StoryEditorOCM
DalmacijaBAJKA O SRETNIM PAČIĆIMA

Neymar stigao u Solin

Piše PSD.
22. travnja 2015. - 14:15
Sedam je patkica jučer zaplivalo i prošetalo se uz obale svojeg novoga doma, uz solinsku Riku. Dvoje “Solinjana” i pet “Splićana”. Djeca su ih dobila za Uskrs na dar od svojih roditelja, no u tri tjedna prilično su narasle pa im je bilo vrijeme da pođu u svijet.

Blizanke Gabi i Maja, drugašice iz Osnovne škole “Kraljica Jelena” iz Solina, donijele su u kutiji svoje dvije patkice. Zapravo, jedan je patak – Neymar, a patkica je – Žuta. I Ema Budišin, prvašica iz Spinuta, došla je sa svojom bakom Maricom Zeleni i donijela pet pernatih prijatelja. To su: Zvjezdica Perlica, Teba, Nika, Kika i “mušketir” Maks, nabraja nam.

I dok one puštaju svoje ljubimce da plivaju po Jadru, baka Marica prepričava nam kako je cijela priča započela.

– Ideja da Ema za Uskrs dobije na dar patkice je mamina, a budući da su im nakon tri tjedna stan i balkon postali pretijesni, trebalo ih je odvesti u prirodu. Prvo smo ih namjeravali odvesti na selo, a onda je pala ideja da to bude Solin, da će im tu biti ljepše uz rijeku – veli baka Marica, dodajući kako im je proteklih tjedana u domu bilo veselo, šetale su se patkice i po stanu i po dvoru, učili su ih čak i plivati u kadi.

– Pazili smo ih i mazili, a uza svu spizu, posebno se išlo na pazar po kristal salatu, koju vole – govori baka Marica, dok se unučici Emi, čini nam se, nije baš lako odvojiti od žućkastih kljunića.

– Kad ih budem zvala po imenu, one će se meni javiti – odgovara nam ipak spremno Ema na pitanje kako će znati koje su baš njezine patkice među brojnima uz Jadro.

Curicama su u puštanju patkica uz obale Jadra jedva dočekali pomoći mališani iz solinskog vrtića “Šareni leptirić” s Japirka. U pratnji su im “tete” Antonia i Irena. Mališane nije strah uzeti patke u ruku, spuštati ih da plivaju, maziti ih i hraniti, vidimo da guštaju u ovom jutru u prirodi na koje ih je pozvala Ivana Rapić, mama njihove vrtićke prijateljice Emanuele.

– Uskoro za sve patke stiže i nova kućica na Jadru – rekli su nam iz Vlastitog pogona za komunalne djelatnosti grada Solina, čiji su djelatnici pratili cijeli događaj.
Mia Sesartić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:43