stdClass Object ( [id] => 1355241 [title] => Osnovci iz škole na otoku Šipanu: ‘Napišite da svi žele sportsku dvoranu, da nam je lijepo i da nedostaje WC papira‘ [alias] => osnovci-iz-skole-na-otoku-sipanu-napisite-da-svi-zele-sportsku-dvoranu-da-nam-je-lijepo-i-da-nedostaje-wc-papira [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Šipan je najudaljeniji i najnaseljeniji otok Elafita koji prema Guinnessu ima najviše maslina u odnosu na površinu. Krase ga vale i luksuzne jahte, ljetnikovci vlastele u Suđurđu i Luci, otočno polje i cesta kao jedini prometni spoj. Brod iz Gruža zbog ekonomičnosti od 2011. ne tiče Luku. Polje koje je u Republici nakon Konavoskog bilo najveće, danas je uglavnom zaraslo, ali život na otoku ipak opstaje. Dokaz tomu je osnovna škola u Luci, od ove jeseni jedina na otoku jer je ona u Suđurđu zatvorena zbog manjka učenika.

Jednokatnica na mjesnoj rivi krije marljivo uređeni školski đardin, a iza visokih zidova čuje se graja mališana, posebno onih iz prva četiri razreda iz dviju učionica u prizemlju objekta. Dobro ste pročitali: u svakoj od dvije učionice izvodi se kombinirana nastava s učenicima dvaju razreda. Ali, kao matična Osnovna škola Ivana Gundulića u Gružu i šipanska se područna škola jednako može pohvaliti vrijednim i pametnim učenicima za koje nastavnici imaju samo pohvale.

- Dok su bili praznici, samo sam čekao kad će opet škola, priznao nam je Jakov Brajović koji, kao i prijatelj Milan Ljubišić, kaže da je u školi zabavno, ali bi volio više sati tjelesnog:

- Volim igrati graničara i radujem se kad pobijedi moja ekipa, kaže Milan.

Mala Marija Glavić doma prvo napiše zadaću, objeduje, katkad se poigra s lutkama i otkriva:

- Nije mi ništa teško, a kad porastem bit ću dama i lijepo obučena k’o manekenka!

‘Svi volimo tjelesni, želimo dvoranu sa spravama‘

I Ecija Brajović voli tjelesni i pomagati ljudima:

- Želim da su svi zdravi i dobro kao moji roditelji i bit ću doktorica. U školi nije puno teško, samo malo. Igram se i u Luci, a kad je kiša, igram se doma - kaže i priznaje da bi voljela da je češće posjećuju prijatelji.

Mia Burum najviše voli vjeronauk i hrvatski kad uče slova, ali joj ne idu uvijek matematika i engleski:

- Već znam štampana, a uskoro ću znati i pisana slova i ruka mi samo katkad drhti dok pišem. Najviše bih voljela da imam sestru pa mama ne bi morala kupovati drugu robu jer bi sestra imala moju.

Katija Vlahović ponosno priča da joj je tata kapetan broda ‘Marko Polo’:

- Sretna sam kad je tata kući. Imam stariju sestru i mlađeg brata. Sve mogu sama i ne trebam sestrinu pomoć. U školi želim više odmora da se možemo više ispričati, kaže i na opasku da tako pametna već može u viši razred, uzvraća:

- Ne! Još ne znam tablicu množenja!

---

image

Učenice i učenici prvog razreda Marija Glavić, Ecija Brajović i Milan Ljubišić

Ahmet Kalajdžić
---

Vesna Vlahović iz 3. razreda za mlađu sestru kaže da je dosadna jer puno priča:

- Voljela bih da je više odmora i praznika! Škola ima lijepu digitalnu tablu, volim zbrajanje, a ne oduzimanje i množenje. Kući volim igrati igrice na mobitelu, ali još ne znam što ću biti kad porastem.

Kao najstarija učenica nižih razreda, Ivana Skračić na šaljivi upit je li “šerif u prizemlju” kaže:

- Svi imaju svoja prava i ne moraju me slušati! Nisam glavna, ja sam ja i bilo bi lijepo da škola ima sportsku dvoranu: danas zbog kiše nismo imali tjelesni, a tu bi se i popodne okupljali i zajedno igrali. Svi volimo tjelesni, želimo dvoranu sa spravama i biti sportaši.

‘Ako bi mi pomogla lektiru, i ja bih njoj matematiku‘

Iz Suđurđa u Luku svako jutro autobusom putuju i nikad ne kasne Noemi Švarc Sokolović i Davor Cvjetković. Noemi otkriva da autobus staje poviše kuće:

- Prošetam do škole i brzo sam u razredu. Tu imam svega, ali bi bilo ljepše da nas je više. Najviše volim tjelesni, odmore i hrvatski. Uživam čitati! Mama me naučila prije škole, dok je radila u kafiću. Imam brata od tri i sestru od godinu dana, najstarija sam i pazim na njih. Lijepo je da ne plaču, a mama ih je naučila da ne trebaju čuču - priča, a pokazujući gornji kat, Davor dodaje:

- Ne volim puno priča kao viši razredi. Prva dva razreda bio sam u Suđurđu gdje je tišina i manje nas je. Najviše volim odmore i kad u matematici računam brojeve jedan ispod drugog. Nitko me nije pitao za pomoć u matematici, ali nemam volje pomagati! Najteže mi ide lektira koja najbolje ide Eciji. Ako bi mi pomogla lektiru, i ja bih njoj matematiku. Bilo bi lijepo da škola ima kompjutere. Tata je kapo na trajektu ‘Hanibal Lucić‘ i kupio je kompjutor pa kući na njemu pišem i printam, a bilo bi lijepo da i škola ima učionicu s računalima, kaže i otkriva kako nema curu:

- Dosadne su! I tata mi je to rekao!

Učenici prvog razreda su Marija Glavić, Ecija Brajović i Milan Ljubišić, a drugog Mia Burum, Katija Vlahović, Noemi Švarc Sokolović i Jakov Brajović. Vodi ih Andrea Palunko Kožul koja ističe da je imala sreću što je pohađala tu školu u kojoj sada radi.

- I ja sam “dijete kombinacije” i nije mi težak rad s dva razreda. No, kad uspoređujem škole u gradu i na otoku, ovdje je manje učenika, ali slaganje nastave iziskuje bolju organizaciju, više napora i kompleksnije je. Sva djeca vole tjelesni i u budućnosti bi sportska dvorana puno značila nama i cijeloj Luci, osobito zimi kad zareda ružno vrijeme te improviziramo i razmičemo klupe da djeci stvorimo kakav-takav prostor za igru.

 Plan za proširenje vrtića

Jaka Jurković je iz Metkovića i u Luci vodi 3. i 4.razred gdje su Ivana Skračić, Davor Cvjetković i Vesna Vlahović:

- Lani sam predavala u Suđurđu i ovo je već druga godina na Šipanu. Priprema kombinirane nastave iziskuje mnogo vremena i teško je dok se navikne. Na otoku smo svjesniji promjena i napretka tehnologije jer su učionice još kao prije 50 godina. Većina škola nema više od dvije učionice u kojima i danas po ploči pišemo kredom.

Andrea ističe benefit i slobodu života na otoku koju djeca u Dubrovniku i velikim gradovima nemaju. Tu je i mogućnost da se djeca druže u školi i izvan nje, ispomažu se i vesele. Nastavnici ističu brojne izvanškolske aktivnosti učenika koji su tu najviše zakinuti jer ih roditelji često moraju pratiti pa djeca uče na brodu da ne izgube ostatak dana. No, sve stignu i osjećaju se sretniji i slobodniji.

---

image

Napuštena zgrada četverogodišnje škole u Suđurđu

Ahmet Kalajdžić
---

Nije nam bilo teško popeti se i na kat gdje su učenici starijih razreda. Helena Goravica, Marinela Urđević, Klara Blaić, Dora Bašić, Nina Goravica i Mihael Bogdan u ‘kolektivnom intervjuu’ hvale se uređenim školskim vrtom i posađenim stablima agruma koji su se primili. I oni bi voljeli sportsku dvoranu “s milijardu rekvizita”, a dotad novu traku za trčanje jer se stara pokvarila. I oni uče na brodu, posebno utorkom i četvrtkom kad zbog dodatnih aktivnosti idu grad: tad jedan predmet uče u odlasku, drugi u povratku. I sve stignu. Petaši kažu da su im najteži engleski, hrvatski i matematika, a šestašima još i priroda te tvrde: - Zbog prirode nam je ljepše nego djeci u gradu. Tamo je zagušljivo, a mi imamo više mora i možemo se više družiti.

Jedini dječak u šestom razredu zagonetno naglašava: - Nije mi dosadno! Zapravo mi je najbolje jer sam jedini muški. Mi petaši i šestaši najviše si međusobno pomažemo i na Šipanu nam je sve ljepše, ustvrdio je, a djevojčica iz sedmog, u konspirativnom tonu prilazi i govori: - Molim vas, napišite da svi žele sportsku dvoranu, da nam je lijepo i da nedostaje WC papira!

Mještani Luke tvrde da je spajanjem dviju škola ova u Luci postala osjetno bolja za rad i socijalizaciju učenika i da bi grad trebao u Suđurđu otkupiti zgradu uz koju je već mali vrtić koji radi od 8 do 13,30 sati:

- Dvije prazne učionice treba bolje iskoristiti i proširiti vrtić, možda zaposliti još jednu tetu te kuharicu i čistačicu. To bi puno značilo za cijeli Šipan, ne samo za roditelje koji putuju na posao u grad, nego i onima koji rade na otoku te više ne bi bili u stalnom grču jer se vrtić vodi kao igraonica, a ne cjelodnevni rad, što bi odgovaralo zaposlenima. Ne bi morali moliti susjede i oslanjati se na ‘baka servis’.

---

image

Petaši i šestaši zajedno

Ahmet Kalajdžić
---

---

Kadrovski problemi

Ravnateljica OŠ Ivana Gundulića Vedrana Elez kaže da je u područnoj školi u Luci 29 učenika u četiri kombinirana razredna odjela:

- Prostorno smo ograničeni i bez mogućnosti proširenja sadašnje zgrade ili izgradnje sportske dvorane. U opremu škole ulaže se koliko se može. Nastojimo učenike obuhvatiti svim projektima kao i one iz matične škole. Najteže je naći učitelje koji žele raditi na otoku. Na svu sreću četiri učitelja su Šipanci, s obiteljima žive na otoku, što mnogo olakšava organizaciju nastave. Dvije učiteljice žive u stanu ustupljenom školi na korištenje. Hvala svim učiteljima koji pristaju dnevno putovati: treba krenuti u 10 iz Grada i vratiti se u 16.30, a može održati samo dva školska sata ili 10 tjedno, a gubi cijeli dan u putu. Nitko ne pristaje na to. Roditelji imaju razumijevanja, ali svi želimo kvalitetnu nastavu i stručne učitelje za naše učenike.

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U svakoj od učionica izvodi se za osnovce različitih uzrasta. Malim otočanima nedostaje sportska dvorana, a na prijevoz brodom i autobusom ne žale se ni oni ni roditelji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => djeca sa škoja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => U svakoj od učionica izvodi se za osnovce različitih uzrasta. Malim otočanima nedostaje sportska dvorana, a na prijevoz brodom i autobusom ne žale se ni oni ni roditelji djeca sa škoja 2 0 7677 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-12 09:57:00 [created_by] => 3088 [created_by_alias] => Ahmet Kalajdžić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-14 17:04:21 [modified_by] => 3088 [publish_up] => 2024-01-14 10:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => U svakoj od učionica izvodi se za osnovce različitih uzrasta. Malim otočanima nedostaje sportska dvorana, a na prijevoz brodom i autobusom ne žale se ni oni ni roditelji [metadata] => robots= author= title=Osnovci iz škole na otoku Šipanu: 'Napišite da svi žele sportsku dvoranu, da nam je lijepo i da nedostaje WC papira' page_title=Osnovci iz škole na otoku Šipanu: 'Napišite da svi žele sportsku dvoranu, da nam je lijepo i da nedostaje WC papira' [metakey] => Šipanska luka, osnovna škola, kombinirana nastava, otoci, Šipan, djeca šipan, nastavnice, Jaka Jurtković, Andrea Palunko Kožul [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26344737.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26344752.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26344725.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26344739.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26344736.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26344738.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26344734.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ahmet Kalajd\u017ei\u0107 ","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107 ","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107 ","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107 ","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107 "],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ni\u017ei razredi na okupu ispred podru\u010dne \u0161kole u Luci \u0161ipanskoj<\/p>","

Nastavnice Jaka Jurtkovi\u0107 i Andrea Palunko Ko\u017eul<\/p>","

Davor Cvjetkovi\u0107 i Noemi \u0160varc Sokolovi\u0107 putuju iz Su\u0111ur\u0111a<\/p>","

Rade Ljubi\u0161i\u0107 u\u010di i na palubi \u201cPostire\u201d dok ide na nogometnu sekciju u grad<\/p>","

Napu\u0161tena zgrada \u010detverogodi\u0161nje \u0161kole u Su\u0111ur\u0111u<\/p>","

Peta\u0161i i \u0161esta\u0161i zajedno<\/p>","

U\u010denice i u\u010denici prvog razreda Marija Glavi\u0107, Ecija Brajovi\u0107 i Milan Ljubi\u0161i\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26344737_1920.jpg":"1920x1080","k_26344737_1280.jpg":"1280x1280","k_26344737_1024.jpg":"1024x1024","k_26344737_640.jpg":"640x640","k_26344737_480.jpg":"480x480","k_26344737_340.jpg":"340x340","k_26344737_220.jpg":"220x220","o_26344737_1280.jpg":"1280x853","o_26344737_1024.jpg":"1024x682","o_26344737_640.jpg":"640x426","o_26344737_480.jpg":"480x320","o_26344737_340.jpg":"340x226","o_26344737_220.jpg":"220x146","h_26344737_1280.jpg":"1280x854","h_26344737_1024.jpg":"1024x683","h_26344737_640.jpg":"640x427","h_26344737_480.jpg":"480x320","h_26344737_340.jpg":"340x227","h_26344737_220.jpg":"220x147","pp_26344737_1280.jpg":"1280x1628","pp_26344737_1024.jpg":"1024x1303","pp_26344737_640.jpg":"640x814","pp_26344737_480.jpg":"480x611","pp_26344737_340.jpg":"340x432","pp_26344737_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26344752_1920.jpg":"1920x1080","k_26344752_1280.jpg":"1280x1280","k_26344752_1024.jpg":"1024x1024","k_26344752_640.jpg":"640x640","k_26344752_480.jpg":"480x480","k_26344752_340.jpg":"340x340","k_26344752_220.jpg":"220x220","o_26344752_1280.jpg":"1280x853","o_26344752_1024.jpg":"1024x682","o_26344752_640.jpg":"640x426","o_26344752_480.jpg":"480x320","o_26344752_340.jpg":"340x226","o_26344752_220.jpg":"220x146","h_26344752_1280.jpg":"1280x854","h_26344752_1024.jpg":"1024x683","h_26344752_640.jpg":"640x427","h_26344752_480.jpg":"480x320","h_26344752_340.jpg":"340x227","h_26344752_220.jpg":"220x147","pp_26344752_1280.jpg":"1280x1628","pp_26344752_1024.jpg":"1024x1303","pp_26344752_640.jpg":"640x814","pp_26344752_480.jpg":"480x611","pp_26344752_340.jpg":"340x432","pp_26344752_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26344725_1920.jpg":"1920x1080","k_26344725_1280.jpg":"1280x1280","k_26344725_1024.jpg":"1024x1024","k_26344725_640.jpg":"640x640","k_26344725_480.jpg":"480x480","k_26344725_340.jpg":"340x340","k_26344725_220.jpg":"220x220","o_26344725_1280.jpg":"1280x853","o_26344725_1024.jpg":"1024x682","o_26344725_640.jpg":"640x426","o_26344725_480.jpg":"480x320","o_26344725_340.jpg":"340x226","o_26344725_220.jpg":"220x146","h_26344725_1280.jpg":"1280x854","h_26344725_1024.jpg":"1024x683","h_26344725_640.jpg":"640x427","h_26344725_480.jpg":"480x320","h_26344725_340.jpg":"340x227","h_26344725_220.jpg":"220x147","pp_26344725_1280.jpg":"1280x1628","pp_26344725_1024.jpg":"1024x1303","pp_26344725_640.jpg":"640x814","pp_26344725_480.jpg":"480x611","pp_26344725_340.jpg":"340x432","pp_26344725_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26344739_1920.jpg":"1920x1080","k_26344739_1280.jpg":"1280x1280","k_26344739_1024.jpg":"1024x1024","k_26344739_640.jpg":"640x640","k_26344739_480.jpg":"480x480","k_26344739_340.jpg":"340x340","k_26344739_220.jpg":"220x220","o_26344739_1280.jpg":"1280x853","o_26344739_1024.jpg":"1024x682","o_26344739_640.jpg":"640x426","o_26344739_480.jpg":"480x320","o_26344739_340.jpg":"340x226","o_26344739_220.jpg":"220x146","h_26344739_1280.jpg":"1280x854","h_26344739_1024.jpg":"1024x683","h_26344739_640.jpg":"640x427","h_26344739_480.jpg":"480x320","h_26344739_340.jpg":"340x227","h_26344739_220.jpg":"220x147","pp_26344739_1280.jpg":"1280x1628","pp_26344739_1024.jpg":"1024x1303","pp_26344739_640.jpg":"640x814","pp_26344739_480.jpg":"480x611","pp_26344739_340.jpg":"340x432","pp_26344739_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26344736_1920.jpg":"1920x1080","k_26344736_1280.jpg":"1280x1280","k_26344736_1024.jpg":"1024x1024","k_26344736_640.jpg":"640x640","k_26344736_480.jpg":"480x480","k_26344736_340.jpg":"340x340","k_26344736_220.jpg":"220x220","o_26344736_1280.jpg":"1280x853","o_26344736_1024.jpg":"1024x682","o_26344736_640.jpg":"640x426","o_26344736_480.jpg":"480x320","o_26344736_340.jpg":"340x226","o_26344736_220.jpg":"220x146","h_26344736_1280.jpg":"1280x854","h_26344736_1024.jpg":"1024x683","h_26344736_640.jpg":"640x427","h_26344736_480.jpg":"480x320","h_26344736_340.jpg":"340x227","h_26344736_220.jpg":"220x147","pp_26344736_1280.jpg":"1280x1628","pp_26344736_1024.jpg":"1024x1303","pp_26344736_640.jpg":"640x814","pp_26344736_480.jpg":"480x611","pp_26344736_340.jpg":"340x432","pp_26344736_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26344738_1920.jpg":"1920x1080","k_26344738_1280.jpg":"1280x1280","k_26344738_1024.jpg":"1024x1024","k_26344738_640.jpg":"640x640","k_26344738_480.jpg":"480x480","k_26344738_340.jpg":"340x340","k_26344738_220.jpg":"220x220","o_26344738_1280.jpg":"1280x853","o_26344738_1024.jpg":"1024x682","o_26344738_640.jpg":"640x426","o_26344738_480.jpg":"480x320","o_26344738_340.jpg":"340x226","o_26344738_220.jpg":"220x146","h_26344738_1280.jpg":"1280x854","h_26344738_1024.jpg":"1024x683","h_26344738_640.jpg":"640x427","h_26344738_480.jpg":"480x320","h_26344738_340.jpg":"340x227","h_26344738_220.jpg":"220x147","pp_26344738_1280.jpg":"1280x1628","pp_26344738_1024.jpg":"1024x1303","pp_26344738_640.jpg":"640x814","pp_26344738_480.jpg":"480x611","pp_26344738_340.jpg":"340x432","pp_26344738_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26344734_1920.jpg":"1920x1080","k_26344734_1280.jpg":"1280x1280","k_26344734_1024.jpg":"1024x1024","k_26344734_640.jpg":"640x640","k_26344734_480.jpg":"480x480","k_26344734_340.jpg":"340x340","k_26344734_220.jpg":"220x220","o_26344734_1280.jpg":"1280x853","o_26344734_1024.jpg":"1024x682","o_26344734_640.jpg":"640x426","o_26344734_480.jpg":"480x320","o_26344734_340.jpg":"340x226","o_26344734_220.jpg":"220x146","h_26344734_1280.jpg":"1280x854","h_26344734_1024.jpg":"1024x683","h_26344734_640.jpg":"640x427","h_26344734_480.jpg":"480x320","h_26344734_340.jpg":"340x227","h_26344734_220.jpg":"220x147","pp_26344734_1280.jpg":"1280x1628","pp_26344734_1024.jpg":"1024x1303","pp_26344734_640.jpg":"640x814","pp_26344734_480.jpg":"480x611","pp_26344734_340.jpg":"340x432","pp_26344734_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8050472 Threads: 2 Questions: 1668274158 Slow queries: 4964626 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112191295 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/osnovci-iz-skole-na-otoku-sipanu-napisite-da-svi-zele-sportsku-dvoranu-da-nam-je-lijepo-i-da-nedostaje-wc-papira-1355241 [printLink] => /dalmacija/obala/osnovci-iz-skole-na-otoku-sipanu-napisite-da-svi-zele-sportsku-dvoranu-da-nam-je-lijepo-i-da-nedostaje-wc-papira-1355241?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 683358 [name] => Šipanska luka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-05 13:27:16 [main_article_id] => 0 [alias] => sipanska-luka [link] => /tag/sipanska-luka ) [1] => stdClass Object ( [id] => 314730 [name] => Osnovna škola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => osnovna-skola [link] => /tag/osnovna-skola ) [2] => stdClass Object ( [id] => 744023 [name] => kombinirana nastava [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-14 11:09:59 [main_article_id] => 0 [alias] => kombinirana-nastava [link] => /tag/kombinirana-nastava ) [3] => stdClass Object ( [id] => 338510 [name] => otoci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => otoci [link] => /tag/otoci ) [4] => stdClass Object ( [id] => 679397 [name] => Šipan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sipan [link] => /tag/sipan ) [5] => stdClass Object ( [id] => 744024 [name] => djeca šipan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-14 11:09:59 [main_article_id] => 0 [alias] => djeca-sipan [link] => /tag/djeca-sipan ) [6] => stdClass Object ( [id] => 637726 [name] => nastavnice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-03 22:58:57 [main_article_id] => 0 [alias] => nastavnice [link] => /tag/nastavnice ) [7] => stdClass Object ( [id] => 744025 [name] => Jaka Jurtković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-14 11:09:59 [main_article_id] => 0 [alias] => jaka-jurtkovic [link] => /tag/jaka-jurtkovic ) [8] => stdClass Object ( [id] => 744026 [name] => Andrea Palunko Kožul [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-14 11:09:59 [main_article_id] => 0 [alias] => andrea-palunko-kozul [link] => /tag/andrea-palunko-kozul ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U svakoj od učionica izvodi se za osnovce različitih uzrasta. Malim otočanima nedostaje sportska dvorana, a na prijevoz brodom i autobusom ne žale se ni oni ni roditelji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => djeca sa škoja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Osnovci iz škole na otoku Šipanu: ‘Napišite da svi žele sportsku dvoranu, da nam je lijepo i da nedostaje WC papira‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3088 [name] => Ahmet Kalajdžić [username] => ahmet-kalajd-i [email] => ahmet-kalajd-i@sd.hr [password] => $2y$10$YJzF73/O0qBdzW1vwEhRLOn5rEi9VrK8ctDBd6oPdd081qJbwDrgG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ahmet-kalajdzic-3088 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1606 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/42607fc892c16c91a9aed75d3e0b9426?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26344737.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ahmet Kalajdžić [mainImageDesc] =>

Niži razredi na okupu ispred područne škole u Luci šipanskoj

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26344737.jpg [title] =>

Niži razredi na okupu ispred područne škole u Luci šipanskoj

Ahmet Kalajdžić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26344752.jpg [title] =>

Nastavnice Jaka Jurtković i Andrea Palunko Kožul

Ahmet Kalajdžić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26344725.jpg [title] =>

Davor Cvjetković i Noemi Švarc Sokolović putuju iz Suđurđa

Ahmet Kalajdžić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26344739.jpg [title] =>

Rade Ljubišić uči i na palubi “Postire” dok ide na nogometnu sekciju u grad

Ahmet Kalajdžić ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26344736.jpg [title] =>

Napuštena zgrada četverogodišnje škole u Suđurđu

Ahmet Kalajdžić ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26344738.jpg [title] =>

Petaši i šestaši zajedno

Ahmet Kalajdžić ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26344734.jpg [title] =>

Učenice i učenici prvog razreda Marija Glavić, Ecija Brajović i Milan Ljubišić

Ahmet Kalajdžić ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Šipan je najudaljeniji i najnaseljeniji otok Elafita koji prema Guinnessu ima najviše maslina u odnosu na površinu. Krase ga vale i luksuzne jahte, ljetnikovci vlastele u Suđurđu i Luci, otočno polje i cesta kao jedini prometni spoj. Brod iz Gruža zbog ekonomičnosti od 2011. ne tiče Luku. Polje koje je u Republici nakon Konavoskog bilo najveće, danas je uglavnom zaraslo, ali život na otoku ipak opstaje. Dokaz tomu je osnovna škola u Luci, od ove jeseni jedina na otoku jer je ona u Suđurđu zatvorena zbog manjka učenika.

Jednokatnica na mjesnoj rivi krije marljivo uređeni školski đardin, a iza visokih zidova čuje se graja mališana, posebno onih iz prva četiri razreda iz dviju učionica u prizemlju objekta. Dobro ste pročitali: u svakoj od dvije učionice izvodi se kombinirana nastava s učenicima dvaju razreda. Ali, kao matična Osnovna škola Ivana Gundulića u Gružu i šipanska se područna škola jednako može pohvaliti vrijednim i pametnim učenicima za koje nastavnici imaju samo pohvale.

- Dok su bili praznici, samo sam čekao kad će opet škola, priznao nam je Jakov Brajović koji, kao i prijatelj Milan Ljubišić, kaže da je u školi zabavno, ali bi volio više sati tjelesnog:

- Volim igrati graničara i radujem se kad pobijedi moja ekipa, kaže Milan.

Mala Marija Glavić doma prvo napiše zadaću, objeduje, katkad se poigra s lutkama i otkriva:

- Nije mi ništa teško, a kad porastem bit ću dama i lijepo obučena k’o manekenka!

‘Svi volimo tjelesni, želimo dvoranu sa spravama‘

I Ecija Brajović voli tjelesni i pomagati ljudima:

- Želim da su svi zdravi i dobro kao moji roditelji i bit ću doktorica. U školi nije puno teško, samo malo. Igram se i u Luci, a kad je kiša, igram se doma - kaže i priznaje da bi voljela da je češće posjećuju prijatelji.

Mia Burum najviše voli vjeronauk i hrvatski kad uče slova, ali joj ne idu uvijek matematika i engleski:

- Već znam štampana, a uskoro ću znati i pisana slova i ruka mi samo katkad drhti dok pišem. Najviše bih voljela da imam sestru pa mama ne bi morala kupovati drugu robu jer bi sestra imala moju.

Katija Vlahović ponosno priča da joj je tata kapetan broda ‘Marko Polo’:

- Sretna sam kad je tata kući. Imam stariju sestru i mlađeg brata. Sve mogu sama i ne trebam sestrinu pomoć. U školi želim više odmora da se možemo više ispričati, kaže i na opasku da tako pametna već može u viši razred, uzvraća:

- Ne! Još ne znam tablicu množenja!

---

image

Učenice i učenici prvog razreda Marija Glavić, Ecija Brajović i Milan Ljubišić

Ahmet Kalajdžić
---

Vesna Vlahović iz 3. razreda za mlađu sestru kaže da je dosadna jer puno priča:

- Voljela bih da je više odmora i praznika! Škola ima lijepu digitalnu tablu, volim zbrajanje, a ne oduzimanje i množenje. Kući volim igrati igrice na mobitelu, ali još ne znam što ću biti kad porastem.

Kao najstarija učenica nižih razreda, Ivana Skračić na šaljivi upit je li “šerif u prizemlju” kaže:

- Svi imaju svoja prava i ne moraju me slušati! Nisam glavna, ja sam ja i bilo bi lijepo da škola ima sportsku dvoranu: danas zbog kiše nismo imali tjelesni, a tu bi se i popodne okupljali i zajedno igrali. Svi volimo tjelesni, želimo dvoranu sa spravama i biti sportaši.

‘Ako bi mi pomogla lektiru, i ja bih njoj matematiku‘

Iz Suđurđa u Luku svako jutro autobusom putuju i nikad ne kasne Noemi Švarc Sokolović i Davor Cvjetković. Noemi otkriva da autobus staje poviše kuće:

- Prošetam do škole i brzo sam u razredu. Tu imam svega, ali bi bilo ljepše da nas je više. Najviše volim tjelesni, odmore i hrvatski. Uživam čitati! Mama me naučila prije škole, dok je radila u kafiću. Imam brata od tri i sestru od godinu dana, najstarija sam i pazim na njih. Lijepo je da ne plaču, a mama ih je naučila da ne trebaju čuču - priča, a pokazujući gornji kat, Davor dodaje:

- Ne volim puno priča kao viši razredi. Prva dva razreda bio sam u Suđurđu gdje je tišina i manje nas je. Najviše volim odmore i kad u matematici računam brojeve jedan ispod drugog. Nitko me nije pitao za pomoć u matematici, ali nemam volje pomagati! Najteže mi ide lektira koja najbolje ide Eciji. Ako bi mi pomogla lektiru, i ja bih njoj matematiku. Bilo bi lijepo da škola ima kompjutere. Tata je kapo na trajektu ‘Hanibal Lucić‘ i kupio je kompjutor pa kući na njemu pišem i printam, a bilo bi lijepo da i škola ima učionicu s računalima, kaže i otkriva kako nema curu:

- Dosadne su! I tata mi je to rekao!

Učenici prvog razreda su Marija Glavić, Ecija Brajović i Milan Ljubišić, a drugog Mia Burum, Katija Vlahović, Noemi Švarc Sokolović i Jakov Brajović. Vodi ih Andrea Palunko Kožul koja ističe da je imala sreću što je pohađala tu školu u kojoj sada radi.

- I ja sam “dijete kombinacije” i nije mi težak rad s dva razreda. No, kad uspoređujem škole u gradu i na otoku, ovdje je manje učenika, ali slaganje nastave iziskuje bolju organizaciju, više napora i kompleksnije je. Sva djeca vole tjelesni i u budućnosti bi sportska dvorana puno značila nama i cijeloj Luci, osobito zimi kad zareda ružno vrijeme te improviziramo i razmičemo klupe da djeci stvorimo kakav-takav prostor za igru.

 Plan za proširenje vrtića

Jaka Jurković je iz Metkovića i u Luci vodi 3. i 4.razred gdje su Ivana Skračić, Davor Cvjetković i Vesna Vlahović:

- Lani sam predavala u Suđurđu i ovo je već druga godina na Šipanu. Priprema kombinirane nastave iziskuje mnogo vremena i teško je dok se navikne. Na otoku smo svjesniji promjena i napretka tehnologije jer su učionice još kao prije 50 godina. Većina škola nema više od dvije učionice u kojima i danas po ploči pišemo kredom.

Andrea ističe benefit i slobodu života na otoku koju djeca u Dubrovniku i velikim gradovima nemaju. Tu je i mogućnost da se djeca druže u školi i izvan nje, ispomažu se i vesele. Nastavnici ističu brojne izvanškolske aktivnosti učenika koji su tu najviše zakinuti jer ih roditelji često moraju pratiti pa djeca uče na brodu da ne izgube ostatak dana. No, sve stignu i osjećaju se sretniji i slobodniji.

---

image

Napuštena zgrada četverogodišnje škole u Suđurđu

Ahmet Kalajdžić
---

Nije nam bilo teško popeti se i na kat gdje su učenici starijih razreda. Helena Goravica, Marinela Urđević, Klara Blaić, Dora Bašić, Nina Goravica i Mihael Bogdan u ‘kolektivnom intervjuu’ hvale se uređenim školskim vrtom i posađenim stablima agruma koji su se primili. I oni bi voljeli sportsku dvoranu “s milijardu rekvizita”, a dotad novu traku za trčanje jer se stara pokvarila. I oni uče na brodu, posebno utorkom i četvrtkom kad zbog dodatnih aktivnosti idu grad: tad jedan predmet uče u odlasku, drugi u povratku. I sve stignu. Petaši kažu da su im najteži engleski, hrvatski i matematika, a šestašima još i priroda te tvrde: - Zbog prirode nam je ljepše nego djeci u gradu. Tamo je zagušljivo, a mi imamo više mora i možemo se više družiti.

Jedini dječak u šestom razredu zagonetno naglašava: - Nije mi dosadno! Zapravo mi je najbolje jer sam jedini muški. Mi petaši i šestaši najviše si međusobno pomažemo i na Šipanu nam je sve ljepše, ustvrdio je, a djevojčica iz sedmog, u konspirativnom tonu prilazi i govori: - Molim vas, napišite da svi žele sportsku dvoranu, da nam je lijepo i da nedostaje WC papira!

Mještani Luke tvrde da je spajanjem dviju škola ova u Luci postala osjetno bolja za rad i socijalizaciju učenika i da bi grad trebao u Suđurđu otkupiti zgradu uz koju je već mali vrtić koji radi od 8 do 13,30 sati:

- Dvije prazne učionice treba bolje iskoristiti i proširiti vrtić, možda zaposliti još jednu tetu te kuharicu i čistačicu. To bi puno značilo za cijeli Šipan, ne samo za roditelje koji putuju na posao u grad, nego i onima koji rade na otoku te više ne bi bili u stalnom grču jer se vrtić vodi kao igraonica, a ne cjelodnevni rad, što bi odgovaralo zaposlenima. Ne bi morali moliti susjede i oslanjati se na ‘baka servis’.

---

image

Petaši i šestaši zajedno

Ahmet Kalajdžić
---

---

Kadrovski problemi

Ravnateljica OŠ Ivana Gundulića Vedrana Elez kaže da je u područnoj školi u Luci 29 učenika u četiri kombinirana razredna odjela:

- Prostorno smo ograničeni i bez mogućnosti proširenja sadašnje zgrade ili izgradnje sportske dvorane. U opremu škole ulaže se koliko se može. Nastojimo učenike obuhvatiti svim projektima kao i one iz matične škole. Najteže je naći učitelje koji žele raditi na otoku. Na svu sreću četiri učitelja su Šipanci, s obiteljima žive na otoku, što mnogo olakšava organizaciju nastave. Dvije učiteljice žive u stanu ustupljenom školi na korištenje. Hvala svim učiteljima koji pristaju dnevno putovati: treba krenuti u 10 iz Grada i vratiti se u 16.30, a može održati samo dva školska sata ili 10 tjedno, a gubi cijeli dan u putu. Nitko ne pristaje na to. Roditelji imaju razumijevanja, ali svi želimo kvalitetnu nastavu i stručne učitelje za naše učenike.

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ahmet Kalajdžić Ahmet Kalajdžić Ahmet Kalajdžić Ahmet Kalajdžić Ahmet Kalajdžić Ahmet Kalajdžić Ahmet Kalajdžić
Ahmet Kalajdžić

Niži razredi na okupu ispred područne škole u Luci šipanskoj

Ahmet Kalajdžić

Nastavnice Jaka Jurtković i Andrea Palunko Kožul

Ahmet Kalajdžić

Davor Cvjetković i Noemi Švarc Sokolović putuju iz Suđurđa

Ahmet Kalajdžić

Rade Ljubišić uči i na palubi “Postire” dok ide na nogometnu sekciju u grad

Ahmet Kalajdžić

Napuštena zgrada četverogodišnje škole u Suđurđu

Ahmet Kalajdžić

Petaši i šestaši zajedno

Ahmet Kalajdžić

Učenice i učenici prvog razreda Marija Glavić, Ecija Brajović i Milan Ljubišić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/osnovci-iz-skole-na-otoku-sipanu-napisite-da-svi-zele-sportsku-dvoranu-da-nam-je-lijepo-i-da-nedostaje-wc-papira-1355241 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a85723a3ca23e78ed99983c94da5929c5570a140 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Osnovci+iz+%C5%A1kole+na+otoku+%C5%A0ipanu%3A+%E2%80%98Napi%C5%A1ite+da+svi+%C5%BEele+sportsku+dvoranu%2C+da+nam+je+lijepo+i+da+nedostaje+WC+papira%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fosnovci-iz-skole-na-otoku-sipanu-napisite-da-svi-zele-sportsku-dvoranu-da-nam-je-lijepo-i-da-nedostaje-wc-papira-1355241 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fosnovci-iz-skole-na-otoku-sipanu-napisite-da-svi-zele-sportsku-dvoranu-da-nam-je-lijepo-i-da-nedostaje-wc-papira-1355241 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U svakoj od učionica izvodi se za osnovce različitih uzrasta. Malim otočanima nedostaje sportska dvorana, a na prijevoz brodom i autobusom ne žale se ni oni ni roditelji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => djeca sa škoja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Obaladjeca sa škoja

Osnovci iz škole na otoku Šipanu: ‘Napišite da svi žele sportsku dvoranu, da nam je lijepo i da nedostaje WC papira‘

Piše Ahmet Kalajdžić
14. siječnja 2024. - 11:08

Šipan je najudaljeniji i najnaseljeniji otok Elafita koji prema Guinnessu ima najviše maslina u odnosu na površinu. Krase ga vale i luksuzne jahte, ljetnikovci vlastele u Suđurđu i Luci, otočno polje i cesta kao jedini prometni spoj. Brod iz Gruža zbog ekonomičnosti od 2011. ne tiče Luku. Polje koje je u Republici nakon Konavoskog bilo najveće, danas je uglavnom zaraslo, ali život na otoku ipak opstaje. Dokaz tomu je osnovna škola u Luci, od ove jeseni jedina na otoku jer je ona u Suđurđu zatvorena zbog manjka učenika.

Jednokatnica na mjesnoj rivi krije marljivo uređeni školski đardin, a iza visokih zidova čuje se graja mališana, posebno onih iz prva četiri razreda iz dviju učionica u prizemlju objekta. Dobro ste pročitali: u svakoj od dvije učionice izvodi se kombinirana ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 14:05