StoryEditorOCM

Imotski: požurite po osobne iskaznice

Piše PSD.
3. studenog 2014. - 21:53

Više o pet tisuća Imoćana moglo bi već početkom iduće godine imati velikih problema u svojoj svakodnevnoj komunikaciji, primjerice s bankama, poštom, mirovinama i svim onim što se veže uz posjedovanje ispravne osobne iskaznice. Naime, krajnji rok za prijavu prebivališta, znači i za dobivanje osnovnog identifikacijskog dokumenta - osobne iskaznice, istječe 29. prosinca ove godine. Očito mnogi Imoćani ili zbog neznanja ili zbog nekog drugog razloga, nisu prijavili policijskoj postaji Imotski svoje prebivalište, odnosno nisu zamijenili stare osobne iskaznice na kojima je još uvijek adresa pod šifrom nula nula, ili bez broja.

Stoga apeliraju iz policijske postaje Imotski da građani u što kraćem roku izvrše svoje zakonske obveze, jer će se u protivnom susresti s nizom neugodnosti.

No, uvjeti rada službenika u PP Imotski uistinu su katastrofalni, a kako se pokazalo u praksi, mnogi će Imoćani u zadnji trenutak zatražiti izmjenu osobnih iskaznica, tako će i sebi i službenicima stvoriti dodatne probleme.
Zanimljivo je i da je među onima koji nisu prijavili prebivalište na valjanim adresama i velik broj djece, pa je upućen apel i roditeljima da što prije u skladu sa zakonom izvrše svoje obveze. Isto tako, mnogi Imoćani na radu u inozemstvu, preko naših konzularnih predstavništava, također će trebati prijaviti svoje prebivalište ili zamijeniti stare osobne iskaznice.

No, velik je broj i onih stanovnika Imotske krajine koji fizički nisu u mogućnosti doći do policijske postaje Imotski i zamijeniti svoju osobnu iskaznicu, prijaviti prebivalište, a prije toga možda obići još i katastar, imovinskopravnu službu u sudu, kako bi pribavili potrebne dokumente.

Riječ je o starijim i nemoćnima, po imotskim raštrkanim selima, kojima nema tko pomoći u svemu ovome, pa će i ti starci imati neugodnosti s mirovinama, osiguranjima, pribavljanjem nekih dokumenata...

Zapravo, sada se postavlja i pitanje što je s mobilnim uredima policije, koji su nekada na licu mjesta, u posebnim kombijima, obavljali velik broj poslova upravo vezanih za one koji nisu u mogućnosti doći u Imotski. Zašto se upravo sada, jer 29. prosinca brzo će doći, ne aktiviraju i te službe, kako bi građani na vrijeme mogli dobiti potrebne dokumente.

Braco Ćosić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:57