StoryEditorOCM
Dalmacijas koljena na koljeno...

Frane Kaliterna: Pola stoljeća čekamo da nam sud vrati nasljedstvo

Piše PSD.
7. siječnja 2015. - 23:07
Pravosudna trakavica kafkijanskih razmjera, koja bi mirne duše mogla konkurirati za Guinnessa, neslavni rezultat bilježi na Općinskom sudu u Trogiru: tamo, naime, jedan predmet oko vlasništva nad nekretninom “čami čekajući” čak 52 (pedeset i dvije) godine!

Do tog podatka tužno nas je doveo Frane Kaliterna, umirovljeni inženjer iz Splita, čija je supruga trenutno glavna protagonistica priče, nakon smrti svojega oca koji je – baš kao i brojni drugi akteri drame duge više od pola stoljeća – u međuvremenu preminuo.

Sudska megatrakavica začela se 1963. godine, kad je pokrenut spor zbog “razvrgavanja zajednice”, to jest diobe nekretnine.

– Radi se o zemljištu i kući na trogirskom području, na koje je polagalo pravo šestero djece vlasnika, naravno, u vrijeme diobe odraslih ljudi, od kojih je jedno dijete bio otac moje supruge. On je, dakle, imao pravo na šestinu posjeda i bio je protiv njegove prodaje, no ostalih pet aktera svoj je dio u dogovoru prodalo, a da mojem pokojnom puncu nitko nije ništa dao. Ipak, prividna sudska zadovoljština ostvaruje se 1969. godine, kad stiže pravomoćno sudsko rješenje u njegovu korist, no ništa više od toga – sažima prvi dio priče Kaliterna, inače otac poznatog dermatologa dr. Dinka Kaliterne, revoltiran predugim razdobljem te u duboku uvjerenju da više zapravo nema što izgubiti. Ipak, molio je za anonimnost glavnih protagonista, budući da je spor još uvijek aktivan.

Odšteta za strpljenje

– Gledao sam nedavno na televiziji priču ojađenog čovjeka čiji sudski spor negdje u kontinentalnoj Hrvatskoj traje 27 godina i pomislio: blago njemu. Vidite, supruga i ja već smo došli u, što se ono kaže, suton života, dvaput smo urgirali direktno kod ministra pravosuđa (u dvije prijašnje garniture vlasti), čak smo dvaput dobili i odštetu od nadležnog suda (po 7000 kuna svaki put), ali još uvijek ne i provedbu rješenja nekad pravomoćne presude – napominje naš sugovornik, primjetno uzrujan.

Recentni dio pravosudne drame, čiji “stari zavjet” završava smrću Kaliternina punca 1985. godine, počinje nakon uređivanja ostavinskih papira ratne 1993. godine. Tada, naime, kći preminulog suvlasnika zemljišta, revoltirana neisplatom dijela za svoga oca, pokreće novi sudski spor pri istoj pravnoj instituciji.

– Od tada su se promijenila dva predsjednika suda i dva suca nadležna za slučaj, a osobno sam promijenila i pet odvjetnika, koji su me tijekom ovih posljednjih dvadesetak godina stajali oko 10.000 eura, a dvaput sam platila i sudska vještva kod dvojice ovlaštenih vještaka, svaki put po oko 8000 kuna. Stres i duševnu bol zbog ove nepravde, koja se, evo, prenosi s koljena na koljeno, ne može kompenzirati nikakav novac – ogorčeno se u priču uključuje i tužiteljica, čiji su nam podaci poznati, kao i oni druge, tužene strane.

Nagodba nije prihvaćena

Prema njezinim riječima, nagodba koju je ponudila drugoj strani nije prihvaćena, a iznosila je, prema njezinu mišljenju, umjerenih 20.000 eura, kojima bi “podebljala svoju tanku penzionersku buštu”.

– Vidite, moja supruga i ja nismo se predavali svih ovih dugih godina, iako je uzrečica da je pravda spora, ali dostižna u našem slučaju poprimila već goteskan prizvuk. Kulminacija se dogodila, pak, u trenutku kad nam je 2005. godine priopćeno da je naš predmet zagubljen, i to nakon urgiranja vrhu, to jest Ministarstvu – prisjeća se potreseni Kaliterna, uz napomenu da je 2006. godine naložena obnova postupka.

U birokratskoj zavrzlami, koja već poprima povijesne razmjere, 2009. godine se pak cjelokupno rješenje ukida i ide u ponovni postupak, a najsvježije podatke Kaliterna iznosi već dobrano umornim glasom.

– Prije devet mjeseci od Ministarstva pravosuđa još je jednom naloženo Općinskom sudu u Trogiru da predmet zaključi u roku od šest mjeseci. Trebam li još što dodati? – gorko se pita naš sugovornik Kaliterna.

lenka gospodnetić
snimio ante čizmić/cropix

Sud: Traje ovršni postupak

Obavještavamo Vas da je pravomoćnom presudom ovog suda, P-475/81, od 28. prosinca 1983. Vinko Brešan pok. Marina (otac Nirvane Brešan i Igora Brešana) utvrđen vlasnikom 1/6 suvlasničkog dijela nekretine označene kao čest. zgr. 366/3 K.O. Trogr, te je ujedno tuženiku pod 2.) Boži Mlačiću naloženo da dozvoli diobu predmetne nekretnine.

Na temelju navedene presude Nirvana Brešan i Igor Brešan su (kao pravni sljednici Vinka Brešana pok. Marina) 30. ožujka 1993. podnijeli ovom sudu prijedlog radi materijalne diobe nekretnine, a podredno ukoliko takva dioba nije moguća, predložili su izvšiti civilnu diobu iste.

Potrebno je napomenuti da je ovaj prijedlog podnesen izvanparničnom odjelu ovog suda kako bi se mogla provesti dioba nekretnine prema pravilima izvanparničnog postupaka budući da stvarno stanje na terenu ne odgovara zemljišnoknjižnom stanju.

Predmetni postupak je vođen pod poslovnim brojem R1-38/93 te je obustavljen rješenjem od 12. ožujka 2008., nakon čega je postupak nastavljen po pravilima ovršnog postupka.

Slijedom navedenog, obavještavamo vas da je pod poslovnim brojem Ovr-305/09 u tijeku ovršni postupak radi diobe predmetne nekretnine te da isti nije vraćen na početak 2014., već je konitnuirano u radu, navodi se u priopćenju trogirskog suda potpisanom od sudske savjetnice Irene Kardum.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:17