StoryEditorOCM
Dalmacijaudar na radnički takujin

Putna iskaznica je kao novac, nema duplikata!?

Piše PSD.
5. rujna 2014. - 21:26
Otkako su u “Autoprijevozu Sinj” od početka travnja ove godine uveli (i) radničke pokaze, tim načinom plaćanja putne karte koristi se sve više Sinjana. Jer, primjerice, mjesečni pokaz za relaciju Sinj – Split – Sinj košta 600 kuna i nema ograničenja u korištenju, a to je za radnike koji svakodnevno putuju na posao i s posla znatno povoljnije od prijašnjeg svakodnevnog plaćanja putnih karata ili cijelog bloka od 50 putnih karata koji su, uz popust od 10 posto, plaćali 900 kuna. Što se, međutim, dogodi kad radnik izgubi pokaz, kao što se dogodilo A. M. (podaci poznati redakciji)?

Plati još jednom

Dotični gospodin uredno je 1. kolovoza kupio pokaz za taj mjesec. Uredno je dobio i račun na iznos od 600 kuna i iskaznicu na kojoj je bilo njegovo ime i prezime, fotografija, broj iskaznice i relacija Sinj – Split – Sinj.

Sve je te podatke službenik na šalteru “Autoprijevoza” unio u računalo. Vlasnik pokazne putne karte uredno se vozio do 27. kolovoza. Toga dana, međutim, izgubio je iskaznicu. S računom dobivenim prilikom kupnje pokaza otišao je na isti šalter “Autoprijevoza” i zatražio da mu se izda novi pokaz s važenjem do kraja mjeseca. Pritom je, kaže, bio spreman platiti pripadajuću pristojbu.

Na šalteru je, tvrdi, odbijen. Kaže da mu je djelatnica, odbijajući mu izdati novi pokaz, rekla: “Izgubljeni pokaz je isto kao i izgubljene pare”, uz dodatak da do kraja mjeseca plaća putne karte, a 1. rujna kupi pokaz za taj mjesec.

’Ne znam što bih učinila’

Otišli smo na isti šalter “Autoprijevoza” na sinjskom autobusnom kolodvoru. Službenica koju smo zatekli i ispričali joj za slučaj A.M. rekla nam je da se ona s tim u praksi nije susrela.

– Vjerojatno je dotični gospodin razgovarao s mojom kolegicom. Da sam ja bila na šalteru, ne znam što bih učinila. Vjerojatno bih najprije na osnovi njegove potvrde provjerila podatke u računalu, a onda bih upitala pretpostavljene što učiniti, smijem li mu za preostale dane izdati novi pokaz, odnosno potvrdu. Naglašavam da smo radničke pokaze uveli tek od 1. travnja ove godine i oni se sve masovnije koriste. Putne pokaze otprije koriste učenici i studenti i vrlo često ih gube. U slučaju kad učenik ili student prijavi gubitak iskaznice, mi mu izdamo potvrdu do kraja mjeseca u kojemu je izgubio pokaz, a za sljedeći mjesec izdajemo mu novu iskaznicu – kazala nam je šalterska službenica, ne želeći da joj se navodi ime.
toni paštar


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 05:04