stdClass Object ( [id] => 1198865 [title] => Hrvatska se mora trgnuti. U dvije godine trebamo utjecati na planove EU-a za ribolov u Jadranu [alias] => hrvatska-se-mora-trgnuti-u-dvije-godine-trebamo-utjecati-na-planove-eu-a-za-ribolov-u-jadranu [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

„EU ne može donositi propise za ribarenje u Jadranu bez hrvatskih ribara“, jedinstvena je poruka odaslana s međunarodne konferencije “Plan za Jadran: Budućnost ribarstva u Hrvatskoj i EU" koju je u Zadru, uz potporu grupe Europskih konzervativaca i reformista, organizirao hrvatski europarlamentarac i punopravni član Odbora za ribarstvo EP-a Ladislav Ilčić.

Dvije panel-rasprave na kojima su govorili predstavnici Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, Europske komisije, zastupnici u Europskom parlamentu iz nekoliko država te domaći stručnjaci i predstavnici ribara, bile su vezane uz nedostatke postojeće europske regulative koja otežava rad ribarima, ali i uz pozitivna iskustva i prilike u ribarstvu i akvakulturi. U zadarskoj Kneževoj palači tražio se stolac više, a auditorij sastavljen od ribara, predstavnika udruga civilnog društva te studenata zadarskog i splitskog sveučilišta za govornike je imao pregršt zanimljivih pitanja. Ilčić je na početku konferencije pojasnio što je to čime hrvatski ribari nisu zadovoljni. - Prije nekoliko godina Europski je parlament odbio Komisijin prijedlog Višegodišnjeg plana za malu plavu ribu u Jadranskom moru. Europskoj komisiji to se stajalište Parlamenta nije dopalo pa, umjesto da nastave dijalog s Parlamentom koji je dio demokratske procedure donošenja propisa u EU, preko Opće komisije za ribarstvo na Sredozemlju (GFCM) progurali su svoj plan zaobilazeći Parlament, kazao je Ilčić, dodajući da je glavni problem s Višegodišnjim planom taj što on podrazumijeva drastične kvote za izlov male plave ribe koje bi se trebale uvesti nakon dvije godine probnog razdoblja. I to neselektivno, ne uvažavajući činjenicu da nije hrvatska flota dovela da prekomjernog izlova ribe u Jadranu. - Uspio sam dobiti podršku gotovo svih grupacija u Europskom parlamentu, a Komisija je svjesna da je izigrala temelj demokratskog odlučivanja u Europskoj uniji. Sad žele ublažiti negativne reakcije koje su izazvali i to nam je prilika da u sljedeće dvije godine utječemo na to kako će izgledati ribarstvo u Jadranu. Zajedno možemo utjecati na Europsku komisiju i postići da mjere budu realne i održive za ribare - kazao je Ilčić, dodajući kako nam je potrebna dugoročna strategija ribarenja koju nemamo niti na razini RH niti na razini EU-a.

U prvoj panel-diskusiji pod nazivom "Konkretni uvjeti ribarenja na Jadranu: Mediteranska uredba i GFCM" govorili su prof.dr.sc. Alen Soldo s Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu, mr.sc. Ante Mišura, ravnatelj Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede RH, mr.sc. Anita Gulam Lalić, savjetnica za ribarstvo u ECR grupi u Europskom parlamentu, dr.sc. Krstina Mišlov s dugogodišnjim iskustvom u ribarskom sektoru te Franc Bogovič, slovenski zastupnik u Europskom parlamentu.

---

image

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
Na fotografiji: dr. sc. Alen Soldo.
 

Zvonko Pavic/Cropix
---

- Do 2013. Republika Hrvatska vodila je vlastitu ribarsku politiku koja je uvažavala tradiciju. Međutim, ulaskom u Europsku uniju to smo izgubili, čekali smo da nam EU kaže što bismo mi trebali raditi i nismo iskoristili naše znanje. Poseban je problem to što se ulaskom u EU počela primjenjivati tzv. Mediteranska uredba kojom se određuju ograničenja za ribolovne alate i tehnike. Uredba je donesena 2006. kada mi nismo bili dio EU-a pa nismo mogli utjecati na to što ona propisuje niti je ona uvažila specifičnosti hrvatskog ribarstva - kazao je prof.dr.sc. Alen Soldo, dodajući kako je problem i u tome što je naša vrsta ribolova dosta specifična čak i u usporedbi s ostalim mediteranskim zemljama jer se više od 94 posto hrvatske flote sastoji od malih brodica, što znači da se naši ribari bave uglavnom sezonskim ribolovom u blizini obale.

Na konferenciji su istaknuti i neki novi prijedlozi, poput proširenja zaštićenog područja Jabučke kotline. Postojećom zaštitom brzo su se i značajno obnovile neke vrste, a eventualnim proširenjem zaštićenog područja na cijeli hrvatski gospodarski pojas došlo bi do većeg mrijesta i brže obnove ribljeg fonda bez naročite štete za naše ribare koji ionako uglavnom ne love na otvorenom moru. Kako je objašnjeno, morske bi struje tako zreliju ribu nosile prema obali, gdje bi je ribari lovili i pritom štedjeli na gorivu koje je sve veća stavka u ulaznim troškovima. O investitorima u ribarskom sektoru govorila je dr.sc. Krstina Mišlov koja je istaknula kako je neobično da će ribari dobiti velika administrativna ograničenja u ribolovu. - Hrvatska već godinama ulaže u ribolov i preradu male plave ribe, a većina tih ulaganja događala se upravo preko europskih fondova. Svi naši poslovni planovi koje smo kao investitori radili, bazirali su se na ulovu male plave ribe, a ne na uvozu. Ovo su drastična administrativna ograničenja jer s jedne strane, EU je odobrila naše poslovne planove i ulaganja u ribolovni sektor, a s druge strane, ista ta EU dirigira značajno smanjenje izlova ribe.  - kazala je Mišlov, dodajući kako upravo zbog toga predlažu da se osim GFCM-ovih uredbi napravi i plan upravljanja temeljen na svim zakonima i procedurama Europske unije, odnosno procedurama Zajedničke ribarstvene politike u kojoj će se uzeti u obzir svi socioekonomski i društveni problemi ribarskih zajednica. Istaknula je da administrativne obveze uništavaju ne samo ribare, već i riblje vrste, jer EU administracija mjere za vrste koje u moru žive 5-6 godina donosi na temelju 2-3 godine starih podataka. Kad se mjere krenu primjenjivati, lako je moguće da uopće ne odgovaraju realnom stanju i samo doprinose uništenju ribljeg fonda - smatra Mišlov. Eurozastupnik Ladislav Ilčić za kraj je istaknuo važnost načela da se uvažava glas ribara, struke i znanstveno-istraživačke zajednice te da regulativa s europske razine bude u službi ribarske zajednice, a ne svrha samoj sebi.

---

image

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
Foto: Zvonko Pavic/CROPIX

Zvonko Pavic/Cropix
---

Ribari nisu uzrok nego rješenje za onečišćenje mora

Na drugoj panel-diskusiji koja je nosila naziv „Pozitivna iskustva i nove prilike“ govorili su Bert-Jan Ruissen, eurozastupnik iz Nizozemske, koji je pojasnio uspješni koncept burzi ribe u toj zemlji te dipl.ing. Renata Barić (CROMARIS) koja je govorila o pozitivnim kretanjima u hrvatskoj akvakulturi. Ksenija Vukman iz PP Ribnjaci Orahovica rezimirala je stanje kontinentalne Hrvatske u uzgoju ribe, dok je o aktualnom pitanju ekološke zaštite Jadrana od morskog otpada govorio dr.sc. Pero Tutman, istraživač sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Naveo je kako je more postalo smetlište, a ribari nisu uzrok već rješenje tog problema jer su upravo oni ti koji najviše uklanjanju otpad iz mora. Turistički, ali i socijalno-odgojni aspekt rastućeg športskog ribolova, približio je dr.sc. Đuro Marinović, predsjednik Hrvatskog saveza za športski ribolov na moru, a mr.sc. Irena Juhutka, načelnica Sektora za upravljanje EU fondovima u ribarstvu, istaknula je kako je RH izdvojila više od 350 milijuna eura za renoviranje i obnovu luka na Jadranu.

---

image

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
 

Zvonko Pavic/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PLAN ZA JADRAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => PLAN ZA JADRAN 2 0 6885 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-07 09:31:52 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Sponzorirani sadržaj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-08 06:00:00 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-06-08 06:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 49 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/07\/22319906.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/22319894.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/22319882.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/22319884.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/22319886.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/22319888.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/22319890.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/22319892.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/22319896.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/22319898.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/22319900.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/22319902.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/22319904.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/22319908.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/22319910.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/22319912.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/22319914.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Zvonko Pavic\/Cropix","Zvonko Pavic\/Cropix","Zvonko Pavic\/Cropix","Zvonko Pavic\/Cropix","Zvonko Pavic\/Cropix","Zvonko Pavic\/Cropix","Zvonko Pavic\/Cropix","Zvonko Pavic\/Cropix","Zvonko Pavic\/Cropix","Zvonko Pavic\/Cropix","Zvonko Pavic\/Cropix","Zvonko Pavic\/Cropix","Zvonko Pavic\/Cropix","Zvonko Pavic\/Cropix","Zvonko Pavic\/Cropix","Zvonko Pavic\/Cropix","Zvonko Pavic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
\nNa fotografiji Ladidlav Ilicic.
","

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
\nNa fotografiji: Ladislav Ilicic.
","

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
","

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
\nNa fotografiji: dr. sc. Alen Soldo.
\n\u00a0<\/p>","

","

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
\nNa fotografiji: Doris Pincic.
","

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
\n\u00a0<\/p>","

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
\nNa fotografiji: dr.sc. Alen Soldo.
","

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
\nNa fotografiji: mr. sc. Anita Gulam Lalic.
","

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
\nNa fotografiji: Franc Bogovic, slovenski zastupnik u Europskom parlamentu.
","

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
\nNa fotografiji: dr. sc. Krstina Mislov.
","

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
\nNa fotografiji: mr. sc. Ante Misura.
","

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
","

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
\n\u00a0<\/p>","

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
","

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
","

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_22319906_1920.jpg":"1920x1080","k_22319906_1280.jpg":"1280x1280","k_22319906_1024.jpg":"1024x1024","k_22319906_640.jpg":"640x640","k_22319906_480.jpg":"480x480","k_22319906_340.jpg":"340x340","k_22319906_220.jpg":"220x220","o_22319906_1280.jpg":"1280x853","o_22319906_1024.jpg":"1024x682","o_22319906_640.jpg":"640x426","o_22319906_480.jpg":"480x320","o_22319906_340.jpg":"340x226","o_22319906_220.jpg":"220x146","h_22319906_1280.jpg":"1280x854","h_22319906_1024.jpg":"1024x683","h_22319906_640.jpg":"640x427","h_22319906_480.jpg":"480x320","h_22319906_340.jpg":"340x227","h_22319906_220.jpg":"220x147","pp_22319906_1280.jpg":"1006x1280","pp_22319906_1024.jpg":"805x1024","pp_22319906_640.jpg":"503x640","pp_22319906_480.jpg":"377x480","pp_22319906_340.jpg":"267x340","pp_22319906_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_22319894_1920.jpg":"1920x1080","k_22319894_1280.jpg":"1280x1280","k_22319894_1024.jpg":"1024x1024","k_22319894_640.jpg":"640x640","k_22319894_480.jpg":"480x480","k_22319894_340.jpg":"340x340","k_22319894_220.jpg":"220x220","o_22319894_1280.jpg":"1280x853","o_22319894_1024.jpg":"1024x682","o_22319894_640.jpg":"640x426","o_22319894_480.jpg":"480x320","o_22319894_340.jpg":"340x226","o_22319894_220.jpg":"220x146","h_22319894_1280.jpg":"1280x854","h_22319894_1024.jpg":"1024x683","h_22319894_640.jpg":"640x427","h_22319894_480.jpg":"480x320","h_22319894_340.jpg":"340x227","h_22319894_220.jpg":"220x147","pp_22319894_1280.jpg":"1006x1280","pp_22319894_1024.jpg":"805x1024","pp_22319894_640.jpg":"503x640","pp_22319894_480.jpg":"377x480","pp_22319894_340.jpg":"267x340","pp_22319894_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_22319882_1920.jpg":"1920x1080","k_22319882_1280.jpg":"1280x1280","k_22319882_1024.jpg":"1024x1024","k_22319882_640.jpg":"640x640","k_22319882_480.jpg":"480x480","k_22319882_340.jpg":"340x340","k_22319882_220.jpg":"220x220","o_22319882_1280.jpg":"1280x853","o_22319882_1024.jpg":"1024x682","o_22319882_640.jpg":"640x426","o_22319882_480.jpg":"480x320","o_22319882_340.jpg":"340x226","o_22319882_220.jpg":"220x146","h_22319882_1280.jpg":"1280x854","h_22319882_1024.jpg":"1024x683","h_22319882_640.jpg":"640x427","h_22319882_480.jpg":"480x320","h_22319882_340.jpg":"340x227","h_22319882_220.jpg":"220x147","pp_22319882_1280.jpg":"1006x1280","pp_22319882_1024.jpg":"805x1024","pp_22319882_640.jpg":"503x640","pp_22319882_480.jpg":"377x480","pp_22319882_340.jpg":"267x340","pp_22319882_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_22319884_1920.jpg":"1920x1080","k_22319884_1280.jpg":"1280x1280","k_22319884_1024.jpg":"1024x1024","k_22319884_640.jpg":"640x640","k_22319884_480.jpg":"480x480","k_22319884_340.jpg":"340x340","k_22319884_220.jpg":"220x220","o_22319884_1280.jpg":"1280x853","o_22319884_1024.jpg":"1024x682","o_22319884_640.jpg":"640x426","o_22319884_480.jpg":"480x320","o_22319884_340.jpg":"340x226","o_22319884_220.jpg":"220x146","h_22319884_1280.jpg":"1280x854","h_22319884_1024.jpg":"1024x683","h_22319884_640.jpg":"640x427","h_22319884_480.jpg":"480x320","h_22319884_340.jpg":"340x227","h_22319884_220.jpg":"220x147","pp_22319884_1280.jpg":"1006x1280","pp_22319884_1024.jpg":"805x1024","pp_22319884_640.jpg":"503x640","pp_22319884_480.jpg":"377x480","pp_22319884_340.jpg":"267x340","pp_22319884_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_22319886_1920.jpg":"1920x1080","k_22319886_1280.jpg":"1280x1280","k_22319886_1024.jpg":"1024x1024","k_22319886_640.jpg":"640x640","k_22319886_480.jpg":"480x480","k_22319886_340.jpg":"340x340","k_22319886_220.jpg":"220x220","o_22319886_1280.jpg":"1280x853","o_22319886_1024.jpg":"1024x682","o_22319886_640.jpg":"640x426","o_22319886_480.jpg":"480x320","o_22319886_340.jpg":"340x226","o_22319886_220.jpg":"220x146","h_22319886_1280.jpg":"1280x854","h_22319886_1024.jpg":"1024x683","h_22319886_640.jpg":"640x427","h_22319886_480.jpg":"480x320","h_22319886_340.jpg":"340x227","h_22319886_220.jpg":"220x147","pp_22319886_1280.jpg":"1006x1280","pp_22319886_1024.jpg":"805x1024","pp_22319886_640.jpg":"503x640","pp_22319886_480.jpg":"377x480","pp_22319886_340.jpg":"267x340","pp_22319886_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_22319888_1920.jpg":"1920x1080","k_22319888_1280.jpg":"1280x1280","k_22319888_1024.jpg":"1024x1024","k_22319888_640.jpg":"640x640","k_22319888_480.jpg":"480x480","k_22319888_340.jpg":"340x340","k_22319888_220.jpg":"220x220","o_22319888_1280.jpg":"1280x853","o_22319888_1024.jpg":"1024x682","o_22319888_640.jpg":"640x426","o_22319888_480.jpg":"480x320","o_22319888_340.jpg":"340x226","o_22319888_220.jpg":"220x146","h_22319888_1280.jpg":"1280x854","h_22319888_1024.jpg":"1024x683","h_22319888_640.jpg":"640x427","h_22319888_480.jpg":"480x320","h_22319888_340.jpg":"340x227","h_22319888_220.jpg":"220x147","pp_22319888_1280.jpg":"1006x1280","pp_22319888_1024.jpg":"805x1024","pp_22319888_640.jpg":"503x640","pp_22319888_480.jpg":"377x480","pp_22319888_340.jpg":"267x340","pp_22319888_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_22319890_1920.jpg":"1920x1080","k_22319890_1280.jpg":"1280x1280","k_22319890_1024.jpg":"1024x1024","k_22319890_640.jpg":"640x640","k_22319890_480.jpg":"480x480","k_22319890_340.jpg":"340x340","k_22319890_220.jpg":"220x220","o_22319890_1280.jpg":"1280x853","o_22319890_1024.jpg":"1024x682","o_22319890_640.jpg":"640x426","o_22319890_480.jpg":"480x320","o_22319890_340.jpg":"340x226","o_22319890_220.jpg":"220x146","h_22319890_1280.jpg":"1280x854","h_22319890_1024.jpg":"1024x683","h_22319890_640.jpg":"640x427","h_22319890_480.jpg":"480x320","h_22319890_340.jpg":"340x227","h_22319890_220.jpg":"220x147","pp_22319890_1280.jpg":"1006x1280","pp_22319890_1024.jpg":"805x1024","pp_22319890_640.jpg":"503x640","pp_22319890_480.jpg":"377x480","pp_22319890_340.jpg":"267x340","pp_22319890_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_22319892_1920.jpg":"1920x1080","k_22319892_1280.jpg":"1280x1280","k_22319892_1024.jpg":"1024x1024","k_22319892_640.jpg":"640x640","k_22319892_480.jpg":"480x480","k_22319892_340.jpg":"340x340","k_22319892_220.jpg":"220x220","o_22319892_1280.jpg":"1280x853","o_22319892_1024.jpg":"1024x682","o_22319892_640.jpg":"640x426","o_22319892_480.jpg":"480x320","o_22319892_340.jpg":"340x226","o_22319892_220.jpg":"220x146","h_22319892_1280.jpg":"1280x854","h_22319892_1024.jpg":"1024x683","h_22319892_640.jpg":"640x427","h_22319892_480.jpg":"480x320","h_22319892_340.jpg":"340x227","h_22319892_220.jpg":"220x147","pp_22319892_1280.jpg":"1006x1280","pp_22319892_1024.jpg":"805x1024","pp_22319892_640.jpg":"503x640","pp_22319892_480.jpg":"377x480","pp_22319892_340.jpg":"267x340","pp_22319892_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1292","hd_22319896_1920.jpg":"1920x1080","k_22319896_1280.jpg":"1280x1280","k_22319896_1024.jpg":"1024x1024","k_22319896_640.jpg":"640x640","k_22319896_480.jpg":"480x480","k_22319896_340.jpg":"340x340","k_22319896_220.jpg":"220x220","o_22319896_1280.jpg":"1280x861","o_22319896_1024.jpg":"1024x689","o_22319896_640.jpg":"640x430","o_22319896_480.jpg":"480x323","o_22319896_340.jpg":"340x228","o_22319896_220.jpg":"220x148","h_22319896_1280.jpg":"1280x854","h_22319896_1024.jpg":"1024x683","h_22319896_640.jpg":"640x427","h_22319896_480.jpg":"480x320","h_22319896_340.jpg":"340x227","h_22319896_220.jpg":"220x147","pp_22319896_1280.jpg":"1006x1280","pp_22319896_1024.jpg":"805x1024","pp_22319896_640.jpg":"503x640","pp_22319896_480.jpg":"377x480","pp_22319896_340.jpg":"267x340","pp_22319896_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1238","hd_22319898_1920.jpg":"1920x1080","k_22319898_1280.jpg":"1280x1280","k_22319898_1024.jpg":"1024x1024","k_22319898_640.jpg":"640x640","k_22319898_480.jpg":"480x480","k_22319898_340.jpg":"340x340","k_22319898_220.jpg":"220x220","o_22319898_1280.jpg":"1280x825","o_22319898_1024.jpg":"1024x660","o_22319898_640.jpg":"640x412","o_22319898_480.jpg":"480x309","o_22319898_340.jpg":"340x219","o_22319898_220.jpg":"220x141","h_22319898_1280.jpg":"1280x854","h_22319898_1024.jpg":"1024x683","h_22319898_640.jpg":"640x427","h_22319898_480.jpg":"480x320","h_22319898_340.jpg":"340x227","h_22319898_220.jpg":"220x147","pp_22319898_1280.jpg":"1006x1280","pp_22319898_1024.jpg":"805x1024","pp_22319898_640.jpg":"503x640","pp_22319898_480.jpg":"377x480","pp_22319898_340.jpg":"267x340","pp_22319898_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_22319900_1920.jpg":"1920x1080","k_22319900_1280.jpg":"1280x1280","k_22319900_1024.jpg":"1024x1024","k_22319900_640.jpg":"640x640","k_22319900_480.jpg":"480x480","k_22319900_340.jpg":"340x340","k_22319900_220.jpg":"220x220","o_22319900_1280.jpg":"1280x853","o_22319900_1024.jpg":"1024x682","o_22319900_640.jpg":"640x426","o_22319900_480.jpg":"480x320","o_22319900_340.jpg":"340x226","o_22319900_220.jpg":"220x146","h_22319900_1280.jpg":"1280x854","h_22319900_1024.jpg":"1024x683","h_22319900_640.jpg":"640x427","h_22319900_480.jpg":"480x320","h_22319900_340.jpg":"340x227","h_22319900_220.jpg":"220x147","pp_22319900_1280.jpg":"1006x1280","pp_22319900_1024.jpg":"805x1024","pp_22319900_640.jpg":"503x640","pp_22319900_480.jpg":"377x480","pp_22319900_340.jpg":"267x340","pp_22319900_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1273","hd_22319902_1920.jpg":"1920x1080","k_22319902_1280.jpg":"1280x1280","k_22319902_1024.jpg":"1024x1024","k_22319902_640.jpg":"640x640","k_22319902_480.jpg":"480x480","k_22319902_340.jpg":"340x340","k_22319902_220.jpg":"220x220","o_22319902_1280.jpg":"1280x848","o_22319902_1024.jpg":"1024x678","o_22319902_640.jpg":"640x424","o_22319902_480.jpg":"480x318","o_22319902_340.jpg":"340x225","o_22319902_220.jpg":"220x145","h_22319902_1280.jpg":"1280x854","h_22319902_1024.jpg":"1024x683","h_22319902_640.jpg":"640x427","h_22319902_480.jpg":"480x320","h_22319902_340.jpg":"340x227","h_22319902_220.jpg":"220x147","pp_22319902_1280.jpg":"1006x1280","pp_22319902_1024.jpg":"805x1024","pp_22319902_640.jpg":"503x640","pp_22319902_480.jpg":"377x480","pp_22319902_340.jpg":"267x340","pp_22319902_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_22319904_1920.jpg":"1920x1080","k_22319904_1280.jpg":"1280x1280","k_22319904_1024.jpg":"1024x1024","k_22319904_640.jpg":"640x640","k_22319904_480.jpg":"480x480","k_22319904_340.jpg":"340x340","k_22319904_220.jpg":"220x220","o_22319904_1280.jpg":"1280x853","o_22319904_1024.jpg":"1024x682","o_22319904_640.jpg":"640x426","o_22319904_480.jpg":"480x320","o_22319904_340.jpg":"340x226","o_22319904_220.jpg":"220x146","h_22319904_1280.jpg":"1280x854","h_22319904_1024.jpg":"1024x683","h_22319904_640.jpg":"640x427","h_22319904_480.jpg":"480x320","h_22319904_340.jpg":"340x227","h_22319904_220.jpg":"220x147","pp_22319904_1280.jpg":"1006x1280","pp_22319904_1024.jpg":"805x1024","pp_22319904_640.jpg":"503x640","pp_22319904_480.jpg":"377x480","pp_22319904_340.jpg":"267x340","pp_22319904_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_22319908_1920.jpg":"1920x1080","k_22319908_1280.jpg":"1280x1280","k_22319908_1024.jpg":"1024x1024","k_22319908_640.jpg":"640x640","k_22319908_480.jpg":"480x480","k_22319908_340.jpg":"340x340","k_22319908_220.jpg":"220x220","o_22319908_1280.jpg":"1280x853","o_22319908_1024.jpg":"1024x682","o_22319908_640.jpg":"640x426","o_22319908_480.jpg":"480x320","o_22319908_340.jpg":"340x226","o_22319908_220.jpg":"220x146","h_22319908_1280.jpg":"1280x854","h_22319908_1024.jpg":"1024x683","h_22319908_640.jpg":"640x427","h_22319908_480.jpg":"480x320","h_22319908_340.jpg":"340x227","h_22319908_220.jpg":"220x147","pp_22319908_1280.jpg":"1006x1280","pp_22319908_1024.jpg":"805x1024","pp_22319908_640.jpg":"503x640","pp_22319908_480.jpg":"377x480","pp_22319908_340.jpg":"267x340","pp_22319908_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_22319910_1920.jpg":"1920x1080","k_22319910_1280.jpg":"1280x1280","k_22319910_1024.jpg":"1024x1024","k_22319910_640.jpg":"640x640","k_22319910_480.jpg":"480x480","k_22319910_340.jpg":"340x340","k_22319910_220.jpg":"220x220","o_22319910_1280.jpg":"1280x853","o_22319910_1024.jpg":"1024x682","o_22319910_640.jpg":"640x426","o_22319910_480.jpg":"480x320","o_22319910_340.jpg":"340x226","o_22319910_220.jpg":"220x146","h_22319910_1280.jpg":"1280x854","h_22319910_1024.jpg":"1024x683","h_22319910_640.jpg":"640x427","h_22319910_480.jpg":"480x320","h_22319910_340.jpg":"340x227","h_22319910_220.jpg":"220x147","pp_22319910_1280.jpg":"1006x1280","pp_22319910_1024.jpg":"805x1024","pp_22319910_640.jpg":"503x640","pp_22319910_480.jpg":"377x480","pp_22319910_340.jpg":"267x340","pp_22319910_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_22319912_1920.jpg":"1920x1080","k_22319912_1280.jpg":"1280x1280","k_22319912_1024.jpg":"1024x1024","k_22319912_640.jpg":"640x640","k_22319912_480.jpg":"480x480","k_22319912_340.jpg":"340x340","k_22319912_220.jpg":"220x220","o_22319912_1280.jpg":"1280x853","o_22319912_1024.jpg":"1024x682","o_22319912_640.jpg":"640x426","o_22319912_480.jpg":"480x320","o_22319912_340.jpg":"340x226","o_22319912_220.jpg":"220x146","h_22319912_1280.jpg":"1280x854","h_22319912_1024.jpg":"1024x683","h_22319912_640.jpg":"640x427","h_22319912_480.jpg":"480x320","h_22319912_340.jpg":"340x227","h_22319912_220.jpg":"220x147","pp_22319912_1280.jpg":"1006x1280","pp_22319912_1024.jpg":"805x1024","pp_22319912_640.jpg":"503x640","pp_22319912_480.jpg":"377x480","pp_22319912_340.jpg":"267x340","pp_22319912_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_22319914_1920.jpg":"1920x1080","k_22319914_1280.jpg":"1280x1280","k_22319914_1024.jpg":"1024x1024","k_22319914_640.jpg":"640x640","k_22319914_480.jpg":"480x480","k_22319914_340.jpg":"340x340","k_22319914_220.jpg":"220x220","o_22319914_1280.jpg":"1280x853","o_22319914_1024.jpg":"1024x682","o_22319914_640.jpg":"640x426","o_22319914_480.jpg":"480x320","o_22319914_340.jpg":"340x226","o_22319914_220.jpg":"220x146","h_22319914_1280.jpg":"1280x854","h_22319914_1024.jpg":"1024x683","h_22319914_640.jpg":"640x427","h_22319914_480.jpg":"480x320","h_22319914_340.jpg":"340x227","h_22319914_220.jpg":"220x147","pp_22319914_1280.jpg":"1006x1280","pp_22319914_1024.jpg":"805x1024","pp_22319914_640.jpg":"503x640","pp_22319914_480.jpg":"377x480","pp_22319914_340.jpg":"267x340","pp_22319914_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7615566 Threads: 1 Questions: 1617295467 Slow queries: 4801794 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110939296 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/hrvatska-se-mora-trgnuti-u-dvije-godine-trebamo-utjecati-na-planove-eu-a-za-ribolov-u-jadranu-1198865 [printLink] => /dalmacija/obala/hrvatska-se-mora-trgnuti-u-dvije-godine-trebamo-utjecati-na-planove-eu-a-za-ribolov-u-jadranu-1198865?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 366675 [name] => Ladislav Ilčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ladislav-ilcic [link] => /tag/ladislav-ilcic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PLAN ZA JADRAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hrvatska se mora trgnuti. U dvije godine trebamo utjecati na planove EU-a za ribolov u Jadranu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-11-16-43-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22319906.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Zvonko Pavic/Cropix [mainImageDesc] =>

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
Na fotografiji Ladidlav Ilicic.
[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22319906.jpg [title] =>

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
Na fotografiji Ladidlav Ilicic.
Zvonko Pavic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22319894.jpg [title] =>

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
Na fotografiji: Ladislav Ilicic.
Zvonko Pavic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22319882.jpg [title] =>

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
Zvonko Pavic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22319884.jpg [title] =>

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
Na fotografiji: dr. sc. Alen Soldo.
 

Zvonko Pavic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22319886.jpg [title] =>

Zvonko Pavic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22319888.jpg [title] =>

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
Na fotografiji: Doris Pincic.
Zvonko Pavic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22319890.jpg [title] =>

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
 

Zvonko Pavic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22319892.jpg [title] =>

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
Na fotografiji: dr.sc. Alen Soldo.
Zvonko Pavic/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22319896.jpg [title] =>

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
Na fotografiji: mr. sc. Anita Gulam Lalic.
Zvonko Pavic/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22319898.jpg [title] =>

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
Na fotografiji: Franc Bogovic, slovenski zastupnik u Europskom parlamentu.
Zvonko Pavic/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22319900.jpg [title] =>

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
Na fotografiji: dr. sc. Krstina Mislov.
Zvonko Pavic/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22319902.jpg [title] =>

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
Na fotografiji: mr. sc. Ante Misura.
Zvonko Pavic/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22319904.jpg [title] =>

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
Zvonko Pavic/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22319908.jpg [title] =>

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
 

Zvonko Pavic/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22319910.jpg [title] =>

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
Zvonko Pavic/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22319912.jpg [title] =>

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
Zvonko Pavic/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22319914.jpg [title] =>

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
Zvonko Pavic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

„EU ne može donositi propise za ribarenje u Jadranu bez hrvatskih ribara“, jedinstvena je poruka odaslana s međunarodne konferencije “Plan za Jadran: Budućnost ribarstva u Hrvatskoj i EU" koju je u Zadru, uz potporu grupe Europskih konzervativaca i reformista, organizirao hrvatski europarlamentarac i punopravni član Odbora za ribarstvo EP-a Ladislav Ilčić.

Dvije panel-rasprave na kojima su govorili predstavnici Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, Europske komisije, zastupnici u Europskom parlamentu iz nekoliko država te domaći stručnjaci i predstavnici ribara, bile su vezane uz nedostatke postojeće europske regulative koja otežava rad ribarima, ali i uz pozitivna iskustva i prilike u ribarstvu i akvakulturi. U zadarskoj Kneževoj palači tražio se stolac više, a auditorij sastavljen od ribara, predstavnika udruga civilnog društva te studenata zadarskog i splitskog sveučilišta za govornike je imao pregršt zanimljivih pitanja. Ilčić je na početku konferencije pojasnio što je to čime hrvatski ribari nisu zadovoljni. - Prije nekoliko godina Europski je parlament odbio Komisijin prijedlog Višegodišnjeg plana za malu plavu ribu u Jadranskom moru. Europskoj komisiji to se stajalište Parlamenta nije dopalo pa, umjesto da nastave dijalog s Parlamentom koji je dio demokratske procedure donošenja propisa u EU, preko Opće komisije za ribarstvo na Sredozemlju (GFCM) progurali su svoj plan zaobilazeći Parlament, kazao je Ilčić, dodajući da je glavni problem s Višegodišnjim planom taj što on podrazumijeva drastične kvote za izlov male plave ribe koje bi se trebale uvesti nakon dvije godine probnog razdoblja. I to neselektivno, ne uvažavajući činjenicu da nije hrvatska flota dovela da prekomjernog izlova ribe u Jadranu. - Uspio sam dobiti podršku gotovo svih grupacija u Europskom parlamentu, a Komisija je svjesna da je izigrala temelj demokratskog odlučivanja u Europskoj uniji. Sad žele ublažiti negativne reakcije koje su izazvali i to nam je prilika da u sljedeće dvije godine utječemo na to kako će izgledati ribarstvo u Jadranu. Zajedno možemo utjecati na Europsku komisiju i postići da mjere budu realne i održive za ribare - kazao je Ilčić, dodajući kako nam je potrebna dugoročna strategija ribarenja koju nemamo niti na razini RH niti na razini EU-a.

U prvoj panel-diskusiji pod nazivom "Konkretni uvjeti ribarenja na Jadranu: Mediteranska uredba i GFCM" govorili su prof.dr.sc. Alen Soldo s Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu, mr.sc. Ante Mišura, ravnatelj Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede RH, mr.sc. Anita Gulam Lalić, savjetnica za ribarstvo u ECR grupi u Europskom parlamentu, dr.sc. Krstina Mišlov s dugogodišnjim iskustvom u ribarskom sektoru te Franc Bogovič, slovenski zastupnik u Europskom parlamentu.

---

image

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
Na fotografiji: dr. sc. Alen Soldo.
 

Zvonko Pavic/Cropix
---

- Do 2013. Republika Hrvatska vodila je vlastitu ribarsku politiku koja je uvažavala tradiciju. Međutim, ulaskom u Europsku uniju to smo izgubili, čekali smo da nam EU kaže što bismo mi trebali raditi i nismo iskoristili naše znanje. Poseban je problem to što se ulaskom u EU počela primjenjivati tzv. Mediteranska uredba kojom se određuju ograničenja za ribolovne alate i tehnike. Uredba je donesena 2006. kada mi nismo bili dio EU-a pa nismo mogli utjecati na to što ona propisuje niti je ona uvažila specifičnosti hrvatskog ribarstva - kazao je prof.dr.sc. Alen Soldo, dodajući kako je problem i u tome što je naša vrsta ribolova dosta specifična čak i u usporedbi s ostalim mediteranskim zemljama jer se više od 94 posto hrvatske flote sastoji od malih brodica, što znači da se naši ribari bave uglavnom sezonskim ribolovom u blizini obale.

Na konferenciji su istaknuti i neki novi prijedlozi, poput proširenja zaštićenog područja Jabučke kotline. Postojećom zaštitom brzo su se i značajno obnovile neke vrste, a eventualnim proširenjem zaštićenog područja na cijeli hrvatski gospodarski pojas došlo bi do većeg mrijesta i brže obnove ribljeg fonda bez naročite štete za naše ribare koji ionako uglavnom ne love na otvorenom moru. Kako je objašnjeno, morske bi struje tako zreliju ribu nosile prema obali, gdje bi je ribari lovili i pritom štedjeli na gorivu koje je sve veća stavka u ulaznim troškovima. O investitorima u ribarskom sektoru govorila je dr.sc. Krstina Mišlov koja je istaknula kako je neobično da će ribari dobiti velika administrativna ograničenja u ribolovu. - Hrvatska već godinama ulaže u ribolov i preradu male plave ribe, a većina tih ulaganja događala se upravo preko europskih fondova. Svi naši poslovni planovi koje smo kao investitori radili, bazirali su se na ulovu male plave ribe, a ne na uvozu. Ovo su drastična administrativna ograničenja jer s jedne strane, EU je odobrila naše poslovne planove i ulaganja u ribolovni sektor, a s druge strane, ista ta EU dirigira značajno smanjenje izlova ribe.  - kazala je Mišlov, dodajući kako upravo zbog toga predlažu da se osim GFCM-ovih uredbi napravi i plan upravljanja temeljen na svim zakonima i procedurama Europske unije, odnosno procedurama Zajedničke ribarstvene politike u kojoj će se uzeti u obzir svi socioekonomski i društveni problemi ribarskih zajednica. Istaknula je da administrativne obveze uništavaju ne samo ribare, već i riblje vrste, jer EU administracija mjere za vrste koje u moru žive 5-6 godina donosi na temelju 2-3 godine starih podataka. Kad se mjere krenu primjenjivati, lako je moguće da uopće ne odgovaraju realnom stanju i samo doprinose uništenju ribljeg fonda - smatra Mišlov. Eurozastupnik Ladislav Ilčić za kraj je istaknuo važnost načela da se uvažava glas ribara, struke i znanstveno-istraživačke zajednice te da regulativa s europske razine bude u službi ribarske zajednice, a ne svrha samoj sebi.

---

image

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
Foto: Zvonko Pavic/CROPIX

Zvonko Pavic/Cropix
---

Ribari nisu uzrok nego rješenje za onečišćenje mora

Na drugoj panel-diskusiji koja je nosila naziv „Pozitivna iskustva i nove prilike“ govorili su Bert-Jan Ruissen, eurozastupnik iz Nizozemske, koji je pojasnio uspješni koncept burzi ribe u toj zemlji te dipl.ing. Renata Barić (CROMARIS) koja je govorila o pozitivnim kretanjima u hrvatskoj akvakulturi. Ksenija Vukman iz PP Ribnjaci Orahovica rezimirala je stanje kontinentalne Hrvatske u uzgoju ribe, dok je o aktualnom pitanju ekološke zaštite Jadrana od morskog otpada govorio dr.sc. Pero Tutman, istraživač sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Naveo je kako je more postalo smetlište, a ribari nisu uzrok već rješenje tog problema jer su upravo oni ti koji najviše uklanjanju otpad iz mora. Turistički, ali i socijalno-odgojni aspekt rastućeg športskog ribolova, približio je dr.sc. Đuro Marinović, predsjednik Hrvatskog saveza za športski ribolov na moru, a mr.sc. Irena Juhutka, načelnica Sektora za upravljanje EU fondovima u ribarstvu, istaknula je kako je RH izdvojila više od 350 milijuna eura za renoviranje i obnovu luka na Jadranu.

---

image

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
 

Zvonko Pavic/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Zvonko Pavic/Cropix Zvonko Pavic/Cropix Zvonko Pavic/Cropix Zvonko Pavic/Cropix Zvonko Pavic/Cropix Zvonko Pavic/Cropix Zvonko Pavic/Cropix Zvonko Pavic/Cropix Zvonko Pavic/Cropix Zvonko Pavic/Cropix Zvonko Pavic/Cropix Zvonko Pavic/Cropix Zvonko Pavic/Cropix Zvonko Pavic/Cropix Zvonko Pavic/Cropix Zvonko Pavic/Cropix Zvonko Pavic/Cropix
Zvonko Pavic/Cropix

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
Na fotografiji Ladidlav Ilicic.

Zvonko Pavic/Cropix

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
Na fotografiji: Ladislav Ilicic.

Zvonko Pavic/Cropix

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.

Zvonko Pavic/Cropix

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
Na fotografiji: dr. sc. Alen Soldo.
 

Zvonko Pavic/Cropix

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
Na fotografiji: Doris Pincic.

Zvonko Pavic/Cropix

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
 

Zvonko Pavic/Cropix

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
Na fotografiji: dr.sc. Alen Soldo.

Zvonko Pavic/Cropix

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
Na fotografiji: mr. sc. Anita Gulam Lalic.

Zvonko Pavic/Cropix

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
Na fotografiji: Franc Bogovic, slovenski zastupnik u Europskom parlamentu.

Zvonko Pavic/Cropix

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
Na fotografiji: dr. sc. Krstina Mislov.

Zvonko Pavic/Cropix

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
Na fotografiji: mr. sc. Ante Misura.

Zvonko Pavic/Cropix

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.

Zvonko Pavic/Cropix

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.
 

Zvonko Pavic/Cropix

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.

Zvonko Pavic/Cropix

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.

Zvonko Pavic/Cropix

Medjunarodna konferencija o buducnosti ribarstva u Hrvatskoj i EU.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/hrvatska-se-mora-trgnuti-u-dvije-godine-trebamo-utjecati-na-planove-eu-a-za-ribolov-u-jadranu-1198865 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6ad15af7c9c241c1c640c4b244ed424ab4005f47 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hrvatska+se+mora+trgnuti.+U+dvije+godine+trebamo+utjecati+na+planove+EU-a+za+ribolov+u+Jadranu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fhrvatska-se-mora-trgnuti-u-dvije-godine-trebamo-utjecati-na-planove-eu-a-za-ribolov-u-jadranu-1198865 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fhrvatska-se-mora-trgnuti-u-dvije-godine-trebamo-utjecati-na-planove-eu-a-za-ribolov-u-jadranu-1198865 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PLAN ZA JADRAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ObalaPLAN ZA JADRAN

Hrvatska se mora trgnuti. U dvije godine trebamo utjecati na planove EU-a za ribolov u Jadranu

Piše Sponzorirani sadržaj
8. lipnja 2022. - 08:00

„EU ne može donositi propise za ribarenje u Jadranu bez hrvatskih ribara“, jedinstvena je poruka odaslana s međunarodne konferencije “Plan za Jadran: Budućnost ribarstva u Hrvatskoj i EU" koju je u Zadru, uz potporu grupe Europskih konzervativaca i reformista, organizirao hrvatski europarlamentarac i punopravni član Odbora za ribarstvo EP-a Ladislav Ilčić.

Dvije panel-rasprave na kojima su govorili predstavnici Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, Europske komisije, zastupnici u Europskom parlamentu iz nekoliko država te domaći stručnjaci i predstavnici ribara, bile su vezane uz nedostatke postojeće europske regulative koja otežava rad ribarima, ali i uz pozitivna iskustva i prilike u ribarstvu i akvakulturi. U zadarskoj Kneževoj palači tražio se stolac više, a audi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 13:16