stdClass Object ( [id] => 1308989 [title] => U Dalmaciji se građevinski otpad i šuta šutnu gdje se kome prohtije, a mogli bi opet biti dobar građevinski materijal [alias] => u-dalmaciji-se-gradevinski-otpad-i-suta-sutnu-gdje-se-kome-prohtije-a-mogli-bi-opet-biti-dobar-gradevinski-materijal [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Cijela je Hrvatska jedno veliko gradilište. U zemlji koja je bolesno ovisna o turizmu, puno se više nego drugdje investira u gradnju vila za odmor, apartmana, stanova, muleta i marina..., a sama činjenica da smo postali dio schengenskog prostora i eurozone dodatno potiče takva ulaganja. Istodobno, radi se i na velikim infrastrukturnim projektima koji su u funkciji tog istog turizma, od kojeg se očekuje sve i sva, a ti projekti nužno imaju svoje nuspojave. Najkonkretnija i svakom vidljiva jest – otpad koji ostaje iza građevinara, a koji nije adekvatno zbrinut ili, preciznije rečeno, kojim se ne gospodari kako spada. I koji se nakon odlaganja ne pretvara u građevinski proizvod koji se može koristiti, recimo, u cestogradnji, što je najčešći slučaj.

Kad se takvo što dogodi, u praksi svjedočimo što znači toliko puta ponavljana sintagma – kružno gospodarstvo. U takvom se gospodarstvu ništa ne baca i ama baš svaka se vrsta smeća koje nije opasno za okoliš i zdravlje, pa i ono koje za sobom ostavljaju građevinari, može pozlatiti.

I, da; mi to “zlato”, umjesto u reciklažna dvorišta, i dalje odlažemo u kontejner ili pokraj njega, ili još gore – bacamo ga u more, krške jame ili jednostavno bjesomučno krcamo na divlja odlagališta.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja je najživlje gradilište u Hrvatskoj jer je prostorno najveća pa je i građevinskih projekata jako puno, takvim se otpadom najčešće bave radnici splitske “Čistoće”, iako im to ne spada u opis radnog mjesta. Pokupe ga s “otoka” s kontejnerima i polupodzemnim spremnicima i odvoze u reciklažno dvorište u Kaštel Sućurcu. Ne samo da to nije njihov zadatak, nego ih takva usluga i košta; ili jasnije: ono što nije “platio Mate koji je renovirao kupatilo pa iskrenuo stare pločice u kontejner”, platit će porezni obveznici. Znači, računi za smeće nam rastu jer plaćamo tuđe projekte i projektiće. Zato se sve priče o odlaganju otpada svode na isto, a to je da se on prvo mora razvrstati pa izvagati, da bi oni koji ga manje proizvode manje i plaćali njegov odvoz, od spomenutog biznismena Mate i sličnih udarnika turizma na hrvatski način.

---

image


Divlji deponij u starom kamenolomu Plate na Braču
 

Bozidar Vukicevic/Cropix
---

Razumna rješenja

Kao i kod kućnog smeća, kardinalne se pogreške i kod građevinskog otpada čine već u startu, čim se ono nakuplja usred započetih radova.

– Bitno je već na samom gradilištu selektirati građevinski otpad, kao što smeće nastalo u kućanstvu moramo odmah odvajati u domaćinstvu. Tako razvrstan otpad dalje bi se trebao odvoziti na sabirna mjesta koja bi se na području Splitsko-dalmatinske županije morala fomirati na svakih 35 kilometara – kaže Jakov Prkić, vijećnik stranke Pametno za Split i Dalmaciju u Skupštini SD županije, koji se godinama intenzivno bavi ovom temom i predlaže razumna rješenja.

– Nakon što se građevinski otpad prikupi na taj način, transportira ga se u “Reciklator” u Kaštelima, i tu dolazimo do ključnog problema. Da bi se građevinski otpad pretvarao u građevinski proizvod, da bismo iz njega dobili, recimo, granulat, ne trebamo drobiti šljunak, već samo oporabiti prikupljeni i selektirani građevinski otpad. Ovdje se to ne radi jer u Dalmaciji pogona za pretvaranje građevinskog otpada u građevinski materijal za sada – nema – kaže Prkić.

Slična je situacija i sa staklom koje također završava u unutrašnjosti Hrvatske, jer ga na jugu nema tko preraditi. Nije bolje ni s plastikom, a staro željezo mahom se odvozi u inozemstvu.

– Svjedoci smo da se kod rekonstrukcije hotela “Marjan” svako staklo pažljivo skidalo, kako bi se poslije ponovno moglo iskoristiti. Europska unija obvezuje nas na to da se što više građevinskog otpada kasnije pretvori u građevinski materijal i ponovno iskoristi. Zapravo, Pravilnik o rušenju građevinskih objekata koji je na snazi sve to propisuje, no u praksi se toga malo tko pridržava – konstatira županijski vijećnik Prkić.

---

image


Ilegalni deponij u Kaštel Sućurcu

Jakov Prkić/Cropix
---

Usmeni dogovori

Takvom ponašanju građevinara pogoduje i siva ekonomija. Poslovi koji su dogovoreni usmeno, koje ne prate na zakonu utemeljeni ugovori, a takvih je barem osamdeset posto kad su manji projekti, poput renovacija, u pitanju, svode se na sljedeće: majstor traži od investitora da mu plati odvoz otpada, a kad ovaj to i učini, nema potvrde da je isti adekvatno zbrinut.

– Zato bi investitori trebali inzistirati na pratećoj dokumentaciji iz koje se vidi da je građevinski otpad završio u “Reciklatoru”, u kavi u Kaštelima, a ne na divljem deponiju, obično negdje u prirodi – veli Prkić, i dodaje da dok god se ne bude postupalo s građevinskim i drugim otpadom sukladno zakonu, šteta za okoliš, ali i sama činjenica da ne iskorištavamo ono što se da iskoristiti, bit će enormna.

Grgica Benutić iz tvrtke “Reciklator”, upozorava da je građevinski otpad bitno selektirati jer će se onda njegovo odlaganje platiti manje. Napominje da bezopasni građevinski otpad mogu dovesti privatne i pravne osobe.

---

image

Brojna divlja odlagališta građevinskog otpada pokazatelj su da nešto u sustavu njegova zbrinjavanja i oporabe ne funkcionira kako bi trebalo

Tom Dubravec/ Cropix
---

– Ako vam građevinar nudi odvoženje otpada, a niste sigurni hoće li doista završiti na ilegalnom odlagalištu, dovezite ga sami i platite njegovo zbrinjavanje. Dobit ćete svu potrebnu dokumentaciju kao dokaz da je otpad propisno odložen i izbjeći mogućnost da vas netko gadno prevari jer je naplatio uslugu odvoženja građevinskog otpada, da bi on završio na ilegalnom deponiju – kaže Benutić.

Naš sugovornik tvrdi da su u “Reciklatoru” spremni građevinski otpad pretvarati u građevinski proizvod. Problem je u administraciji.

– Mi prikupljamo građevinski otpad i radimo oporabu, međutim, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja mora nam s tog materijala skinuti status otpada. Tek tada mi taj otpad možemo tehnički pretvoriti u građevinski proizvod, za što, ponavljam, imamo kadrovskih i tehničkih kapaciteta. Nije problem zdrobiti beton i ciglu, već to što oni i dalje imaju status otpada, a kad bi nadležni skinuli taj status, na djelu bismo im pokazali kako u Dalmaciji funkcionira kružno gospodarstvo od kojeg bi svi imali koristi. U konačnici bi cijena prikupljanja građevinskog otpada za tvrtke i građane pala jer bi na jednom relativno malom području zaokružili proces od prikupljanja bezopasnog građevinskog otpada do njegova pretvaranja u građevinski proizvod. Možemo od građevinskog otpada u “Reciklatoru” napraviti dobar tampon za ceste ili nasipni materijal kad je u pitanju izgradnja ili rekonstrukcija luka – veli Benutić.

U “Cemexovu” reciklažnom dvorištu u kavi u Kaštelima, barem nemaju problema sa skladištenjem građevinskog materijala jer je riječ o uistinu velikom prostoru, no manja reciklažna dvorišta na širemu splitskom području ne mogu preuzeti novi građevinski otpad dok se ne riješe onoga koji su već zbrinuli. Zato bi oporaba otpada i za takva reciklažna dvorišta koja raspolažu manjim kapacitetima od tvrtke “Reciklator” bila rješenje.

---

image
Nikola Vilić/Cropix/Cropix
---
---
image

Propisno odlaganje i razvrstavanje građevinskog otpada u reciklažnom dvorištu omogućuje njegovu daljnju oporabu

Nikola Vilic/Cropix/Cropix
---

Mrkva i batina

Problem su i kazne koje nije lako odmjeriti prekršiteljima jer oni odlažu građevinski otpad pod krinkom noći, nedjeljom i blagdanima, kad komunalni redari i inspektori za zaštitu okoliša – ne rade. U Zagrebu se tomu pokušalo doskočiti kamerama, no zbog zaštite osobnih podataka stvar je “ljosnula” na Ustavnom sudu.

U Splitu godišnje odmjere tek petnaest kazni za nepropisno odlaganje građevinskog otpada jer je počiniteljima teško, pa gotovo i nemoguće, ući u trag. I u Trogiru, u čijoj je nadležnosti poluotok Čiovo na kojem se “ziđa” leva-leva, imaju iste probleme.

Unatoč trudu da neimarima koji zagađuju okoliš stanu na kraj, često je to Sizifov posao. Kad jednu uvalu uspiju obraniti od smeća svake vrste, a građevinski otpad tu prednjači, nesavjesni graditelji krenu zagađivati drugu lokaciju, pa se tako ilegalni deponiji šute samo sele po Čiovu i trogirskom zaleđu. Ukratko, naš “mali čovik” je ustvari velika štetočina: potrudit će se ulickati kuću iznutra i izvana, a što će biti s otpadom koji je prilikom gradnje “proizveo”, nije ga briga. Bitno mu je odvesti ga što dalje od svoga kućnog praga jer ne mari za javni prostor. Otvoreno govoreći, dobar dio građana uništava ga na sve moguće načine, i bez obzira na svu silu europskih zakona i propisa koje smo usvojili, ne plaše se sankcija jer se one propisuju rijetko, a i kad se “odrežu” počiniteljima, nerijetko na sudu sve završi tek pukom opomenom. Nemoć da okoliš zaštitimo od zagađivanja, naša je realnost. Educira se, piše se i govori o kružnom gospodarstvu, nudi se “mrkva” jer država, recimo, plaća povrat ambalaže, a privatnici – željeza, ali “batina” slabo radi. Praktički, uopće ne kažnjavamo one koji ilegalno odlažu građevinski otpad, a na savjest je ovdje teško računati. Tko se ne slaže s ovom tezom, neka samo baci pogled na svijet oko nas. Dalmaciju smo zatrpali škovacama.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Umjesto u reciklažna dvorišta, građevinski otpad odlažemo u(z) kontejnere, bacamo ga u more, krške jame ili na divlja odlagališta. ‘Mi prikupljamo građevinski otpad i radimo oporabu, ali Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja mora nam s tog materijala skinuti status otpada da bi ga mogli tehnički pretvoriti u građevinski proizvod, kaže Grgica Benutić iz ‘Reciklatora’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RECIKLAŽA, ŠTO JE TO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Umjesto u reciklažna dvorišta, građevinski otpad odlažemo u(z) kontejnere, bacamo ga u more, krške jame ili na divlja odlagališta. ‘Mi prikupljamo građevinski otpad i radimo oporabu, ali Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja mora nam s tog materijala skinuti status otpada da bi ga mogli tehnički pretvoriti u građevinski proizvod, kaže Grgica Benutić iz ‘Reciklatora’ RECIKLAŽA, ŠTO JE TO 2 0 8701 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-11 09:00:20 [created_by] => 3206 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-23 11:24:26 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-23 11:24:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Umjesto u reciklažna dvorišta, građevinski otpad odlažemo u(z) kontejnere, bacamo ga u more, krške jame ili na divlja odlagališta. ‘Mi prikupljamo građevinski otpad i radimo oporabu, ali Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja mora nam s tog mat [metadata] => robots= author= title=U Dalmaciji se građevinski otpad i šuta šutnu gdje se kome prohtije, a mogli bi opet biti dobar građevinski materijal [metakey] => Građevinski otpad, šuta, Reciklator, reciklažno dvorište [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25288316.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/24374583.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/24374585.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25226002.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25288309.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25288312.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","

Propisno odlaganje i razvrstavanje gra\u0111evinskog otpada u recikla\u017enom dvori\u0161tu omogu\u0107uje njegovu daljnju oporabu<\/p>","


\nDivlji deponij u starom kamenolomu Plate na Bra\u010du
\n\u00a0<\/p>","


\nIlegalni deponij u Ka\u0161tel Su\u0107urcu<\/p>","

Brojna divlja odlagali\u0161ta gra\u0111evinskog otpada pokazatelj su da ne\u0161to u sustavu njegova zbrinjavanja i oporabe ne funkcionira kako bi trebalo<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25288316_1920.jpg":"1920x1080","k_25288316_1280.jpg":"1280x1280","k_25288316_1024.jpg":"1024x1024","k_25288316_640.jpg":"640x640","k_25288316_480.jpg":"480x480","k_25288316_340.jpg":"340x340","k_25288316_220.jpg":"220x220","o_25288316_1280.jpg":"1280x853","o_25288316_1024.jpg":"1024x682","o_25288316_640.jpg":"640x426","o_25288316_480.jpg":"480x320","o_25288316_340.jpg":"340x226","o_25288316_220.jpg":"220x146","h_25288316_1280.jpg":"1280x854","h_25288316_1024.jpg":"1024x683","h_25288316_640.jpg":"640x427","h_25288316_480.jpg":"480x320","h_25288316_340.jpg":"340x227","h_25288316_220.jpg":"220x147","pp_25288316_1280.jpg":"1280x1628","pp_25288316_1024.jpg":"1024x1303","pp_25288316_640.jpg":"640x814","pp_25288316_480.jpg":"480x611","pp_25288316_340.jpg":"340x432","pp_25288316_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24374583_1920.jpg":"1920x1080","k_24374583_1280.jpg":"1280x1280","k_24374583_1024.jpg":"1024x1024","k_24374583_640.jpg":"640x640","k_24374583_480.jpg":"480x480","k_24374583_340.jpg":"340x340","k_24374583_220.jpg":"220x220","o_24374583_1280.jpg":"1280x853","o_24374583_1024.jpg":"1024x682","o_24374583_640.jpg":"640x426","o_24374583_480.jpg":"480x320","o_24374583_340.jpg":"340x226","o_24374583_220.jpg":"220x146","h_24374583_1280.jpg":"1280x854","h_24374583_1024.jpg":"1024x683","h_24374583_640.jpg":"640x427","h_24374583_480.jpg":"480x320","h_24374583_340.jpg":"340x227","h_24374583_220.jpg":"220x147","pp_24374583_1280.jpg":"1280x1628","pp_24374583_1024.jpg":"1024x1303","pp_24374583_640.jpg":"640x814","pp_24374583_480.jpg":"480x611","pp_24374583_340.jpg":"340x432","pp_24374583_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_24374585_1920.jpg":"1920x1080","k_24374585_1280.jpg":"1280x1280","k_24374585_1024.jpg":"1024x1024","k_24374585_640.jpg":"640x640","k_24374585_480.jpg":"480x480","k_24374585_340.jpg":"340x340","k_24374585_220.jpg":"220x220","o_24374585_1280.jpg":"1280x851","o_24374585_1024.jpg":"1024x681","o_24374585_640.jpg":"640x425","o_24374585_480.jpg":"480x319","o_24374585_340.jpg":"340x226","o_24374585_220.jpg":"220x146","h_24374585_1280.jpg":"1280x854","h_24374585_1024.jpg":"1024x683","h_24374585_640.jpg":"640x427","h_24374585_480.jpg":"480x320","h_24374585_340.jpg":"340x227","h_24374585_220.jpg":"220x147","pp_24374585_1280.jpg":"1280x1628","pp_24374585_1024.jpg":"1024x1303","pp_24374585_640.jpg":"640x814","pp_24374585_480.jpg":"480x611","pp_24374585_340.jpg":"340x432","pp_24374585_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25226002_1920.jpg":"1920x1080","k_25226002_1280.jpg":"1280x1280","k_25226002_1024.jpg":"1024x1024","k_25226002_640.jpg":"640x640","k_25226002_480.jpg":"480x480","k_25226002_340.jpg":"340x340","k_25226002_220.jpg":"220x220","o_25226002_1280.jpg":"1280x853","o_25226002_1024.jpg":"1024x682","o_25226002_640.jpg":"640x426","o_25226002_480.jpg":"480x320","o_25226002_340.jpg":"340x226","o_25226002_220.jpg":"220x146","h_25226002_1280.jpg":"1280x854","h_25226002_1024.jpg":"1024x683","h_25226002_640.jpg":"640x427","h_25226002_480.jpg":"480x320","h_25226002_340.jpg":"340x227","h_25226002_220.jpg":"220x147","pp_25226002_1280.jpg":"1280x1628","pp_25226002_1024.jpg":"1024x1303","pp_25226002_640.jpg":"640x814","pp_25226002_480.jpg":"480x611","pp_25226002_340.jpg":"340x432","pp_25226002_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25288309_1920.jpg":"1920x1080","k_25288309_1280.jpg":"1280x1280","k_25288309_1024.jpg":"1024x1024","k_25288309_640.jpg":"640x640","k_25288309_480.jpg":"480x480","k_25288309_340.jpg":"340x340","k_25288309_220.jpg":"220x220","o_25288309_1280.jpg":"1280x852","o_25288309_1024.jpg":"1024x682","o_25288309_640.jpg":"640x426","o_25288309_480.jpg":"480x319","o_25288309_340.jpg":"340x226","o_25288309_220.jpg":"220x146","h_25288309_1280.jpg":"1280x854","h_25288309_1024.jpg":"1024x683","h_25288309_640.jpg":"640x427","h_25288309_480.jpg":"480x320","h_25288309_340.jpg":"340x227","h_25288309_220.jpg":"220x147","pp_25288309_1280.jpg":"1280x1628","pp_25288309_1024.jpg":"1024x1303","pp_25288309_640.jpg":"640x814","pp_25288309_480.jpg":"480x611","pp_25288309_340.jpg":"340x432","pp_25288309_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1206","hd_25288312_1920.jpg":"1920x1080","k_25288312_1280.jpg":"1280x1280","k_25288312_1024.jpg":"1024x1024","k_25288312_640.jpg":"640x640","k_25288312_480.jpg":"480x480","k_25288312_340.jpg":"340x340","k_25288312_220.jpg":"220x220","o_25288312_1280.jpg":"1280x804","o_25288312_1024.jpg":"1024x643","o_25288312_640.jpg":"640x402","o_25288312_480.jpg":"480x301","o_25288312_340.jpg":"340x213","o_25288312_220.jpg":"220x138","h_25288312_1280.jpg":"1280x854","h_25288312_1024.jpg":"1024x683","h_25288312_640.jpg":"640x427","h_25288312_480.jpg":"480x320","h_25288312_340.jpg":"340x227","h_25288312_220.jpg":"220x147","pp_25288312_1280.jpg":"1280x1628","pp_25288312_1024.jpg":"1024x1303","pp_25288312_640.jpg":"640x814","pp_25288312_480.jpg":"480x611","pp_25288312_340.jpg":"340x432","pp_25288312_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14847434 Threads: 3 Questions: 3135561983 Slow queries: 6985164 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234681077 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/u-dalmaciji-se-gradevinski-otpad-i-suta-sutnu-gdje-se-kome-prohtije-a-mogli-bi-opet-biti-dobar-gradevinski-materijal-1308989 [printLink] => /dalmacija/obala/u-dalmaciji-se-gradevinski-otpad-i-suta-sutnu-gdje-se-kome-prohtije-a-mogli-bi-opet-biti-dobar-gradevinski-materijal-1308989?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 380545 [name] => Građevinski otpad [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradevinski-otpad [link] => /tag/gradevinski-otpad ) [1] => stdClass Object ( [id] => 687 [name] => Šuta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => suta [link] => /tag/suta ) [2] => stdClass Object ( [id] => 724120 [name] => Reciklator [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-21 18:35:19 [main_article_id] => 0 [alias] => reciklator [link] => /tag/reciklator ) [3] => stdClass Object ( [id] => 520676 [name] => reciklažno dvorište [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => reciklazno-dvoriste [link] => /tag/reciklazno-dvoriste ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Umjesto u reciklažna dvorišta, građevinski otpad odlažemo u(z) kontejnere, bacamo ga u more, krške jame ili na divlja odlagališta. ‘Mi prikupljamo građevinski otpad i radimo oporabu, ali Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja mora nam s tog materijala skinuti status otpada da bi ga mogli tehnički pretvoriti u građevinski proizvod, kaže Grgica Benutić iz ‘Reciklatora’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RECIKLAŽA, ŠTO JE TO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U Dalmaciji se građevinski otpad i šuta šutnu gdje se kome prohtije, a mogli bi opet biti dobar građevinski materijal [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3206 [name] => Saša Ljubičić [username] => sa-a-ljubi-i [email] => sa-a-ljubi-i@sd.hr [password] => $2y$10$mxAdRkEFZ22AqSd9Kjt8S.hoOMCyPMexvcawBarn3lew0U.YIhUJe [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-ljubicic-3206 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1724 [gender] => m [description] => [image] => 1724.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1724.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25288316.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vladimir Dugandžić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25288316.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/24374583.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/24374585.jpg [title] =>

Propisno odlaganje i razvrstavanje građevinskog otpada u reciklažnom dvorištu omogućuje njegovu daljnju oporabu

Nikola Vilic/Cropix/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25226002.jpg [title] =>


Divlji deponij u starom kamenolomu Plate na Braču
 

Bozidar Vukicevic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25288309.jpg [title] =>


Ilegalni deponij u Kaštel Sućurcu

Jakov Prkić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25288312.jpg [title] =>

Brojna divlja odlagališta građevinskog otpada pokazatelj su da nešto u sustavu njegova zbrinjavanja i oporabe ne funkcionira kako bi trebalo

Tom Dubravec/ Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Cijela je Hrvatska jedno veliko gradilište. U zemlji koja je bolesno ovisna o turizmu, puno se više nego drugdje investira u gradnju vila za odmor, apartmana, stanova, muleta i marina..., a sama činjenica da smo postali dio schengenskog prostora i eurozone dodatno potiče takva ulaganja. Istodobno, radi se i na velikim infrastrukturnim projektima koji su u funkciji tog istog turizma, od kojeg se očekuje sve i sva, a ti projekti nužno imaju svoje nuspojave. Najkonkretnija i svakom vidljiva jest – otpad koji ostaje iza građevinara, a koji nije adekvatno zbrinut ili, preciznije rečeno, kojim se ne gospodari kako spada. I koji se nakon odlaganja ne pretvara u građevinski proizvod koji se može koristiti, recimo, u cestogradnji, što je najčešći slučaj.

Kad se takvo što dogodi, u praksi svjedočimo što znači toliko puta ponavljana sintagma – kružno gospodarstvo. U takvom se gospodarstvu ništa ne baca i ama baš svaka se vrsta smeća koje nije opasno za okoliš i zdravlje, pa i ono koje za sobom ostavljaju građevinari, može pozlatiti.

I, da; mi to “zlato”, umjesto u reciklažna dvorišta, i dalje odlažemo u kontejner ili pokraj njega, ili još gore – bacamo ga u more, krške jame ili jednostavno bjesomučno krcamo na divlja odlagališta.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja je najživlje gradilište u Hrvatskoj jer je prostorno najveća pa je i građevinskih projekata jako puno, takvim se otpadom najčešće bave radnici splitske “Čistoće”, iako im to ne spada u opis radnog mjesta. Pokupe ga s “otoka” s kontejnerima i polupodzemnim spremnicima i odvoze u reciklažno dvorište u Kaštel Sućurcu. Ne samo da to nije njihov zadatak, nego ih takva usluga i košta; ili jasnije: ono što nije “platio Mate koji je renovirao kupatilo pa iskrenuo stare pločice u kontejner”, platit će porezni obveznici. Znači, računi za smeće nam rastu jer plaćamo tuđe projekte i projektiće. Zato se sve priče o odlaganju otpada svode na isto, a to je da se on prvo mora razvrstati pa izvagati, da bi oni koji ga manje proizvode manje i plaćali njegov odvoz, od spomenutog biznismena Mate i sličnih udarnika turizma na hrvatski način.

---

image


Divlji deponij u starom kamenolomu Plate na Braču
 

Bozidar Vukicevic/Cropix
---

Razumna rješenja

Kao i kod kućnog smeća, kardinalne se pogreške i kod građevinskog otpada čine već u startu, čim se ono nakuplja usred započetih radova.

– Bitno je već na samom gradilištu selektirati građevinski otpad, kao što smeće nastalo u kućanstvu moramo odmah odvajati u domaćinstvu. Tako razvrstan otpad dalje bi se trebao odvoziti na sabirna mjesta koja bi se na području Splitsko-dalmatinske županije morala fomirati na svakih 35 kilometara – kaže Jakov Prkić, vijećnik stranke Pametno za Split i Dalmaciju u Skupštini SD županije, koji se godinama intenzivno bavi ovom temom i predlaže razumna rješenja.

– Nakon što se građevinski otpad prikupi na taj način, transportira ga se u “Reciklator” u Kaštelima, i tu dolazimo do ključnog problema. Da bi se građevinski otpad pretvarao u građevinski proizvod, da bismo iz njega dobili, recimo, granulat, ne trebamo drobiti šljunak, već samo oporabiti prikupljeni i selektirani građevinski otpad. Ovdje se to ne radi jer u Dalmaciji pogona za pretvaranje građevinskog otpada u građevinski materijal za sada – nema – kaže Prkić.

Slična je situacija i sa staklom koje također završava u unutrašnjosti Hrvatske, jer ga na jugu nema tko preraditi. Nije bolje ni s plastikom, a staro željezo mahom se odvozi u inozemstvu.

– Svjedoci smo da se kod rekonstrukcije hotela “Marjan” svako staklo pažljivo skidalo, kako bi se poslije ponovno moglo iskoristiti. Europska unija obvezuje nas na to da se što više građevinskog otpada kasnije pretvori u građevinski materijal i ponovno iskoristi. Zapravo, Pravilnik o rušenju građevinskih objekata koji je na snazi sve to propisuje, no u praksi se toga malo tko pridržava – konstatira županijski vijećnik Prkić.

---

image


Ilegalni deponij u Kaštel Sućurcu

Jakov Prkić/Cropix
---

Usmeni dogovori

Takvom ponašanju građevinara pogoduje i siva ekonomija. Poslovi koji su dogovoreni usmeno, koje ne prate na zakonu utemeljeni ugovori, a takvih je barem osamdeset posto kad su manji projekti, poput renovacija, u pitanju, svode se na sljedeće: majstor traži od investitora da mu plati odvoz otpada, a kad ovaj to i učini, nema potvrde da je isti adekvatno zbrinut.

– Zato bi investitori trebali inzistirati na pratećoj dokumentaciji iz koje se vidi da je građevinski otpad završio u “Reciklatoru”, u kavi u Kaštelima, a ne na divljem deponiju, obično negdje u prirodi – veli Prkić, i dodaje da dok god se ne bude postupalo s građevinskim i drugim otpadom sukladno zakonu, šteta za okoliš, ali i sama činjenica da ne iskorištavamo ono što se da iskoristiti, bit će enormna.

Grgica Benutić iz tvrtke “Reciklator”, upozorava da je građevinski otpad bitno selektirati jer će se onda njegovo odlaganje platiti manje. Napominje da bezopasni građevinski otpad mogu dovesti privatne i pravne osobe.

---

image

Brojna divlja odlagališta građevinskog otpada pokazatelj su da nešto u sustavu njegova zbrinjavanja i oporabe ne funkcionira kako bi trebalo

Tom Dubravec/ Cropix
---

– Ako vam građevinar nudi odvoženje otpada, a niste sigurni hoće li doista završiti na ilegalnom odlagalištu, dovezite ga sami i platite njegovo zbrinjavanje. Dobit ćete svu potrebnu dokumentaciju kao dokaz da je otpad propisno odložen i izbjeći mogućnost da vas netko gadno prevari jer je naplatio uslugu odvoženja građevinskog otpada, da bi on završio na ilegalnom deponiju – kaže Benutić.

Naš sugovornik tvrdi da su u “Reciklatoru” spremni građevinski otpad pretvarati u građevinski proizvod. Problem je u administraciji.

– Mi prikupljamo građevinski otpad i radimo oporabu, međutim, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja mora nam s tog materijala skinuti status otpada. Tek tada mi taj otpad možemo tehnički pretvoriti u građevinski proizvod, za što, ponavljam, imamo kadrovskih i tehničkih kapaciteta. Nije problem zdrobiti beton i ciglu, već to što oni i dalje imaju status otpada, a kad bi nadležni skinuli taj status, na djelu bismo im pokazali kako u Dalmaciji funkcionira kružno gospodarstvo od kojeg bi svi imali koristi. U konačnici bi cijena prikupljanja građevinskog otpada za tvrtke i građane pala jer bi na jednom relativno malom području zaokružili proces od prikupljanja bezopasnog građevinskog otpada do njegova pretvaranja u građevinski proizvod. Možemo od građevinskog otpada u “Reciklatoru” napraviti dobar tampon za ceste ili nasipni materijal kad je u pitanju izgradnja ili rekonstrukcija luka – veli Benutić.

U “Cemexovu” reciklažnom dvorištu u kavi u Kaštelima, barem nemaju problema sa skladištenjem građevinskog materijala jer je riječ o uistinu velikom prostoru, no manja reciklažna dvorišta na širemu splitskom području ne mogu preuzeti novi građevinski otpad dok se ne riješe onoga koji su već zbrinuli. Zato bi oporaba otpada i za takva reciklažna dvorišta koja raspolažu manjim kapacitetima od tvrtke “Reciklator” bila rješenje.

---

image
Nikola Vilić/Cropix/Cropix
---
---
image

Propisno odlaganje i razvrstavanje građevinskog otpada u reciklažnom dvorištu omogućuje njegovu daljnju oporabu

Nikola Vilic/Cropix/Cropix
---

Mrkva i batina

Problem su i kazne koje nije lako odmjeriti prekršiteljima jer oni odlažu građevinski otpad pod krinkom noći, nedjeljom i blagdanima, kad komunalni redari i inspektori za zaštitu okoliša – ne rade. U Zagrebu se tomu pokušalo doskočiti kamerama, no zbog zaštite osobnih podataka stvar je “ljosnula” na Ustavnom sudu.

U Splitu godišnje odmjere tek petnaest kazni za nepropisno odlaganje građevinskog otpada jer je počiniteljima teško, pa gotovo i nemoguće, ući u trag. I u Trogiru, u čijoj je nadležnosti poluotok Čiovo na kojem se “ziđa” leva-leva, imaju iste probleme.

Unatoč trudu da neimarima koji zagađuju okoliš stanu na kraj, često je to Sizifov posao. Kad jednu uvalu uspiju obraniti od smeća svake vrste, a građevinski otpad tu prednjači, nesavjesni graditelji krenu zagađivati drugu lokaciju, pa se tako ilegalni deponiji šute samo sele po Čiovu i trogirskom zaleđu. Ukratko, naš “mali čovik” je ustvari velika štetočina: potrudit će se ulickati kuću iznutra i izvana, a što će biti s otpadom koji je prilikom gradnje “proizveo”, nije ga briga. Bitno mu je odvesti ga što dalje od svoga kućnog praga jer ne mari za javni prostor. Otvoreno govoreći, dobar dio građana uništava ga na sve moguće načine, i bez obzira na svu silu europskih zakona i propisa koje smo usvojili, ne plaše se sankcija jer se one propisuju rijetko, a i kad se “odrežu” počiniteljima, nerijetko na sudu sve završi tek pukom opomenom. Nemoć da okoliš zaštitimo od zagađivanja, naša je realnost. Educira se, piše se i govori o kružnom gospodarstvu, nudi se “mrkva” jer država, recimo, plaća povrat ambalaže, a privatnici – željeza, ali “batina” slabo radi. Praktički, uopće ne kažnjavamo one koji ilegalno odlažu građevinski otpad, a na savjest je ovdje teško računati. Tko se ne slaže s ovom tezom, neka samo baci pogled na svijet oko nas. Dalmaciju smo zatrpali škovacama.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vladimir Dugandžić/Cropix Nikola Vilić/Cropix/Cropix Nikola Vilic/Cropix/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Jakov Prkić/Cropix Tom Dubravec/ Cropix
Nikola Vilic/Cropix/Cropix

Propisno odlaganje i razvrstavanje građevinskog otpada u reciklažnom dvorištu omogućuje njegovu daljnju oporabu

Bozidar Vukicevic/Cropix


Divlji deponij u starom kamenolomu Plate na Braču
 

Jakov Prkić/Cropix


Ilegalni deponij u Kaštel Sućurcu

Tom Dubravec/ Cropix

Brojna divlja odlagališta građevinskog otpada pokazatelj su da nešto u sustavu njegova zbrinjavanja i oporabe ne funkcionira kako bi trebalo

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/u-dalmaciji-se-gradevinski-otpad-i-suta-sutnu-gdje-se-kome-prohtije-a-mogli-bi-opet-biti-dobar-gradevinski-materijal-1308989 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f044fd1da8cc1bf9a400d3964f9fcc7b2872392b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+Dalmaciji+se+gra%C4%91evinski+otpad+i+%C5%A1uta+%C5%A1utnu+gdje+se+kome+prohtije%2C+a+mogli+bi+opet+biti+dobar+gra%C4%91evinski+materijal&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fu-dalmaciji-se-gradevinski-otpad-i-suta-sutnu-gdje-se-kome-prohtije-a-mogli-bi-opet-biti-dobar-gradevinski-materijal-1308989 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fu-dalmaciji-se-gradevinski-otpad-i-suta-sutnu-gdje-se-kome-prohtije-a-mogli-bi-opet-biti-dobar-gradevinski-materijal-1308989 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Umjesto u reciklažna dvorišta, građevinski otpad odlažemo u(z) kontejnere, bacamo ga u more, krške jame ili na divlja odlagališta. ‘Mi prikupljamo građevinski otpad i radimo oporabu, ali Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja mora nam s tog materijala skinuti status otpada da bi ga mogli tehnički pretvoriti u građevinski proizvod, kaže Grgica Benutić iz ‘Reciklatora’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RECIKLAŽA, ŠTO JE TO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ObalaRECIKLAŽA, ŠTO JE TO

U Dalmaciji se građevinski otpad i šuta šutnu gdje se kome prohtije, a mogli bi opet biti dobar građevinski materijal

23. srpnja 2023. - 13:24

Cijela je Hrvatska jedno veliko gradilište. U zemlji koja je bolesno ovisna o turizmu, puno se više nego drugdje investira u gradnju vila za odmor, apartmana, stanova, muleta i marina..., a sama činjenica da smo postali dio schengenskog prostora i eurozone dodatno potiče takva ulaganja. Istodobno, radi se i na velikim infrastrukturnim projektima koji su u funkciji tog istog turizma, od kojeg se očekuje sve i sva, a ti projekti nužno imaju svoje nuspojave. Najkonkretnija i svakom vidljiva jest – otpad koji ostaje iza građevinara, a koji nije adekvatno zbrinut ili, preciznije rečeno, kojim se ne gospodari kako spada. I koji se nakon odlaganja ne pretvara u građevinski proizvod koji se može koristiti, recimo, u cestogradnji, što je najčešći slučaj.

Kad se takvo što dogodi, ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 07:28