StoryEditorOCM
Obala‘SPORTS VISITOR‘

Dalmatinski sportaši na obuci u SAD-u: ‘Amerikanci su nam pokazali da ništa nije nemoguće, nešto je posebno impresivno‘

28. veljače 2024. - 19:13

Prije tri mjeseca u Makarskoj je održana prezentacija projekta "Prvi terapijski pas za rad s djecom i djecom s teškoćama u razvoju‘‘, a koju su predvodili Dragan Vuković, predsjednik Društva za poboljšanje kvalitete života "Mucrum" koje je zaslužno za dovođenje prvog terapijskog psa u Makarsku, i Maida Arslanagić, bivša rukometna reprezentativka Hrvatske, danas magistra logopedije, ujedno i voditeljica projekta i voditeljica terapijskog psa.

Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet tada je predstavila labradoricu Tiru koja je spremna za početak rada čime je postala prvi terapijski pas u Makarskoj.

Sada su se Vuković i Arslanagić kao bivši rukometaši i sadašnji istaknuti sportski djelatnici, vratili iz SAD-a gdje su sudjelovali u dvotjednim edukacijama kao dio inicijative ‘‘Sports Visitor‘‘ američke vlade.

Velika čast

Kako je kazala Arslanagić, velika je čast biti odabran za ovaj program koji organizira i financira Ured za edukaciju i kulturu američkog Ministarstva vanjskih poslova. Vrijedan je to pokazatelj da je prepoznat i cijenjen njihov dosadašnji rad.

Olimpijski i Paraolimpijski centar u Colorado Springsu bio im je dom na prvom dijelu putovanja. Trenirali su i slušali predavanja u dvoranama u kojima se za najveća natjecanja pripremaju tisuće vrhunskih sportaša.

Drugi tjedan su boravili u sunčanoj Kaliforniji te su posjetili još jedan veliki Olimpijski i Paraolimpijski centar, Centar za obuku elitnih sportaša Chula Vista. Imali su priliku vidjeti i na kojoj razini je sveučilišna sportska infrastruktura, ali i na koji način u sport ulažu različite lokalne zajednice i udruženja.

image
Privatni album

S Maidom i Draganom otputovali su stručni suradnici ‘‘HandbALL IN‘‘ programa Maja Hećimović, koja je skupa s Maidom razvila ovaj program i radila na njegovoj verifikaciji, te Nikola Foretić, doktor znanosti s Kineziološkog fakulteta u Splitu, koji svoj doprinos osim u praktičnom djelu daje kroz znanstveni i istraživački dio koji pomaže unapređenju samog programa.

- Imati ovakve stručnjake u svom timu, i to na potpuno volonterskoj bazi, ono je što naš prilagođeni sportski program ističe i gura naprijed, a ovo zajedničko iskustvo u SAD-u bilo je nevjerojatno obogaćujuće za nas kao tim i naše daljnje planove rada - kazala je Maida, dodavši da je upravo volontiranje bilo i jedna od tema njihove edukacije u San Diegu.

Volontiranje je vrlo rasprostranjeno u SAD-u i ljudi rado pomažu drugima u svojoj zajednici pa su se i naši treneri pridružili lokalnom volonterskom centru u njihovim aktivnostima. Različite aktivnosti ovog programa pružile su im dublji uvid u američki pristupu razvoju sporta, osobito adaptivnog sporta.

- Posebno smo inspirirani primjerima inkluzivnosti i poticanja osoba s invaliditetom na bavljenje sportom koje smo vidjeli tijekom posjeta. To je nešto čemu i inače težimo u svom radu, a što je definitivno potrebno podići na višu razinu u Hrvatskoj, kako bismo osigurali da svi imaju priliku sudjelovati u sportu - kazao je Dragan.

Kako bi stvari sagledali i iz perspektive korisnika, zaigrali su košarku u kolicima i sjedeću odbojku, a sudjelovali su i u treningu adaptivnog surfanja. Iskustvo koje su im prenijeli američki treneri i drugi sportski stručnjaci obuhvatili su teme sportske medicine, psihologije i mentalnog zdravlja, ali i praktičnih organizacijskih vještina poput koordinacije sportskih događaja i razvoja te implementacije akcijskog plana rada.

Ludilo Super Bowla

Nakon ispunjenog dnevnog rasporeda, zasluženo su nagrađeni odlaskom na NBA utakmicu LA Clippersa i Minnesota Timberwolvesa, a kako je u u vrijeme njihova boravka održan jedan od najvećih sportskih događaja u SAD-u, 58. Super Bowl, na ulicama San Diega doživjeli su i američku zaluđenost ovim događajem.

Program je nakon puna dva tjedna zaključen svečanom dodjelom certifikata, a naši treneri su puni novih ideja i entuzijazma poletjeli natrag svojim korisnicima, koji će kroz njihovo djelovanje najbolje osjetiti sve benefite ovog američkog iskustva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:06