StoryEditorOCM
Dalmacijavremenska prognoza

Dalmacija se probudila u sumaglici, od petka zahlađenje

Piše PSD.
18. studenog 2015. - 09:07
Nakon brojnih sunčanih dana, jutros je u gotovo cijeloj Dalmaciji osvanulo u znaku oblaka, uz sumaglicu, a gusta magla je u pojedinim mjestima Zagore smanjila vidljivost na manje od 100 metara.

Taj dio Dalmacije bio je i jutros najhladniji, doduše temperature nisu bile ispod nule kao prošlih dana, no u Sinju i Otoku je u 8 sati bilo 3 stupnja Celzijusova.

Osim u Cetinskoj krajini prohladno je jutros u Grudi na jugu zemlje gdje je u 8 sati bilo samo 5 stupnjeva, a temperature ispod 10 stupnjeva jutros su mjerili Cista Velika i Knin gdje je izmjereno 7 stupnjeva Celzijusovih, stupanj više bilo je u Golubiću kod Knina, u Kostanjama, u omiškom zaleđu, te u Muću.

Od najvećih većih gradova Šibenik, Zadar i Split su se jutros u 8 sati izjednačili temperaturom od 13 stupnjeva, a najtoplije je i jutros bilo na jugu, u Dubrovniku je bilo 15, a najtoplije mjesto na Jadranu jutros JE Krvavica kod Makarske.

Oblaci i visoka vlaga obilježit će i nastavak dana, no mjestimice bi moglo biti i sunca, a takvo vrijeme uvertira je u ciklonu Oto koja stiže u petak.

O vremenu će biti govora u Zagrebu, na Znanstveno-stručnom skupu 'Meteorološki izazovi 4', a tema ovogodišnjeg skupa je Klimatske promjene -odgovornosti današnje generacije.

Skup će se održati 24. I 25.studenoga, u organizaciji Hrvatskog meteorološkog društva, u suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom, Geofizičkim odsjekom PMF-a i Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. Svjetska meteorološka organizacija je prvu dekadu 21. stoljeća već proglasila dekadom ekstrema. Posljedice su katastrofalne: požari, uništeni poljoprivredni usjevi, uništena naselja, otežan promet, pomak turističke sezone. Upravo su zbog toga nužni ovakvi skupovi poručuju iz Organizacijskog odbora.

-Zadnjih godina su zbog ekstremnih prilika započele intenzivne mjere prilagodbe na klimatske promjene u svim granama gospodarstva, pri čemu je izuzetno važna suradnja s meteorolozima. Zbog toga je Hrvatsko meteorološko društvo pozvalo ugledne europske klimatologe i stručnjake s iskustvom prilagodbe na klimatske promjene da održe pozvana predavanja hrvatskoj meteorološkoj zajednici i svim korisnicimameteoroloških informacija. - kaže Ivan Guettler.

Pokrovitelji skupa su predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstvo gospodarstva, kaže Ivan Guettler, dopredsjednik Hrvatskog meteorološkog društva.

Uz domaće stručnjake pozvani su i predavači iz svijeta Vanda Grubišić iz Nacionalnog centra za istraživanje atmosfere, Erika Coppola iz Internacionalnog centra za teorijsku fiziku - ICTP, Ivana Stiperski sa Sveučilišta u Innsbrucku), Elisabeth Koch IZ NJEMAČKOG ZAMG-a, Centra za meteorologiju i geodinamiku, te Milan Kilibarda iz Sveučilišta u Beogradu.

S obzirom kako ekstremne vremenske neprilike nisu zaobišle Dalmaciju za očekivati je kako će netko od sudionika podsjetiti kako je ova regija, unatoč brojnim ciklonama, jedina regija u jugoistočnoj Europi koja još uvijek nema meteorološki radar.



Ojdana KOHAREVIĆ,
FOTO: Ilustracija/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 17:02