StoryEditorOCM
Dalmacijačepiće u uši

"Općinski vijećnik bukom mi je rastjerao furešte"

Piše PSD.
8. kolovoza 2014. - 13:31
Nije vijest kad se zakače, recimo, iznajmljivači i ugostitelji jer bi jedni turisti spavali, a drugi ne znaju za fajront, ali u Novom Selu kamenoklesar je, barem tako kažu, rastjerao furešte?! Problemi su počeli lani kad je prvoga srpnja usnulo bračko seoce razbudio moćni pikamer, a valjda vam ne treba opisivati kako buči pikamer, to je ravno bebinu plaču.

U granicama dozvoljenog

- Od toga se nije moglo živit, pa smo odmah reagirali. Istina, stigla je policija, njemu je zabranjen daljni rad na izgradnji nelegalne pilane kamena, ali je poslije od Općine Selca dobio posebno odobrenje da dovrši radove na zidu koji je nezakonito podizao, kao i sve ostalo - ljuta je privatna iznajmljivačica Jasna Bezmalinović na susjeda Nikicu Politea, obrtnika i vlasnika tvrtke “Škarpelin”, čiji se pogoni, priča Jasna, šire već petnaestak godina usred mjesta u kojem je stotinu i osamdeset mahom starijih stanovnika, nemoćnih da poduzmu išta da bi ga se zaustavilo. Politeo je, da stvar bude još apsurdnija, i općinski vijećnik koji zastupa mještane Novog Sela.

- Prije neki dan mi je uteka gost iz Kalifornije jer se od te buke ne da živit. Zakon jasno kaže da nikakvih radova, buke i teškog transporta usred turističke sezone ne smije biti, ali on to ne poštuje, on to naprosto ignorira - žali se Jasna kojoj nije jasno zašto institucije konačno ne odrade svoj posao. Žalila se i sanitarnom inspektoru Tončiju Marinkoviću u Supetru, no on je lopticu prebacio na Inspektorat za zaštitu okoliša.

- Tu ima i građevinskog otpada i Marinković je bio dužan intervenirati. Sve što je napravio jest da je nakon nekog vremena naložio Politeu da napravi elaborat o buci koji ovaj nije imao, a bio ga je dužan imati, pa je umjesto kazne radio atest, a da sve bude još gore, atest je napravila firma koju je sam odabrao i čiji je vještak zaključio da je sve u granicama dozvoljenog?!

Najgore je to što je sve napravljeno nestručno jer je buka mjerena, a da nisu bili upaljeni strojevi koji je stvaraju, primjerice, stroj za štokovanje ili ozrnjavanje kamena, a kad on radi, onda je jednostavno neizdrživo - objašnjava Jasna Bezmalinović koja će, najavljuje, pravdu istjerivati i do Strasbourga, ali, veli, nitko joj neće oduzeti pravo da se na Braču bavi turizmom i tako privređuje za život.

- Za razliku od Politea koji je godinama radio u ilegalnom objektu, a koji je kasnije u procesu legalizacije za par tisuća kuna uspio ozakoniti, ja od 2008. imam uredno rješenje za bavljenje turističkom djelatnošću, što mi Politeo, šireći svoju pilanu i radeći u njoj leva-leva, ne dozvoljava - kaže naša sugovornica ogorčena činjenicom da je njezin prvi susjed građevinskim materijalom zakrčio mještanima i javni put, a o čemu će uskoro izvijestiti DORH.

Izrael i Palestina

Načelnik općine Selca Ivan Marijančević poduzeo je sve da se problem riješi, ali teško je, baš kao u sukobu Izraelaca i Palestinaca, kaže, pomiriti zaraćene strane u slučaju koji traje godinama.

- I komu dati za pravo? Gospođa Bezmalinović se smije baviti turizmom, a gospodin Politeo je u tome ne smije ometati bukom svojih strojeva. S druge strane, istina je da se Politeo sa svojim obrtom “Škarpelin” sada ne može izmjestiti iz Novog Sela u poslovnu zonu Selca jer ona još nije zaživjela. Mi jesmo otkupili zemlju za gospodarsku zonu koja je predviđena prostornim planom, ali infrastruktura još nije spremna i proći će sigurno koja godina da se to riješi.

Politeo u ovoj situaciji zapošljava osam ljudi i bilo bi mu glupo i nepravedno zapinjati nogu, kao i gospođi Bezmalinović koja se želi baviti turizmom, a zbog buke i prašine iz pilane u susjedstvu to nije u stanju. I sad vi budite pametni, komu tu dati za pravo? - širi ruke mladi načelnik, nemoćan da riješi problem preko noći na zadovoljstvo posvađenih susjeda koji, napominje, vode i sudski spor oko zemljišta na koje oboje polažu pravo.

Saša Ljubičić
snimio Tom Dubravec / CROPIX

Obrtnik bez komentara

Što kaže Politeo, uspješni obrtnik, ali i općinski vijećnik koji predstavlja upravo birače iz Novog Sela, nismo uspjeli saznati. Iako nam se obećao javiti pola sata nakon našeg prvog razgovora, to nije učinio, a poslije smo ga pokušali dobiti, no mobitel je bio isključen. Ovim mu putem poručujemo da bismo rado čuli i njegovu stranu priče, naravno, bez buke ili šumova na vezi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:23