stdClass Object ( [id] => 283957 [title] => Izračunali smo za vas: podizanje jednog djeteta košta minimum 100 tisuća eura [alias] => izracunali-smo-za-vas-podizanje-jednog-djeteta-kosta-minimum-100-tisuca-eura [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mala djeca - mala briga, velika djeca - velika briga. A isto je tako i s troškovima, kako djeci raste broj postola, raste i veličina teća u kuhinji.

Djeca su veliki belaj, stavit ih na prave noge posao je koji nema cijenu, ali bogme se ne može ni s praznim takujinom. Na jedno dobro stavljeno dijete do njegove 18 godine valja istresti brat bratu oko pola milijuna kuna! A zakonodac je propisao obvezno uzdržavanje do 26. godine, što trošak povećava za dodatnih dvjesto tisuća.

Podignete li dvoje djece do njihove 26. godine, potrošili ste gotovo milijun i po kuna. Čini vam se previše? O.K, ajmo ovako: ako biste 26 godina mjesečno trošili prosječnu hrvatsku plaću, a to je oko 5000 kuna, potrošili biste milijun i petsto šezdeset tisuća.

Zapada li dvoje djece oko pet tisuća na mjesec? Kako u kojoj dobi, jednom možda manje, ali veliki dio njihova odrastanja i puno više.

OD PRVE DO ŠESTE GODINE 135.072 KUNA

Ajmo redom. Trošak dočeka bebe i onoga što slijedi neposredno nakon rođenja najveći je udar na obiteljski standard. Na kupovinu kolica, krevetića, sjedalice za auto, kadice, pelena, benkica, dudica, bočica, šampona, kremica, mlijeka u prahu... minimalno se potroši oko 12 tisuća kuna. Do treće godine troši se još na hodalice, ogradice, zatim kašice i druge dohrane.

Sretna je majka koja doji jer jedno pakiranje mlijeka u prahu u prosjeku košta oko 70 kuna i potraje tri dana! Taman kad se oslobodimo posebnih pojila i hranila, krene priča s cipelicama koje valja mijenjati svakih nekoliko mjeseci. O robici da i ne govorimo...

No, dobro, zakonodavac je predvidio minimalne iznose za uzdržavanje djece kad je riječ o alimentaciji i ajmo se u ovoj računici držati toga. Za dijete do šeste godine mjesečno uzdržavanje iznosi minimalnih 938 kuna mjesečno. Tolicni iznos odredit će sudac roditelju koji ima plaću samo 2500 kuna, ali to ne znači da će njegovo dijete s toliko novca imati sve što mu treba.

Uostalom, ako je to obveza jednog roditelja, isto toliko mora davati i drugi pa smo došli do prve računice – dijete do šeste godine mjesečno troši najmanje 1876 kuna, što godišnje iznosi 22.512 kuna, a do šeste godine roditelji su olakšani za 135.072 kuna.

Možda se nekome iznos učini velik, ali oko treće djetetove godine valja mu kupiti pravi krevet i posteljinu, odavno već kupuje se više deterdženta, troši se više struje jer makinje se vrte svaki drugi dan... Sve da smo se s onim rekvizitima za bebe i snašli od rođaka ili prijatelja, da smo robicu naslijedili od nekog odraslijeg djeteta, ostaje nam obaveza kupit mu cipelice. A potrebna su im u svakom razdoblju bar po dva para. Dječja stopala do šeste godine rastu brzo i na mahove, skaču čak i za tri broja godišnje, što znači da im treba šest pari godišnje, odnosno 36 pari od prve do šeste godine. Kasnije u školskoj dobi rast će im stopala za broj ili dva godišnje, ali poslije ćemo o tome. E sad, dobre cipelice koštaju između 250 i 350 kuna! Odjeća se obnavlja također svaka tri mjeseca, ali uzmimo da su najveći izdaci u jesen i proljeće. Takvi ekstraudari koštaju nas barem oko sto eura, iako će mnogi reći da toliko košta poštena bundica. No, dobro, treba dodati i trošak za jaslice, odnosno vrtić koji je oko 500 kuna mjesečno...

OD SEDME DO 12. GODINE DODATNIH 132.480 KUNA

Kad dijete krene u školu, osim knjiga, trebaju mu torba, teke i pribor, što stoji oko tisuću kuna. A di su radni stol, stolica, lampa, koš za smeće, budilica...? Najmanje još tisuću. Onda prvašić obično upisuje prvi sport, strani jezik ili klavir pa to košta mjesečnih 500 kuna. Eto ga, raste mališan sretno, a onda i država zna da rastu troškovi pa predviđa da je iznos alimentacije za dijete od 7 do 12 minimalnih 1104 kune mjesečno! A samo marenda mu u školi košta sedam kuna na dan. Di je izlet, di je odjeća, di je Božić, rođendan...?

Ajmo opet, dakle, sad dodat 1104 kune drugog roditelja i dolazimo do iznosa od 26.496 kuna godišnje, odnosno do 132.480 kuna troška do mališanove 12. godine! Minimalnih, ne zaboravimo.

Već smo s onih 135.072 kune stigli do 267.552 kune, a klinca pravo nismo doveli ni do puberteta. Do tada smo imali već jednu ekskurziju u četvrtom razredu osnovne škole koja nas je koštala oko tri tisuće kuna, kupovali smo naravno tenisice, svake godine najmanje po četiri para, a koštaju prosječno 250 kuna, pa ti vidi, diko! Djeca u toj dobi i dalje rastu kao jablanovi, a zalijevati ih treba i s nešto odlazaka u kino, kazalište, knjižnicu...

Kako stižu viši razredi, tako i cijene udžbenika rastu pa su knjige za petaša 1025 kuna. A di su teke, mape i pribor? U trećem razredu većina roditelja izdvojila je za proslavu prve pričesti, a male Dalmatince nekada će odvesti na snijeg, kontinentalce na more. Kupili ste mu biciklu, skateboard ili rošule, pregršt igračaka...

Već ste cijelo malo bogatstvo utrošili na donje gaćice, majice, pidžamice, čarapice, papučice. Netko će sad ovdje prigovoriti da barem zato puno ne jedu. O.K., ne jedu puno mesa, ali traže slatkiše, čokolino, pahuljice, mlijeko, voće... Redovito ih vodite zubaru, drž’te gaće ako vam najavi ortodontski aparatić!

TINEJDŽERIMA TREBA 413.112 KUNA

Došlo je vrijeme i za promjenu namještaja u dječjoj sobi, treba tinejdžeru novi ormar, novi radni stol, možda polica za knjige. Računalo ste do tada dijelili, vaš šestaš je već imao mobitel, ali sada želi smartphone. Već od prvog osnovne imate stalni trošak za teleoperatere, sada će biti još i veći. Shvatit ćete najednom da ga pola razreda poziva na rođendane pa će dječji darovi postati skoro mjesečna stavka.

Je li zakonodavac i to stavio u onaj minimalni iznos? Nije, jer za dijete od 13. do 18. godine predviđa minimalni mjesečni iznos alimentacije od 1213 kuna. Dakle, to je 2426 kuna. A to je već pola jedne prosječne plaće, zar ne? Vaša djeca postaju djevojke ili mladići, krenuli su u osmom razredu na još jednu školsku ekskurziju, a ona je koštala oko 4000 kuna.

Potom će u srednjoj školi već u drugom razredu profesori predlagati manji izlet u inozemstvo za oko 3000 kuna, da bi kasnije maturalac premašio iznos od 4000 kuna.

Do završnog razreda srednje škole svake godine u rujnu vi ste umalo došli na inkanat. Knjige za osmaša koštaju oko 1300 kuna, zatim u prvom gimnazije koštaju oko 2000 kuna, da bi poslije bile nešto jeftinije – 1800 kuna. Bez pribora, molim. A rebatinke i patike već odavno im ne kupujete na dječjem odjelu. To je skok koji će vas isprva kao kobra ujesti za novčanik, jer sve što je do tada koštalo 250 kuna sada je oko 500. Više ne kupujete gomilu cipelica godišnje, ali samo za zimsku jaknu ispalit ćete oko 700 kuna, za patike petsto... Školskoj marendi koja je sada oko deset kuna, najčešće treba dodati i mjesečni pokaz za autobus.

Vaš tinejdžer postaje tigar - može pojesti više od pola kile mesa na dan, plus toliko voća, pola litre mlijeka i toliko jogurta, kupujete mu dezodoranse, posebne šampone i brijaći aparat. Ako je u pitanju princeza, njoj treba koji odjevni predmet više, mjesečni paketi uložaka, šminka... Tinejdžeri češće izlaze vani s društvom, pa ne možete im uskratiti džeparac.

Povremeno požele otići na neki koncert, kino predstavu. To su pravi ljudi, podstanari čovječe, koji ništa ne daju, već samo troše i troše. Trošak u četvrtom razredu srednje škole je golem. Kad se vrate s eskskurzije, treba platiti pripreme za maturu, maturalnu večeru i svečanu odjeću. Sve zajedno košta oko deset tisuća kuna i već je “posrkalo” trećinu onog minimalnog mjesečnog iznosa od 2426 kuna.

Ukratko, vi ste od djetetove 13. do 18. godine minimalno potrošili 145.560 kuna. S prethodnim godinama iznos je dosegnuo 413.112 kune. I to bez ijednog onoga ekstratroška! Elektrošok tek slijedi.

STUDENTI POTROŠE OKO 180 TISUĆA

E sad, ako na vašu neizmjernu radost, vaš podmladak postaje student, zakonodavac kaže da ga financirati morate, ali za dijete starije od 18 godina ne predviđa izdatke veće od do tada utvrđenih.

Dobro, studirat će u svom gradu, može i tako. Prva godina studija je besplatna, ali koštat će prijemni ispit, upisnina, indeks, takse i tome slično. Brucošima valja kupiti knjige i skripte, a ako su slučajno na nekom fakultetu poput medicine, oderat će vas.

Radni stol u njegovoj sobi opet ste povećali, kupili ste mu možda i novi krevet, laptop... Ako vaš junak bude više nego dobar student, nećete puno plaćati naredne godine studija. Ali, uobičajene školarine na sveučilištima su oko sedam do osam tisuća kuna.

Ali ajmo ovako skratit priču: student izvan svoga grada, neovisno o stanovanju, mora imati najmanje tri tisuće kuna pa se držimo toga. Tri puta 12 mjeseci puta pet godina je – 180 tisuća. Zbrojimo ih s onih 413.112 i dobili smo oko 600 tisuća kuna. I eto ti ga!

Ako ste sretni roditelji dvoje djece s fakultetskim diplomama, u to ste, dakle, investirali 1.200.000 kuna. Minimalno, što zapravo znači nerealno. A realno, pristojan odgoj i visoko obrazovanje dvoje djece košta milijun i po kuna!

Što u postolama, što u mesu.

PIŠE: Silvana Uzinić

Do 20 tisuća kuna

Zakonodavac je predvidio najmanje iznose alimentacije ovisno o dobi djeteta i visini roditeljeve plaće. Pritom su platni razredi u rasponu od 2500 sve do 20 tisuća kuna. Tako će ovaj prvi za dijete u dobi do 6. godine života morati izdvajati 938, a ovaj drugi, platežno daleko moćniji, 2200 kuna.

Kad dijete navrši sedam godina, do njegove 12. godine onaj prvi roditelj dužan je izdvajati 1104 kune, a ovaj drugi 2590 kuna. Do 18. godine iznos će rasti na 1213 za siromašnijega, odnosno na 2847 kuna za imućnijega.
Roditelji se, naravno, mogu razumno dogovoriti i drugačije na dobrobit djeteta, a mi smo se u našem izračunu držali računice zakonodavca.

Sevinu Alexu 15 tisuća kuna alimentacije

Najveći mjesečni iznos dosuđen u Hrvatskoj za uzdržavanje djeteta plaća Milan Popović sinu kojeg ima sa Severinom – 15 tisuća kuna. Goran Višnjić plaćao je 9000 kuna, Goran Giriček 7000 tisuća...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => računica jedne majke [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-08-23 17:42:15 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-08-25 00:49:37 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-08-24 08:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 20047 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/08/23/Magazin/shutterstock_115992457.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x533" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38048370 Threads: 5 Questions: 7077431891 Slow queries: 3296114 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607829536 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 33 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/izracunali-smo-za-vas-podizanje-jednog-djeteta-kosta-minimum-100-tisuca-eura-283957 [printLink] => /vijesti/hrvatska/izracunali-smo-za-vas-podizanje-jednog-djeteta-kosta-minimum-100-tisuca-eura-283957?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => računica jedne majke [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Izračunali smo za vas: podizanje jednog djeteta košta minimum 100 tisuća eura [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-20-31-29-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/08/23/Magazin/shutterstock_115992457.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/08/23/Magazin/shutterstock_115992457.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mala djeca - mala briga, velika djeca - velika briga. A isto je tako i s troškovima, kako djeci raste broj postola, raste i veličina teća u kuhinji.

Djeca su veliki belaj, stavit ih na prave noge posao je koji nema cijenu, ali bogme se ne može ni s praznim takujinom. Na jedno dobro stavljeno dijete do njegove 18 godine valja istresti brat bratu oko pola milijuna kuna! A zakonodac je propisao obvezno uzdržavanje do 26. godine, što trošak povećava za dodatnih dvjesto tisuća.

Podignete li dvoje djece do njihove 26. godine, potrošili ste gotovo milijun i po kuna. Čini vam se previše? O.K, ajmo ovako: ako biste 26 godina mjesečno trošili prosječnu hrvatsku plaću, a to je oko 5000 kuna, potrošili biste milijun i petsto šezdeset tisuća.

Zapada li dvoje djece oko pet tisuća na mjesec? Kako u kojoj dobi, jednom možda manje, ali veliki dio njihova odrastanja i puno više.

OD PRVE DO ŠESTE GODINE 135.072 KUNA

Ajmo redom. Trošak dočeka bebe i onoga što slijedi neposredno nakon rođenja najveći je udar na obiteljski standard. Na kupovinu kolica, krevetića, sjedalice za auto, kadice, pelena, benkica, dudica, bočica, šampona, kremica, mlijeka u prahu... minimalno se potroši oko 12 tisuća kuna. Do treće godine troši se još na hodalice, ogradice, zatim kašice i druge dohrane.

Sretna je majka koja doji jer jedno pakiranje mlijeka u prahu u prosjeku košta oko 70 kuna i potraje tri dana! Taman kad se oslobodimo posebnih pojila i hranila, krene priča s cipelicama koje valja mijenjati svakih nekoliko mjeseci. O robici da i ne govorimo...

No, dobro, zakonodavac je predvidio minimalne iznose za uzdržavanje djece kad je riječ o alimentaciji i ajmo se u ovoj računici držati toga. Za dijete do šeste godine mjesečno uzdržavanje iznosi minimalnih 938 kuna mjesečno. Tolicni iznos odredit će sudac roditelju koji ima plaću samo 2500 kuna, ali to ne znači da će njegovo dijete s toliko novca imati sve što mu treba.

Uostalom, ako je to obveza jednog roditelja, isto toliko mora davati i drugi pa smo došli do prve računice – dijete do šeste godine mjesečno troši najmanje 1876 kuna, što godišnje iznosi 22.512 kuna, a do šeste godine roditelji su olakšani za 135.072 kuna.

Možda se nekome iznos učini velik, ali oko treće djetetove godine valja mu kupiti pravi krevet i posteljinu, odavno već kupuje se više deterdženta, troši se više struje jer makinje se vrte svaki drugi dan... Sve da smo se s onim rekvizitima za bebe i snašli od rođaka ili prijatelja, da smo robicu naslijedili od nekog odraslijeg djeteta, ostaje nam obaveza kupit mu cipelice. A potrebna su im u svakom razdoblju bar po dva para. Dječja stopala do šeste godine rastu brzo i na mahove, skaču čak i za tri broja godišnje, što znači da im treba šest pari godišnje, odnosno 36 pari od prve do šeste godine. Kasnije u školskoj dobi rast će im stopala za broj ili dva godišnje, ali poslije ćemo o tome. E sad, dobre cipelice koštaju između 250 i 350 kuna! Odjeća se obnavlja također svaka tri mjeseca, ali uzmimo da su najveći izdaci u jesen i proljeće. Takvi ekstraudari koštaju nas barem oko sto eura, iako će mnogi reći da toliko košta poštena bundica. No, dobro, treba dodati i trošak za jaslice, odnosno vrtić koji je oko 500 kuna mjesečno...

OD SEDME DO 12. GODINE DODATNIH 132.480 KUNA

Kad dijete krene u školu, osim knjiga, trebaju mu torba, teke i pribor, što stoji oko tisuću kuna. A di su radni stol, stolica, lampa, koš za smeće, budilica...? Najmanje još tisuću. Onda prvašić obično upisuje prvi sport, strani jezik ili klavir pa to košta mjesečnih 500 kuna. Eto ga, raste mališan sretno, a onda i država zna da rastu troškovi pa predviđa da je iznos alimentacije za dijete od 7 do 12 minimalnih 1104 kune mjesečno! A samo marenda mu u školi košta sedam kuna na dan. Di je izlet, di je odjeća, di je Božić, rođendan...?

Ajmo opet, dakle, sad dodat 1104 kune drugog roditelja i dolazimo do iznosa od 26.496 kuna godišnje, odnosno do 132.480 kuna troška do mališanove 12. godine! Minimalnih, ne zaboravimo.

Već smo s onih 135.072 kune stigli do 267.552 kune, a klinca pravo nismo doveli ni do puberteta. Do tada smo imali već jednu ekskurziju u četvrtom razredu osnovne škole koja nas je koštala oko tri tisuće kuna, kupovali smo naravno tenisice, svake godine najmanje po četiri para, a koštaju prosječno 250 kuna, pa ti vidi, diko! Djeca u toj dobi i dalje rastu kao jablanovi, a zalijevati ih treba i s nešto odlazaka u kino, kazalište, knjižnicu...

Kako stižu viši razredi, tako i cijene udžbenika rastu pa su knjige za petaša 1025 kuna. A di su teke, mape i pribor? U trećem razredu većina roditelja izdvojila je za proslavu prve pričesti, a male Dalmatince nekada će odvesti na snijeg, kontinentalce na more. Kupili ste mu biciklu, skateboard ili rošule, pregršt igračaka...

Već ste cijelo malo bogatstvo utrošili na donje gaćice, majice, pidžamice, čarapice, papučice. Netko će sad ovdje prigovoriti da barem zato puno ne jedu. O.K., ne jedu puno mesa, ali traže slatkiše, čokolino, pahuljice, mlijeko, voće... Redovito ih vodite zubaru, drž’te gaće ako vam najavi ortodontski aparatić!

TINEJDŽERIMA TREBA 413.112 KUNA

Došlo je vrijeme i za promjenu namještaja u dječjoj sobi, treba tinejdžeru novi ormar, novi radni stol, možda polica za knjige. Računalo ste do tada dijelili, vaš šestaš je već imao mobitel, ali sada želi smartphone. Već od prvog osnovne imate stalni trošak za teleoperatere, sada će biti još i veći. Shvatit ćete najednom da ga pola razreda poziva na rođendane pa će dječji darovi postati skoro mjesečna stavka.

Je li zakonodavac i to stavio u onaj minimalni iznos? Nije, jer za dijete od 13. do 18. godine predviđa minimalni mjesečni iznos alimentacije od 1213 kuna. Dakle, to je 2426 kuna. A to je već pola jedne prosječne plaće, zar ne? Vaša djeca postaju djevojke ili mladići, krenuli su u osmom razredu na još jednu školsku ekskurziju, a ona je koštala oko 4000 kuna.

Potom će u srednjoj školi već u drugom razredu profesori predlagati manji izlet u inozemstvo za oko 3000 kuna, da bi kasnije maturalac premašio iznos od 4000 kuna.

Do završnog razreda srednje škole svake godine u rujnu vi ste umalo došli na inkanat. Knjige za osmaša koštaju oko 1300 kuna, zatim u prvom gimnazije koštaju oko 2000 kuna, da bi poslije bile nešto jeftinije – 1800 kuna. Bez pribora, molim. A rebatinke i patike već odavno im ne kupujete na dječjem odjelu. To je skok koji će vas isprva kao kobra ujesti za novčanik, jer sve što je do tada koštalo 250 kuna sada je oko 500. Više ne kupujete gomilu cipelica godišnje, ali samo za zimsku jaknu ispalit ćete oko 700 kuna, za patike petsto... Školskoj marendi koja je sada oko deset kuna, najčešće treba dodati i mjesečni pokaz za autobus.

Vaš tinejdžer postaje tigar - može pojesti više od pola kile mesa na dan, plus toliko voća, pola litre mlijeka i toliko jogurta, kupujete mu dezodoranse, posebne šampone i brijaći aparat. Ako je u pitanju princeza, njoj treba koji odjevni predmet više, mjesečni paketi uložaka, šminka... Tinejdžeri češće izlaze vani s društvom, pa ne možete im uskratiti džeparac.

Povremeno požele otići na neki koncert, kino predstavu. To su pravi ljudi, podstanari čovječe, koji ništa ne daju, već samo troše i troše. Trošak u četvrtom razredu srednje škole je golem. Kad se vrate s eskskurzije, treba platiti pripreme za maturu, maturalnu večeru i svečanu odjeću. Sve zajedno košta oko deset tisuća kuna i već je “posrkalo” trećinu onog minimalnog mjesečnog iznosa od 2426 kuna.

Ukratko, vi ste od djetetove 13. do 18. godine minimalno potrošili 145.560 kuna. S prethodnim godinama iznos je dosegnuo 413.112 kune. I to bez ijednog onoga ekstratroška! Elektrošok tek slijedi.

STUDENTI POTROŠE OKO 180 TISUĆA

E sad, ako na vašu neizmjernu radost, vaš podmladak postaje student, zakonodavac kaže da ga financirati morate, ali za dijete starije od 18 godina ne predviđa izdatke veće od do tada utvrđenih.

Dobro, studirat će u svom gradu, može i tako. Prva godina studija je besplatna, ali koštat će prijemni ispit, upisnina, indeks, takse i tome slično. Brucošima valja kupiti knjige i skripte, a ako su slučajno na nekom fakultetu poput medicine, oderat će vas.

Radni stol u njegovoj sobi opet ste povećali, kupili ste mu možda i novi krevet, laptop... Ako vaš junak bude više nego dobar student, nećete puno plaćati naredne godine studija. Ali, uobičajene školarine na sveučilištima su oko sedam do osam tisuća kuna.

Ali ajmo ovako skratit priču: student izvan svoga grada, neovisno o stanovanju, mora imati najmanje tri tisuće kuna pa se držimo toga. Tri puta 12 mjeseci puta pet godina je – 180 tisuća. Zbrojimo ih s onih 413.112 i dobili smo oko 600 tisuća kuna. I eto ti ga!

Ako ste sretni roditelji dvoje djece s fakultetskim diplomama, u to ste, dakle, investirali 1.200.000 kuna. Minimalno, što zapravo znači nerealno. A realno, pristojan odgoj i visoko obrazovanje dvoje djece košta milijun i po kuna!

Što u postolama, što u mesu.

PIŠE: Silvana Uzinić

Do 20 tisuća kuna

Zakonodavac je predvidio najmanje iznose alimentacije ovisno o dobi djeteta i visini roditeljeve plaće. Pritom su platni razredi u rasponu od 2500 sve do 20 tisuća kuna. Tako će ovaj prvi za dijete u dobi do 6. godine života morati izdvajati 938, a ovaj drugi, platežno daleko moćniji, 2200 kuna.

Kad dijete navrši sedam godina, do njegove 12. godine onaj prvi roditelj dužan je izdvajati 1104 kune, a ovaj drugi 2590 kuna. Do 18. godine iznos će rasti na 1213 za siromašnijega, odnosno na 2847 kuna za imućnijega.
Roditelji se, naravno, mogu razumno dogovoriti i drugačije na dobrobit djeteta, a mi smo se u našem izračunu držali računice zakonodavca.

Sevinu Alexu 15 tisuća kuna alimentacije

Najveći mjesečni iznos dosuđen u Hrvatskoj za uzdržavanje djeteta plaća Milan Popović sinu kojeg ima sa Severinom – 15 tisuća kuna. Goran Višnjić plaćao je 9000 kuna, Goran Giriček 7000 tisuća...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/izracunali-smo-za-vas-podizanje-jednog-djeteta-kosta-minimum-100-tisuca-eura-283957 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7ae5e2f13e0d41b6ce4e967b5087d2d8e76ac279 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Izra%C4%8Dunali+smo+za+vas%3A+podizanje+jednog+djeteta+ko%C5%A1ta+minimum+100+tisu%C4%87a+eura&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fizracunali-smo-za-vas-podizanje-jednog-djeteta-kosta-minimum-100-tisuca-eura-283957 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fizracunali-smo-za-vas-podizanje-jednog-djeteta-kosta-minimum-100-tisuca-eura-283957 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => računica jedne majke [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaračunica jedne majke

Izračunali smo za vas: podizanje jednog djeteta košta minimum 100 tisuća eura

Piše PSD.
24. kolovoza 2015. - 10:18

Mala djeca - mala briga, velika djeca - velika briga. A isto je tako i s troškovima, kako djeci raste broj postola, raste i veličina teća u kuhinji.

Djeca su veliki belaj, stavit ih na prave noge posao je koji nema cijenu, ali bogme se ne može ni s praznim takujinom. Na jedno dobro stavljeno dijete do njegove 18 godine valja istresti brat bratu oko pola milijuna kuna! A zakonodac je propisao obvezno uzdržavanje do 26. godine, što trošak povećava za dodatnih dvjesto tisuća.

Podignete li dvoje djece do njihove 26. godine, potrošili ste gotovo milijun i po kuna. Čini vam se previše? O.K, ajmo ovako: ako biste 26 godina mjesečno trošili prosječnu hrvatsku plaću, a to je oko 5000 kuna, potrošili biste milijun i petsto šezdeset tisuća.

Zapada li dvoje djece oko pet tisuća na...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 22:31