StoryEditorOCM

Otkrivena bista splitske balerine Ane Roje

Piše PSD.
3. ožujka 2011. - 21:48

Splitski rotaryjanci na najbolji mogući način odali su iskaz poštovanja jednoj od najvećih hrvatskih umjetnica, svjetski poznatoj splitskoj balerini Ani Roje.

S najvišeg nivoa, u prostorijama nekadašnje prve Međunarodne baletne, a danas Glazbene škole u Kaštel Kambelovcu, Pero Perišić, predsjednik Rotary kluba Split i podpredsjednik Željko Jerkov svečano su otkrili bistu Ane Roje, rad velikog hrvatskog kipara Joze Vrdoljaka.

Ova bista poklon je Kaštelima za Dan grada i znak sjećanja na Anu Roje, splitsko dite s Manuša koje je napravilo svjetsku karijeru. Ova bista došla je na svoje, kazao bih na domaći teren, baš ondje gdje je i trebala doći jer su upravo na ovom mjestu Ana Roje i Oskar Harmoš otvorili prvu Međunarodnu školu baleta.

Njezin značaj u Hrvatskoj ali i svijetu malo je s čim mjerljiv, a osim plesa duboki trag svoje karijere ostavila je i kao baletni pedagog. Rotary klub ovu bistu naručio je izradit povodom obilježavanja 20. godišnjice od smrti ove velike umjetnice – kazao je "prvi" splitski rotaryjanac Pero Perišić navodeći kako će se nakon Kaštela 17. ožujka druga bista postaviti u splitskom HNK, a treća u zagrebačkom kazalištu 27. lipnja.

Na taj način – kaže Perišić – želimo povezati i objediniti ova tri velika grada u kojima je veliki dio svoje karijere Ana Roje i ostvarila.

Govoreći o svjetskoj karijeri velike hrvatske balerine gradonačelnik Joško Berket izjavio je kako je upravo ona doprinjela velikoj promociji Kaštela zbog svega onog što je postigla u svom umjetničkom radu i djelovanju. A postigla je mnogo toga – zaključio je gradonačelnik Berket.

Jakov ŽARKO
Snimio: Joško ŠUPIĆ/CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 23:28