StoryEditorOCM
Dalmacijauzbuna na otoku

Prijeti li i ovom dalmatinskom mjestu 'kuščevizacija'? Ćaća proda zemlju, sin načelnik 'gura' cestu, ne vidi u tome ništa sporno jer s ocem, tvrdi, ne priča...

20. srpnja 2019. - 17:18
sucuraj_reportaza3-110319

Općina Sućuraj na Hvaru broji stanovnika koliko i veći splitski neboder.

I zamislite sad da svaka gradska zgrada umjesto predstavnika stanara ima načelnika i zamjenike na plaći, službene automobile, dnevnice, vijećnike, tajnice.

Zamislite da svaki neboder u dvorištu ima svježe renoviranu jednokatnicu izgrađenu isključivo za sjednice. Morala bi, nema sumnje, svaka zgrada imati i vlastitu turističku zajednicu, šefa i novac za plakate, da se zna u koliko sati počinju ribarske večeri u neboderu.

Ako bi bili poput Općine Sućuraj, još bi im u nalazu Državne revizije pisalo da ne šalju izvješća o radu, a oni tu ništa ne bi poduzimali. Takvi neboderi ne bi imali stalne prihode, ne bi mogli postojati da im Županija ne pomaže milijunskim iznosima kako bi pokrili besmislene troškove.

Stotinjak stanovnika više od Sućurja broji popularnija bračka općina - Nerežišća.

Investitori

Slični su to neboderi. Ista im je stranka na vlasti, ista im je i priča da su strani investitori negdje uz obalu pokupovali mnogo zemljišta i najavili megalomanski turistički kompleks, od kojeg na kraju nije bilo ništa.

U Sućurju, otac načelnika Ivana Slavića davno je zemlju prodao investitorima po cijeni većoj od ostalih mještana.
U četvrtak ujutro načelnik je predlagao usvajanje novog urbanističkog plana uređenja i gradnju infrastrukture do te zemlje. Time bi se, jasno, povećala vrijednost parcela.

Za ceste, znamo svi, treba puno novca. Poreznih obveznika. Vidite li kako bi neboder koji ne može podmiriti ni režije uopće mogao financirati takvu ozbiljnu gradnju?

Hvarani strahuju da će ih zadesiti "slučaj Kuščević".

Točno tim riječima opisivali su problematiku kad su nas pozivali na sjednicu Općinskog vijeća da vidimo kako se izglasavaju mutne odluke:

"Investitori su otkupili zemlju načelnikova oca Dinka, i to po povlaštenoj cijeni od 50 eura po kvadratu. Na sjednici će se pod točkama 3., 4. i 5. izglasati plan uređenja Perna - Vinogradine - Prapratna u kojemu načelnik na ovaj način pogoduje investitoru."

I zaista, na sjednici je UPU izglasan:

- Konstantiran da je točka 3. dnevnog reda privaćena s četiri glasa za, jednin suzdržanin i jednin, ne znan, neće da se izjasni - zbrojio je predsjednik Vijeća Mate Jeličić.

SDP-ov vijećnik Ivan Radovančić bio je govorljiv u prigovoru. Tvrdi da načelnik "štiti i gura interese investitora, a ne Sućurja".

- Investitori nisu do kraja isplatili novac za parcele koje su kupili od Općine niti su preuzeli na sebe troškove komunalnih doprinosa. Morat ćemo ih mi snositi. Sutra ćemo im dovesti vodu, struju, asfalt. Investitor će se pozvati na zakon, a zakon kaže da mi to moramo napraviti, dakle sami sebe obavezujemo troškovima - poručivao je Radovančić na sjednici kao argument da se UPU ne izglasa.

Izrazio je zabrinutost da bi ovdje moglo biti i sukoba interesa.

- Istovremeno, obitelj općinskog načelnika prodaje zemlju tim investitorima po znatno većoj cijeni u odnosu na druge mještane. Umjesto da se, sukladno zakonu, povuče iz ovog procesa i kaže predsjedniku Vijeća ili zamjeniku da preuzme, on i dalje vodi proces. Najblaže rečeno, to je sukob interesa - kazao je oporbenjak.

Na to je načelnik odgovorio:

- Gospodine dragi, što se tiče prodaje zemljišta koje je moj otac odradio davne 2011., dobro se zna da se time već bavilo Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa. A šta se tiče UPU-a, normalna je logika da se planovi donesu kako bi doveli razvoj u općinu - odgovorio je načelnik, no oporba je opet tražila da kaže zar je zaista moguće da ne vidi razlog za izuzeće.

- Ne. Ne osjećan se odgovornin jer ja s ocen ne pričan. I ne znan po kojoj cijeni je to proda... - objasnio je načelnik.
Kasnije je u raspravi dodao da je "zadatak Općine privesti to zemljište svrsi".

- Ako će netko tu mešetariti, to uopće nije naš posa, na nama je da gradimo i zato smo upravo u fazi izrade puteva prema turističkim zonama Perna - Vinogradine - Prapratna - kazao je načelnik.

Otpadne teme

Oporbenjake je još zanimalo i tko je odredio koja će tvrtka izraditi UPU.

- Župan Blaženko Boban odabra je izvođača - odgovorio je načelnik.

- Pa jesmo li mi Županija ili smo mi Općina Sućuraj? - zanimalo je nezavisnog vijećnikaIvana Vitalija.

Iako su vladajući izbjegavali dati informacije, oporba je navaljivala da im otkriju po kojoj je to zakonskoj odluci moguće da župan sam donese takvu odluku.

- Ne znan točno, neman sad isprid sebe taj papir, eto, kad stignen, pogledat ću pa ću van javit - obećao je načelnik.

Iz ostalih točaka dnevnog reda zanimljivo je istaknuti raspravu o gospodarenju otpadom. Oporba je tvrdila da načelnikovi prijatelji koji imaju po deset apartmana plaćaju manju naknadu nego neki mještani s četiri ili pet smještanih jedinica.
HDZ-ovac je na tu primjedbu šutio.

Tek na kraju sjednice, između oblizivanja cigarete u fotelji i paljenja na vratima vijećnice, kratko se osvrnuo: "Pravite se tu neki, a vatate se oko 20 kuna za otpad."

Općina Sućuraj na Hvaru broji stanovnika koliko i jedan veći splitski neboder.

​I zamislite sad kako bi bilo da svaka gradska zgrada umjesto predstavnika stanara ima načelnika i zamjenike na plaći, vozila, dnevnice, vijećnike, tajnice...

Zamislite da svaki neboder u dvorištu ima svježe renoviranu jednokatnicu izgrađenu isključivo za održavanje sjednica, zamislite samo koliko bi tu tek bilo mogućnosti za nove afere, pogodovanja, sukobe interesa, kuščevizacije, zamislite još kako bi morali izgledati ti inozemni investitori i njihovi PR-ovci kojima načelnik ekspresno dojavljuje da su novinari na sjednici gdje se trebaju donijeti odluke koje će utjecati na vrijednost njihova zemljišta.

Ne znamo za vas, ali mi se trudimo i trudimo, ali zaista takvo što ne možemo zamisliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:36