StoryEditorOCM
DalmacijaBODULSKO PRIPETAVANJE

Muke po Drveniku: "Ne ratujemo s otočanima, samo želimo brod do Splita"

Piše PSD.
12. kolovoza 2014. - 01:37
Inicijatori peticije za uvođenje povratnog isplovljavanja nedjeljnog trajekta iz Velog i Malog Drvenika prema Splitu ne odustaju od svoje namjere da “Jadroliniji”, ali i Agenciji za obalni linijski pomorski promet ukažu na važnost uvrštavanja dodatne partence u postojeći plovidbeni red.

Njihov zahtjev nije baš naišao na potporu aktualnog vodstva Mjesnog odbora Veli Drvenik, odnosno njegove predsjednice Snježane Vulas, koja je u našem listu ustvrdila da je peticija “posvadila otočane i vikendaše”, te da boduli “strahuju od ukidanja jednog od isplovljavanja prema Trogiru radnim danima”.

Vodeći ljudi inicijative, na čelu s Ladom Ferjan, naglašavaju da ne ratuju ni s kim, jer su peticiju potpisali i vikendaši i mještani čiji je zajednički cilj da budu što kvalitetnije povezani s Trogirom, ali i Splitom gdje mnogi od njih žive izvan sezone ili im tamo stanuju sjeca, rođaci...

Povećani troškovi


- Naša inicijativa nastala je nakon sagledavanja niza faktora zbog kojih smatramo da je potrebno uvesti još jedno isplovljavanje trajekta, i to prema Splitu, a bili smo vođeni i zdravom logikom koja nalaže da se putnike treba vratiti u luku iz koje su isplovili prema Drveniku i Ploči - ističe Ferjan u svojem dopisu našem listu.

Prema njezinim riječima, četiri su ključna čimbenika zbog kojih traže povratnu partencu prema Splitu:

- Recesija je dovela do velikog broja nezaposlenih kojima je postojeći način odlaska na otok i povratka znatno povećao obiteljske troškove, pa su zato reducirali svoja putovanja ili ih sveli na minimum, što u konačnici znači daljnju stagnaciju Velog Drvenika. Drugo, cijena goriva se proteklih godina višestruko povećala, što također povećava troškove putovanja na otok. Treće, da bi putnik iz Splita krenuo prema Trogiru ili Segetu Donjem, mora biti spreman na gužve na cesti koje nisu rijetke ni izvan ljetne sezone.

- Poseban problem već godinama predstavlja nam ostavljanje vozila u Segetu, jer Trogir nema trajektnu luku gdje bismo relativno sigurno mogli parkirati automobile. Vozila se ostavljaju uglavnom “na divlje”, čime se oputnici s trajekta izravno izlažu opasnosti da nakon povratka sa škoja zateku probušene gume, “friže” na automobilskom limu ili čak - ukradeno gorivo - dodaje Lada Ferjan.

Sve su to problemi s kojima se susreću vikendaši, građani čije su djedovine na Drveniku i(li) Ploči, pa čak i sami boduli. Zbog svega toga Inicijatori potpisivanja peticije ustraju u svojem zahtjevu da im “Jadrolinija” i državna Agencija iziđu ususret, te dodatnim isplovljavanjem prema Splitu omoguće da bez većih problema stignu do svojih domova.

GORDAN ZUBČIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 06:11