StoryEditorOCM
Dalmacijanajviše kiše

Uskršnji praznici s - lumbrelama

Piše Ojdana Koharević
17. ožujka 2016. - 08:45
Luka Gerlanc/EPH

Školarci, makar što se vremena tiče, neće baš imati sreće za proljetnih praznika jer će nas pratiti nestabilno vrijeme s naoblakom, kišom, pljuskovima, a tu i tamo pojavit će se tek malo sunca.
Tjedan prije Uskrsa za školarce znači i vrijeme proljetnog odmora, pa je svima, a posebno roditeljima, važno hoće li dane bez knjige zamijeniti igrom na otvorenom ili će ih vrijeme ipak zaustaviti u zatvorenom.
Puno je upita o vremenu u to doba, pa smo zato potražili odgovor od meteorologa, a Dunja Plačko-Vršnak iz Državnog hidrometeorološkog zavoda kaže:

- Prije svega moram reći kako je izuzetno teško s ovolikim vremenskim odmakom točno predvidjeti vremenske prilike u sljedećih desetak dana, no koliko nam se sada čini, bit će promjenljivo. Tako bi početkom sljedećeg tjedna trebalo biti djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku, mjestimice uz mogućnost za malo kiše ili poneki pljusak - kaže Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a.

'Pašijunsko jugo'

Od utorka promjenljivo i nestabilno, povremeno s kišom, i tako bi moglo biti gotovo većinu tjedna, a to sugeriraju i europski prognostički modeli koje preuzima većina uglednih meteoroloških kuća. Ako opstane takva vremenska prognoza, to znači da bi za sam kraj praznika trebalo biti više sunca, no to je još uvijek preuranjeno prognozirati.

Kažimo još da je takvo promjenljivo vrijeme prema pučkoj meteorologiji povezano s Velikim tjednom u kojem nikada nije bilo potpuno lijepo vrijeme, jer bi takvo vrijeme u tjednu u kojem je Isus trpio velike muke (Veliki tjedan, Tihi tjedan, Tjedan muke, Pasija) trebalo biti dokaz sućuti puka za koji se žrtvovao. Stariji se sjećaju kako je upravo u ove dane, a posebno na sam Veliki petak, puhalo jugo koje se nazivalo “pašijunsko jugo”.

Preko 15

Kakve nas temperature čekaju? Očito je da će i u sljedećem razdoblju biti iznadprosječno toplo, ujutro do 10, a danju posvuda i više od 15 stupnjeva.

Za utjehu - idućih dana sunčano!

Pogledate li kroz prozor ili imate sreću pa možete biti na otvorenom vidjet ćete da je meteorološko proljeće uranilo koji dan, jer kalendarsko proljeće nam stiže za tri dana.

Obilje sunca pratit će nas cijeli dan, a sa suncem bit će i ugodno, toplo, a da se po toplom jutru topao dan poznaje vidljivo je po temperaturama. Tako je već u 8 sati na Dugom otoku i na Pašmanu bilo čak 16 stupnjeva, a približno toplo jutros je i na jugu, u Trstenom i Vidu gdje je 15 stupnjeva.

Što se većih gradova tiče, Dubrovnik i Zadar su se jutros izravnali sa 14 stupnjeva, u Splitu je 11, a u Šibeniku samo 9 stupnjeva i to je jutros najhladniji veći grad uz obalu.

Zanimljivo je kako tek par mjesta u Zagori jutros ima temperaturu ispod 10 stupnjeva, a jutro je osvanulo toplo u mjestu Bisko koje je uvijek najhladnije, a jutros mjeri već 10 stupnjeva.

Prognostičari nam i za naredne dane najavljuju sunčano vrijeme, a s obzirom da nam slijedi vikend ne bi bilo čudno na plažama vidjeti i prve kupače. Znalci kažu kako se more zbog tople zime i nije značajno ohladilo pa temperatura varira od 12 do 15 stupnjeva, za neke pogodno za prvo kupanje, za druge tek za đir po plićaku, a bit će i onih koji će čekati srpanj i temperature mora iznad 25 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:06