StoryEditorOCM
Dalmacijatemperaturna razlika

U Komiži u 7 sati izmjereno 29 stupnjeva: do nedjelje ljeto, onda bura i zahlađenje

Piše PSD.
18. rujna 2015. - 10:27
Još dva dana sparine pa u nedjelju stiže osvježenje s burom i zahlađenjem od najmanje desetak stupnjeva. Prije nedjelje slijedi nam sparno i vruće vrijeme koje je još u četvrtak većini mjesta u Dalmaciji donio paklene temperature, u Kninu 37, Starigradu Paklenici 36 stupnjeva. Iza nas je i sparna noć s četvrtka na petak u svim mjestima uz obalu, najtoplije u Komiži koja je u 7 sati mjerila čak 29 stupnjeva, a samo stupanj manje bilo je u Šibeniku, dok je u Splitu u isto vrijeme bilo pretoplih 27 stupnjeva.

Zanimljivo je međutim kako je u dijelu Zagore ovoga petka ujutro bilo i za desetak stupnjeva svježije, a na samo par kilometara udaljenosti, jer dok je u Šibeniku već u 7 sati grijalo 28 stupnjeva u obližnjim Bilicama bilo je deset stupnjeva manje.

Otkud ovakve paklene temperature nalik vrućinama u kolovozu, u drugom dijelu rujna?
- Za ovo zagrijavanje kriv je afrički zrak jer nam snažni visinski jugozapadni vjetrovi s prednje strane ciklone donose pregrijani zrak podrijetlom sa sjeverozapada Afrike što je uzrokovalo iznadprosječno toplo vrijeme. Zato su temperature primjerenije kolovozu nego prvom jesenskom mjesecu - objašnjava Rade Popadić iz 'Crometea'.

Što nas čeka u petak i subotu, možemo li očekivati nove rekorde?
- Sljedeća dva dana temperature će u dijelu Dalmacije vjerojatno biti još malo više u odnosu na četvrtak, stoga je realno očekivati rušenje pokojeg apsolutnog temperaturnog rekorda - kaže Popadić.

Inače, Knin se sa 37 stupnjeva ribližio rekordu od 37,4 stupnjeva izmjerenom 7. rujna 2008. godine.

I ranije je bilo vrućih rujanskih temperatura, Dubrovnik je zabilježio rekord od 33,5 stupnja 16.9.1987., Hvar 34,4 stupnja 1.9.1878., Split 34,2°C - 7.9.2011., Šibenik 35,4 stupnja na samom kraju mjeseca 30. rujna 1995. Godine, a Zadar je imao 32 stupnja 29. 9.1977. godine. Nove rekorde čekamo za ovu godinu.


Onima koji ne podnose vrućine stanje je dodatno otežalo jugo, no za sve njih i za one kojima je draža jesen dobro će zvučati najava o zahlađenju u nedjelju, a pravi jesenski dani uslijedit će u novom tjednu kada stiže i kalendarska jesen.



OJDANA KOHAREVIĆ
FOTO: CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:10