StoryEditorOCM
Dalmacija90 milijuna kuna

Gradsko vijeće Trogira: HDZ-ovac Stipčić našao devet ruku za proračun, pa sačuvao fotelju

Piše PSD.
16. prosinca 2015. - 22:43
Iako je bila neizvjesna situacija, trogirski gradonačelnik Ante Stipčić (HDZ) uspio je osigurati devet vijećničkih ruku da mu prođe prijedlog proračuna za iduću godinu, pa je tako ujedno sačuvao gradonačelničku fotelju.

Ruke su podignuli stranačke mu kolege iz HDZ-a te dva konzervativca i nezavisni Ivan Bojić. Protiv je bilo šest vijećnika koalicije SDP-HSU, HNS i nezavisni Ante Piteša.

Oči vijećnika najviše su bile uprte u HDZ-ovca Zlatka Rožića za kojega se nagađalo da najvjerojatnije neće podržati prijedlog proračuna jer navodno ne može gradonačelniku Stipčiću oprostiti smjenu s mjesta predsjednika Uprave 'Trogir holdinga'.

No, očito se Rožić 'slomio', pa se ipak na kraju predomislio. Kažu neki teška srca, ali uspio je 'spasiti' prvog čovjeka grada i spriječiti eventualne prijevremene izbore za Gradsko vijeće o čemu se u kuloarima nagađalo.

Proračun je planiran na iznos od 89.673.000 kuna što je za oko 30 milijuna kuna više od ovogodišnjeg.

Povećanje novca

- Protekle dvije godine predlagali smo proračune koji su bili realni i štedljivi. Govorili ste mi tada zašto oni nisu razvojni. Stoga sam razmišljao i odlučio kako bi proračun za iduću godinu morao biti upravo takav - razvojan, kazao je Ante Stipčić, obraćajući se oporbenim vijećnicima.

- Tri razloga zbog kojih se proračun toliko povećao su što se po novom Zakonu moraju unijeti stavke prihoda i rashoda svih ustanova koje Grad servisira, potom što moramo unijeti stavke za novac koji planiramo dobiti od domaćih Fondova te onih iz EU-a za aplikaciju nekih projekata, i povećanje novca za komunalu, pojasnio je gradonačelnik.

- Dvije godine smo štedjeli, a sada želimo razvoj. Ukoliko od planiranih prihoda ostvarimo polovicu uspjet ćemo. Imamo naznake kako će se iduće godine na području Trogira otvoriti neke tvrtke u turizmu i trgovini što će donijeti novac u proračun, a također i obećanja za financijske potpore od Županije i nekih Ministarstava, optimistično će trogirski poteštat.

Nestašni vijećnici

S oporbene strane pljuštale su kritike kako je proračun nerealan, „napuhan“, puka farsa uoči predstojećih lokalnih izbora, velika obmana. SDP-ovka Ružica Jakšić nazvala ga je 'uz Božju pomoć', a HNS-ovac Pere Maravić proračunom za 'nestašne vijećnike'.

U sklopu prijedloga proračuna prihvaćen je amandman Grada za izgradnju nove sportske dvorane te konzervativaca da se smanje rashodi za zaposlene u Muzeju za 281.256 kuna, od kojih će se 126.000 kuna preusmjeriti za Udruge roditelja poginulih branitelja, veterana Domovinskog rata, Gospe od Karmela, Dobre vile, Dijaliziranih i transplatiranih SDŽ, novorođenu djecu,Torcidu, LUT i ogranak Matice hrvatske. Ostatak novca išao bi za nabavku udžbenika osnovnoškolaca.

Gordana Dragan
Foto: Arhiv EPH
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:46