StoryEditorOCM

Stara Varoš: spokoj podno velebitskog masiva

Piše PSD.
20. kolovoza 2014. - 20:20

Sada mi je jedini cilj da ove kuće u sljedećih 15 godina isplate sebe same kako bi moja obitelj postala njihov stvarni vlasnik. Za uloženi novac u njihovu temeljitu obnovu i opremu mogao sam doduše izgraditi moderni obiteljski hotel sa 60 krevete, a u njima imam samo 12 kreveta koji će se, vjerujem, isplatiti i ujedno postati poticaj i drugima za ulaganje u obnovu tradicijskoga graditeljstva.

Tako je zborio Marin Marasović, popularni Majo, prije točno sedam godina, kada je tek bio krenuo u iznajmljivanje obnovljenih starih kamenih kuća ispod Velebita, u naselju Dadići-Škiljići, koje je napuštene i napola urušene kupio još krajem 2002. godine.

Danas, nakon što je 400 tisuća eura vrijedno ulaganje postalo nezaobilazni dio starigradske turističke ponude i jedno od najatraktivnijih odmorišta u Zadarskoj županiji, Majo nam je priznao da kredit dobiven od Ministarstva turizma kroz program “Poticaj za uspjeh – pod stoljetnim krovovima” mora plaćati do 2018. godine, ali da se ulaganje već samo isplatilo i zadnjih nekoliko godina polagano zarađuje.

Govorimo o četiri kamene kuće za odmor stiješnjene ispod masiva Velebita na nekih osamdesetak metara nadmorske visine i ukupne stambene površine od 300 kvadratnih metara, namijenjene za 12 osoba koje su u turističkom brendiranju dobile naziv “Stara Varoš”.

Vidi se i more

Majo je u međuvremenu obnovio i napuštenu staru djedovinu, malu kuću od samo pedesetak kvadrata u samom naselju Marasovići koju je također stavio u turistički pogon pod nazivom “Pojata”, za četiri, najviše pet osoba, idealno za obitelj s dvoje djece.

Te, ali i druge Majine riječi iz 2007. pokazale su se proročanske. Naime, nakon Majina primjera i drugi su ili prodali ili krenuli u obnovu zapuštenih i opustjelih kamenih kućica, prave male graditeljske dragocjenosti kakvu rijetko gdje još ima na cijelom Mediteranu.

Jer iz Marasovića, odnosno Varoša, pogled puca na more, a samo nekoliko metara dalje od Pojate je ulaz u Nacionalni park Paklenica. Odnosno, ulaz u Velebit koji nikada ne prestaje fascinirati. Majo je i to na vrijeme shvatio pa danas uz hotel “Rajna” u Starigradu i dva ekskluzivna turistička smještaja u miru i spokoju podno planine nudi zasigurno najatraktivnije turističke izlete po Velebitu.

Gosti s kruzera

Njegov avanturistički “Velebitski fotosafari” s velikim terencima (džipovima) spada u sam vrh izletničke ponude na zadarskom području, a kao potvrda tome govori podatak da je prilikom nedavnog prvog uplovljavanja najvećeg kruzera u novu zadarsku luku Gaženicu čak 80 gostiju odlučilo proći fotosafari od Paklenice i Tulovih greda preko Libinja do Zrmanje i Kudina mosta koji sve do Majine incijative uopće nisu bili turistički valorizirani.

Pionirske korake u obnavljanju starih i napuštenih kuća i pokretanje izletničkih tura Majo je s vremenom proširio na pješačke ture po cijelom Južnom Velebitu te morski kajak, a u pripremi su i biciklističke ture nepreglednom planinom...

- Velebit je strašna stvar za turizam. On još nije dobio mjesto koje mu pripada. Zadnjih godina ide na bolje, ali to je još uvijek nedovoljno – kaže Majo, koji je u razvoju pješačkih staza po Velebitu ostvario odličnu suradnju s krovnom njemačkom planinarskom organizacijom DAV. Oni mu dovode male grupe iskusnih planinara koji su jako zahvalni gosti, čime, kaže, mijenja percepciju hrvatskog turizma u Njemačkoj koji se oduvijek vezuje isključivo za sunce i more.

Ulaganje u zapuštene kuće i osmišljavanje izletničkih sadržaja Maji su produžili sezonu s početna dva-tri mjeseca na cijelu godinu.

Ivica Nevešćanin
Snimio Luka Gerlanc/Cropix
privatni arhiv Marasović

Krsto Ramić: Najvažnije je produljenje sezone

Načelnik općine Starigrad Krsto Ramić svjestan je pionirske uloge koju je Majina investicija odigrala za pokretanje i razvoj turističke ponude na području općine, poglavito Velebita, koji je još uvijek ‘zakočen’ katastarskom izmjerom iz vremena Austro-Ugarske, za razliku od priobalnog dijela općine uz Jadransku magistralu koji je obnovu zemljišnih knjiga prošao još 80-ih godina

- Imam samo riječi divljenja za hrabrost i ustrajnost koju je Majo pokazao u provođenju svoje ideje, čime je potaknuo i druge da slijede njegov primjer u razvoju drugog segmenta turizma u Starigradu koji je bio zapostavljen, a danas sve više dobiva na značenju. Glavni prihodi općine dolaze od turizma i jedan dan sezone dulje znači i dobrobit za općinu, za nova zapošljavanja u turizmu i pratećim djelatnostima. A u današnjem vremenu svi dobro znamo što to znači – kaže zadovoljni načelnik Starigrada Krsto Ramić.

Kako ćete glasati

Nađite nas na Facebooku na stranici Nova Dalmacija i dajte lajk, šerajte, napišite komentar ispod reportaže.
Svoj SMS pošaljite na broj 666555. Na početku poruke upišite IZBOR, a na kraju osobne podatke (ime i prezime). Cijena SMS-a 3,72 kn s PDV-om.
Služba za korisnike: 01/617-3945, radnim danom od 9 do 13 sati.
Organizator usluge: Slobodna Dalmacija d.d., Hrvatske mornarice 4, Split; OIB: 35075764438.
Tehnička podrška (davatelj usluge): NTH Media d.o.o., Horvaćanska 17a, Zagreb, OIB: 59547672558.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:25