StoryEditorOCM
DalmacijaSKAČU NA SVAKI ZVUK SIRENE

'Di god je nesrića, eto nas, sa šmrkovima ili bez njih'

Piše PSD.
28. studenog 2015. - 09:12
Tri je desetljeća prošlo otkako su na zvuke bilo kakve uzbune u Solinu spremni članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Solin". Gdje god trebalo, u akcije spašavanja i gašenja požara po cijeloj Dalmaciji, ali i kad treba pomoći svojim sugrađanima kad im poplave podrumi ili ulice za vrijeme velikih kiša, ili kao što je bilo za velikog snijega koji nas je okovao prije tri godine, pa su pomagali prevoziti ljude i do likara, donijeti im spizu... Zvali su nas tada građani kako bi im se i javno zahvalili.

Bilježe od tada više od pet tisuća različitih intervencija, a danas broje sedamdesetak članova, od kojih je dobar dio mladih, na što su posebno ponosni, govori nam aktualni predsjednik društva Mario Matijaš.

U DVD-u i 'dičica iz vrtića'

– Imamo dičicu već od šest godina, uglavnom su iz Svetoga Kaje na čijem se terenu i nalazi naš Vatrogasni dom. Često dođu vidjeti što to rade vatrogasci, bude im zanimljivo, pa se uključe. Preko zime ne možemo s njima raditi mnogo, ali zato za vrijeme toplijih dana organiziramo razne susrete i natjecanja kako bismo ih motivirali da jednog dana postanu "pravi" vatrogasci.

A za pauzu, u ovim hladnijim mjesecima, kupili smo i jedan playstation pa se dođu ovdje zabaviti, a usput gledaju što rade vatrogasci u dežurstvu – kazuje nam Matijaš, ističući kako su ove godine sudjelovali na desetak natjecanja, a ekipe mladeži i veterana DVD-a "Solin" ostvarili su tako i plasman na državno prvenstvo koje će se 2016. održati u Puli.

Obilježavanje jubileja započeli su, kaže, već održanim 17. memorijalnim turnirom "Milorad Drašković Bilkan", nazvanim u čast njihova osnivača i prvog predsjednika. Na turniru je igralo dvanaest DVD-ova i javne vatrogasne postrojbe s područja naše županije.

Da im je važan rad s mladima, pokazali su i ovom prigodom jer su u program obljetnice uključili i pokaznu vježbu za četvrtaše Osnovne škole "Vjekoslav Parać" u Svetome Kaji.

– Često solinski vatrogasci dođu i u našu školu poučiti učenike zaštiti od požara. Zaista nam je drago da djeca ovako mogu naučiti korisne stvari, a vidite da im je i zanimljivo. Odmah su pitali kako bi i oni mogli postati vatrogasci – govori nam njihova učiteljica Lada Vukman. I zaista, dižu prema nama gotovo redom ruke jedan za drugim.

– I mi bismo htjeli biti vatrogasci – dovikuju nam sestre Marija i Gorana Grubić, Lovre Dude, Toni Turudić, Petar Šakić...

Ivan Radnić
, veli, dolazi češće jer stanuje blizu, a i Karlu Šalovu nije ovo prvi posjet, kazuje dok viri pod velikom vatrogasnom kacigom koju je dobio radi zajedničkog fotografiranja.

Svečanost u subotu

Vatrogasci vježbaju, gase vatru u vozilima nakon sudara, režu škarama i pomoću razopore otvaraju vrata, demonstriraju gašenje s bacačima vode s cisterne put Kozjaka, a djeca sve prate s velikim zanimanjem.
Vježbu vodi zapovjednik DVD-a Ivica Jeličić Purko, koji je od prvih dana u društvu. Pojašnjava nam kako je ova danas vježba dobra i za njihove mlade članove koji će uskoro postati operativci.

Tridesetogodišnji Marijo Kodžoman također je danas jedan od voditelja dijela vježbe, od svoje šesnaeste je, kaže, u vatrogascima, a sada upućuje mlađe kako bi što bolje obavili zadatak.

Mario Kapitanović
jedan je od mlađih koji jedva čeka na teren.

– Odmalena sam u vatrogascima, i otac Dragan je ovdje, bija je i zapovjednik. Kad sam bija mali, uvik bi istrča iz kuće kad bi čuja sirene, gleda bi di gori, šta se događa – govori 19-godišnji Mario, koji se priprema postati operativni član.

DVD "Solin", govore čelnici, broji 45 aktivnih operativaca, u svakom trenutku spremnih za odlazak u akciju gašenja požara. Imaju lijep vatrogasni dom, na 400 kvadrata i dvije etaže, po opremljenosti ogledni vatrogasni centar u Hrvatskoj. Ali ne bi bilo loše, navode, kad bi imali i nadstrešnicu za vozni park vrijedan četiri-pet milijuna kuna, da im se vozila ne ruvinaju.

Proslavu godišnjice zaokružit će svečanom skupštinom u subotu, 28. studenoga, u 17 sati u Domu Zvonimir, programom i dodjelom priznanja.

Mia Sesartić
Snimio Mario Todorić / cropix

Osnivači

Inicijativni odbor za osnivanje DVD-a "Solin" činili su, uz Milorada Draškovića Bilkana, još i Dalibor Matijaš, Jozo Džaja, Mladen Režić i Miroslav Jeličić Purko. Prvi zapovjednik bio je Blaško Boban, dozapovjednik Željko Marović, tajnik Nenad Jagodić. Dio članova došao je tada iz DVD-a "Dalmacijacement", a većina je imala položen osnovni vatrogasni ispit. Članovi DVD-a "Solin" bili su aktivni i u Domovinskome ratu.

Među onima koji su u društvu aktivni od prvih dana do danas, uz Mladena Režića, Jozu Džaju, Ivicu Jeličića Purka, Dalibora Matijaša, još su i Ivica Vulas i Josip Lijić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:15