stdClass Object ( [id] => 255539 [title] => Kako je mali ribar postao veliki gazda [alias] => kako-je-mali-ribar-postao-veliki-gazda [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Ni sam Reno Sinovčić nikada nije krio da je njegova karijera počela na ribarskom brodu 70-ih u Novigradu, a zatim se brzo nastavila na zadarskoj ribarnici, na kojoj je najprije prodavao vlastitu plavu ribu ulovljenu u Novigradskome moru, da bi ubrzo počeo otkupljivati i preprodavati sve vrste ribe.

Bilo je to doba prijateljstva i partnerstva s braćom Lisica iz Bibinja, ponajprije s najpoznatijim Jadrankom. Njih su dvojica praktički zavladala tržištem ribe u Zadru, diktirali su cijene, a bez njihove “dozvole” gotovo da nitko nije mogao prodavati ribu na peškariji u Zadru. Sinovčić je više puta javno ponovio da je Domovinski rat dočekao bogat, te da je grubost u tom poslu primjenjivao samo kako bi opstao jer je u svijetu trgovine ribom vladao “zakon jačeg”.


Poslovi se šire...

Sinovčić je u ratu bio zapovjednik obrane svog Novigrada, a tih 90-ih godina ambicije su mu krenule na više strana, sve dalje od biznisa s ribom: sve je aktivniji kao nogometni sudac, ali će već krajem tog desetljeća biti osumnjičen za namještanje nogometnih utakmica i biti suspendiran; kao član HDZ-a postaje predsjednik Općinskog vijeća Novigrada, a nova poslovna ambicija mu je zaštitarska tvrtka “Zadar security” koja je množila poslove na osiguranju zadarskih tvrtki i različitih javnih događanja.

U ratu i nakon rata Sinovčić se povremeno susretao s optužbama na svoj račun, ali je iz svih afera, danas već zaboravljenih, izišao neokrznut. Prvi je put bio pritvoren na više dana 1999. godine zbog sumnje u iznudu poduzetnika Zdenka Peše.

Sinovčić je, navodno, u ime svog prijatelja, danas pokojnog kirurga Tomislava Vanjaka, dogovorio podnajam prostora za trgovinu koji je Vanjak, tada dogradonačelnik Zadra, član HSLS-a i Renov prijatelj, unajmio od Tankerske plovidbe. Akcija uhićenja bila je spektakularna kao i ova posljednja: Sinovčić je uhićen s označenim snopom novčanica koje mu je predao Peša za Vanjaka, ali je poslije Peša povukao sve optužbe.

Iste 1999. godine od posrnuloga zadarskog menadžera Ante Jurjevića kupuje dnevnik “Zadarski list”. Za njega, i tada i kasnije, kada je širio svoje tzv. medijsko carstvo, pišu i novinari koji su se prije bavili Sinovčićevim navodnim aferama. Dnevnik, naravno, mijenja uređivačku koncepciju, Sinovčić više nije meta, on, uostalom, krca vlastiti kapital u opstanak neprofitabilnih novina, ali se njegovo ime svako malo i dalje povezivalo s nekim novim slučajem.

On, doduše, više nije blizak s najboljim prijateljem Jadrankom Lisicom, koji u prošlom desetljeću ulaže u male zadarske hotele, ali ga se, recimo, povezivalo s drugim Lisicom, Zlatkom, koji je svojedobno bio osuđen pa oslobođen zbog pljačke zadarske Dalmatinske banke, a za kojeg je, navodno, Sinovčić u nekim kasnijim slučajevima vršio pritisak na svjedoke, zbog čega je priveden u policiju. Ali ubrzo i pušten.


’Posudba’ Tankerskoj

U prvoj polovini prošlog desetljeća Sinovčić prodaje vlasništvo nad “Zadarskim listom” “Tankerskoj plovidbi” iz razloga koji se samo mogu hipotetski rekonstruirati po tadašnjem predanju, ali koji nisu daleko od istine: Sinovčić je počeo ozbiljno osjećati sav teret nagomilanih dugova dnevnika, a kako je postojala politička volja (volja HDZ-a koji vlada Zadrom, a kojeg je Reno bio član i kojem je bila bliska i uprava moćne brodarske tvrtke) da novine ne propadnu i ne ugase se, ili ne padnu u ruke nekom ne-zadarskom vlasniku, Sinovčić je, na neki način, “posudio” “Zadarski” “Tankerskoj” na određeno vrijeme.

Međutim, 2008. godine, kada je Sinovčić već pokrenuo svoje mini medijsko carstvo s TV VOX-om i tjednikom “Zadarski regional” te svojim udjelima u nekim radijskim kućama i portalu “Z net”, i kada je htio vratiti “Zadarski list” u taj krug, iz nekih nejasnih razloga ta operacija nije uspjela. Pokrenuo je novi “Vox glas Zadra”, koji je kao takav izlazio godinu-dvije, da bi do danas bio tek tjednik.

Taj lokalni medijski lanac, nema sumnje, bio je često tek Sinovčićeva platforma za javna prozivanja i optužbe svojih političkih protivnika te osoba koje su mu odbijale poslovnu suradnju. No, lani je cijeli VOX sustav prošao predstečajnu nagodbu koja je, očito, bila povod za ovu opširnu USKOK-ovu istragu i uhićenja u utorak.
Još su dva poslovna pravca obilježila Sinovčića u zadnjih desetak godina.

Premda mu je nogometno suđenje bilo zabranjeno, ostao je aktivan u nogometnim organizacijama, a na neki je način postao neslužbeni, ali stvarni “gazda” NK “Zadar” u nekom nedefiniranom svojstvu “vanjskog suradnika”, preuzevši čudnovata vlasnička prava opet od istog onog Ante Jurjevića, vlasnika “Zadarkomerca”, koji je do poslovnog pada bio vlasnik kluba.


U klinču s Mamićem

Sinovčić je istodobno vladao i cijelim županijskim nogometnim savezom koji je i danas i te kako jaka politička i brojna, HDZ-u osobito važna politička karika, a kao takav se nametnuo i u vrhu HNS-a u kojem je, kao dio dalmatinske struje, ušao u klinč sa Zdravkom Mamićem. Tek je danas Sinovčić najveći pojedinačni vlasnik dionica NK “Zadar”, onaj koji sada i službeno upravlja klubom.

Drugi Sinovčićev poslovni pravac, sve istih tih godina prošlog desetljeća, bila je trgovina nekretninama. Naime, Zadru se počeo događati bum trgovačkih centara na, do tada, neatraktivnim lokacijama, kao što je ona nekadašnjeg društvenog poduzeća “Put”. Sinovčić je aktivno, kao posrednik, sudjelovao u kupnji i kasnijoj prodaji bivšeg kamenoloma “Puta”, na mjestu gdje je sada svima poznati centar “Supernova”. Upućeni tvrde da je pravi, ozbiljni profit Sinovčić zaradio baš na tom i takvim posredništvima.

Koliko je uhićenjem i nizom novih sumnji ugrožena cijela široka lepeza poslova i interesa Rene Sinovčića, ovog je trenutka teško procijeniti. Već se dugo govori da je Sinovčićev poslovno-političko-medijsko-sportski sustav debelo uzdrman.

Jedan njegov dobar poznanik prije neki dan je Sinovčićevu situaciju opisao ovako: “Da je ostao samo na onome što je najprije radio, danas bi bio miran i imao bi četiri-pet milijuna eura u džepu. Ovako, ulagao je u medije koji mu ništa nisu vratili, ulagao je u nogomet od kojeg ništa nije dobio i danas je tu gdje jest. Nepotrebno.”

 Mario Vuksan

Rat sa šefom policije

Cijelo vrijeme su se oko Sinovčića plele kontroverzije, priče, glasine. Svako malo ga se javno optuživalo za različite afere, ali mu istražitelji nikad ništa nisu ozbiljno mogli dokazati, iako se otvoreno bio zaratio i s bivšim načelnikom Krim policije PU zadarske Antunom Novoselovićem. Ne samo to, Sinovčić je gotovo uvijek bio u društvu uglednih Zadrana, liječnika, sudaca i odvjetnika, gospodarstvenika, poreznika, sportaša i, naravno, političara.

Protiv Kalmete, a uz njega...

Prije dvije godine je konačno kulminirao dugi tinjajući sukob s Božidarom Kalmetom, Sinovčić odlazi iz HDZ, a na lanjske lokalne izbore izlazi s vlastitom nezavisnom listom te osvaja dva vijećnička mjesta. I kroj njegove liste bio je čudnovat: njegov je prvi suradnik i drugi na listi Vedran Uranija, vrlo glasni pravni sindikalni zastupnik, a na listi je i dr. Jadranko Turčinov, ugledni zadarski internist i šef Interne u zadarskoj bolnici. Potiho, Sinovčićevi nezavisni neformalno podržavaju HDZ i Kalmetu na vlasti u Zadru.

Svi Sinovčićevi biznisi

- vlasnik ribarskog broda prije 35 godina u Novigradu
– gazda zadarske ribarnice gdje je kontrolirao cijelu prodaju
– u ratu je bio zapovjednik obrane svog Novigrada
– poslije rata nogometni sudac, ubrzo osumnjičen za namještanje utakmica i suspendiran
– kao član HDZ-a postaje predsjednik Općinskog vijeća Novigrada
– vlasnik zaštitarske tvrtke “Zadar security” koja je množila poslove na osiguranju
– od 1999. širi svoje medijsko carstvo, počevši od dnevnika “Zadarski list”, preko TV Voxa i tjednika “Zadarski regional” te svojim udjelima u nekim radijskim kućama i portalu “Z net”; danas mu izlazi tjednik “Vox glas Zadra”
– neslužbeni, ali stvarni “gazda” NK “Zadar” u nekom nedefiniranom svojstvu “vanjskog suradnika”, većinski vlasnik toga kluba
– vladao i cijelim županijskim nogometnim savezom, a kao takav se nametnuo i u vrhu HNS-a u kojem je, kao dio dalmatinske struje, ušao u klinč sa Zdravkom Mamićem
– iznimno uspješna trgovina nekretninama, pri čemu je zaradio golem novac skupo prodajući do jučer potpuno neatraktivne nekretnine


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tko je reno sinovčić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-12-03 09:59:01 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-12-03 19:40:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-12-03 19:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 12075 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/reno.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1301x733" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38070142 Threads: 4 Questions: 7078262876 Slow queries: 3296253 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607853950 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/kako-je-mali-ribar-postao-veliki-gazda-255539 [printLink] => /vijesti/hrvatska/kako-je-mali-ribar-postao-veliki-gazda-255539?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 293555 [name] => renosinovčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => renosinovcic [link] => /tag/renosinovcic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tko je reno sinovčić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako je mali ribar postao veliki gazda [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-02-34-21-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/reno.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/reno.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Ni sam Reno Sinovčić nikada nije krio da je njegova karijera počela na ribarskom brodu 70-ih u Novigradu, a zatim se brzo nastavila na zadarskoj ribarnici, na kojoj je najprije prodavao vlastitu plavu ribu ulovljenu u Novigradskome moru, da bi ubrzo počeo otkupljivati i preprodavati sve vrste ribe.

Bilo je to doba prijateljstva i partnerstva s braćom Lisica iz Bibinja, ponajprije s najpoznatijim Jadrankom. Njih su dvojica praktički zavladala tržištem ribe u Zadru, diktirali su cijene, a bez njihove “dozvole” gotovo da nitko nije mogao prodavati ribu na peškariji u Zadru. Sinovčić je više puta javno ponovio da je Domovinski rat dočekao bogat, te da je grubost u tom poslu primjenjivao samo kako bi opstao jer je u svijetu trgovine ribom vladao “zakon jačeg”.


Poslovi se šire...

Sinovčić je u ratu bio zapovjednik obrane svog Novigrada, a tih 90-ih godina ambicije su mu krenule na više strana, sve dalje od biznisa s ribom: sve je aktivniji kao nogometni sudac, ali će već krajem tog desetljeća biti osumnjičen za namještanje nogometnih utakmica i biti suspendiran; kao član HDZ-a postaje predsjednik Općinskog vijeća Novigrada, a nova poslovna ambicija mu je zaštitarska tvrtka “Zadar security” koja je množila poslove na osiguranju zadarskih tvrtki i različitih javnih događanja.

U ratu i nakon rata Sinovčić se povremeno susretao s optužbama na svoj račun, ali je iz svih afera, danas već zaboravljenih, izišao neokrznut. Prvi je put bio pritvoren na više dana 1999. godine zbog sumnje u iznudu poduzetnika Zdenka Peše.

Sinovčić je, navodno, u ime svog prijatelja, danas pokojnog kirurga Tomislava Vanjaka, dogovorio podnajam prostora za trgovinu koji je Vanjak, tada dogradonačelnik Zadra, član HSLS-a i Renov prijatelj, unajmio od Tankerske plovidbe. Akcija uhićenja bila je spektakularna kao i ova posljednja: Sinovčić je uhićen s označenim snopom novčanica koje mu je predao Peša za Vanjaka, ali je poslije Peša povukao sve optužbe.

Iste 1999. godine od posrnuloga zadarskog menadžera Ante Jurjevića kupuje dnevnik “Zadarski list”. Za njega, i tada i kasnije, kada je širio svoje tzv. medijsko carstvo, pišu i novinari koji su se prije bavili Sinovčićevim navodnim aferama. Dnevnik, naravno, mijenja uređivačku koncepciju, Sinovčić više nije meta, on, uostalom, krca vlastiti kapital u opstanak neprofitabilnih novina, ali se njegovo ime svako malo i dalje povezivalo s nekim novim slučajem.

On, doduše, više nije blizak s najboljim prijateljem Jadrankom Lisicom, koji u prošlom desetljeću ulaže u male zadarske hotele, ali ga se, recimo, povezivalo s drugim Lisicom, Zlatkom, koji je svojedobno bio osuđen pa oslobođen zbog pljačke zadarske Dalmatinske banke, a za kojeg je, navodno, Sinovčić u nekim kasnijim slučajevima vršio pritisak na svjedoke, zbog čega je priveden u policiju. Ali ubrzo i pušten.


’Posudba’ Tankerskoj

U prvoj polovini prošlog desetljeća Sinovčić prodaje vlasništvo nad “Zadarskim listom” “Tankerskoj plovidbi” iz razloga koji se samo mogu hipotetski rekonstruirati po tadašnjem predanju, ali koji nisu daleko od istine: Sinovčić je počeo ozbiljno osjećati sav teret nagomilanih dugova dnevnika, a kako je postojala politička volja (volja HDZ-a koji vlada Zadrom, a kojeg je Reno bio član i kojem je bila bliska i uprava moćne brodarske tvrtke) da novine ne propadnu i ne ugase se, ili ne padnu u ruke nekom ne-zadarskom vlasniku, Sinovčić je, na neki način, “posudio” “Zadarski” “Tankerskoj” na određeno vrijeme.

Međutim, 2008. godine, kada je Sinovčić već pokrenuo svoje mini medijsko carstvo s TV VOX-om i tjednikom “Zadarski regional” te svojim udjelima u nekim radijskim kućama i portalu “Z net”, i kada je htio vratiti “Zadarski list” u taj krug, iz nekih nejasnih razloga ta operacija nije uspjela. Pokrenuo je novi “Vox glas Zadra”, koji je kao takav izlazio godinu-dvije, da bi do danas bio tek tjednik.

Taj lokalni medijski lanac, nema sumnje, bio je često tek Sinovčićeva platforma za javna prozivanja i optužbe svojih političkih protivnika te osoba koje su mu odbijale poslovnu suradnju. No, lani je cijeli VOX sustav prošao predstečajnu nagodbu koja je, očito, bila povod za ovu opširnu USKOK-ovu istragu i uhićenja u utorak.
Još su dva poslovna pravca obilježila Sinovčića u zadnjih desetak godina.

Premda mu je nogometno suđenje bilo zabranjeno, ostao je aktivan u nogometnim organizacijama, a na neki je način postao neslužbeni, ali stvarni “gazda” NK “Zadar” u nekom nedefiniranom svojstvu “vanjskog suradnika”, preuzevši čudnovata vlasnička prava opet od istog onog Ante Jurjevića, vlasnika “Zadarkomerca”, koji je do poslovnog pada bio vlasnik kluba.


U klinču s Mamićem

Sinovčić je istodobno vladao i cijelim županijskim nogometnim savezom koji je i danas i te kako jaka politička i brojna, HDZ-u osobito važna politička karika, a kao takav se nametnuo i u vrhu HNS-a u kojem je, kao dio dalmatinske struje, ušao u klinč sa Zdravkom Mamićem. Tek je danas Sinovčić najveći pojedinačni vlasnik dionica NK “Zadar”, onaj koji sada i službeno upravlja klubom.

Drugi Sinovčićev poslovni pravac, sve istih tih godina prošlog desetljeća, bila je trgovina nekretninama. Naime, Zadru se počeo događati bum trgovačkih centara na, do tada, neatraktivnim lokacijama, kao što je ona nekadašnjeg društvenog poduzeća “Put”. Sinovčić je aktivno, kao posrednik, sudjelovao u kupnji i kasnijoj prodaji bivšeg kamenoloma “Puta”, na mjestu gdje je sada svima poznati centar “Supernova”. Upućeni tvrde da je pravi, ozbiljni profit Sinovčić zaradio baš na tom i takvim posredništvima.

Koliko je uhićenjem i nizom novih sumnji ugrožena cijela široka lepeza poslova i interesa Rene Sinovčića, ovog je trenutka teško procijeniti. Već se dugo govori da je Sinovčićev poslovno-političko-medijsko-sportski sustav debelo uzdrman.

Jedan njegov dobar poznanik prije neki dan je Sinovčićevu situaciju opisao ovako: “Da je ostao samo na onome što je najprije radio, danas bi bio miran i imao bi četiri-pet milijuna eura u džepu. Ovako, ulagao je u medije koji mu ništa nisu vratili, ulagao je u nogomet od kojeg ništa nije dobio i danas je tu gdje jest. Nepotrebno.”

 Mario Vuksan

Rat sa šefom policije

Cijelo vrijeme su se oko Sinovčića plele kontroverzije, priče, glasine. Svako malo ga se javno optuživalo za različite afere, ali mu istražitelji nikad ništa nisu ozbiljno mogli dokazati, iako se otvoreno bio zaratio i s bivšim načelnikom Krim policije PU zadarske Antunom Novoselovićem. Ne samo to, Sinovčić je gotovo uvijek bio u društvu uglednih Zadrana, liječnika, sudaca i odvjetnika, gospodarstvenika, poreznika, sportaša i, naravno, političara.

Protiv Kalmete, a uz njega...

Prije dvije godine je konačno kulminirao dugi tinjajući sukob s Božidarom Kalmetom, Sinovčić odlazi iz HDZ, a na lanjske lokalne izbore izlazi s vlastitom nezavisnom listom te osvaja dva vijećnička mjesta. I kroj njegove liste bio je čudnovat: njegov je prvi suradnik i drugi na listi Vedran Uranija, vrlo glasni pravni sindikalni zastupnik, a na listi je i dr. Jadranko Turčinov, ugledni zadarski internist i šef Interne u zadarskoj bolnici. Potiho, Sinovčićevi nezavisni neformalno podržavaju HDZ i Kalmetu na vlasti u Zadru.

Svi Sinovčićevi biznisi

- vlasnik ribarskog broda prije 35 godina u Novigradu
– gazda zadarske ribarnice gdje je kontrolirao cijelu prodaju
– u ratu je bio zapovjednik obrane svog Novigrada
– poslije rata nogometni sudac, ubrzo osumnjičen za namještanje utakmica i suspendiran
– kao član HDZ-a postaje predsjednik Općinskog vijeća Novigrada
– vlasnik zaštitarske tvrtke “Zadar security” koja je množila poslove na osiguranju
– od 1999. širi svoje medijsko carstvo, počevši od dnevnika “Zadarski list”, preko TV Voxa i tjednika “Zadarski regional” te svojim udjelima u nekim radijskim kućama i portalu “Z net”; danas mu izlazi tjednik “Vox glas Zadra”
– neslužbeni, ali stvarni “gazda” NK “Zadar” u nekom nedefiniranom svojstvu “vanjskog suradnika”, većinski vlasnik toga kluba
– vladao i cijelim županijskim nogometnim savezom, a kao takav se nametnuo i u vrhu HNS-a u kojem je, kao dio dalmatinske struje, ušao u klinč sa Zdravkom Mamićem
– iznimno uspješna trgovina nekretninama, pri čemu je zaradio golem novac skupo prodajući do jučer potpuno neatraktivne nekretnine


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/kako-je-mali-ribar-postao-veliki-gazda-255539 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9fb0f094298c9b8b8f137697d6305a1c2117beac [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+je+mali+ribar+postao+veliki+gazda&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkako-je-mali-ribar-postao-veliki-gazda-255539 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkako-je-mali-ribar-postao-veliki-gazda-255539 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tko je reno sinovčić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskatko je reno sinovčić

Kako je mali ribar postao veliki gazda

Piše PSD.
3. prosinca 2014. - 20:39
Ni sam Reno Sinovčić nikada nije krio da je njegova karijera počela na ribarskom brodu70-ih u Novigradu, a zatim se brzo nastavila na zadarskoj ribarnici, nakojoj je najprije prodavao vlastitu plavu ribu ulovljenu u Novigradskomemoru, da bi ubrzo počeo otkupljivati i preprodavati sve vrste ribe.

Bilo je to doba prijateljstva i partnerstva s braćom Lisica iz Bibinja, ponajprije s najpoznatijim Jadrankom.Njih su dvojica praktički zavladala tržištem ribe u Zadru, diktirali sucijene, a bez njihove “dozvole” gotovo da nitko nije mogao prodavatiribu na peškariji u Zadru. Sinovčić je više puta javno ponovio da jeDomovinski rat dočekao bogat, te da je grubost u tom poslu primjenjivaosamo kako bi opstao jer je u svijetu trgovine ribom vladao “zakonjačeg”.


Poslovi se šire...

S...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 04:34