StoryEditorOCM
ObalaMALI MAJSTOR KOŠARKE

Upoznajte Arjana; na trening putuje 30 kilometara, stric mu je legenda Splita i Maccabija, a učitelj ‘Barba s Mejdana‘

Piše Mate Primorac
23. travnja 2024. - 17:45

Nenad Videka po mnogima je bio jedan od najvećih košarkaških talenata na području Dalmacije.

Ovaj rođeni Makaranin nije napravio veliku košarkašku karijeru sukladno svom talentu, kao njegovi suigrači iz tadašnje Jugoplastike, poput Tonija Kukoča i Dina Rađe. No, može se pohvaliti da se i danas mnogi ljubitelji ovog sporta rado sjećaju njegovih majstorija, posebno u tuzlanskom Mejdanu gdje je bio ljubimac publike u dresu Slobode Dite pa je tako dobio nadimak "Barba s Mejdana" i koji je redovito "trpao" Bosnu, "svoju"Jugoplastiku, Partizan, Cibonu…

image

Jeste li ih prepoznali? Ma naravno da jeste, ali evo za svaki slučaj: slijeva Nenad Videka, Toni Kukoč i Dino Rađa
 

Vladimir Dugandžić/Cropix

Taj talent nagrađen je u mlađim uzrastima zlatnom medaljom na Europskom kadetskom prvenstvu u dresu bivše države 1985. godine.

Šere igrao za raju

Mnogi se slažu da je trebao napraviti punu veću karijeru, no Štere je igrao za publiku, ovacije... Rekli bi u Bosni za raju. Igračku karijeru završio je u Klagenfurtu u dresu austrijskog kluba Posojilnica Bank, gdje je bio dvije godine i trener. Nakon toga vratio se 2010. u rodni grad pod Biokovom i uhvatio se posla i rada u košarkaškom klubu Amfora.

image

Nenad Videka nakon profesionalne košarkaške karijere skrasio se u svojoj Makarskoj kao uspješan trener

Tonči Vlašić

- Pa, iskreno nisam se tu vidio, planirao sam ostati tri mjeseca jer ja sam bio košarkaški profesionalac, a znao sam da Amfora funkcionira na amaterskoj osnovi.

I teško mi se bilo na sve to naviknuti, pored toga nisam imao ni trenersku licenciju. Upisao sam Kineziologiju, studiji koji se tada otvorio u Makarskoj i završio sam taj trogodišnji dio. Gradili smo korak po korak tu priču, nije to ništa došlo preko noći. Jedno sam vrijeme vodio šest selekcija u klubu i bio bi poslije vikenda potpuno satran od utakmica - kazuje nam Videka.

- To smo vrijeme vukli predsjednik kluba Zoran Agić i ja i mogu reći da je to dobro klapalo. Sad se to diglo na ozbiljnu razinu od kad je došao predsjednik kluba Tonći Šimić, a s njim Tonći Srzić i Emil Prodan, uspostavljena je hijerarhija i težimo sustavnom radu koji prije nije postojao.

Imamo dva-tri trenera, orijentirali smo se na domaće igrače, ali po meni olako ih pustimo. Jedno vrijeme igrali smo Prvu ligu za vrijeme COVID-a 19, do nje smo došli razigravajući s ostalim drugoligašima u Crkvenici, na kraju smo imali omjer 3:1 i tako ušli u to natjecanje.

Tada je bila euforija u Makarskoj, no iskreno, mene je zabolila glava jer sam znao što nas čeka na organizacijskom i igračkom planu - kaže nam Videka koji sad u klubu vodi omladinski pogon, dok prvu momčad u Drugoj ligi - jug trenira Đuro Nenadić.

- Mislim da mi u budućnosti moramo imati 6-7 domaćih igrača, na koje ćemo nadograditi 2-3 "stranca". Mi nismo klub koji može sad nekome dati 1000 eura mjesečno. Trebamo stvarati domaći kadar i na njemu graditi priču, ali i stvoriti navike i podići tu kultura treniranja kod igrača. Teško je objasniti da se nakon Nove godine i kad krenu skijanja samo nekoliko igrača skupi na treningu - ističe popularni Štere.

‘Izaslanici‘ u Americi

Grad pod Biokovom uvijek je obilovao stasitim momcima, trenutno imaju tri mladića na koledžu u SAD-u.

- Imamo igrača koji su igrali Prvu ligu, trenutno imamo na sveučilišnoj košarci u SAD-u: Duju Srzića, Stipu Sokola i Ivana Pruga.

Duje Selak igra u nizozemskoj Prvoj ligi, Željko Jović je igrao u Hermes Analitice, sad igra u Omišu. Pa Denis Srzić koji se na žalost ostavio košarke, znači postoji potencijal. No, mi do određene razine možemo dati kvalitetan trening, a ta granica je do prelaska iz amaterizma u profesionalizam. Teško je očekivati kad ti dođeš iz Amfore sa 19 ili 20 godina u Prvu ligu da ćeš non -stop igrati - objašnjava Videka.

image

Nikola Vujčić je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj košarci

Srđan Vrančić/Cropix

U ovom trenutku Makarani imaju jednu sjajnu mladu generaciju pod kojom "padaju" perjanice hrvatske košarke na jugu, poput Splita, Šibenke, Alkara… a oslanjaju se i na momke iz Vrgorske krajine, jedan od njih je nećak Nikole Vujčića, legendarnog igrača Splita i Maccabi Tel Aviva, dok je drugom otac iz vrgorskog sela Kljenka (Jurjeviću).

image

Arjan Vujčić se ugledao na slavnog strica

Mate Primorac

Mladi Arjan Vujčić, sin Nikolina brata Joze, svakodnevno putuje s prijateljem Andrejem Andačićem na treninge iz Tinova grada u 30 kilometara udaljenu Makarsku.

‘Svi su mi dobri...‘

- Imamo oko 80 djece u mlađim uzrastima, a to su kadeti, mlađi kadeti i dječaci. Svi su mi dobri, teško je tu sad nekoga i nezahvalno izdvajati.

image

Mladi Amforini košarkaši neumorno rade u makarskoj Gradskoj dvorani uz stručnu pasku majstora Nenada Videke

Mate Primorac

U kadetima imamo jedan poraz u sezoni, u mlađim kadetima tri, dok su nam dječaci na 70 posto dobivenih utakmica. No, ako moram izdvojiti nekoga onda bih prije svega pohvalio Matu Bušelića koji kao kadet igra 25 minuta za seniorsku momčad, najuporniji je, predan je treninzima i odgovoran. Zatim Marija Jurjevića koji je nedavno "utrpao" Splitu 49 koševa na utakmicu od 70 koševa.

Tu je i Arjan Vujčić, sjajni 12-godišnji mladić koji je isto dao ove sezone 49 koševa, nećak našeg proslavljenog Nikole Vujčića s kojim sam ja igrao u Splitu. Stvarno dobra i talentirna generacija, bez neke lažne skoromnosti dobro radimo s njima. Sad je pitanje koliko ćemo mi u budućnosti od njih profitirati - zaključio je Nenad Videka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 17:53