživio je autohtonu sortu grožđa, svrdlovina je spašena

Ante Čizmić/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629470.jpg [title] =>

Ribarska zadruga Omega 3

Ante Čizmić/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629468.jpg [title] =>

Lovre Vidov, upravitelj Ribarske zadruge Omega 3

Ante Čizmić/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629466.jpg [title] =>

Ribarska zadruga Omega 3

Ante Čizmić/Cropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629465.jpg [title] =>

Lovre Vidov, upravitelj Ribarske zadruge Omega 3

Ante Čizmić/Cropix ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629464.jpg [title] =>

Dječji vrtić

Ante Čizmić/Cropix ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629462.jpg [title] =>

Dječji vrtić

Ante Čizmić/Cropix ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629461.jpg [title] =>

Atletska staza

Ante Čizmić/Cropix ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629459.jpg [title] =>

Maja Brkljača, ravnateljica Srednje škole knez Branimir Benovac

Ante Čizmić/Cropix ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629456.jpg [title] =>

Nema plakanja u Benkovcu!

Ante Čizmić/Cropix ) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629454.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [29] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/22/26629453.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Taman na razmeđi Bukovice i Ravnih Kotara, na pola puta između Nina i Knina, između Obrovca i Biograda - ugnijezdio se Benkovac. U samome gradu oko tri tisuće, a s okolicom još dodatnih deset tisuća stanovnika živi i uživa.

A sve zbog jednog Ivana Benkovića de Plavno, plemića koji se negdje 1450. godine spustio iz okolice Knina s obitelji, vojnicima, slugama, pa sagradio na brijegu kaštel. Utvrdu Benković po kojoj je, jasno vam je, grad pod njim i dobio ime. Danas Benkovića više nema. Najvjerojatnije se obitelj pred osmanlijskim trupama spustila prema moru, možda su tek Benje u Zadru njihovi "izgubljeni" potomci. Ne zna se.

Ono što se sigurno zna jest kako Benkovac ima čvrste veze s Leonardom Da Vincijem. Gdje ste sad?

---

---

Naime u okolici je starohrvatsku utvrdu Kličevicu čuvao njegov top. Brončani trocijevni top kojeg je konstruirao slavni izumitelj, autor najpoznatijeg svjetskog smješka.

U Zavičajnom muzeju Benkovca čuva se pronađen top, jedini originalan na kugli zemaljskoj. Pet stoljeća staro oružje imalo je tri cijev. Top možete vidjeti u benkovačkom kaštelu. Osim njega ne propustite pogled sa očuvanih zidina. Proćakulali smo s Marinom Ćurkovićem, ravnateljem Muzeja, o danima koje nazivamo slavnima, o granici Hrvatsko-ugarskog kraljevstva i Venecije, o kraju kojem kao da je suđeno biti na prvoj crti obrane. Tako je bilo i u Domovinskom ratu.

---

image

Kaštel Benković među zidinama čuva jedini svjetski original Da Vincijeva topa!

Ante Čizmić/Cropix
------
image
Ante Čizmić/Cropix
---

‘U grad me vratilo srce‘

I danas vidimo tragove, proteku godina usprkos, tako se valjda mržnja onih koji nikada neće shvatiti što znači ljubiti svoje i ne željeti tuđe - urezala plamenom u kamen. Ostavila trag, ali nije ukrala dušu.

Ni mladost, dodajmo. Pa upoznajemo ravnateljicu Srednje škole kneza Branimira Maju Brkljaču. Dijete je Benkovca, rođena, odgojena, "pobjegla" iz grada tek onoliko dugo koliko joj je trebalo da diplomira hrvatski jezik i književnost u Zadru.

---

image

Maja Brkljača, ravnateljica Srednje škole knez Branimir Benovac

Ante Čizmić/Cropix
---

- Sjećam se kako mi je bivši gradonačelnik Branko Kutija dodjeljujući stipendiju kazao kako me u grad vratiti neće ni stan ni posao nego srce, tako je i bilo - nasmijana je ravnateljica.

Pod krovom njene škole 320 učenika stječe znanja, neki su se opredijelili za gimnazijsko, opće znanje, a drugi pak žele postati vješti u trgovini, instalacijama, mehanici i mehatronici...

Novije generacije, doznajemo dalje, slabije su motorikom - tehnologiji "hvala" (pola ih se ne bi znalo popeti na stablo, tako nam profesori objašnjavaju viđeno), a oni pak koji na školovanje dolaze iz ruralnijih dijelova benkovačkog kraja nisu izgubili radne navike, kao ni poštovanje spram nastavnika i roditelja.

Obilazimo mjesto gdje mladi Benkovčani "udaraju po balunu", stadion HNK Velebit, nedaleko i tartan stazu koje se ne bi posramio ni veći grad. Atletski je to centar AK Sveti Ante koji bilježi zapažene rezultate poglavito mlađih uzrasta.

- Krasna je ovo sredina, ne bi iz nje otišla nikada. Imamo sve što nam za pristojan život treba - tako će ravnateljica Brkljača.

---

image

Atletska staza

Ante Čizmić/Cropix
---

Ribarska zadruga

A mi zainteresirani što li Benkovčani mogu raditi i kako za život privređivati odlazimo do Ribarske zadruge Omega 3. Ne, nismo pogriješili, Ribarska zadruga je podigla popriličan kompleks u radnoj zoni, a i ako dobro pogledate prelazeći preko autoceste - vidjet ćete more u daljini, tako zaboravite sve viceve tipa "ima ribe, mora nema", uporišta nemaju.

- Petnaestak je ribara vlasnicima zadruge. Otkupljujemo ulovljenu ribu, smrzavamo je trenutno, kapacitet nam je tri tone na sat, a krenuli smo u cijeli projekt bez iti jednog kupca - tako će Lovre Vidov, upravitelj zadruge.

Obilazimo pogon, upoznajemo radnike, u biti većinom radnice, plaće su dobre, posla, hvala Bogu, ima, a ima i njih, osamdesetak je s radnom knjižicom našlo svoje mjesto. Omega 3 je orijentirana na izvoz, rade s dobiti. Nema minusa kod ribara, nema ni kredita. Filetira se, čisti riba, odvajaju glave i utroba, pa onda naši inćuni, srdele, lokarde, u stađunu i šaruni, sređeni i smrznuti odlaze na europske trpeze.

---

image

Lovre Vidov, upravitelj Ribarske zadruge Omega 3

Ante Čizmić/Cropix
---

---

image

Ribarska zadruga Omega 3

Ante Čizmić/Cropix
---

- Plava ti se riba lovi na škuro, kad miseca nema - pojašnjavaju nam zašto na sunčan zimski dan pogon nije pun. Bit će kad navali južina...

Prima nas Mladen Anić u svoju konobu, pa reže šokol od čijeg mirisa ogladnite trenutno. Šokol je to izrađen po staroj ninskoj recepturi, ali od mesa svinje koja se "mangulica" zove, a mi ovako "stručni" u poljima veterine, flore i faune - te svinje možemo opisati samo kao "slične divljima, čupave, koje žive na otvorenom".

- Ima manje kolesterola nego piletina - to je sve što će na tu temu kazati Anić.

---

image

Vinar Mladen Anić oživio je autohtonu sortu grožđa, svrdlovina je spašena

Ante Čizmić/Cropix
---

Onako fino probajemo šokol (odličan je, op.a.) i degustiramo svrdlovinu. Samo malo, jer, ipak smo na poslu, nije red. A žao nam. Tako dobrog vina odavno probali nismo, pa puštamo šjor Mladena da nam priča kako je tu autohtonu sortu uspio spasiti od zaborava.

- Kod nas je običaj kada se netko ženi pred svatove, ispred kuće, iznijeti stolčić s vinom i čašama. Kao dječak sam upamtio da je dida Dujo pred one koji su mu bili jako dragi iznosio ovo posebno vino, ostalima je davao obično - smijemo se.

- No, socijalizam je poticao voćarstvo, proizvodnju breskvi posebno, pa smo zanemarili vinogradarstvo u našem kraju. Ono što su ljudi vina radili, radili su za sebe. I svrdlovinu bi koristili samo da im oplemeni uobičajenu plavinu. Kako sam po struci agronom zaintrigiralo me sjećanje na vino dida Duje, pa sam jednom prilikom na odrni obitelji Zelić na Žegaru uočio poznate mi grozd. Pitao sam jel to svrdlovina, a oni se začudili, "ti si prvi koji ju je prepoznao", kazali mi. Sve ostalo je, kako kažu, povijest - kaže vinar.

Svrdlovina je spašena

Uzeo je "plemke", zasadio ih, uz pomoć kolega na Poljoprivrednom institutu ispitao genetski kod trsova, pa dok nas i dalje vinom nudi kazuje kako postoje zapisi da se upravo svrdlovina nazivala vatrenim vinom. Danas je u njegovoj konobi i po dvije tisuće boca ovog čudesnog napitka.

- Već pet, šest vinara uzgaja svrdlovinu, pa računam da je sorta spašena - veli ponosno.

---

image

Vinogradi u Nadinskom blatu

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Vinogradi u Nadinskom blatu

Ante Čizmić/Cropix
---

Pravimo se da razumijemo razgovor o plemenitoj sorti u startu, koja "omekša" ležeći u drvenim bačvama mjesec, dva. Nisu, kažu nam benkovački vinari - ni Istra ni Pelješac, ali su postali brend. Stvorili su ime.

Do Domovinskoga rata znalo se tek za rose, danas na 400 hektara gordo se poredali trsovi.

- Znaš li da smo bili zadnji koji su kupili državno zemljište po Zakonu o poljoprivrednim zemljištima? - pita nas Tomislav Glavić, Predsjednik udruge vinara i vinogradara Nadina.

---

image

Tomislav Glavić

Ante Čizmić/Cropix
---

Sto i dvadeset i četiri obitelj toga kraja postalo je vlasnicima zemljišta u Nadinskom blatu. Blato zato što je prije melioracije to bilo jezero i močvara ili močvara i jezero, a sad je polje kojem kraja ne vidiš. Baš kao ni redovima maraštine šjor Glavića.

- Koliko je ovaj red dug - pitamo.

- Kilometar - nonšalantno će vinar.

- Kilometar?! Pa koliko vam triba za obrizat samo jedan red - pitamo i dalje, gledajući još deset redova, ravnih, kao da su potegnuti ravnalom.

- Jedno dva dana - smireno će.

Ima i zašto biti miran, jer kada se vratio u do temelja spaljen dom - podigao je vinariju koje se ne bi zasramio niti jedan francuski vinar u kojeg stoljećima vino na miru sazrijeva. Uz njega i suprugu troje je djece, djece koja više djeca nisu, premda su među trsove utrčali kao petogodišnjak Martin i trogodišnjakinje Marta i Martina. Njihova imena nose butelje. Ovogodišnja je maraština još malo mutna, ali...

---

image

Tomislav Glavić

Ante Čizmić/Cropix
---

- Igramo se. Ovo vino nema potencijal starenja i odležavanja - pojašnjava nam vinar, pa se učimo zašto se korite izrazi "mlado" i "ozbiljno" vino. Potpuno ozbiljni razgovaramo i o opasnostima koje vinogradima prijete, kao, recimo, američki cvrčak koji sa sobom donosi zlatnu žuticu, opasna je i bakterija koja izaziva kap vinove loze, eska je zovu... Valja paziti, biti svojoj lozi i likar kad triba. Pa se vraćamo na priču o maslini i lozi, kako je maslina ka mater, možeš je obić i jednom godišnje, a ona zadovoljna. Ali loza, loza je ka žena, moraš joj davati pažnju svakoga dana.

Besplatni glazbeni instrumenti

- Deset mjeseci godišnje je to posao non-stop - tako će šjor Glavić, planirajući zasaditi još hektar i pol vinograda, sagraditi kušaonicu, izraditi vinski podrum...

S redova trsova dolazimo do redova knjiga. Sve polica na polici, pa tako na dva kata. Ponosan na Gradsku knjižnicu je ravnatelj Mile Marić.

- Osnovali smo se 1999. u jednom stanu u staroj zgradi, a vidi nas danas! Na 600 kvadrata s fundusom od 75 tisuća naslova - s punim pravom hvali gotovo milijun eura vrijedne riječi i rečenice i stranice.

---

image

Mile Marić

Ante Čizmić/Cropix
---

Sjajan su projekt napravili za mlade Benkovčane, ukoliko žele naučiti se glazbi i svirati instrument - mogu, pazite sad, bez eura i centa - doći u zgradu nekadašnje osnovne škole i dobiti instrument na korištenje i satove glazbe - onako, na "dođem ti". Rasterećuje se tako roditeljski novčanik, a mladost prstima prebire po tamburama, bisernicama i gitarama, kontrabasima, razvlače harmoniku, klavijature proučavaju.

- Tisuću članova imamo, među njima gospođu stariju od 80 godina, koja svaki tjedan dolazi po nove knjige. Više ne može uz stepenice, pa joj knjige donosimo na ulaz - veli nam ravnatelj knjižnice gdje se godišnje čak 20 tisuća naslova posudi.

Posudi i vrati.

Baš kao što ćemo se i mi u benkovački kraj vratiti.

Svega je tamo.

Šteta je ne uvjeriti se u to i osobno.

---

image

Na nedalekom arheološkom nalazištu Asseria nađeni su broji "cipusi", nadgrobni spomenici

Ante Čizmić/Cropix
------
image
Ante Čizmić/Cropix
------
image
Ante Čizmić/Cropix
------
image
Ante Čizmić/Cropix
------
image
Ante Čizmić/Cropix
------
image

Radi se i gradi. Pri kraju je i projekt novog Doma kulture

Ante Čizmić/Cropix
------
image
Ante Čizmić/Cropix
------
image

Ribarska zadruga Omega 3

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Lovre Vidov, upravitelj Ribarske zadruge Omega 3

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Dječji vrtić

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Dječji vrtić

Ante Čizmić/Cropix
------
image

Nema plakanja u Benkovcu!

Ante Čizmić/Cropix
------
image
Ante Čizmić/Cropix
------
image
Ante Čizmić/Cropix
---

---

Tužno...

U samom centru Benkovca, unutar pošumljenog vrta, 1864. godine dovršena je gradnjakatoličke crkve Male Gospe. Orijentirana sa sjeveroistoka k jugozapad, pročeljem je gledala prema glavnoj ulici. Kameni zvonik crkve bio je visok 20 metara.

Sa sjeverozapadne strane zvonika uklesan je bio natpis cara Franje Josipa koji je pomogao dovršenje zvonika. Naime on je glavom i bradom posjetio Benkovac 1875. godine. U prvoj polovini 1992. godine crkva je miniranjem srušena do temelja...

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix
Ante Čizmić/Cropix

Kaštel Benković među zidinama čuva jedini svjetski original Da Vincijeva topa!

Ante Čizmić/Cropix

Na nedalekom arheološkom nalazištu Asseria nađeni su broji ”cipusi”, nadgrobni spomenici

Ante Čizmić/Cropix

Radi se i gradi. Pri kraju je i projekt novog Doma kulture

Ante Čizmić/Cropix

Mile Marić

Ante Čizmić/Cropix

Mile Marić

Ante Čizmić/Cropix

Tomislav Glavić

Ante Čizmić/Cropix

Vinogradi u Nadinskom blatu

Ante Čizmić/Cropix

Vinogradi u Nadinskom blatu

Ante Čizmić/Cropix

Vinogradi u Nadinskom blatu

Ante Čizmić/Cropix

Tomislav Glavić

Ante Čizmić/Cropix

Vinar Mladen Anić oživio je autohtonu sortu grožđa, svrdlovina je spašena

Ante Čizmić/Cropix

Ribarska zadruga Omega 3

Ante Čizmić/Cropix

Lovre Vidov, upravitelj Ribarske zadruge Omega 3

Ante Čizmić/Cropix

Ribarska zadruga Omega 3

Ante Čizmić/Cropix

Lovre Vidov, upravitelj Ribarske zadruge Omega 3

Ante Čizmić/Cropix

Dječji vrtić

Ante Čizmić/Cropix

Dječji vrtić

Ante Čizmić/Cropix

Atletska staza

Ante Čizmić/Cropix

Maja Brkljača, ravnateljica Srednje škole knez Branimir Benovac

Ante Čizmić/Cropix

Nema plakanja u Benkovcu!

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/s-mora-i-kraja/grad-koji-je-bio-na-prvoj-crti-obrane-cuva-jedini-originalni-da-vincijev-top-a-kad-probate-sokol-i-svrdlovinu-1366933 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=adaf3375d6b19ac2a3fdaa2e2819c96cf91a036a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Grad+koji+je+bio+na+prvoj+crti+obrane+%C4%8Duva+jedini+originalni+Da+Vincijev+top%21+A+kad+probate+%C5%A1okol+i+svrdlovinu...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fgrad-koji-je-bio-na-prvoj-crti-obrane-cuva-jedini-originalni-da-vincijev-top-a-kad-probate-sokol-i-svrdlovinu-1366933 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fgrad-koji-je-bio-na-prvoj-crti-obrane-cuva-jedini-originalni-da-vincijev-top-a-kad-probate-sokol-i-svrdlovinu-1366933 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bili smo u benkovcu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
S mora i krajabili smo u benkovcu

Grad koji je bio na prvoj crti obrane čuva jedini originalni Da Vincijev top! A kad probate šokol i svrdlovinu...

Piše Milena Budimir
25. veljače 2024. - 08:41

Taman na razmeđi Bukovice i Ravnih Kotara, na pola puta između Nina i Knina, između Obrovca i Biograda - ugnijezdio se Benkovac. U samome gradu oko tri tisuće, a s okolicom još dodatnih deset tisuća stanovnika živi i uživa.

A sve zbog jednog Ivana Benkovića de Plavno, plemića koji se negdje 1450. godine spustio iz okolice Knina s obitelji, vojnicima, slugama, pa sagradio na brijegu kaštel. Utvrdu Benković po kojoj je, jasno vam je, grad pod njim i dobio ime. Danas Benkovića više nema. Najvjerojatnije se obitelj pred osmanlijskim trupama spustila prema moru, možda su tek Benje u Zadru njihovi "izgubljeni" potomci. Ne zna se.

Ono što se sigurno zna jest kako Benkovac ima čvrste veze s Leonardom Da Vincijem. Gdje ste sad?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 08:10