StoryEditorOCM
DalmacijaSRAMOTA NA LICU GRADA

Groblje automobila u drevnom Farosu

Piše PSD.
11. kolovoza 2015. - 18:56
Stari Grad – Faros, utemeljen 384. godine prije Krista, najstariji je grad na tlu Republike Hrvatske, UNESCO-ov grad koji će dogodine slaviti 24 stoljeća od svoga osnutka. Zbog toga čudi groblje automobila, miksera, bagera, brodskih olupina i raznog otpada što se iz mjeseca u mjesec sve više gomila na prostoru zapadno od autokampa “Jurjevac”, u gradu koji toliko polaže na (kul)turizam.

Gosti ovu sramotu uz ulicu prema Lučici, kako nam javlja jedna Starograđanka, vrlo često fotografiraju i ne mogu vjerovati da se tako ružna slika uopće može snimiti u gradu koji praktički živi od turizma. Zašto je to tako, pitali smo u gradskoj upravi u Starome Gradu.

– Znamo da su ljudi opravdano revoltirani i za to im dugujemo ispriku, a i sami smo rezignirani ovakvim ponašanjem privatne osobe. Površina na kojoj su ostavljene olupine i radni strojevi privatno je vlasništvo. Doduše, riječ je o više čestica privatnih osoba koje su u bivšem sustavu izvlaštene za potrebe izgradnje ceste za tadašnju trajektnu luku u Starome Gradu.

Spletom okolnosti, iako je postupak odavno završen, vlasništvo je i dalje ostalo upisano na prijašnjim vlasnicima. Budući da se radi o cesti, kao i činjenici da je u PPU-u Grada Staroga Grada na tom istom području predviđena izgradnja zgrade lokalnog DVD-a, Grad je pokrenuo sudski postupak radi utvrđivanja vlasništva.

Prema tome, predstoji nam dug put u ostvarenju naše želje da napokon uredimo i ovaj dio grada na način koji će nas predstaviti u najboljem svjetlu, kao što to Faros nedvojbeno zaslužuje – kazala je Mihaela Petrić, dipl. iur., viša stručna suradnica za imovinsko-pravne poslove u JUO-u Grada Staroga Grada.

Mirko Crnčević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:46