StoryEditorOCM

Dalmovnica: Dalmacija kao regija u sezoni kiselih kukumara

Piše PSD.
18. kolovoza 2013. - 13:31
Tko o čemu, kaže naš domišljati narod, kurva o poštenju, baba o kolačima, a Dalmovnica o administrativnom ustroju Hrvatske. Svako malo, naime, rubrika zabigliše o namjeri i potrebi da se rečeni “državni kroj” promijeni i unaprijedi, o nužnoj racionalizaciji lokalne uprave i o novoj regionalizaciji te, osobito, o šansama, razvoju, perspektivama, ovlastima i obvezama Dalmacije kao moderne europske regije, bude li kao takva, “po novome”, uspostavljena. Ali, Dalmovnica iz svoje kože ne može sve i da hoće: posvećena je prije svega fenomenima tzv. dalmatinistike, pa joj se zbog izvjesnog forsiranja spomenute teme - veoma važne za život Dalmacije u prezentu i u futuru – neće moći nametnuti bilo kakav osjećaj krivnje temeljem prenaglašenog lokalpatriotizma.

Pa i usprkos jednoj ministarskoj izjavi (koja, istina, nije bila adresirana izričito na Dalmovnicu) da se o tim “organizacijskim stvarima” u medijima ovih dana iznimno puno piše i govori zbog toga što je u tijeku sezona kiselih krastavaca i nema se, tobože, divaniti o čemu drugome. Moš misliti.

Uz sve poštovanje prema nadležnom ministru – ovdje čak nije niti bitno o kojem se ministru radi budući da je za “predmetnu problematiku” nadležno njih nekoliko, a i cijela je rasprava više principijelne nego “personalne” naravi – mora se reći da je tvrdnja o kiselim krastavcima promašila, barem što se Dalmovnice tiče, “cili balun”.

Temu, naime, neprestano vrućom drži njezina velika važnost, pa se i naš ministar, vjerujem, može složiti s tim da značaj lanjskoga snijega nikako ne može pridati pitanjima o, primjerice, (de)centralizaciji upravljanja državom, troškovima funkcioniranja vlasti, kvaliteti i cijeni obavljanja javnih poslova i funkcija na svim razinama, o financiranju, broju i funkcionalnom smislu jedinica lokalne uprave, kriterijima za uspostavljanje i postojanje općina, gradova i velikih gradova, nadležnostima općina, županija ili (očekivanih) regija te, na koncu konca (premda bi se još puno toga moglo navesti u obranu važnosti ove teme), o gospodarskim, financijskim, geografskim, tradicijskim, povijesnim, demografskim i identitetskim pretpostavkama stvaranja optimalne mreže jedinica lokalne samouprave, a naročito uspostave regija među kojima bi, svakako, bila i Dalmacija.

Toliko o tome što se tiče objektivne važnosti i navodne medijske (ljetne) prenapuhanosti ove teme, a sad ponešto i o činjenicama i stajalištima koja u vezi s njom stižu s tzv. mjerodavnih mjesta. Debata je, prije svega, aktualno “razigrana” prezentiranjem studije zagrebačkog Ekonomskog instituta – naručila su je dva ministarstva (regionalnog razvoja i uprave) - o predstojećem teritorijalnom preustroju Hrvatske i reorganizaciji mjesne i lokalne samouprave, a u kojoj se (studiji) ukazuje na neodrživost sadašnjeg modela te sugerira, uz ostalo, ukidanje većega broja općina i gradova kao i osnivanje pet ili sedam regija umjesto gotovo dvi duzine sadašnjih županija. Na taj su način i građani i vlast dobili “radni materijal” za razmatranje, s tim da ovi potonji – a sad su oni na potezu – po svemu sudeći uopće i ne misle krenuti u akciju ekonomske racionalizacije “vladanja na terenu” bez do kraja sagledane političke računice, odnosno bez blagoslova građana (ili je u ovoj prilici bolje reći birača).

- Treba li Dalmacija postati jedna jedinica regionalne samouprave pitanje je koje bi se moglo, ako ne drukčije, riješiti na referendumu – kaže u jednom intervjuu ministar uprave Arsen Bauk i obrazlaže da se “svaki građanin identificira sa svojom jedinicom lokalne samouprave, pa se radi o krupnom političkom pitanju o kojem se, na kraju, trebaju izjasniti sami građani”. Bauk upozorava da sustav o kojemu je riječ ne čine samo granice i broj općina, gradova i županija već ponajprije ovlasti i funkcije jedinica samouprave, no iskazuje i oprez, ako ne i skepsu, u pogledu tajminga akcije jer, veli, “preustroj Hrvatske još nije na dnevnom redu… i to je prije svega politička odluka koju treba donijeti ne samo Vlada nego i društvo u cjelini”. Ministar Branko Grčić, pak, kaže da izmjene Zakona o regionalnom razvoju predviđaju stvaranje 5 “planskih regija” (Dalmaciju, Slavoniju, Središnju, Zapadnu i Sjevernu Hrvatsku) kojima je smisao da “zajednički donose strategije i planove te pripremaju i nominiraju projekte iz strukturnih fondova”, iz čega se možda može naslutiti da “regionalna reforma” Vladu prije svega zanima s (važnog) aspekta povlačenja novca iz EU blagajne… I, što vam se čini, je li ovo tema za sezonu kiselih krastavaca ili za svaki božji dan?



MLADEN KRNIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 12:31