StoryEditorOCM
Dalmacijaimaju hrane, pića i dovoljno drva

Akcija nije uspjela: mladi Makarani ostaju u planinarskom domu na Biokovu

Piše PSD.
29. prosinca 2014. - 18:02
17.02 - Pripadnici makarskog HGSS-a u ponedjeljak oko 14 sati odustali su od izvlačenja šestorice makarskih mladića okovanih ledom u planinarskom domu na biokovskom vrhu Vošac.

- Bura je puhala takvom snagom da se ni puzeći nije moglo naprijed, došli smo do ispod Štrbine. Dalje se nije moglo. Vratili smo se u Makarsku. Dvojica GSS-ovaca iz ekipe uzela su terensko vozilo da vide dokle se možemo po zaleđenoj biokovskoj cesti njime probiti. Jer, u utorak ujutro krećemo iz dva pravca, penjanjem iz Makra i vozilom dokle se može, a onda pješice do Vošca.

- Obavijestio sam roditelje maloljetnih mladića o svim pojedinostima. Mi smo s njima u kontaktu. Upozorili smo ih da se ne pokušavaju sami probijati prema Makarskoj, da po orkanskoj buri ne izlaze iz doma vani. Unutra imaju dovoljno ogrjeva da im bude toplo, a imaju što jesti i piti - ispričao je za Slobodnu Dalmaciju Milan Bulatović, tajnik stanice HGSS-a Makarska.

- Mladići su na Biokovo krenuli prije dva dana. Međutim, temperatura se na planini s nedjelje na ponedjeljak spustila na minus 15 stupnjeva, pa se sav snijeg pretvorio u led. Cesta je neočišćena i smrznuta i svaki korak po zaleđenoj planini može biti pogibeljan. Još k tome i puše. Među spasiocima su pročelnik makarske stanice Mate Balov i tajnik Milan Bulatović. Važno je da mladićima životi nisu ugroženi. Uvjeren sam da ćemo ih sutra uspjeti spustiti u Makarsku, jer idemo s većim snagama iz dva pravca - rekao je Tonći Lalić, član GSS-a.

ANA DRAGIČEVIĆ


10.48 - Na Makarskom primorju u ponedjeljak prijepodne puše orkanska bura 90 kilometara na sat, a na udare i do 160 km na sat, koliko je zabilježeno u meteorološkoj stanici Osejava u Makarskoj.

Ceste na Primorju su prohodne, ali zbog jačih bočnih udara vjetra potrebna je opreznija vožnja kod svetišta Vepric i Baškog Polja. Zbog jakog vjetra brzina kretanja vozila na brzoj prometnici od Baškog Polja do tunela Sveti Ilija u Bastu ograničena je na 60 kilometara na sat.

Na prometnici Makarska-Vrgorac preko Biokova cesta je prohodna, ali je obvezna zimska oprema.

Bura nije pričinila značajnije štete u Makarskoj, oštećeno je nekoliko semafora, reklamnih panoa, tendi, a vatrogasci su prošle noći i jutros imali 14 intervencija, među kojima i uklanjanje borovih grana s prometnica.

Na biokovskom predjelu Vošac u Planinarskom domu još od jučer su šestorica mladića iz Makarske koji se ne mogu probiti kroz visoke snježne nanose pa su jutros pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanje (HGSS) krenuli iz Makarske prema njima kako bi im pružili pomoć. Budući da je biokovska prometnica prekrivena snijegom i okovana ledom, do njih je jedino mogući dolazak planinskim putem Makarska – Makar – Vošac.

Prema informaciji tajnika makarske službe HGSS-a Milana Bulatovića, mladići nisu životno ugroženi, imaju hrane i ogrijeva i u kontaktu su sa HGSS-om pa se očekuje da ta akcija bude okončana danas poslijepodne.

Iz Gradskog centra Osejava u Makarskoj poručuju kako je biokovska planinska cesta okovana snijegom i ledom i za ovako hladna vremena ne preporuča se odlazak na Biokovo.

H
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:12