StoryEditorOCM
Dalmacijamisa i procesija

Makarani proslavili 200 godina zavjeta Srcu Isusovu

Piše PSD.
13. lipnja 2015. - 00:48
Štujući zavjet svojih predaka dan prije 200 godina Srcu Isusovu za spas od haranja kuge u njihovu gradu, tako su se Makarani u velikom broju u petak okupili u katedrali sv. Marka na svečanoj svetoj misi koju je koncelebrirao mons. Marin Barišić, kako bi zavjet obnovili. Euharistijskom slavlju prethodila je procesija Kačićevim trgom sa čudotvornom slikom Srca Isusova koju su nosili žene i muškarci obučeni u narodnu nošnju.

Slijedeći pretke na kraju mise nadbiskup Barišić s makarskim svećenicima, župnikom don Pavlom Banićem i don Antom Žderićem, te svećenicima makarskog dekanata koji su koncelebrirali misi, sa dogradonačelnikom Mirom Družijanićem i vijećnicom Vericom Raos, predvodili su isti stari zavjet novog sadržaja da će se klonit zlog življenja, a ponavljao ga je vjerničnikčki puk.

Zavjet su Makarani obnavljali i prije stotinu godina, 1915. g. u vrijeme ratnih nevolja. Postoje zapisi kako je gradski poteštat sa svojim pomoćnicima u crkvi sa svećenikom i pukom obnovio zavjet osvježen ondašnjim društvenim (ne) prilikama,  što je i danas učinjeno.  

Prvi put otpjevana je himan Srcu Isusovu koju je skladao Umberto Kostanić, student orgulja u Muenchenu. U maniri makarske himne  sv. Klementu napisao zajedno s Marinom Srzićem.  

Na kraju je sav puk sa župnim zborom zapjevao "Do nebesa nek se ori" najpoznatij hrvatski napjev Srcu Isusovu autora o. Petra Perice iz Kotišine ponad Makarske.

Večernjem slavlju prethodila je pripremna trodnevnica i izlaganja zavjetne slike uokvirene srebrom Makarana darivanog za vrijeme kuge 1815. g.

- Kuge je i danas prisutna u novim raznim oblicima. Zahvatil je nacionlno biće i pitamo se ima li lijeka. Zar opasnu kugu ne vidimo u nezaposlenosti. Posebno mladih, koja razara njihove motive, vrednote, nadu, budućnost i mogućnost obiteljskog zajedništva. Kako nazvati nego kugom neke pojave koje su razorile  temelje našega društva, kriminal, krađe, pohlepu za profitom? Virus kuge vidimo i unašim institucijama koje se ne mogu dogovoriti što je to opće dobro našega društva, već se dijelimo, ogovaramo, podmećemo, u krugu okrećemo. Protiv ovih modernih oblika kuge vjerujem da ima lijeka, zato smo večeras toliki ovdje u povijesnom kontinuitetu - rekao je mons. Barišić.

Ana Dragičević
Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:08