stdClass Object ( [id] => 1385267 [title] => Bili smo u drugoj najvećoj općini Splitske županije. Bolje da nismo. Sada znamo zašto se načelnik novinarima ne javlja [alias] => bili-smo-u-drugoj-najvecoj-opcini-splitske-zupanije-bolje-da-nismo-sada-znamo-zasto-se-nacelnik-novinarima-ne-javlja [catid] => 452 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Što bi rekao bradonja iz Jasne Poljane, sva sretna dalmatinska mjesta nalik su jedno na drugo, a sva nesretna dalmatinska mjesta nesretna su na svoj način.

U Segetu smo, Donjem, jer ima i Gornji, a ima i Vranjica, Bristivica, Prapatnica i Ljubitovica, pa dobro pazimo gdje ćemo zagaziti. Istina, bili smo upozoreni, rečeno nam je da ovo što ćemo vidjeti još nismo vidjeli, bez obzira što smo svašta vidjeli, ali opet nismo vjerovali da je baš ovako. I da samo budale u Seget dolaze prije nego što su injekciju protiv tetanusa primili.

Ne znaš gdje je gore, na cesti, tamo kod Općine, ili na moru, tamo kod lučice. Željezo, hrđa, otkinuti kameni blokovi, brokve, drača, raspadnuti muli, izlokana riva, prazni sići od piture, prazni važi od intonaka, ispijene boce, polizane paštete, selfie stup, dva selfie stupa...

- E, imamo dva, normalno da su dva, šta se čudite, bilo bi glupo metnit samo jedan kad moš metnit dva - tumače nam Ante Barada i Luka Jadrić.

Ante Barada ima brkove za izložbu, voli velike motore, voli tetovaže, a drago mu se i potuć‘, kao MMA borac. Luka Jadrić profesor je violine. Zajedničko im je što ne podnose glupost, selfie stupove i kriminal.

---

image

Načelnik Ivo Sorić. Za njega novinari ne postoje

 

 

Joško Šupić/Cropix
---

Nezavisnu listu Vrime je! oformili su pred protekle lokalne izbore, ušli su u Općinsko vijeće i od tada ne prestaju žuljati HDZ-ovu vlast u Segetu. Štoviše, bez ikakve zadrške mogli bismo reći da su njih dvojica najaktivniji oporbenjaci na čitavoj sceni hrvatske lokalne politike. Nema dana da se Ante i Luka negdje ne pojave ili da nešto ne objave.

I "Slobodna" je o njihovim akcijama u više navrata pisala. I svaki put bismo, kako zanat ne bi patio, pokušali dobiti i drugu stranu. I svaki put bi to bilo uzalud, jer bi se druga strana, a riječ je o općinskom načelniku Ivi Soriću, sakrila u mišju rupu. I čekala da nevolja prođe. Samo što nikako ne prolazi. Čim ode jedna, eto nove.

Dobar učenik groznog učitelja

Ivo Sorić dobar je učenik groznog učitelja Vinka Zulima. On je desetljećima vladao Segetom da bi nakon svog ulaska u Sabor, pokazat će se kratkotrajnog, općinu, kao najmilije čedo, ostavio u rukama svog provjerenog suradnika Sorića. I jednako kao što je Zulim izbjegavao novinare, tako ih izbjegava i Sorić. Iako, treba ga razumjeti, da vam mjesto izgleda kao što njegovo mjesto izgleda, i da se njime upravlja kao što se njegovim mjestom upravlja, i vi biste ih izbjegavali.

Čim stupite nogom u Seget, Donji, jasno vam je da HDZ vlada tom općinom. Nije vam, međutim, jasno zašto. Zašto Segećani od početka devedesetih pa do danas daju glas stranci pod čijom je upravom Seget sasvim klonuo. Dva selfie stupa, beskoristan izum jednog mladog HDZ-ovca, jedina su vidljiva ulaganja u mjesto.

---

image

Neka se zna - Seget Donji ima dva selfie stupa. I niti jedan ne radi. Ali ih općina redovito plaća...



 

Božidar Vukičević/Cropix
---

- I oba stupa ne rade, ali zato općina svaki mjesec izdvaja novac za njihovo korištenje - tvrde Ante Barada i Luka Jadrić.

Ne vjerujemo. Nitko nije toliko glup da plaća nešto što ne funkcionira.

- Očito je takav ugovor - uzvraćaju naši sugovornici.

I dalje ne vjerujemo. Nitko, ponavljamo u sebi, nije toliko glup. Nitko! Opet zovemo Sorića. Ne javlja se. Odlazimo pred Općinu. Lastavice se gnijezde pod krovom nekoć dobre kuće. Ispred je spomenik segetskim antifašistima palim u Drugom svjetskom ratu. Puno ih je, blizu sedamdeset. Nema kuće koja barem jednog nije dala. A danas im glavu kidaju. I njima i spomeniku.

- Je, bili su mu glavu odrubili, ali su je posli našli pa su je zalipili. Zato spomenik u Segetu Gornjen nije bija te sriće, njega su sajlama i traktoron odvukli i nikad ga više nisu našli - kažu Barada i Jadrić.

Gledamo spomenik, mladog partizana, pobjednika, i njegovu barčicu od kamena i stvarno, vidi se rez. Skoro savršen. Dekapitiralo ga na zahtjev, kao Ivana Krstitelja.

Radova nema, trga nema

Trg uokolo spomenika nosi spomen na Špira Ševu Frzelina, junaka iz Domovinskog rata. Kad kažemo trg, ne mislimo na popločanu pješačku zonu, dućane, kafiće i fontane, nego na nekoliko stotina kvadrata jalovine, žala, čega li već, i asfalta u tragovima. I na brojne automobile koji jedini imaju nesmetan pristup trgu. I na žicu, mate, daske, letve... koje ukazuju na to da je trg u radovima. Iako nigdje nema ni radnika ni ploče s oznakom kakvi se radovi obavljaju.

---

image

Ovo je, kao, trg. Nekoliko stotina kvadrata jalovine, žala, čega li već, i asfalta u tragovima

Božidar Vukičević/Cropix
---

- Navodno se radi o rekonstrukciji trga, ali o tome niko u Segetu pojma nema. Radovi su počeli desetak dana prije parlamentarnih izbora i praktično su odma stali. I sad imamo ovo - pokazuju Barada i Jadrić na to.

A to je razglednica Segeta danas. Druge po veličini općine u Splitsko-dalmatinskoj županiji i jedne od perjanica srednjodalmatinskog turizma. Koja pliva u novcu. Hotel "Medena", bez obzira na to što više nije ni blizu nekadašnjoj slavi, i dalje je tvornica novca, a da ne spominjemo marinu punu jahti. Ima ih i na suhom vezu. Pred jednom nedovršenom kulom, recimo. Ne parkraj, piše na ogradi. Potrošili su sav novac na beton i ciglu pa nisu imali za samoglasnike.

---

image

Dvije zabetonirane skale, fušerski, vidljivo je i bez stručnije analize, bez rukohvata, bez ikakvih mjera i bez ikakve mogućnosti da taj građevinski uradak dobije ikakvu uporabnu dozvolu

Božidar Vukičević/Cropix
---

- Ovo s ordinacijom opće medicine posebna je sramota - vode nas Barada i Jadrić do vrata do kojih se jedva dolazi.

Dvije zabetonirane skale, fušerski, vidljivo je i bez stručnije analize, bez rukohvata, bez ikakvih mjera i bez ikakve mogućnosti da taj građevinski uradak dobije ikakvu uporabnu dozvolu.

- To su priko vikenda na brzinu betonirali, i to su vatrogasce iz našeg DVD-a poslali da odrade - objašnjavaju Barada i Jadrić.

Još u petak u ordinaciju se ulazilo preko hrpe građevinskog šuta. Taman da se fino polomiš prije nego što te doktorica primi. Da ne bude nije ti ništa.

I tako, gledamo skale na zgradi Općine, smijemo se, neravne su, šuplje i nejednake, a na jednoj je i potpis, Duje se potpisao dok je beton još bio svjež i mekan, smijemo se još jače, zamišljamo ponosnoga Duju i pitamo se jesu li mu ovo bile prve skale u životu, kad eto pacijenta.

Prva skala, druga skala

Stariji neki čovjek, klimave su mu noge, popeo bi se do doktorice, a ne može, prva skala mu je previsoka, nema se za što prihvatiti, grabi rukama zrak, pliva u prazno, ali ipak ne odustaje. Puše stari, stenje, psuje, ali uspijeva, no samo za tren, jer, eto ti ga Bože, zanjihao se unatrag i umalo pao na leđa.

---

image

Ovaj je Segećanin pokušao ući u ambulantu, pa je odustao

 

 

Božidar Vukičević/Cropix
---

Prestade smijeh.

Starac odustaje i odlazi. A i mi za njim. Spuštamo se do obale, naručujemo kavu i gledamo u nestvarni arhipelag. I Čiovo. Okrug Donji okićen dizalicama.

- Do prije desetak godina sve je ovo bila šuma, a onda je izbio požar, a nakon požara su došle zgrade, prvi red do mora - govore Barada i Jadrić.

Podne je. Turisti na biciklima, bez majica, trbusi im se do pedala spustili, obilaze Seget. Svibanj još nije, a već je upeklo. Sunce se zlati, a more plavi. Sreća je stigla u malo dalmatinsko mjesto. Nesreću će i ovaj put pokušati zadržati za se.

---

image

Seget Donji - samo takav je komad raja to mogao biti

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Marina je puna jahti. Ima ih i na suhom vezu. Pred jednom nedovršenom kulom, recimo. Ne parkraj, piše na ogradi

Bozidar Vukičević/Cropix
------
image

Mulići za kaiće su ajme majko...

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Ovako izgleda lukobran u mjestu koje živi od turizma, nautičara

 

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Sve je oštećeno, izbijeno, zaraslo...

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Ostaci građevinskog materijala ispred zgrade Općine, Turističke zajednice i ordinacije opće medicine. Kakav krasan prizor

Božidar Vukičević/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SELFIE STUP I NIŠTA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => SELFIE STUP I NIŠTA 2 0 6935 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-30 11:34:28 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => Vinko Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-01 19:06:04 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-05-01 19:05:45 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 452 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => S mora i kraja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Bili smo u drugoj najvećoj općini Splitske županije. Bolje da nismo. Sada znamo zašto se načelnik novinarima ne javlja page_title=Bili smo u drugoj najvećoj općini Splitske županije. Bolje da nismo. Sada znamo zašto se načelnik novinarima ne javlja [metakey] => Seget Donji, vinko zulim, Ivan Sorić, načelnik , spomenik partizanima [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27013340.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/24165381.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27013338.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27013335.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27013334.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27013331.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27013322.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27013321.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27013319.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27013311.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27013308.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27013320.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bozidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ante Barada i Luka Jadri\u0107: Ovo s ordinacijom op\u0107e medicine posebna je sramota<\/p>","

Na\u010delnik Ivo Sori\u0107. Za njega novinari ne postoje<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Ovaj je Sege\u0107anin poku\u0161ao u\u0107i u ambulantu, pa je odustao<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Ovo je, kao, trg. Nekoliko stotina kvadrata jalovine, \u017eala, \u010dega li ve\u0107, i asfalta u tragovima<\/p>","

Dvije zabetonirane skale, fu\u0161erski, vidljivo je i bez stru\u010dnije analize, bez rukohvata, bez ikakvih mjera i bez ikakve mogu\u0107nosti da taj gra\u0111evinski uradak dobije ikakvu uporabnu dozvolu<\/p>","

Seget Donji - samo takav je komad raja to mogao biti<\/p>","

Marina je puna jahti. Ima ih i na suhom vezu. Pred jednom nedovr\u0161enom kulom, recimo. Ne parkraj, pi\u0161e na ogradi<\/p>","

Muli\u0107i za kai\u0107e su ajme majko...<\/p>","

Ovako izgleda lukobran u mjestu koje \u017eivi od turizma, nauti\u010dara<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Sve je o\u0161te\u0107eno, izbijeno, zaraslo...<\/p>","

Ostaci gra\u0111evinskog materijala ispred zgrade Op\u0107ine, Turisti\u010dke zajednice i ordinacije op\u0107e medicine. Kakav krasan prizor<\/p>","

Neka se zna - Seget Donji ima dva selfie stupa. I niti jedan ne radi. Ali ih op\u0107ina redovito pla\u0107a...<\/p>\n\n


\n
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1264","hd_27013340_1920.jpg":"1920x1080","k_27013340_1280.jpg":"1280x1280","k_27013340_1024.jpg":"1024x1024","k_27013340_640.jpg":"640x640","k_27013340_480.jpg":"480x480","k_27013340_340.jpg":"340x340","k_27013340_220.jpg":"220x220","o_27013340_1280.jpg":"1280x842","o_27013340_1024.jpg":"1024x674","o_27013340_640.jpg":"640x421","o_27013340_480.jpg":"480x316","o_27013340_340.jpg":"340x223","o_27013340_220.jpg":"220x144","h_27013340_1280.jpg":"1280x854","h_27013340_1024.jpg":"1024x683","h_27013340_640.jpg":"640x427","h_27013340_480.jpg":"480x320","h_27013340_340.jpg":"340x227","h_27013340_220.jpg":"220x147","pp_27013340_1280.jpg":"1280x1628","pp_27013340_1024.jpg":"1024x1303","pp_27013340_640.jpg":"640x814","pp_27013340_480.jpg":"480x611","pp_27013340_340.jpg":"340x432","pp_27013340_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_24165381_1920.jpg":"1920x1080","k_24165381_1280.jpg":"1280x1280","k_24165381_1024.jpg":"1024x1024","k_24165381_640.jpg":"640x640","k_24165381_480.jpg":"480x480","k_24165381_340.jpg":"340x340","k_24165381_220.jpg":"220x220","o_24165381_1280.jpg":"1280x854","o_24165381_1024.jpg":"1024x683","o_24165381_640.jpg":"640x427","o_24165381_480.jpg":"480x320","o_24165381_340.jpg":"340x227","o_24165381_220.jpg":"220x146","h_24165381_1280.jpg":"1280x854","h_24165381_1024.jpg":"1024x683","h_24165381_640.jpg":"640x427","h_24165381_480.jpg":"480x320","h_24165381_340.jpg":"340x227","h_24165381_220.jpg":"220x147","pp_24165381_1280.jpg":"1280x1628","pp_24165381_1024.jpg":"1024x1303","pp_24165381_640.jpg":"640x814","pp_24165381_480.jpg":"480x611","pp_24165381_340.jpg":"340x432","pp_24165381_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3014","hd_27013338_1920.jpg":"1920x1080","k_27013338_1280.jpg":"1280x1280","k_27013338_1024.jpg":"1024x1024","k_27013338_640.jpg":"640x640","k_27013338_480.jpg":"480x480","k_27013338_340.jpg":"340x340","k_27013338_220.jpg":"220x220","o_27013338_1280.jpg":"1280x2009","o_27013338_1024.jpg":"1024x1607","o_27013338_640.jpg":"640x1004","o_27013338_480.jpg":"480x753","o_27013338_340.jpg":"340x533","o_27013338_220.jpg":"220x345","h_27013338_1280.jpg":"1280x854","h_27013338_1024.jpg":"1024x683","h_27013338_640.jpg":"640x427","h_27013338_480.jpg":"480x320","h_27013338_340.jpg":"340x227","h_27013338_220.jpg":"220x147","pp_27013338_1280.jpg":"1280x1628","pp_27013338_1024.jpg":"1024x1303","pp_27013338_640.jpg":"640x814","pp_27013338_480.jpg":"480x611","pp_27013338_340.jpg":"340x432","pp_27013338_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1267","hd_27013335_1920.jpg":"1920x1080","k_27013335_1280.jpg":"1280x1280","k_27013335_1024.jpg":"1024x1024","k_27013335_640.jpg":"640x640","k_27013335_480.jpg":"480x480","k_27013335_340.jpg":"340x340","k_27013335_220.jpg":"220x220","o_27013335_1280.jpg":"1280x844","o_27013335_1024.jpg":"1024x675","o_27013335_640.jpg":"640x422","o_27013335_480.jpg":"480x316","o_27013335_340.jpg":"340x224","o_27013335_220.jpg":"220x145","h_27013335_1280.jpg":"1280x854","h_27013335_1024.jpg":"1024x683","h_27013335_640.jpg":"640x427","h_27013335_480.jpg":"480x320","h_27013335_340.jpg":"340x227","h_27013335_220.jpg":"220x147","pp_27013335_1280.jpg":"1280x1628","pp_27013335_1024.jpg":"1024x1303","pp_27013335_640.jpg":"640x814","pp_27013335_480.jpg":"480x611","pp_27013335_340.jpg":"340x432","pp_27013335_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1300","hd_27013334_1920.jpg":"1920x1080","k_27013334_1280.jpg":"1280x1280","k_27013334_1024.jpg":"1024x1024","k_27013334_640.jpg":"640x640","k_27013334_480.jpg":"480x480","k_27013334_340.jpg":"340x340","k_27013334_220.jpg":"220x220","o_27013334_1280.jpg":"1280x866","o_27013334_1024.jpg":"1024x693","o_27013334_640.jpg":"640x433","o_27013334_480.jpg":"480x325","o_27013334_340.jpg":"340x230","o_27013334_220.jpg":"220x148","h_27013334_1280.jpg":"1280x854","h_27013334_1024.jpg":"1024x683","h_27013334_640.jpg":"640x427","h_27013334_480.jpg":"480x320","h_27013334_340.jpg":"340x227","h_27013334_220.jpg":"220x147","pp_27013334_1280.jpg":"1280x1628","pp_27013334_1024.jpg":"1024x1303","pp_27013334_640.jpg":"640x814","pp_27013334_480.jpg":"480x611","pp_27013334_340.jpg":"340x432","pp_27013334_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1019","hd_27013331_1920.jpg":"1920x1080","k_27013331_1280.jpg":"1280x1280","k_27013331_1024.jpg":"1024x1024","k_27013331_640.jpg":"640x640","k_27013331_480.jpg":"480x480","k_27013331_340.jpg":"340x340","k_27013331_220.jpg":"220x220","o_27013331_1280.jpg":"1280x679","o_27013331_1024.jpg":"1024x543","o_27013331_640.jpg":"640x339","o_27013331_480.jpg":"480x254","o_27013331_340.jpg":"340x180","o_27013331_220.jpg":"220x116","h_27013331_1280.jpg":"1280x854","h_27013331_1024.jpg":"1024x683","h_27013331_640.jpg":"640x427","h_27013331_480.jpg":"480x320","h_27013331_340.jpg":"340x227","h_27013331_220.jpg":"220x147","pp_27013331_1280.jpg":"1280x1628","pp_27013331_1024.jpg":"1024x1303","pp_27013331_640.jpg":"640x814","pp_27013331_480.jpg":"480x611","pp_27013331_340.jpg":"340x432","pp_27013331_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1394","hd_27013322_1920.jpg":"1920x1080","k_27013322_1280.jpg":"1280x1280","k_27013322_1024.jpg":"1024x1024","k_27013322_640.jpg":"640x640","k_27013322_480.jpg":"480x480","k_27013322_340.jpg":"340x340","k_27013322_220.jpg":"220x220","o_27013322_1280.jpg":"1280x929","o_27013322_1024.jpg":"1024x743","o_27013322_640.jpg":"640x464","o_27013322_480.jpg":"480x348","o_27013322_340.jpg":"340x246","o_27013322_220.jpg":"220x159","h_27013322_1280.jpg":"1280x854","h_27013322_1024.jpg":"1024x683","h_27013322_640.jpg":"640x427","h_27013322_480.jpg":"480x320","h_27013322_340.jpg":"340x227","h_27013322_220.jpg":"220x147","pp_27013322_1280.jpg":"1280x1628","pp_27013322_1024.jpg":"1024x1303","pp_27013322_640.jpg":"640x814","pp_27013322_480.jpg":"480x611","pp_27013322_340.jpg":"340x432","pp_27013322_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1120","hd_27013321_1920.jpg":"1920x1080","k_27013321_1280.jpg":"1280x1280","k_27013321_1024.jpg":"1024x1024","k_27013321_640.jpg":"640x640","k_27013321_480.jpg":"480x480","k_27013321_340.jpg":"340x340","k_27013321_220.jpg":"220x220","o_27013321_1280.jpg":"1280x746","o_27013321_1024.jpg":"1024x597","o_27013321_640.jpg":"640x373","o_27013321_480.jpg":"480x280","o_27013321_340.jpg":"340x198","o_27013321_220.jpg":"220x128","h_27013321_1280.jpg":"1280x854","h_27013321_1024.jpg":"1024x683","h_27013321_640.jpg":"640x427","h_27013321_480.jpg":"480x320","h_27013321_340.jpg":"340x227","h_27013321_220.jpg":"220x147","pp_27013321_1280.jpg":"1280x1628","pp_27013321_1024.jpg":"1024x1303","pp_27013321_640.jpg":"640x814","pp_27013321_480.jpg":"480x611","pp_27013321_340.jpg":"340x432","pp_27013321_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1223","hd_27013319_1920.jpg":"1920x1080","k_27013319_1280.jpg":"1280x1280","k_27013319_1024.jpg":"1024x1024","k_27013319_640.jpg":"640x640","k_27013319_480.jpg":"480x480","k_27013319_340.jpg":"340x340","k_27013319_220.jpg":"220x220","o_27013319_1280.jpg":"1280x815","o_27013319_1024.jpg":"1024x652","o_27013319_640.jpg":"640x407","o_27013319_480.jpg":"480x305","o_27013319_340.jpg":"340x216","o_27013319_220.jpg":"220x140","h_27013319_1280.jpg":"1280x854","h_27013319_1024.jpg":"1024x683","h_27013319_640.jpg":"640x427","h_27013319_480.jpg":"480x320","h_27013319_340.jpg":"340x227","h_27013319_220.jpg":"220x147","pp_27013319_1280.jpg":"1280x1628","pp_27013319_1024.jpg":"1024x1303","pp_27013319_640.jpg":"640x814","pp_27013319_480.jpg":"480x611","pp_27013319_340.jpg":"340x432","pp_27013319_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27013311_1920.jpg":"1920x1080","k_27013311_1280.jpg":"1280x1280","k_27013311_1024.jpg":"1024x1024","k_27013311_640.jpg":"640x640","k_27013311_480.jpg":"480x480","k_27013311_340.jpg":"340x340","k_27013311_220.jpg":"220x220","o_27013311_1280.jpg":"1280x853","o_27013311_1024.jpg":"1024x682","o_27013311_640.jpg":"640x426","o_27013311_480.jpg":"480x320","o_27013311_340.jpg":"340x226","o_27013311_220.jpg":"220x146","h_27013311_1280.jpg":"1280x854","h_27013311_1024.jpg":"1024x683","h_27013311_640.jpg":"640x427","h_27013311_480.jpg":"480x320","h_27013311_340.jpg":"340x227","h_27013311_220.jpg":"220x147","pp_27013311_1280.jpg":"1280x1628","pp_27013311_1024.jpg":"1024x1303","pp_27013311_640.jpg":"640x814","pp_27013311_480.jpg":"480x611","pp_27013311_340.jpg":"340x432","pp_27013311_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1175","hd_27013308_1920.jpg":"1920x1080","k_27013308_1280.jpg":"1280x1280","k_27013308_1024.jpg":"1024x1024","k_27013308_640.jpg":"640x640","k_27013308_480.jpg":"480x480","k_27013308_340.jpg":"340x340","k_27013308_220.jpg":"220x220","o_27013308_1280.jpg":"1280x783","o_27013308_1024.jpg":"1024x626","o_27013308_640.jpg":"640x391","o_27013308_480.jpg":"480x293","o_27013308_340.jpg":"340x208","o_27013308_220.jpg":"220x134","h_27013308_1280.jpg":"1280x854","h_27013308_1024.jpg":"1024x683","h_27013308_640.jpg":"640x427","h_27013308_480.jpg":"480x320","h_27013308_340.jpg":"340x227","h_27013308_220.jpg":"220x147","pp_27013308_1280.jpg":"1280x1628","pp_27013308_1024.jpg":"1024x1303","pp_27013308_640.jpg":"640x814","pp_27013308_480.jpg":"480x611","pp_27013308_340.jpg":"340x432","pp_27013308_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1209","hd_27013320_1920.jpg":"1920x1080","k_27013320_1280.jpg":"1280x1280","k_27013320_1024.jpg":"1024x1024","k_27013320_640.jpg":"640x640","k_27013320_480.jpg":"480x480","k_27013320_340.jpg":"340x340","k_27013320_220.jpg":"220x220","o_27013320_1280.jpg":"1280x806","o_27013320_1024.jpg":"1024x644","o_27013320_640.jpg":"640x403","o_27013320_480.jpg":"480x302","o_27013320_340.jpg":"340x214","o_27013320_220.jpg":"220x138","h_27013320_1280.jpg":"1280x854","h_27013320_1024.jpg":"1024x683","h_27013320_640.jpg":"640x427","h_27013320_480.jpg":"480x320","h_27013320_340.jpg":"340x227","h_27013320_220.jpg":"220x147","pp_27013320_1280.jpg":"1280x1628","pp_27013320_1024.jpg":"1024x1303","pp_27013320_640.jpg":"640x814","pp_27013320_480.jpg":"480x611","pp_27013320_340.jpg":"340x432","pp_27013320_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15273408 Threads: 6 Questions: 3177278540 Slow queries: 7124424 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235509337 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/bili-smo-u-drugoj-najvecoj-opcini-splitske-zupanije-bolje-da-nismo-sada-znamo-zasto-se-nacelnik-novinarima-ne-javlja-1385267 [printLink] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/bili-smo-u-drugoj-najvecoj-opcini-splitske-zupanije-bolje-da-nismo-sada-znamo-zasto-se-nacelnik-novinarima-ne-javlja-1385267?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 243386 [name] => Seget Donji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => seget-donji [link] => /tag/seget-donji ) [1] => stdClass Object ( [id] => 272687 [name] => Vinko Zulim [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vinko-zulim [link] => /tag/vinko-zulim ) [2] => stdClass Object ( [id] => 739539 [name] => Ivan Sorić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-06 18:43:25 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-soric [link] => /tag/ivan-soric ) [3] => stdClass Object ( [id] => 327413 [name] => načelnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nacelnik [link] => /tag/nacelnik ) [4] => stdClass Object ( [id] => 446161 [name] => spomenik partizanima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => spomenik-partizanima [link] => /tag/spomenik-partizanima ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SELFIE STUP I NIŠTA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bili smo u drugoj najvećoj općini Splitske županije. Bolje da nismo. Sada znamo zašto se načelnik novinarima ne javlja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27013340.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Ante Barada i Luka Jadrić: Ovo s ordinacijom opće medicine posebna je sramota

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27013340.jpg [title] =>

Ante Barada i Luka Jadrić: Ovo s ordinacijom opće medicine posebna je sramota

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/24165381.jpg [title] =>

Načelnik Ivo Sorić. Za njega novinari ne postoje

 

 

Joško Šupić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27013338.jpg [title] =>

Ovaj je Segećanin pokušao ući u ambulantu, pa je odustao

 

 

Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27013335.jpg [title] =>

Ovo je, kao, trg. Nekoliko stotina kvadrata jalovine, žala, čega li već, i asfalta u tragovima

Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27013334.jpg [title] =>

Dvije zabetonirane skale, fušerski, vidljivo je i bez stručnije analize, bez rukohvata, bez ikakvih mjera i bez ikakve mogućnosti da taj građevinski uradak dobije ikakvu uporabnu dozvolu

Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27013331.jpg [title] =>

Seget Donji - samo takav je komad raja to mogao biti

Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27013322.jpg [title] =>

Marina je puna jahti. Ima ih i na suhom vezu. Pred jednom nedovršenom kulom, recimo. Ne parkraj, piše na ogradi

Bozidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27013321.jpg [title] =>

Mulići za kaiće su ajme majko...

Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27013319.jpg [title] =>

Ovako izgleda lukobran u mjestu koje živi od turizma, nautičara

 

Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27013311.jpg [title] =>

Sve je oštećeno, izbijeno, zaraslo...

Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27013308.jpg [title] =>

Ostaci građevinskog materijala ispred zgrade Općine, Turističke zajednice i ordinacije opće medicine. Kakav krasan prizor

Božidar Vukičević/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27013320.jpg [title] =>

Neka se zna - Seget Donji ima dva selfie stupa. I niti jedan ne radi. Ali ih općina redovito plaća...



 

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Što bi rekao bradonja iz Jasne Poljane, sva sretna dalmatinska mjesta nalik su jedno na drugo, a sva nesretna dalmatinska mjesta nesretna su na svoj način.

U Segetu smo, Donjem, jer ima i Gornji, a ima i Vranjica, Bristivica, Prapatnica i Ljubitovica, pa dobro pazimo gdje ćemo zagaziti. Istina, bili smo upozoreni, rečeno nam je da ovo što ćemo vidjeti još nismo vidjeli, bez obzira što smo svašta vidjeli, ali opet nismo vjerovali da je baš ovako. I da samo budale u Seget dolaze prije nego što su injekciju protiv tetanusa primili.

Ne znaš gdje je gore, na cesti, tamo kod Općine, ili na moru, tamo kod lučice. Željezo, hrđa, otkinuti kameni blokovi, brokve, drača, raspadnuti muli, izlokana riva, prazni sići od piture, prazni važi od intonaka, ispijene boce, polizane paštete, selfie stup, dva selfie stupa...

- E, imamo dva, normalno da su dva, šta se čudite, bilo bi glupo metnit samo jedan kad moš metnit dva - tumače nam Ante Barada i Luka Jadrić.

Ante Barada ima brkove za izložbu, voli velike motore, voli tetovaže, a drago mu se i potuć‘, kao MMA borac. Luka Jadrić profesor je violine. Zajedničko im je što ne podnose glupost, selfie stupove i kriminal.

---

image

Načelnik Ivo Sorić. Za njega novinari ne postoje

 

 

Joško Šupić/Cropix
---

Nezavisnu listu Vrime je! oformili su pred protekle lokalne izbore, ušli su u Općinsko vijeće i od tada ne prestaju žuljati HDZ-ovu vlast u Segetu. Štoviše, bez ikakve zadrške mogli bismo reći da su njih dvojica najaktivniji oporbenjaci na čitavoj sceni hrvatske lokalne politike. Nema dana da se Ante i Luka negdje ne pojave ili da nešto ne objave.

I "Slobodna" je o njihovim akcijama u više navrata pisala. I svaki put bismo, kako zanat ne bi patio, pokušali dobiti i drugu stranu. I svaki put bi to bilo uzalud, jer bi se druga strana, a riječ je o općinskom načelniku Ivi Soriću, sakrila u mišju rupu. I čekala da nevolja prođe. Samo što nikako ne prolazi. Čim ode jedna, eto nove.

Dobar učenik groznog učitelja

Ivo Sorić dobar je učenik groznog učitelja Vinka Zulima. On je desetljećima vladao Segetom da bi nakon svog ulaska u Sabor, pokazat će se kratkotrajnog, općinu, kao najmilije čedo, ostavio u rukama svog provjerenog suradnika Sorića. I jednako kao što je Zulim izbjegavao novinare, tako ih izbjegava i Sorić. Iako, treba ga razumjeti, da vam mjesto izgleda kao što njegovo mjesto izgleda, i da se njime upravlja kao što se njegovim mjestom upravlja, i vi biste ih izbjegavali.

Čim stupite nogom u Seget, Donji, jasno vam je da HDZ vlada tom općinom. Nije vam, međutim, jasno zašto. Zašto Segećani od početka devedesetih pa do danas daju glas stranci pod čijom je upravom Seget sasvim klonuo. Dva selfie stupa, beskoristan izum jednog mladog HDZ-ovca, jedina su vidljiva ulaganja u mjesto.

---

image

Neka se zna - Seget Donji ima dva selfie stupa. I niti jedan ne radi. Ali ih općina redovito plaća...



 

Božidar Vukičević/Cropix
---

- I oba stupa ne rade, ali zato općina svaki mjesec izdvaja novac za njihovo korištenje - tvrde Ante Barada i Luka Jadrić.

Ne vjerujemo. Nitko nije toliko glup da plaća nešto što ne funkcionira.

- Očito je takav ugovor - uzvraćaju naši sugovornici.

I dalje ne vjerujemo. Nitko, ponavljamo u sebi, nije toliko glup. Nitko! Opet zovemo Sorića. Ne javlja se. Odlazimo pred Općinu. Lastavice se gnijezde pod krovom nekoć dobre kuće. Ispred je spomenik segetskim antifašistima palim u Drugom svjetskom ratu. Puno ih je, blizu sedamdeset. Nema kuće koja barem jednog nije dala. A danas im glavu kidaju. I njima i spomeniku.

- Je, bili su mu glavu odrubili, ali su je posli našli pa su je zalipili. Zato spomenik u Segetu Gornjen nije bija te sriće, njega su sajlama i traktoron odvukli i nikad ga više nisu našli - kažu Barada i Jadrić.

Gledamo spomenik, mladog partizana, pobjednika, i njegovu barčicu od kamena i stvarno, vidi se rez. Skoro savršen. Dekapitiralo ga na zahtjev, kao Ivana Krstitelja.

Radova nema, trga nema

Trg uokolo spomenika nosi spomen na Špira Ševu Frzelina, junaka iz Domovinskog rata. Kad kažemo trg, ne mislimo na popločanu pješačku zonu, dućane, kafiće i fontane, nego na nekoliko stotina kvadrata jalovine, žala, čega li već, i asfalta u tragovima. I na brojne automobile koji jedini imaju nesmetan pristup trgu. I na žicu, mate, daske, letve... koje ukazuju na to da je trg u radovima. Iako nigdje nema ni radnika ni ploče s oznakom kakvi se radovi obavljaju.

---

image

Ovo je, kao, trg. Nekoliko stotina kvadrata jalovine, žala, čega li već, i asfalta u tragovima

Božidar Vukičević/Cropix
---

- Navodno se radi o rekonstrukciji trga, ali o tome niko u Segetu pojma nema. Radovi su počeli desetak dana prije parlamentarnih izbora i praktično su odma stali. I sad imamo ovo - pokazuju Barada i Jadrić na to.

A to je razglednica Segeta danas. Druge po veličini općine u Splitsko-dalmatinskoj županiji i jedne od perjanica srednjodalmatinskog turizma. Koja pliva u novcu. Hotel "Medena", bez obzira na to što više nije ni blizu nekadašnjoj slavi, i dalje je tvornica novca, a da ne spominjemo marinu punu jahti. Ima ih i na suhom vezu. Pred jednom nedovršenom kulom, recimo. Ne parkraj, piše na ogradi. Potrošili su sav novac na beton i ciglu pa nisu imali za samoglasnike.

---

image

Dvije zabetonirane skale, fušerski, vidljivo je i bez stručnije analize, bez rukohvata, bez ikakvih mjera i bez ikakve mogućnosti da taj građevinski uradak dobije ikakvu uporabnu dozvolu

Božidar Vukičević/Cropix
---

- Ovo s ordinacijom opće medicine posebna je sramota - vode nas Barada i Jadrić do vrata do kojih se jedva dolazi.

Dvije zabetonirane skale, fušerski, vidljivo je i bez stručnije analize, bez rukohvata, bez ikakvih mjera i bez ikakve mogućnosti da taj građevinski uradak dobije ikakvu uporabnu dozvolu.

- To su priko vikenda na brzinu betonirali, i to su vatrogasce iz našeg DVD-a poslali da odrade - objašnjavaju Barada i Jadrić.

Još u petak u ordinaciju se ulazilo preko hrpe građevinskog šuta. Taman da se fino polomiš prije nego što te doktorica primi. Da ne bude nije ti ništa.

I tako, gledamo skale na zgradi Općine, smijemo se, neravne su, šuplje i nejednake, a na jednoj je i potpis, Duje se potpisao dok je beton još bio svjež i mekan, smijemo se još jače, zamišljamo ponosnoga Duju i pitamo se jesu li mu ovo bile prve skale u životu, kad eto pacijenta.

Prva skala, druga skala

Stariji neki čovjek, klimave su mu noge, popeo bi se do doktorice, a ne može, prva skala mu je previsoka, nema se za što prihvatiti, grabi rukama zrak, pliva u prazno, ali ipak ne odustaje. Puše stari, stenje, psuje, ali uspijeva, no samo za tren, jer, eto ti ga Bože, zanjihao se unatrag i umalo pao na leđa.

---

image

Ovaj je Segećanin pokušao ući u ambulantu, pa je odustao

 

 

Božidar Vukičević/Cropix
---

Prestade smijeh.

Starac odustaje i odlazi. A i mi za njim. Spuštamo se do obale, naručujemo kavu i gledamo u nestvarni arhipelag. I Čiovo. Okrug Donji okićen dizalicama.

- Do prije desetak godina sve je ovo bila šuma, a onda je izbio požar, a nakon požara su došle zgrade, prvi red do mora - govore Barada i Jadrić.

Podne je. Turisti na biciklima, bez majica, trbusi im se do pedala spustili, obilaze Seget. Svibanj još nije, a već je upeklo. Sunce se zlati, a more plavi. Sreća je stigla u malo dalmatinsko mjesto. Nesreću će i ovaj put pokušati zadržati za se.

---

image

Seget Donji - samo takav je komad raja to mogao biti

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Marina je puna jahti. Ima ih i na suhom vezu. Pred jednom nedovršenom kulom, recimo. Ne parkraj, piše na ogradi

Bozidar Vukičević/Cropix
------
image

Mulići za kaiće su ajme majko...

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Ovako izgleda lukobran u mjestu koje živi od turizma, nautičara

 

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Sve je oštećeno, izbijeno, zaraslo...

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Ostaci građevinskog materijala ispred zgrade Općine, Turističke zajednice i ordinacije opće medicine. Kakav krasan prizor

Božidar Vukičević/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Joško Šupić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Bozidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Ante Barada i Luka Jadrić: Ovo s ordinacijom opće medicine posebna je sramota

Joško Šupić/Cropix

Načelnik Ivo Sorić. Za njega novinari ne postoje

 

 

Božidar Vukičević/Cropix

Ovaj je Segećanin pokušao ući u ambulantu, pa je odustao

 

 

Božidar Vukičević/Cropix

Ovo je, kao, trg. Nekoliko stotina kvadrata jalovine, žala, čega li već, i asfalta u tragovima

Božidar Vukičević/Cropix

Dvije zabetonirane skale, fušerski, vidljivo je i bez stručnije analize, bez rukohvata, bez ikakvih mjera i bez ikakve mogućnosti da taj građevinski uradak dobije ikakvu uporabnu dozvolu

Božidar Vukičević/Cropix

Seget Donji - samo takav je komad raja to mogao biti

Bozidar Vukičević/Cropix

Marina je puna jahti. Ima ih i na suhom vezu. Pred jednom nedovršenom kulom, recimo. Ne parkraj, piše na ogradi

Božidar Vukičević/Cropix

Mulići za kaiće su ajme majko...

Božidar Vukičević/Cropix

Ovako izgleda lukobran u mjestu koje živi od turizma, nautičara

 

Božidar Vukičević/Cropix

Sve je oštećeno, izbijeno, zaraslo...

Božidar Vukičević/Cropix

Ostaci građevinskog materijala ispred zgrade Općine, Turističke zajednice i ordinacije opće medicine. Kakav krasan prizor

Božidar Vukičević/Cropix

Neka se zna - Seget Donji ima dva selfie stupa. I niti jedan ne radi. Ali ih općina redovito plaća...



 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/s-mora-i-kraja/bili-smo-u-drugoj-najvecoj-opcini-splitske-zupanije-bolje-da-nismo-sada-znamo-zasto-se-nacelnik-novinarima-ne-javlja-1385267 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=67561a6d683a2652ab7e1dd91b86eab3ba946b1f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bili+smo+u+drugoj+najve%C4%87oj+op%C4%87ini+Splitske+%C5%BEupanije.+Bolje+da+nismo.+Sada+znamo+za%C5%A1to+se+na%C4%8Delnik+novinarima+ne+javlja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fbili-smo-u-drugoj-najvecoj-opcini-splitske-zupanije-bolje-da-nismo-sada-znamo-zasto-se-nacelnik-novinarima-ne-javlja-1385267 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fbili-smo-u-drugoj-najvecoj-opcini-splitske-zupanije-bolje-da-nismo-sada-znamo-zasto-se-nacelnik-novinarima-ne-javlja-1385267 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SELFIE STUP I NIŠTA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
S mora i krajaSELFIE STUP I NIŠTA

Bili smo u drugoj najvećoj općini Splitske županije. Bolje da nismo. Sada znamo zašto se načelnik novinarima ne javlja

Piše Vinko Vuković
1. svibnja 2024. - 21:05

Što bi rekao bradonja iz Jasne Poljane, sva sretna dalmatinska mjesta nalik su jedno na drugo, a sva nesretna dalmatinska mjesta nesretna su na svoj način.

U Segetu smo, Donjem, jer ima i Gornji, a ima i Vranjica, Bristivica, Prapatnica i Ljubitovica, pa dobro pazimo gdje ćemo zagaziti. Istina, bili smo upozoreni, rečeno nam je da ovo što ćemo vidjeti još nismo vidjeli, bez obzira što smo svašta vidjeli, ali opet nismo vjerovali da je baš ovako. I da samo budale u Seget dolaze prije nego što su injekciju protiv tetanusa primili.

Ne znaš gdje je gore, na cesti, tamo kod Općine, ili na moru, tamo kod lučice. Željezo, hrđa, otkinuti kameni blokovi, brokve, drača, raspadnuti muli, izlokana riva, prazni sići od piture, prazni važi od intonaka, ispijene boce, polizane paštete, selfie...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 05:47