StoryEditorOCM
Dalmacijacrveno upozorenje

Ciklona Petra donijela na mahove i orkansku buru: na Mosoru dere 185 km/h, na Krčkom mostu čak 206 km/h

Piše PSD.
27. studenog 2015. - 08:12
NAJNOVIJE

Osvanuo je hladni petak, a promrzli dojam pojačala je jaka i na udare olujna bura koja puše od sjevera do juga.

Bura je i jutros paralizirala cestovni promet u sjevernoj Dalmaciji, ali i na splitskom području tako je samo za osobna vozila otvorena Brza cesta Solin-Klis. Zbog bure su u prekidu trajektne linije Makarska-Sumartin, Split-Supetar, Split-Rogač, a ne plove ni katamarani na linijama Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, te Korčula-Hvar-Split. Od jučer su u prekidu linije na sjevernom Jadranu ne voze trajekti na linijama Brestova-Porozina, Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska, Stinica-Mišnjak, te katamaranske linije Novalja-Rab-Rijeka te Mali Lošinj-Rijeka.
Jučerašnji prvi dan ciklone Petra donio je jaku, na mahove orkansku buru, povremenu kišu, ali i snijeg na Mosoru nadomak Splita, te u nizinama mućkog područja, kao i u omiškom zaleđu.

Drugi dan ciklone i dalje neugodno vrijeme, s jakom i na udare orkanskom burom pa će zbog bure i osjet hladnoće biti jak. Za sada je, prema automatskoj meteorološkoj postaji pljusak.com nahladnije u Promini gdje je izmjeren 1 stupanj iznad nule, a hladno je i u Golbiću kod Knina gdje je jutros uz jaku buru samo 4 stupnja, dok je u Kninu tek 5 stupnjeva Celzijusovih. Ista temperatura zraka izmjerena je na mućkom području, kao i u Cetinskoj krajini.

Nešto hladnije je u Imotskoj krajini, u Lovreću tek 3 stupnja iznad nule, u Cisti Velikoj svega 4 stupnja Celzijusova.
Dobro se treba utopliti i na šibenskom području, jutros je najhladnije u Danilu i Dubravicama sa samo 5 stupnjeva uz jaku buru, a u Šibeniku je 7 stupnjeva Celzijusovih.

U Zadru i Splitu je jutros 8 stupnjeva, bura puše brzinom od 80 kilometara na sat, a Dubrovnik jutros uz kišu i buru mjeri 11 stupnjeva.

Zbog bure je DHMZ izdao crveno upozorenje putem sustava Meteoalarm no očito je kako bura izaziva nevolje i na ostalom dijelu Jadrana, a tako će biti u nastavku dana.

Na Krčkom mostu - 206 km/h
Na Krčkom mostu u noći s četvrtka na petak izmjeren je udar bure od 206 kilometara na sat, na Paškom mostu 181 kilometara na sat, u Prizni 172 kilometara na sat, a pravi zimski uvjeti bili su na Mosoru gdje su uz snijeg mjestu Gornje Sitno članovi 'Crometea' izmjerili udare od čak 185 kilometara na sat.
OJDANA KOHAREVIĆ

Bura prevrnula kamion


Orkanska bura sinoć je oko 21 sata na cesti za Zaton Obrovački prevrnula prikolicu kamiona bosanskohercegovačkih registarskih tablica kojim je upravljao 33-godišnjak. U nesreći nitko nije ozlijeđen, a počinjena je manja materijalna šteta, jer u prikolici nije bilo tereta. Zadarski.hr
RANIJE

Ciklona Petra, kako je i najavljeno, donijela je prvu ozbiljniju kasno jesensku buru, a najviše problema uzrokovala je u prometu.

Kako javlja HAK u 7 sati , zbog orkanskog vjetra za sav promet zatvorene su:

autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za sve skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca i Obrovca-DC50 i DC27),
autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za sve skupine vozila, uz pojačan oprez zbog vjetra i mokrog kolnika, je Starom cestom kroz Gorski kotar-DC3),
autocesta A7 između čvorova Draga i Šmrika,
dionica Jadranske magistrale (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene,
državne ceste Maslenica-Zaton Obrovački (DC54) i Dobroselo-Mazin-DC1 (DC218) te
Krčki i Paški mostovi.

Samo za osobna vozila otvorene su:

dionica riječke obilaznice Škurinje-Orehovica-Kikovica (A7),
Brza cesta Solin-Klis (DC1),
državna cesta Gospić-Karlobag (DC25).

Na mostu dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I, skupina).

Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama,

DC42 u mjestu Poljanak,
DC52 Špilnik-Korenica,
DC218 Užljebić-Donji Lapac-Dobroselo,
ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac,
ŽC5203 Dobroselo-Brotnja,
LC59122 u mjestu Ledenik i LC59123 u mjestu Konjsko.

Zbog snježnih nanosa zatvorena je za sav promet županijska cesta LC5062 Lič-Lukovo u Gorskom kotaru te županijska cesta ŽC5199 Šušanj-Štirovača u Lici.

Kolnici su mjestimice mokri i skliski od snijega u Lici, vlažni u Dalmaciji, Gorskom kotaru, Slavoniji i Baranji. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te ne kreću na put bez zimske opreme (na zimskim dionicama javnih cesta je i zakonski obavezna).

Pomorski promet

U prekidu su:

trajektne linije: Brestova-Porozina, Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska, Stinica-Mišnjak, Makarska-Sumartin, Split-Supetar, Split-Rogač;
katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Rijeka, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Korčula-Hvar-Split;
brodska linija: Mali Lošinj-Unije-Susak.

Temperature


Inače, najveća brzina vjetra u Dalmaciji u 7 sati izmjerena je na Lstovu s 19,9 metara u sekundi, dok je u uvijek vjetrovitoj Makarskoj izmjereno 14 m/s.

Šibenik, Zadar i Split mjerili su 8 stupnjeva, dok je u Dubrovniku izmjereno 11 stupnjeva.

Prognoza

Prema prognozi DHMZ-a, u većini krajeva očekeju se umjereno do pretežno oblačno, mjestimice uz uglavnom slabe oborine.

U južnoj Dalmacije kiša, u gorju snijeg, a u Slavoniji poslijepodne kiša, navečer i snijeg.

Na sjevernom Jadranu sunčanije. Vjetar na kopnu većinom umjeren, u gorju i jak sjeveroistočni isjeverni. Na Jadranu će jaka i olujna bura, podno Velebita i orkanska bura poslijepodne postupno slabjeti. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 0 do 5, u gorju ponegdje niža, a na obali i otocima između 8 i 13 °C.

PSD
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:41