StoryEditorOCM
Dalmacijakoracima legionara

Svečano otvorena Rimska cesta nedaleko Dugopolja

Piše PSD.
19. prosinca 2014. - 16:39
Tamo gdje su nekada hodali rimski legionari, ali i običan puk, suvremenici Gaja Julija Cezara, u ova moderna vremena dolazit će domaći i strani turisti jer je u petak simbolično otvorena Rimska cesta nedaleko Dugopolja.

Svečani čin otvaranja zbio se u nazočnosti brojnih turističkih djelatnika Dugopolja, Klisa i Splitsko-dalmatinske županije, nositelja projekta.

Čast da otvori prvu Rimsku cestu pripala je Jošku Stelli, direktoru županijske Turističke zajednice.

– Ovo je prva rimska cesta na području Srednje Dalmacije i ona je jedna od četiri koje će se obnoviti na ovom području. Na ovaj način ih želimo valorizirati te povezati s vrijednim kulturno povijesnim lokalitetima u obližnjim općinama poput Kliške tvrđave, Salone.... – kazao je Stella.

O arheološkoj vrijednosti govorili su Lino Ursić, te arheolog Miroslav Gogala.

– Ova cesta se koristila od 1. do 7. stoljeća,  povezana je s počecima cestogradnje i živi je svjedok toga vremena. Pogledajte ove stijene i na njima tragove kola, po tome ćete najbolje prepoznati da je riječ o rimskim cestama – poučio je prisutne Gogala.

Cesta je duga 2 km, a proteže se od Kurtovića do Klapavca nadomak Dugopolja prema Klisu

U projektu sudjeluju i općine Dugopolje te Klis, a Slavica Caktaš direktorica TZ Klisa kazala je kako su i na drugom lokalitetu već otkrili pola kilometra rimske ceste te će se s obnovom rimskih cesta nastaviti.

Rimske ceste će se uklopiti u turističku ponudu ovoga područja, a kad bi na početku ceste stajali rimski legionari i djevojke u togama s delicijama iz rimskoga doba zasigurno bi i to značio korak više u na turistčkoj karti Dalmacije.

OJDANA KOHAREVIĆ
SNIMIO DUJE KLARIĆ / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:30