stdClass Object ( [id] => 1353875 [title] => Projekt Karmen Krasić Kožul u Jelsi: ‘Turizam bez kontrole doveli smo i u kalu koja zna samo za tišinu i miris šalše‘ [alias] => projekt-karmen-krasic-kozul-u-jelsi-turizam-bez-kontrole-doveli-smo-i-u-kalu-koja-zna-samo-za-tisinu-i-miris-salse [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prije nekoliko dana u Jelsi na otoku Hvaru upriličena je izložba i promocija priručnika projekta "Ambulanta SPARK" koju sufinancira Europski socijalni fond s iznosom od 61.153,28 eura. Taj projekt posljednjih šesnaest mjeseci vodila je udruga "Održivi otok" i njezina predsjednica Karmen Krasić Kožul iz Zagreba.

Odrasla je u Jelsi, po struci je novinarka, također je nositeljica certifikata European Diploma in Cultural Project Management, osnovanog na inicijativu Vijeća Europe te Transmedia Storyteller certifikata, Media Business School iz Madrida. Direktorica je tvrtke Lab852 u Zagrebu i voditeljica je jelšanske galerije "Monade", a posljednjih godina značajno je angažirana u svome mjestu na našem najsunčanijem škoju, o čemu smo s njom porazgovarali.

 Što biste mogli reći o projektu "Ambulanta SPARK" na Hvaru?

– Cilj koji smo željeli postići tim projektom je jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva, što smo postigli kroz razvoj i testiranje proizvoda po načelima društvenog poduzetništva i cirkularne ekonomije. U tom smislu projekt je istraživački i edukativan pa smo tako tijekom provedbe aktivno bilježili i skupljali znanja, koja smo sada predstavili u priručniku i na izložbi putem fotografija, audio i videomaterijala. Time smo zapravo dokumentirali procese kroz koje su prošle organizacije okupljene u projektu, dakle, udruga "Održivi otok" iz Jelse kao voditelj, te udruge LAG Škoji, Platforma Hvar, Pjover Velo Grablje i Trim Vrboska kao partneri. Poglavlja priručnika istovjetna su projektnim fazama "Solidarnost – Participacija – Kokreacija" te su stoga, s obzirom na razinu uključenosti u pojedinoj fazi, realizaciji ove publikacije pridonijeli svi projektni partneri.

---

image

Sa završnog događanja projekta ‘Ambulanta SPARK‘ u Jelsi - izložba i predstavljanje priručnika
 

Gabrijela Mamić
---

Prezentirali ste to na primjeru jednog doista estetskog proizvoda – FORme svijeća?

– U izvornom projektu nismo ni imali definiran konkretan proizvod, no u procesu evaluacije se to od nas tražilo. Moje kćeri su upravo tada u kućnoj radinosti eksperimentirale s izradom svijeća i tako smo izabrali svijeću kao proizvod na čijem ćemo razvoju testirati sva znanja usvojena tijekom projekta. Primjerice, potreba za korištenjem lokalnih sirovina zadovoljena je kroz razvoj mirisne svijeće s lokalnim eteričnim uljima, dok je potreba za visokim estetskim standardima zadovoljena uključivanjem umjetnika, kreativaca i stručnjaka visokih tehnologija u proces. Tako smo razvili dvije vrste svijeća – mirisne i skulpturalne. Dizajn skulpturalnih svijeća potpisuje zagrebački umjetnički duo Anja Leko i Andrej Beštak, a tehničku podršku u razvoju kalupa za skulpturalne svijeće pružio je IZIT – 3d print grupa – dok je keramičke podloške i čašice za mirisne svijeće izradila hvarska umjetnica Danijela Babić. Projektom smo osigurali i edukaciju o aromaterapiji da bi se ulja u svijećama upotrebljavala po propisanim standardima.

‘Ugasi i slušaj‘

Svojedobno ste sa svojim suradnicima pokrenuli i festival "Jelsa Art Bijenale"?

– Točno je, JAB je pokrenut 2019. godine, prvenstveno iz potrebe da se mladim umjetnicima osigura platforma za eksperiment i stjecanje iskustva u praksama umjetnosti u javnom prostoru. Biramo javni prostor s ciljem približavanja suvremene umjetnosti što široj publici te naglašavanja njezine meke moći da potakne diskusiju o temama koje nisu dovoljno artikulirane u javnom diskursu. Kada smo tek pokretali festival, šalili smo se da će to biti jedini jednogodišnji bijenale jer se i nama samima ideja o pokretanju festivala suvremene umjetnosti na otoku činila previše avangardnom da bi zaživjela. No, nakon trećeg izdanja slobodno možemo reći da smo uspjeli pronaći svoju nišu na svjetskoj karti suvremene umjetničke produkcije. Interes za sudjelovanjem međunarodnih umjetnika i kustosa ne jenjava, financijski partneri nas dosljedno podržavaju, a mi smo razvili brojne strategije kako da događanje učinimo podjednako zanimljivim lokalnoj i međunarodnoj publici.

---

image

Predstavljanje svijeća FORme na Festivalu levande u Velom Grablju
 

Marija Kovač
---

Imali ste nekoliko aktivističkih, odnosno edukativnih projekata?

– Primjerice, projektom "Ugasi i slušaj" u međubijenalnoj godini 2020., željeli smo ukazati na problem zvukovnog zagađenja podmorja. Mjesec dana smo organizirali kreativne radionice za djecu u veslačkom klubu, radionice slušanja podmorja na tradicionalnim plovilima, posjete ribarskom muzeju... Kroz sve te aktivnosti umjetnici su paralelno prikupljali materijal za finalnu prezentaciju – niz tematskih instalacija, izložbi i performansa namijenjenih brojnim sudionicima jednomjesečnih aktivnosti, kao i širokoj publici. Drugi su primjeri izložba na temu zdravlja u napuštenoj zgradi nekadašnje ambulante, ekološka svjetlosna instalacija o zagađenju mora plastikom na fasadi zgrade napuštenog hotela "Jadran", što je imalo za cilj potaknuti memoriju i imaginaciju domicilnog stanovništva vezano za specifičnu lokaciju i ponuditi je umjetnicima kao materijal za refleksiju i stvaralaštvo.

Što je razvoj u krizi?

Lanjsko izdanje održano je pod krovnim nazivom "Dekubator"?

– Radi se o izmišljenoj riječi, u značenju suprotnoj riječi inkubator. Svidjela nam se kao mogućnost da promislimo i propitamo što znači poticati razvoj u vremenu globalne ekološke krize i prije svega krize duha. Odabirom specifične lokacije – kale – tipične ulice u rasteru mediteranskoga grada i smještanjem svih aktivnosti na jednu mikrolokaciju, neplanirano smo izazvali zanimljiv društven eksperiment u kojem se na jako malom prostoru povezao privremeni boravak umjetnika sa svakodnevnim životom lokalnog stanovništva, a sve u turističkoj sezoni koja na svoje specifične načine utječe na dinamiku prostora. U pripremnim aktivnostima surađivali smo s istraživačima iz "Anatomijom otoka", ali i stanovnicima kale, na što su se poslije naslanjale umjetničke intervencije.

---

image



 

Nikola Radovani
---

Možete li spomenuti neka događanja iz tog perioda?

– U kali, svojevrsnom backstageu turistički prometnije rive, kreirali smo male oaze za kontemplaciju, zaustavljanje, promišljanje i ponovno otvarali neke nove, očima prolaznika do tada skrivene lokacije. Provocirali smo čak i ekstremnije situacije, u cilju imaginacije budućnosti turizma bez kontrole. Dovodili buku i gužvu te stvarali osjećaj klaustrofobije, pretrpanosti sadržajem na lokaciju koju pamtimo po tišini, mirisu šalše i svježe prostrtog rublja. Umjetnost nas može utješiti, zabaviti, a može nas navesti i da se zapitamo i suočimo sa svojim strahovima. Naše su produkcije uvijek bile malo više na ovoj potonjoj strani, iako učimo s vremenom i to balansirati, naprosto kako bi kanal komunikacije ostao protočan za različite glasove stvarnosti i da ne bismo ostali zatvoreni u svojem umjetničkom balonu.

Izvan utabanih staza

Naposljetku ste otvorili sada već kultnu galeriju "Monade"?

– Izbor lokacija nam je od iznimne važnosti, s obzirom na to da smo se specijalizirali u domeni koja potpada pod tzv. site specific umjetnost. Dijelom je do toga došlo iz ograničenja, jer mi nismo institucionalni akteri pa nam često niti nisu na raspolaganju postojeći prostori za umjetničku produkciju i prezentaciju. No, to je istodobno i svjestan odabir, da ne idemo utabanim stazama, da preuzimamo rizik, da stremimo svježini. Koncept galerije "Monade" je jednako tako osmišljen s ciljem da se ukorijenimo u nekom vlastitom prostoru, ali i da se ponudi nešto novo, drugačije. Zato sam inzistirala da taj mali prostor, od samo 50-ak četvornih metara, ima više funkcija. Ona trenutno funkcionira u ljetnim mjesecima kao galerija, bar & coffee shop, concept store, a od ove godine zimi će funkcionirati kao prostor za rad s umjetnicima u rezidenciji.

---

image

Publika u kali ispred galerije ‘Monade‘
 

Nikola Radovani
---

Znači li to da ćete prakticirati i zimski program?

– Naročito nas veseli što su naša dosadašnja nastojanja nagrađena Culture Moves Europe podrškom koja će nam omogućiti da od veljače do lipnja 2024. u rezidenciji u Jelsi ugostimo petero umjetnika iz Francuske, Armenije, Nizozemske, Španjolske i Bugarske. Provođenje ljetnih rezidencija je izuzetno izazovno. Od velike nam je pomoći kontinuirana podrška Turističke zajednice u vidu smještaja u kampu za mlade umjetnike, no kamp nije adekvatan smještaj za duži boravak umjetnika u rezidenciji, a komercijalni smještaj u visokoj sezoni nam predstavlja sve veće opterećenje.

Besmisleno je i neodrživo na smještaj potrošiti više nego na produkciju novog umjetničkog rada, pa ćemo stoga prvi put imati mogućnost da se umjetnici dubinski povežu sa zajednicom, izvan ljetne vreve i glamura, naprosto ljudski i kreativno dijeleći svakodnevicu života mjesta. Plan nam je tijekom sljedećih mjeseci potaknuti što više suradnji gostujućih umjetnika s postojećim kulturnim akterima, a rezultate suradnje prezentirati na JAB-u 2025. godine – zaključila je Karmen, žena koja je tijekom svog desetogodišnjeg rada na ovoj tematici dizajnirala, provela i facilitirala brojne programe jačanja kapaciteta za organizacije civilnog društva, kulturne institucije, pa i gradove i općine u Lijepoj našoj.

---

Ekologija - obavezan aspekt javnog djelovanja

U svojoj praksi povezujete umjetnost i prirodu, umjetnost i ekologiju...?
– Smatram da je ekologija danas nezaobilazan aspekt svakog javnog i umjetničkog djelovanja. Ama baš svi naši projekti potiču ekološke vrijednosti i implementiraju ekološke principe, npr. korištenje prirodnih, lokalnih materijala, recikliranje i slično, a neki su imali posebno jak ekološki fokus i kao takvi snažno odjeknuli u javnosti. U tom smislu svakako je najkompleksniji i najvidljiviji bio projekt – hotel "Jadran" 2021. godine. Pozvali smo španjolski kolektiv "Luzinterruptus" – pionire ekoloških umjetničkih intervencija u javnom prostoru, da naprave instalaciju na fasadi napuštenog hotela, kojom se želi ukazati na rastući problem zagađenja mora plastikom.

Za instalaciju smo tijekom jednomjesečne kampanje prikupili 60 kubika plastike, uglavnom transparentne plastične folije i šarenih plastičnih vrećica, iz kućanstava, trgovina, skladišta, s divljih deponija. Projekt je razvijan u suradnji s Općinom Jelsa kao alat za podizanje svijesti o potrebi recikliranja i to u trenutku kada se na području te jedinice lokalne samouprave otvaralo prvo reciklažno dvorište – pohvalila se naša sugovornica.

---

---

image

Izvedba performansa ‘Veliki Sonja Ritz Show‘, autora OFFTANZ Tirol
 

Marija Kovač
------
image

Publika na Trgu sv. Ivana
 

Održivi otok
------
image

Događanje u tunelu
Održivi otok

Nikola Radovani/
---

                                                                                                                                                                        

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => održivi otok [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 545 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => JELSA (545) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => održivi otok 545 545 2 0 9249 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-05 11:30:26 [created_by] => 3184 [created_by_alias] => Mirko Crnčević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-09 11:49:07 [modified_by] => 3184 [publish_up] => 2024-01-09 11:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Projekt Karmen Krasić Kožul u Jelsi: 'Turizam bez kontrole doveli smo i u kalu koja zna samo za tišinu i miris šalše' page_title=Projekt Karmen Krasić Kožul u Jelsi: 'Turizam bez kontrole doveli smo i u kalu koja zna samo za tišinu i miris šalše' [metakey] => Karmen Krasic Kozul, Jelsa Art Bijenale, Ambulanta SPARK, održivi otok, Hvar, art platforma, turizam, Zagreb, udruga, EU fondovi, galerija monade [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26300564.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26300563.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26300565.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26300569.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26300574.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26300579.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26300580.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26300581.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26300582.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26300583.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26300584.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26300585.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26301064.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26301065.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26301066.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26301067.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26301068.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26301070.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26301071.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Mindaugas Drigotas, Nara","Gabrijela Mami\u0107","Marija Kova\u010d","Nikola Radovani","Nikola Radovani","Marija Kova\u010d","Marija Kova\u010d","Marija Kova\u010d","Filip Kova\u010devi\u0107","Marija Kova\u010d","Marija Kova\u010d","Nikola Radovani","Nikola Radovani\/","Odr\u017eivi otok"," Marija Kova\u010d","Nikola Radovani\/"," Elisa von Brockdorf","Elisa von Brockdorf","Odr\u017eivi otok"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Karmen Krasi\u0107 Ko\u017eul, direktorica tvrtke \u2018Lab852\u2018 u Zagrebu, predsjednica udruge \u2018Odr\u017eivi otok\u2018 i voditeljica galerije \u2018Monade\u2018 u Jelsi
","

Sa zavr\u0161nog doga\u0111anja projekta \u2018Ambulanta SPARK\u2018 u Jelsi - izlo\u017eba i predstavljanje priru\u010dnika
\n\u00a0<\/p>","

Predstavljanje svije\u0107a FORme na Festivalu levande u Velom Grablju
\n\u00a0<\/p>","


\n
\n\u00a0<\/p>","

Publika u kali ispred galerije \u2018Monade\u2018
\n\u00a0<\/p>","

Jelsa Art Bijenale 2023. tim i publika - okupljanje pred izvedbu suvremene opere \u2018Zamisliti vrtove\u2018
\n\u00a0<\/p>","

Jelsa Art Bijenale 2023. - isje\u010dak iz izvedbe suvremene opere \u2018Zamisliti vrtove\u2018 uz sudjelovanje djece zbora sv. Cecilije,
\n\u00a0<\/p>","

Jelsa Art Bijenale 2023. - Galerija Monade, postavljanje \u2018site specific\u2018 instalacije \u2018Bu\u017ee\u2018, autora \u017deljka Beljana
\n\u00a0<\/p>","

Detalj s festivala \u2018Mudri brk\u2018 - izvedba Felispeaks i Anna Mullarkey, New Nurturing
\n\u00a0<\/p>","

Izvedba performansa \u2018Veliki Sonja Ritz Show\u2018, autora OFFTANZ Tirol
\n\u00a0<\/p>","

Trg sv. Ivana, izvedba performansa \u2018Veliki Sonja Ritz Show\u2018, autora OFFTANZ Tirol
\nna slici je Eva M\u00fcller
\n\u00a0<\/p>","

Hotel \u2018Jadran\u2018, svjetlosna instalacija \u2018Plastika s kojom \u017eivimo\u2018, autora Luzinterruptus
\n\u00a0<\/p>","

Izlo\u017ebe \u2018Anatomija otoka\u2018 i \u2018Folkestone fringe\u2018 - Karmen Krasi\u0107 Ko\u017eul i Marija Kamber
\n\u00a0<\/p>","

Publika na Trgu sv. Ivana
\n\u00a0<\/p>","

Izvedba performansa \u2018Veliki Sonja Ritz Show\u2018, autori: OFFTANZ Tirol
","

Doga\u0111anje u tunelu
\nOdr\u017eivi otok<\/p>","

Karmen Krasi\u0107 Ko\u017eul
\n\u00a0<\/p>","

Karmen Krasi\u0107 Ko\u017eul sa suradnicama Marijom Kamber i Gabrijelom Mami\u0107
","

Galerija \u2018Monade\u2018, \u2018site specific\u2018 instalacija \u2018Bu\u017ee\u2018, \u017deljka Beljana
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1283","hd_26300564_1920.jpg":"1920x1080","k_26300564_1280.jpg":"1280x1280","k_26300564_1024.jpg":"1024x1024","k_26300564_640.jpg":"640x640","k_26300564_480.jpg":"480x480","k_26300564_340.jpg":"340x340","k_26300564_220.jpg":"220x220","o_26300564_1280.jpg":"1280x855","o_26300564_1024.jpg":"1024x684","o_26300564_640.jpg":"640x427","o_26300564_480.jpg":"480x320","o_26300564_340.jpg":"340x227","o_26300564_220.jpg":"220x147","h_26300564_1280.jpg":"1280x854","h_26300564_1024.jpg":"1024x683","h_26300564_640.jpg":"640x427","h_26300564_480.jpg":"480x320","h_26300564_340.jpg":"340x227","h_26300564_220.jpg":"220x147","pp_26300564_1280.jpg":"1280x1628","pp_26300564_1024.jpg":"1024x1303","pp_26300564_640.jpg":"640x814","pp_26300564_480.jpg":"480x611","pp_26300564_340.jpg":"340x432","pp_26300564_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26300563_1920.jpg":"1920x1080","k_26300563_1280.jpg":"1280x1280","k_26300563_1024.jpg":"1024x1024","k_26300563_640.jpg":"640x640","k_26300563_480.jpg":"480x480","k_26300563_340.jpg":"340x340","k_26300563_220.jpg":"220x220","o_26300563_1280.jpg":"1280x853","o_26300563_1024.jpg":"1024x682","o_26300563_640.jpg":"640x426","o_26300563_480.jpg":"480x320","o_26300563_340.jpg":"340x226","o_26300563_220.jpg":"220x146","h_26300563_1280.jpg":"1280x854","h_26300563_1024.jpg":"1024x683","h_26300563_640.jpg":"640x427","h_26300563_480.jpg":"480x320","h_26300563_340.jpg":"340x227","h_26300563_220.jpg":"220x147","pp_26300563_1280.jpg":"1280x1628","pp_26300563_1024.jpg":"1024x1303","pp_26300563_640.jpg":"640x814","pp_26300563_480.jpg":"480x611","pp_26300563_340.jpg":"340x432","pp_26300563_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26300565_1920.jpg":"1920x1080","k_26300565_1280.jpg":"1280x1280","k_26300565_1024.jpg":"1024x1024","k_26300565_640.jpg":"640x640","k_26300565_480.jpg":"480x480","k_26300565_340.jpg":"340x340","k_26300565_220.jpg":"220x220","o_26300565_1280.jpg":"1280x853","o_26300565_1024.jpg":"1024x682","o_26300565_640.jpg":"640x426","o_26300565_480.jpg":"480x320","o_26300565_340.jpg":"340x226","o_26300565_220.jpg":"220x146","h_26300565_1280.jpg":"1280x854","h_26300565_1024.jpg":"1024x683","h_26300565_640.jpg":"640x427","h_26300565_480.jpg":"480x320","h_26300565_340.jpg":"340x227","h_26300565_220.jpg":"220x147","pp_26300565_1280.jpg":"1280x1628","pp_26300565_1024.jpg":"1024x1303","pp_26300565_640.jpg":"640x814","pp_26300565_480.jpg":"480x611","pp_26300565_340.jpg":"340x432","pp_26300565_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26300569_1920.jpg":"1920x1080","k_26300569_1280.jpg":"1280x1280","k_26300569_1024.jpg":"1024x1024","k_26300569_640.jpg":"640x640","k_26300569_480.jpg":"480x480","k_26300569_340.jpg":"340x340","k_26300569_220.jpg":"220x220","o_26300569_1280.jpg":"1280x853","o_26300569_1024.jpg":"1024x682","o_26300569_640.jpg":"640x426","o_26300569_480.jpg":"480x320","o_26300569_340.jpg":"340x226","o_26300569_220.jpg":"220x146","h_26300569_1280.jpg":"1280x854","h_26300569_1024.jpg":"1024x683","h_26300569_640.jpg":"640x427","h_26300569_480.jpg":"480x320","h_26300569_340.jpg":"340x227","h_26300569_220.jpg":"220x147","pp_26300569_1280.jpg":"1280x1628","pp_26300569_1024.jpg":"1024x1303","pp_26300569_640.jpg":"640x814","pp_26300569_480.jpg":"480x611","pp_26300569_340.jpg":"340x432","pp_26300569_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26300574_1920.jpg":"1920x1080","k_26300574_1280.jpg":"1280x1280","k_26300574_1024.jpg":"1024x1024","k_26300574_640.jpg":"640x640","k_26300574_480.jpg":"480x480","k_26300574_340.jpg":"340x340","k_26300574_220.jpg":"220x220","o_26300574_1280.jpg":"1280x853","o_26300574_1024.jpg":"1024x682","o_26300574_640.jpg":"640x426","o_26300574_480.jpg":"480x320","o_26300574_340.jpg":"340x226","o_26300574_220.jpg":"220x146","h_26300574_1280.jpg":"1280x854","h_26300574_1024.jpg":"1024x683","h_26300574_640.jpg":"640x427","h_26300574_480.jpg":"480x320","h_26300574_340.jpg":"340x227","h_26300574_220.jpg":"220x147","pp_26300574_1280.jpg":"1280x1628","pp_26300574_1024.jpg":"1024x1303","pp_26300574_640.jpg":"640x814","pp_26300574_480.jpg":"480x611","pp_26300574_340.jpg":"340x432","pp_26300574_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26300579_1920.jpg":"1920x1080","k_26300579_1280.jpg":"1280x1280","k_26300579_1024.jpg":"1024x1024","k_26300579_640.jpg":"640x640","k_26300579_480.jpg":"480x480","k_26300579_340.jpg":"340x340","k_26300579_220.jpg":"220x220","o_26300579_1280.jpg":"1280x853","o_26300579_1024.jpg":"1024x682","o_26300579_640.jpg":"640x426","o_26300579_480.jpg":"480x320","o_26300579_340.jpg":"340x226","o_26300579_220.jpg":"220x146","h_26300579_1280.jpg":"1280x854","h_26300579_1024.jpg":"1024x683","h_26300579_640.jpg":"640x427","h_26300579_480.jpg":"480x320","h_26300579_340.jpg":"340x227","h_26300579_220.jpg":"220x147","pp_26300579_1280.jpg":"1280x1628","pp_26300579_1024.jpg":"1024x1303","pp_26300579_640.jpg":"640x814","pp_26300579_480.jpg":"480x611","pp_26300579_340.jpg":"340x432","pp_26300579_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26300580_1920.jpg":"1920x1080","k_26300580_1280.jpg":"1280x1280","k_26300580_1024.jpg":"1024x1024","k_26300580_640.jpg":"640x640","k_26300580_480.jpg":"480x480","k_26300580_340.jpg":"340x340","k_26300580_220.jpg":"220x220","o_26300580_1280.jpg":"1280x853","o_26300580_1024.jpg":"1024x682","o_26300580_640.jpg":"640x426","o_26300580_480.jpg":"480x320","o_26300580_340.jpg":"340x226","o_26300580_220.jpg":"220x146","h_26300580_1280.jpg":"1280x854","h_26300580_1024.jpg":"1024x683","h_26300580_640.jpg":"640x427","h_26300580_480.jpg":"480x320","h_26300580_340.jpg":"340x227","h_26300580_220.jpg":"220x147","pp_26300580_1280.jpg":"1280x1628","pp_26300580_1024.jpg":"1024x1303","pp_26300580_640.jpg":"640x814","pp_26300580_480.jpg":"480x611","pp_26300580_340.jpg":"340x432","pp_26300580_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26300581_1920.jpg":"1920x1080","k_26300581_1280.jpg":"1280x1280","k_26300581_1024.jpg":"1024x1024","k_26300581_640.jpg":"640x640","k_26300581_480.jpg":"480x480","k_26300581_340.jpg":"340x340","k_26300581_220.jpg":"220x220","o_26300581_1280.jpg":"1280x853","o_26300581_1024.jpg":"1024x682","o_26300581_640.jpg":"640x426","o_26300581_480.jpg":"480x320","o_26300581_340.jpg":"340x226","o_26300581_220.jpg":"220x146","h_26300581_1280.jpg":"1280x854","h_26300581_1024.jpg":"1024x683","h_26300581_640.jpg":"640x427","h_26300581_480.jpg":"480x320","h_26300581_340.jpg":"340x227","h_26300581_220.jpg":"220x147","pp_26300581_1280.jpg":"1280x1628","pp_26300581_1024.jpg":"1024x1303","pp_26300581_640.jpg":"640x814","pp_26300581_480.jpg":"480x611","pp_26300581_340.jpg":"340x432","pp_26300581_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26300582_1920.jpg":"1920x1080","k_26300582_1280.jpg":"1280x1280","k_26300582_1024.jpg":"1024x1024","k_26300582_640.jpg":"640x640","k_26300582_480.jpg":"480x480","k_26300582_340.jpg":"340x340","k_26300582_220.jpg":"220x220","o_26300582_1280.jpg":"1280x853","o_26300582_1024.jpg":"1024x682","o_26300582_640.jpg":"640x426","o_26300582_480.jpg":"480x320","o_26300582_340.jpg":"340x226","o_26300582_220.jpg":"220x146","h_26300582_1280.jpg":"1280x854","h_26300582_1024.jpg":"1024x683","h_26300582_640.jpg":"640x427","h_26300582_480.jpg":"480x320","h_26300582_340.jpg":"340x227","h_26300582_220.jpg":"220x147","pp_26300582_1280.jpg":"1280x1628","pp_26300582_1024.jpg":"1024x1303","pp_26300582_640.jpg":"640x814","pp_26300582_480.jpg":"480x611","pp_26300582_340.jpg":"340x432","pp_26300582_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26300583_1920.jpg":"1920x1080","k_26300583_1280.jpg":"1280x1280","k_26300583_1024.jpg":"1024x1024","k_26300583_640.jpg":"640x640","k_26300583_480.jpg":"480x480","k_26300583_340.jpg":"340x340","k_26300583_220.jpg":"220x220","o_26300583_1280.jpg":"1280x853","o_26300583_1024.jpg":"1024x682","o_26300583_640.jpg":"640x426","o_26300583_480.jpg":"480x320","o_26300583_340.jpg":"340x226","o_26300583_220.jpg":"220x146","h_26300583_1280.jpg":"1280x854","h_26300583_1024.jpg":"1024x683","h_26300583_640.jpg":"640x427","h_26300583_480.jpg":"480x320","h_26300583_340.jpg":"340x227","h_26300583_220.jpg":"220x147","pp_26300583_1280.jpg":"1280x1628","pp_26300583_1024.jpg":"1024x1303","pp_26300583_640.jpg":"640x814","pp_26300583_480.jpg":"480x611","pp_26300583_340.jpg":"340x432","pp_26300583_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1745x2617","hd_26300584_1920.jpg":"1920x1080","k_26300584_1280.jpg":"1280x1280","k_26300584_1024.jpg":"1024x1024","k_26300584_640.jpg":"640x640","k_26300584_480.jpg":"480x480","k_26300584_340.jpg":"340x340","k_26300584_220.jpg":"220x220","o_26300584_1280.jpg":"1280x1919","o_26300584_1024.jpg":"1024x1535","o_26300584_640.jpg":"640x959","o_26300584_480.jpg":"480x719","o_26300584_340.jpg":"340x509","o_26300584_220.jpg":"220x329","h_26300584_1280.jpg":"1280x854","h_26300584_1024.jpg":"1024x683","h_26300584_640.jpg":"640x427","h_26300584_480.jpg":"480x320","h_26300584_340.jpg":"340x227","h_26300584_220.jpg":"220x147","pp_26300584_1280.jpg":"1280x1628","pp_26300584_1024.jpg":"1024x1303","pp_26300584_640.jpg":"640x814","pp_26300584_480.jpg":"480x611","pp_26300584_340.jpg":"340x432","pp_26300584_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26300585_1920.jpg":"1920x1080","k_26300585_1280.jpg":"1280x1280","k_26300585_1024.jpg":"1024x1024","k_26300585_640.jpg":"640x640","k_26300585_480.jpg":"480x480","k_26300585_340.jpg":"340x340","k_26300585_220.jpg":"220x220","o_26300585_1280.jpg":"1280x853","o_26300585_1024.jpg":"1024x682","o_26300585_640.jpg":"640x426","o_26300585_480.jpg":"480x320","o_26300585_340.jpg":"340x226","o_26300585_220.jpg":"220x146","h_26300585_1280.jpg":"1280x854","h_26300585_1024.jpg":"1024x683","h_26300585_640.jpg":"640x427","h_26300585_480.jpg":"480x320","h_26300585_340.jpg":"340x227","h_26300585_220.jpg":"220x147","pp_26300585_1280.jpg":"1280x1628","pp_26300585_1024.jpg":"1024x1303","pp_26300585_640.jpg":"640x814","pp_26300585_480.jpg":"480x611","pp_26300585_340.jpg":"340x432","pp_26300585_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26301064_1920.jpg":"1920x1080","k_26301064_1280.jpg":"1280x1280","k_26301064_1024.jpg":"1024x1024","k_26301064_640.jpg":"640x640","k_26301064_480.jpg":"480x480","k_26301064_340.jpg":"340x340","k_26301064_220.jpg":"220x220","o_26301064_1280.jpg":"1280x853","o_26301064_1024.jpg":"1024x682","o_26301064_640.jpg":"640x426","o_26301064_480.jpg":"480x320","o_26301064_340.jpg":"340x226","o_26301064_220.jpg":"220x146","h_26301064_1280.jpg":"1280x854","h_26301064_1024.jpg":"1024x683","h_26301064_640.jpg":"640x427","h_26301064_480.jpg":"480x320","h_26301064_340.jpg":"340x227","h_26301064_220.jpg":"220x147","pp_26301064_1280.jpg":"1280x1628","pp_26301064_1024.jpg":"1024x1303","pp_26301064_640.jpg":"640x814","pp_26301064_480.jpg":"480x611","pp_26301064_340.jpg":"340x432","pp_26301064_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26301065_1920.jpg":"1920x1080","k_26301065_1280.jpg":"1280x1280","k_26301065_1024.jpg":"1024x1024","k_26301065_640.jpg":"640x640","k_26301065_480.jpg":"480x480","k_26301065_340.jpg":"340x340","k_26301065_220.jpg":"220x220","o_26301065_1280.jpg":"1280x853","o_26301065_1024.jpg":"1024x682","o_26301065_640.jpg":"640x426","o_26301065_480.jpg":"480x320","o_26301065_340.jpg":"340x226","o_26301065_220.jpg":"220x146","h_26301065_1280.jpg":"1280x854","h_26301065_1024.jpg":"1024x683","h_26301065_640.jpg":"640x427","h_26301065_480.jpg":"480x320","h_26301065_340.jpg":"340x227","h_26301065_220.jpg":"220x147","pp_26301065_1280.jpg":"1280x1628","pp_26301065_1024.jpg":"1024x1303","pp_26301065_640.jpg":"640x814","pp_26301065_480.jpg":"480x611","pp_26301065_340.jpg":"340x432","pp_26301065_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26301066_1920.jpg":"1920x1080","k_26301066_1280.jpg":"1280x1280","k_26301066_1024.jpg":"1024x1024","k_26301066_640.jpg":"640x640","k_26301066_480.jpg":"480x480","k_26301066_340.jpg":"340x340","k_26301066_220.jpg":"220x220","o_26301066_1280.jpg":"1280x853","o_26301066_1024.jpg":"1024x682","o_26301066_640.jpg":"640x426","o_26301066_480.jpg":"480x320","o_26301066_340.jpg":"340x226","o_26301066_220.jpg":"220x146","h_26301066_1280.jpg":"1280x854","h_26301066_1024.jpg":"1024x683","h_26301066_640.jpg":"640x427","h_26301066_480.jpg":"480x320","h_26301066_340.jpg":"340x227","h_26301066_220.jpg":"220x147","pp_26301066_1280.jpg":"1280x1628","pp_26301066_1024.jpg":"1024x1303","pp_26301066_640.jpg":"640x814","pp_26301066_480.jpg":"480x611","pp_26301066_340.jpg":"340x432","pp_26301066_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26301067_1920.jpg":"1920x1080","k_26301067_1280.jpg":"1280x1280","k_26301067_1024.jpg":"1024x1024","k_26301067_640.jpg":"640x640","k_26301067_480.jpg":"480x480","k_26301067_340.jpg":"340x340","k_26301067_220.jpg":"220x220","o_26301067_1280.jpg":"1280x853","o_26301067_1024.jpg":"1024x682","o_26301067_640.jpg":"640x426","o_26301067_480.jpg":"480x320","o_26301067_340.jpg":"340x226","o_26301067_220.jpg":"220x146","h_26301067_1280.jpg":"1280x854","h_26301067_1024.jpg":"1024x683","h_26301067_640.jpg":"640x427","h_26301067_480.jpg":"480x320","h_26301067_340.jpg":"340x227","h_26301067_220.jpg":"220x147","pp_26301067_1280.jpg":"1280x1628","pp_26301067_1024.jpg":"1024x1303","pp_26301067_640.jpg":"640x814","pp_26301067_480.jpg":"480x611","pp_26301067_340.jpg":"340x432","pp_26301067_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26301068_1920.jpg":"1920x1080","k_26301068_1280.jpg":"1280x1280","k_26301068_1024.jpg":"1024x1024","k_26301068_640.jpg":"640x640","k_26301068_480.jpg":"480x480","k_26301068_340.jpg":"340x340","k_26301068_220.jpg":"220x220","o_26301068_1280.jpg":"1280x854","o_26301068_1024.jpg":"1024x683","o_26301068_640.jpg":"640x427","o_26301068_480.jpg":"480x320","o_26301068_340.jpg":"340x226","o_26301068_220.jpg":"220x146","h_26301068_1280.jpg":"1280x854","h_26301068_1024.jpg":"1024x683","h_26301068_640.jpg":"640x427","h_26301068_480.jpg":"480x320","h_26301068_340.jpg":"340x227","h_26301068_220.jpg":"220x147","pp_26301068_1280.jpg":"1280x1628","pp_26301068_1024.jpg":"1024x1303","pp_26301068_640.jpg":"640x814","pp_26301068_480.jpg":"480x611","pp_26301068_340.jpg":"340x432","pp_26301068_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26301070_1920.jpg":"1920x1080","k_26301070_1280.jpg":"1280x1280","k_26301070_1024.jpg":"1024x1024","k_26301070_640.jpg":"640x640","k_26301070_480.jpg":"480x480","k_26301070_340.jpg":"340x340","k_26301070_220.jpg":"220x220","o_26301070_1280.jpg":"1280x854","o_26301070_1024.jpg":"1024x683","o_26301070_640.jpg":"640x427","o_26301070_480.jpg":"480x320","o_26301070_340.jpg":"340x226","o_26301070_220.jpg":"220x146","h_26301070_1280.jpg":"1280x854","h_26301070_1024.jpg":"1024x683","h_26301070_640.jpg":"640x427","h_26301070_480.jpg":"480x320","h_26301070_340.jpg":"340x227","h_26301070_220.jpg":"220x147","pp_26301070_1280.jpg":"1280x1628","pp_26301070_1024.jpg":"1024x1303","pp_26301070_640.jpg":"640x814","pp_26301070_480.jpg":"480x611","pp_26301070_340.jpg":"340x432","pp_26301070_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26301071_1920.jpg":"1920x1080","k_26301071_1280.jpg":"1280x1280","k_26301071_1024.jpg":"1024x1024","k_26301071_640.jpg":"640x640","k_26301071_480.jpg":"480x480","k_26301071_340.jpg":"340x340","k_26301071_220.jpg":"220x220","o_26301071_1280.jpg":"1280x960","o_26301071_1024.jpg":"1024x768","o_26301071_640.jpg":"640x480","o_26301071_480.jpg":"480x360","o_26301071_340.jpg":"340x255","o_26301071_220.jpg":"220x165","h_26301071_1280.jpg":"1280x854","h_26301071_1024.jpg":"1024x683","h_26301071_640.jpg":"640x427","h_26301071_480.jpg":"480x320","h_26301071_340.jpg":"340x227","h_26301071_220.jpg":"220x147","pp_26301071_1280.jpg":"1280x1628","pp_26301071_1024.jpg":"1024x1303","pp_26301071_640.jpg":"640x814","pp_26301071_480.jpg":"480x611","pp_26301071_340.jpg":"340x432","pp_26301071_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8016841 Threads: 4 Questions: 1663105214 Slow queries: 4947157 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112080408 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) ) [link] => /dalmacija/otoci/projekt-karmen-krasic-kozul-u-jelsi-turizam-bez-kontrole-doveli-smo-i-u-kalu-koja-zna-samo-za-tisinu-i-miris-salse-1353875 [printLink] => /dalmacija/otoci/projekt-karmen-krasic-kozul-u-jelsi-turizam-bez-kontrole-doveli-smo-i-u-kalu-koja-zna-samo-za-tisinu-i-miris-salse-1353875?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 743363 [name] => Karmen Krasic Kozul [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-09 12:36:13 [main_article_id] => 0 [alias] => karmen-krasic-kozul [link] => /tag/karmen-krasic-kozul ) [1] => stdClass Object ( [id] => 743364 [name] => Jelsa Art Bijenale [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-09 12:36:13 [main_article_id] => 0 [alias] => jelsa-art-bijenale [link] => /tag/jelsa-art-bijenale ) [2] => stdClass Object ( [id] => 743365 [name] => Ambulanta SPARK [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-09 12:36:13 [main_article_id] => 0 [alias] => ambulanta-spark [link] => /tag/ambulanta-spark ) [3] => stdClass Object ( [id] => 743366 [name] => održivi otok [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-09 12:36:13 [main_article_id] => 0 [alias] => odrzivi-otok [link] => /tag/odrzivi-otok ) [4] => stdClass Object ( [id] => 418430 [name] => Hvar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hvar [link] => /tag/hvar ) [5] => stdClass Object ( [id] => 743367 [name] => art platforma [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-09 12:36:14 [main_article_id] => 0 [alias] => art-platforma [link] => /tag/art-platforma ) [6] => stdClass Object ( [id] => 281475 [name] => turizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turizam [link] => /tag/turizam ) [7] => stdClass Object ( [id] => 293166 [name] => Zagreb [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zagreb [link] => /tag/zagreb ) [8] => stdClass Object ( [id] => 319361 [name] => udruga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => udruga [link] => /tag/udruga ) [9] => stdClass Object ( [id] => 378067 [name] => EU fondovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => eu-fondovi [link] => /tag/eu-fondovi ) [10] => stdClass Object ( [id] => 743368 [name] => galerija monade [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-09 12:36:14 [main_article_id] => 0 [alias] => galerija-monade [link] => /tag/galerija-monade ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => održivi otok [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [City] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 545 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => JELSA (545) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Projekt Karmen Krasić Kožul u Jelsi: ‘Turizam bez kontrole doveli smo i u kalu koja zna samo za tišinu i miris šalše‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3184 [name] => Mirko Crnčević [username] => mirko-crn-evi [email] => mirko-crn-evi@sd.hr [password] => $2y$10$AsMxLAGfIyblCEZCDofnse7HyLoVj48aPwmPBsauixTy6WxsPVSni [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirko-crncevic-3184 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1702 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3fc1599a05eda5429b66186aedb85cfc?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26300564.jpg [galleryCount] => 19 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Mindaugas Drigotas, Nara [mainImageDesc] =>

Karmen Krasić Kožul, direktorica tvrtke ‘Lab852‘ u Zagrebu, predsjednica udruge ‘Održivi otok‘ i voditeljica galerije ‘Monade‘ u Jelsi
[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26300564.jpg [title] =>

Karmen Krasić Kožul, direktorica tvrtke ‘Lab852‘ u Zagrebu, predsjednica udruge ‘Održivi otok‘ i voditeljica galerije ‘Monade‘ u Jelsi
Mindaugas Drigotas, Nara ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26300563.jpg [title] =>

Sa završnog događanja projekta ‘Ambulanta SPARK‘ u Jelsi - izložba i predstavljanje priručnika
 

Gabrijela Mamić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26300565.jpg [title] =>

Predstavljanje svijeća FORme na Festivalu levande u Velom Grablju
 

Marija Kovač ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26300569.jpg [title] =>



 

Nikola Radovani ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26300574.jpg [title] =>

Publika u kali ispred galerije ‘Monade‘
 

Nikola Radovani ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26300579.jpg [title] =>

Jelsa Art Bijenale 2023. tim i publika - okupljanje pred izvedbu suvremene opere ‘Zamisliti vrtove‘
 

Marija Kovač ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26300580.jpg [title] =>

Jelsa Art Bijenale 2023. - isječak iz izvedbe suvremene opere ‘Zamisliti vrtove‘ uz sudjelovanje djece zbora sv. Cecilije,
 

Marija Kovač ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26300581.jpg [title] =>

Jelsa Art Bijenale 2023. - Galerija Monade, postavljanje ‘site specific‘ instalacije ‘Buže‘, autora Željka Beljana
 

Marija Kovač ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26300582.jpg [title] =>

Detalj s festivala ‘Mudri brk‘ - izvedba Felispeaks i Anna Mullarkey, New Nurturing
 

Filip Kovačević ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26300583.jpg [title] =>

Izvedba performansa ‘Veliki Sonja Ritz Show‘, autora OFFTANZ Tirol
 

Marija Kovač ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26300584.jpg [title] =>

Trg sv. Ivana, izvedba performansa ‘Veliki Sonja Ritz Show‘, autora OFFTANZ Tirol
na slici je Eva Müller
 

Marija Kovač ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26300585.jpg [title] =>

Hotel ‘Jadran‘, svjetlosna instalacija ‘Plastika s kojom živimo‘, autora Luzinterruptus
 

Nikola Radovani ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26301064.jpg [title] =>

Izložbe ‘Anatomija otoka‘ i ‘Folkestone fringe‘ - Karmen Krasić Kožul i Marija Kamber
 

Nikola Radovani/ ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26301065.jpg [title] =>

Publika na Trgu sv. Ivana
 

Održivi otok ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26301066.jpg [title] =>

Izvedba performansa ‘Veliki Sonja Ritz Show‘, autori: OFFTANZ Tirol
Marija Kovač ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26301067.jpg [title] =>

Događanje u tunelu
Održivi otok

Nikola Radovani/ ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26301068.jpg [title] =>

Karmen Krasić Kožul
 

Elisa von Brockdorf ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26301070.jpg [title] =>

Karmen Krasić Kožul sa suradnicama Marijom Kamber i Gabrijelom Mamić
Elisa von Brockdorf ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26301071.jpg [title] =>

Galerija ‘Monade‘, ‘site specific‘ instalacija ‘Buže‘, Željka Beljana
 

Održivi otok ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prije nekoliko dana u Jelsi na otoku Hvaru upriličena je izložba i promocija priručnika projekta "Ambulanta SPARK" koju sufinancira Europski socijalni fond s iznosom od 61.153,28 eura. Taj projekt posljednjih šesnaest mjeseci vodila je udruga "Održivi otok" i njezina predsjednica Karmen Krasić Kožul iz Zagreba.

Odrasla je u Jelsi, po struci je novinarka, također je nositeljica certifikata European Diploma in Cultural Project Management, osnovanog na inicijativu Vijeća Europe te Transmedia Storyteller certifikata, Media Business School iz Madrida. Direktorica je tvrtke Lab852 u Zagrebu i voditeljica je jelšanske galerije "Monade", a posljednjih godina značajno je angažirana u svome mjestu na našem najsunčanijem škoju, o čemu smo s njom porazgovarali.

 Što biste mogli reći o projektu "Ambulanta SPARK" na Hvaru?

– Cilj koji smo željeli postići tim projektom je jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva, što smo postigli kroz razvoj i testiranje proizvoda po načelima društvenog poduzetništva i cirkularne ekonomije. U tom smislu projekt je istraživački i edukativan pa smo tako tijekom provedbe aktivno bilježili i skupljali znanja, koja smo sada predstavili u priručniku i na izložbi putem fotografija, audio i videomaterijala. Time smo zapravo dokumentirali procese kroz koje su prošle organizacije okupljene u projektu, dakle, udruga "Održivi otok" iz Jelse kao voditelj, te udruge LAG Škoji, Platforma Hvar, Pjover Velo Grablje i Trim Vrboska kao partneri. Poglavlja priručnika istovjetna su projektnim fazama "Solidarnost – Participacija – Kokreacija" te su stoga, s obzirom na razinu uključenosti u pojedinoj fazi, realizaciji ove publikacije pridonijeli svi projektni partneri.

---

image

Sa završnog događanja projekta ‘Ambulanta SPARK‘ u Jelsi - izložba i predstavljanje priručnika
 

Gabrijela Mamić
---

Prezentirali ste to na primjeru jednog doista estetskog proizvoda – FORme svijeća?

– U izvornom projektu nismo ni imali definiran konkretan proizvod, no u procesu evaluacije se to od nas tražilo. Moje kćeri su upravo tada u kućnoj radinosti eksperimentirale s izradom svijeća i tako smo izabrali svijeću kao proizvod na čijem ćemo razvoju testirati sva znanja usvojena tijekom projekta. Primjerice, potreba za korištenjem lokalnih sirovina zadovoljena je kroz razvoj mirisne svijeće s lokalnim eteričnim uljima, dok je potreba za visokim estetskim standardima zadovoljena uključivanjem umjetnika, kreativaca i stručnjaka visokih tehnologija u proces. Tako smo razvili dvije vrste svijeća – mirisne i skulpturalne. Dizajn skulpturalnih svijeća potpisuje zagrebački umjetnički duo Anja Leko i Andrej Beštak, a tehničku podršku u razvoju kalupa za skulpturalne svijeće pružio je IZIT – 3d print grupa – dok je keramičke podloške i čašice za mirisne svijeće izradila hvarska umjetnica Danijela Babić. Projektom smo osigurali i edukaciju o aromaterapiji da bi se ulja u svijećama upotrebljavala po propisanim standardima.

‘Ugasi i slušaj‘

Svojedobno ste sa svojim suradnicima pokrenuli i festival "Jelsa Art Bijenale"?

– Točno je, JAB je pokrenut 2019. godine, prvenstveno iz potrebe da se mladim umjetnicima osigura platforma za eksperiment i stjecanje iskustva u praksama umjetnosti u javnom prostoru. Biramo javni prostor s ciljem približavanja suvremene umjetnosti što široj publici te naglašavanja njezine meke moći da potakne diskusiju o temama koje nisu dovoljno artikulirane u javnom diskursu. Kada smo tek pokretali festival, šalili smo se da će to biti jedini jednogodišnji bijenale jer se i nama samima ideja o pokretanju festivala suvremene umjetnosti na otoku činila previše avangardnom da bi zaživjela. No, nakon trećeg izdanja slobodno možemo reći da smo uspjeli pronaći svoju nišu na svjetskoj karti suvremene umjetničke produkcije. Interes za sudjelovanjem međunarodnih umjetnika i kustosa ne jenjava, financijski partneri nas dosljedno podržavaju, a mi smo razvili brojne strategije kako da događanje učinimo podjednako zanimljivim lokalnoj i međunarodnoj publici.

---

image

Predstavljanje svijeća FORme na Festivalu levande u Velom Grablju
 

Marija Kovač
---

Imali ste nekoliko aktivističkih, odnosno edukativnih projekata?

– Primjerice, projektom "Ugasi i slušaj" u međubijenalnoj godini 2020., željeli smo ukazati na problem zvukovnog zagađenja podmorja. Mjesec dana smo organizirali kreativne radionice za djecu u veslačkom klubu, radionice slušanja podmorja na tradicionalnim plovilima, posjete ribarskom muzeju... Kroz sve te aktivnosti umjetnici su paralelno prikupljali materijal za finalnu prezentaciju – niz tematskih instalacija, izložbi i performansa namijenjenih brojnim sudionicima jednomjesečnih aktivnosti, kao i širokoj publici. Drugi su primjeri izložba na temu zdravlja u napuštenoj zgradi nekadašnje ambulante, ekološka svjetlosna instalacija o zagađenju mora plastikom na fasadi zgrade napuštenog hotela "Jadran", što je imalo za cilj potaknuti memoriju i imaginaciju domicilnog stanovništva vezano za specifičnu lokaciju i ponuditi je umjetnicima kao materijal za refleksiju i stvaralaštvo.

Što je razvoj u krizi?

Lanjsko izdanje održano je pod krovnim nazivom "Dekubator"?

– Radi se o izmišljenoj riječi, u značenju suprotnoj riječi inkubator. Svidjela nam se kao mogućnost da promislimo i propitamo što znači poticati razvoj u vremenu globalne ekološke krize i prije svega krize duha. Odabirom specifične lokacije – kale – tipične ulice u rasteru mediteranskoga grada i smještanjem svih aktivnosti na jednu mikrolokaciju, neplanirano smo izazvali zanimljiv društven eksperiment u kojem se na jako malom prostoru povezao privremeni boravak umjetnika sa svakodnevnim životom lokalnog stanovništva, a sve u turističkoj sezoni koja na svoje specifične načine utječe na dinamiku prostora. U pripremnim aktivnostima surađivali smo s istraživačima iz "Anatomijom otoka", ali i stanovnicima kale, na što su se poslije naslanjale umjetničke intervencije.

---

image



 

Nikola Radovani
---

Možete li spomenuti neka događanja iz tog perioda?

– U kali, svojevrsnom backstageu turistički prometnije rive, kreirali smo male oaze za kontemplaciju, zaustavljanje, promišljanje i ponovno otvarali neke nove, očima prolaznika do tada skrivene lokacije. Provocirali smo čak i ekstremnije situacije, u cilju imaginacije budućnosti turizma bez kontrole. Dovodili buku i gužvu te stvarali osjećaj klaustrofobije, pretrpanosti sadržajem na lokaciju koju pamtimo po tišini, mirisu šalše i svježe prostrtog rublja. Umjetnost nas može utješiti, zabaviti, a može nas navesti i da se zapitamo i suočimo sa svojim strahovima. Naše su produkcije uvijek bile malo više na ovoj potonjoj strani, iako učimo s vremenom i to balansirati, naprosto kako bi kanal komunikacije ostao protočan za različite glasove stvarnosti i da ne bismo ostali zatvoreni u svojem umjetničkom balonu.

Izvan utabanih staza

Naposljetku ste otvorili sada već kultnu galeriju "Monade"?

– Izbor lokacija nam je od iznimne važnosti, s obzirom na to da smo se specijalizirali u domeni koja potpada pod tzv. site specific umjetnost. Dijelom je do toga došlo iz ograničenja, jer mi nismo institucionalni akteri pa nam često niti nisu na raspolaganju postojeći prostori za umjetničku produkciju i prezentaciju. No, to je istodobno i svjestan odabir, da ne idemo utabanim stazama, da preuzimamo rizik, da stremimo svježini. Koncept galerije "Monade" je jednako tako osmišljen s ciljem da se ukorijenimo u nekom vlastitom prostoru, ali i da se ponudi nešto novo, drugačije. Zato sam inzistirala da taj mali prostor, od samo 50-ak četvornih metara, ima više funkcija. Ona trenutno funkcionira u ljetnim mjesecima kao galerija, bar & coffee shop, concept store, a od ove godine zimi će funkcionirati kao prostor za rad s umjetnicima u rezidenciji.

---

image

Publika u kali ispred galerije ‘Monade‘
 

Nikola Radovani
---

Znači li to da ćete prakticirati i zimski program?

– Naročito nas veseli što su naša dosadašnja nastojanja nagrađena Culture Moves Europe podrškom koja će nam omogućiti da od veljače do lipnja 2024. u rezidenciji u Jelsi ugostimo petero umjetnika iz Francuske, Armenije, Nizozemske, Španjolske i Bugarske. Provođenje ljetnih rezidencija je izuzetno izazovno. Od velike nam je pomoći kontinuirana podrška Turističke zajednice u vidu smještaja u kampu za mlade umjetnike, no kamp nije adekvatan smještaj za duži boravak umjetnika u rezidenciji, a komercijalni smještaj u visokoj sezoni nam predstavlja sve veće opterećenje.

Besmisleno je i neodrživo na smještaj potrošiti više nego na produkciju novog umjetničkog rada, pa ćemo stoga prvi put imati mogućnost da se umjetnici dubinski povežu sa zajednicom, izvan ljetne vreve i glamura, naprosto ljudski i kreativno dijeleći svakodnevicu života mjesta. Plan nam je tijekom sljedećih mjeseci potaknuti što više suradnji gostujućih umjetnika s postojećim kulturnim akterima, a rezultate suradnje prezentirati na JAB-u 2025. godine – zaključila je Karmen, žena koja je tijekom svog desetogodišnjeg rada na ovoj tematici dizajnirala, provela i facilitirala brojne programe jačanja kapaciteta za organizacije civilnog društva, kulturne institucije, pa i gradove i općine u Lijepoj našoj.

---

Ekologija - obavezan aspekt javnog djelovanja

U svojoj praksi povezujete umjetnost i prirodu, umjetnost i ekologiju...?
– Smatram da je ekologija danas nezaobilazan aspekt svakog javnog i umjetničkog djelovanja. Ama baš svi naši projekti potiču ekološke vrijednosti i implementiraju ekološke principe, npr. korištenje prirodnih, lokalnih materijala, recikliranje i slično, a neki su imali posebno jak ekološki fokus i kao takvi snažno odjeknuli u javnosti. U tom smislu svakako je najkompleksniji i najvidljiviji bio projekt – hotel "Jadran" 2021. godine. Pozvali smo španjolski kolektiv "Luzinterruptus" – pionire ekoloških umjetničkih intervencija u javnom prostoru, da naprave instalaciju na fasadi napuštenog hotela, kojom se želi ukazati na rastući problem zagađenja mora plastikom.

Za instalaciju smo tijekom jednomjesečne kampanje prikupili 60 kubika plastike, uglavnom transparentne plastične folije i šarenih plastičnih vrećica, iz kućanstava, trgovina, skladišta, s divljih deponija. Projekt je razvijan u suradnji s Općinom Jelsa kao alat za podizanje svijesti o potrebi recikliranja i to u trenutku kada se na području te jedinice lokalne samouprave otvaralo prvo reciklažno dvorište – pohvalila se naša sugovornica.

---

---

image

Izvedba performansa ‘Veliki Sonja Ritz Show‘, autora OFFTANZ Tirol
 

Marija Kovač
------
image

Publika na Trgu sv. Ivana
 

Održivi otok
------
image

Događanje u tunelu
Održivi otok

Nikola Radovani/
---

                                                                                                                                                                        

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Mindaugas Drigotas, Nara Gabrijela Mamić Marija Kovač Nikola Radovani Nikola Radovani Marija Kovač Marija Kovač Marija Kovač Filip Kovačević Marija Kovač Marija Kovač Nikola Radovani Nikola Radovani/ Održivi otok  Marija Kovač Nikola Radovani/  Elisa von Brockdorf Elisa von Brockdorf Održivi otok
Mindaugas Drigotas, Nara

Karmen Krasić Kožul, direktorica tvrtke ‘Lab852‘ u Zagrebu, predsjednica udruge ‘Održivi otok‘ i voditeljica galerije ‘Monade‘ u Jelsi

Gabrijela Mamić

Sa završnog događanja projekta ‘Ambulanta SPARK‘ u Jelsi - izložba i predstavljanje priručnika
 

Marija Kovač

Predstavljanje svijeća FORme na Festivalu levande u Velom Grablju
 

Nikola Radovani

Publika u kali ispred galerije ‘Monade‘
 

Marija Kovač

Jelsa Art Bijenale 2023. tim i publika - okupljanje pred izvedbu suvremene opere ‘Zamisliti vrtove‘
 

Marija Kovač

Jelsa Art Bijenale 2023. - isječak iz izvedbe suvremene opere ‘Zamisliti vrtove‘ uz sudjelovanje djece zbora sv. Cecilije,
 

Marija Kovač

Jelsa Art Bijenale 2023. - Galerija Monade, postavljanje ‘site specific‘ instalacije ‘Buže‘, autora Željka Beljana
 

Filip Kovačević

Detalj s festivala ‘Mudri brk‘ - izvedba Felispeaks i Anna Mullarkey, New Nurturing
 

Marija Kovač

Izvedba performansa ‘Veliki Sonja Ritz Show‘, autora OFFTANZ Tirol
 

Marija Kovač

Trg sv. Ivana, izvedba performansa ‘Veliki Sonja Ritz Show‘, autora OFFTANZ Tirol
na slici je Eva Müller
 

Nikola Radovani

Hotel ‘Jadran‘, svjetlosna instalacija ‘Plastika s kojom živimo‘, autora Luzinterruptus
 

Nikola Radovani/

Izložbe ‘Anatomija otoka‘ i ‘Folkestone fringe‘ - Karmen Krasić Kožul i Marija Kamber
 

Održivi otok

Publika na Trgu sv. Ivana
 

Marija Kovač

Izvedba performansa ‘Veliki Sonja Ritz Show‘, autori: OFFTANZ Tirol

Nikola Radovani/

Događanje u tunelu
Održivi otok

Elisa von Brockdorf

Karmen Krasić Kožul
 

Elisa von Brockdorf

Karmen Krasić Kožul sa suradnicama Marijom Kamber i Gabrijelom Mamić

Održivi otok

Galerija ‘Monade‘, ‘site specific‘ instalacija ‘Buže‘, Željka Beljana
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/projekt-karmen-krasic-kozul-u-jelsi-turizam-bez-kontrole-doveli-smo-i-u-kalu-koja-zna-samo-za-tisinu-i-miris-salse-1353875 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=270b31b4db162ec9a223f16ae77206ee26973387 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Projekt+Karmen+Krasi%C4%87+Ko%C5%BEul+u+Jelsi%3A+%E2%80%98Turizam+bez+kontrole+doveli+smo+i+u+kalu+koja+zna+samo+za+ti%C5%A1inu+i+miris+%C5%A1al%C5%A1e%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fprojekt-karmen-krasic-kozul-u-jelsi-turizam-bez-kontrole-doveli-smo-i-u-kalu-koja-zna-samo-za-tisinu-i-miris-salse-1353875 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fprojekt-karmen-krasic-kozul-u-jelsi-turizam-bez-kontrole-doveli-smo-i-u-kalu-koja-zna-samo-za-tisinu-i-miris-salse-1353875 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => održivi otok [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 545 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => JELSA (545) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Otociodrživi otok

Projekt Karmen Krasić Kožul u Jelsi: ‘Turizam bez kontrole doveli smo i u kalu koja zna samo za tišinu i miris šalše‘

Piše Mirko Crnčević
9. siječnja 2024. - 12:35
Karmen Krasić Kožul, direktorica tvrtke ‘Lab852‘ u Zagrebu, predsjednica udruge ‘Održivi otok‘ i voditeljica galerije ‘Monade‘ u JelsiMindaugas Drigotas, Nara

Prije nekoliko dana u Jelsi na otoku Hvaru upriličena je izložba i promocija priručnika projekta "Ambulanta SPARK" koju sufinancira Europski socijalni fond s iznosom od 61.153,28 eura. Taj projekt posljednjih šesnaest mjeseci vodila je udruga "Održivi otok" i njezina predsjednica Karmen Krasić Kožul iz Zagreba.

Odrasla je u Jelsi, po struci je novinarka, također je nositeljica certifikata European Diploma in Cultural Project Management, osnovanog na inicijativu Vijeća Europe te Transmedia Storyteller certifikata, Media Business School iz Madrida. Direktorica je tvrtke Lab852 u Zagrebu i voditeljica je jelšanske galerije "Monade", a posljednjih godina značajno je angažirana u svome mjestu na našem najsunčanijem škoju, o čemu smo s njom porazgovarali.

 Što biste mogli reći ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 04:44