stdClass Object ( [id] => 261319 [title] => Ratnik Simeone nudi pobjednički recept i Hajduku [alias] => ratnik-simeone-nudi-pobjednicki-recept-i-hajduku [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Oni su garancija osvajanja trofeja. Trojica trenera, istinskih nogometnih masterminda, uživaju vrhunski tretman kod bogatih vlasnika europskih superklubova, jer njihov angažman jednostavno donosi trijumfe. 

Znate i sami, to su Carlo Ancelotti (55 godina), Jose Mourinho (51) i Pep Guardiola (44). Toj trojici garanta uspjeha, odnosno trofeja, mogu se dodati još neki, na primjer, Diego Simeone (45), koji je po mojem ukusu zato što je od madridskog Atletica u posljednje četiri godine stvorio takvu momčad da se ravnopravno nosi s megaklubovima kao što su Real i Barcelona.

To su stručnjaci koji čine razliku, zato ih i vabe na sve strane, nude im faraonske ugovore, vjeruju u njihovu kemiju kojom svoje momčad vode do pobjeda. Ancelotti je prošao put od Reggiane, Parme, Juventusa, Milana, Chelsea, PSG-a do kraljevskog Reala; Mourinho je krenuo kao asistent, pa onda Porto, Chelsea, Inter, Real i vratio se na Stamford Bridge; Guardiola se nije seljakao: Barcelona i sad Bayern. 

Zato su oni i različiti: Ancelotti i Mourinho su usredotočeni na rezultat, koji im donosi nove unosne angažmane, dok je Guardioli opsesija naći nove putove razvoja nogometa i to baš istraživanjem novosti u taktici.

Guradiolina igra slažnim centarforom

Guardiola je nesumnjivo genijalni trener, to je dokazao tijekom četverogodišnje žetve trofeja s Barcelonom, još više s načinom kako je znao nadigrati rivale. Na isti način vodi i Bayerna, kojeg je preuzeo 2013., objektivno u nezahvalnom trenutku, kad je FC Hollywood pod vodstvom Juppa Heynckesa osvojio trostruku krunu. 

No, katalonski stručnjak je nastavio s berbom trofeja i – što je važnije – unaprijedio je igru Bavaraca do te mjere da je njihova dominacija u Njemačkoj sasvim neupitna (u ovom trenutku poslije 17 kola u Bundesligi Bayern ima nedostižnih jedanaest bodova više u odnosu na drugoplasirani Wolfsburg.

U prošlom ciklusu Lige prvaka očekivanja europske javnosti bila su da će Bayern još jednom do finala, ali je Guardiola doživio najteži udarac u dosadašnjoj karijeri. U polufinalu u Münchenu na Allianz Areni, poslije 1:0 za Reala u Madridu, došlo je do pravog potopa Bayerna – 0:4! 

Zanimljivo, Guardiola nije tražio alibi, priznao je svoju grešku koja se sastojala u tome da se po prvi put u trenerskoj karijeri opustio, jer poslije nego je i teoretski osiguran naslov prvaka, tri mjeseca prije kraja Bundeslige, dozvolio je igračima da ih obuzme zadovoljstvo.

Kad je Guardiola prije šest godina, poslije jedne sezone stažiranja u Barceloni B, preuzeo vođenje prve momčadi, odmah je postao trenerska senzacija. On je unaprijedio način igre poznat kao totalni nogomet (preteča Rinus Michels, pobornik Johan Cruijff). 

Barca je provodila pravi teror svojim načinom igre: beskrajnim posjedom lopte, uz opasku da su pritiskali, gušili protivnika i u malom prostoru Andreas Iniesta i drugi velemajstori, iznad svih Leo Messi, znali su stvarati breše u obrani i realizirati i najmanje prilike. I što je još važnije oni su obranu postavljali na način da čim bi izgubili loptu odmah su ulazili u oduzimanje.

Momčad s vrataromi deset veznih

Guardiola je dokazao svoju pragmatičnost u Bayernu u kojem nije robovao Barcinoj verziji „tiki-taka“ nadigravanja nego se na neki način prilagodio stanju duha u minhenskom klubu u kojem je odgovornost u igri na najvišoj razini. Još u Barceloni krenula je igra s „lažnim centarforom“, koji se od špica pretvara u veznog, zadatak mu je osloboditi prostor za upad drugih suigrača.

E, sada ne mogu odoljeti napasti da ne spomenem dva najveća naša trenera taktičara Tomislava Ivića i Stanka Poklepovića, točnije njihovih identičnih zamisli s Brankom Oblakom, upadali su bočni napadači Slaviša Žungul i Ivica Šurjak, odnosno Florinom Cernatom (glasovita „pirja“) koji glumio centarfora pa se povlačio da bi u vršak napada stigli Senijad Ibričić i Marin Tomasov.

Vodeći britanski analitičar Jonathan Wilson predviđa da je Guardiola na tragu kompozicije momčad s vratarom i deset veznih igrača. Takve postavke ne treba striktno shvatiti, jer će u sastavu biti napadača s karakteristikama manevarskih igrača (Leo Messi, Franck Ribery, Thomas Müller…). 

Redovito pratim La Domenicu sportivu u kojoj je kao analitičar Adriano Bacconi (za mene je bio otkriće još 2004., upoznao sam ga uoči utakmice Hrvatska – Njemačka 1:2 u Splitu), on to zna tako zorno prikazati, tako ogoli i predstavi raspored igrača, njihova kretanja, ponavljanja, zadatke da prosto moraš prihvatiti kako bez detaljnih proučavanja načina igre nema uspjeha. Tako Bacconi tvrdi da specijalnost igrača iščezava, ali ipak su neophodna barem dva, tri obrambena specijalista.

Velemajstori taktike svakako su i Ancelotti i Mourinho. Njih dvojica su, s Realom, odnosno Interom i narušili „tika-taka“ superiornost Guardiolinih sastava. Izgleda sad jednostavno, ali je na terenu protiv kreatora kakvim su raspolagali Bayern, odnosno Barcelona, trebalo postaviti pravu protu igru, koja nije puki bunker kako se to čini na prvi pogled. Jest, mnogi su treneri pokušavali zaustaviti Barcu&Bayerna standardnim načinom, ono „staviš autobus igrača u kazneni prostor“ i čekaš neku priliku… 

Carlo i Jose ništa ne ostavljaju slučaju, oni kao i Pep sve pripremaju u svojem laboratoriju, vježbaju na treningu, stvaraju automatizme.

To kako rade u velikim klubovima apsolutno je nemoguće u Hajduku. Zato sam oduševljen Diegom Simeoneom čiji bi način rada, po meni, trebao biti ogled za splitsku momčad. Radi se o tome da Hajduka nema tako tehnički dotjeran igrački kadar da bi provodio pod svaku cijenu kombinatornu igru.

Nadahnuo je i Mandžukića

Simeone je sjeo na klupu Atletica dva dana prije Božića 2011., „Colchonerosi“ su bili deseti, eliminirani iz kupa od trećeligaša Albacetea, do tada su od 1996.promjenili 16 trenera. Najteže od svega, igrači su psihički bili kao poraženi, mentalno na dnu. Onda je došao Simeone i svojim pristupom, na bazi svojeg karaktera, preobrazio je momčad. Do kraja tog prvenstva Atletico je dogurao do petog mjesta, osvojio Europa League (u finalu protiv Atletica iz Bilbaoa 3:0) i Superkup UEFA (protiv Chelsea 4:1).

Bio je to savršeni impakt jednog trenera s igračima, koji su se brzo vratili iz letargije i postali prava sila. Ta eruptivnost najbolje se manifestirala u finalu kupa, na stadionu Santiago Bernabeu, kad je Atletico pobijedio Reala, poslije niza od 25 poraza u prošlih 14 godina.

Moj prijatelj Toni Adamić, dizajner europske klase, s kojim volim raspravljato o balunu, osigurao mi je biografiju Simeonea, pod naslovom „El Cholo: il mio metodo per vincere“ (moj metoda za pobjeđivanje). U jednom dahu sam je pročitao, Simeoneove aksiome pamtio, uvjerio se da su njegove metode riceta za Hajduka.

Radi se o tome da budžet Atletica jedna petina proračuna Reala i Barcelone, ali je Simeone u dvije i po godine uspio svoj pobjednički mentalitet, koji ga je krasio i kao igrača, prenijeti na momčad. Jedno od njegovih načela je „igraj svaku utakmicu kao da ti je zadnja“, meni je drag princip „o naporu se ne pregovara“, kao i niz drugih pravila na kojima se temelji prava ratnička doktrina.

Atletico je posljednjih godina doživio metamorfozu: momčad je homogenizirana,svi se bore doslovno na rubu žutih kartona, obrana je hermetična, kontranapad ubojit. Uostalom, Mario Mandžukić, koji se svojim načinom nije uklapao u kalupe Guardiole, postao je idealan dio Simeonova stroja. 

U Bayernu je Mandžukić dokazao svoju klasu, potvrdio je reputaciju borbenog, snalažljivog, nezasitnog golgetera, ali ipak u neku ruku i neurednog u suradnji. No, takav Mandžukić, neumoran i silovit, pravi je element za Simeonovu momčad.

Mirotvorac Ancellotii ponizni Mourinho

Suprotno od Simeonovog kreda, u kojem je snaga, borba, volja u prvom planu, svoj stil ima Ancelotti. On je došao u Reala poslije Mourinha, Talijana su odmah prozvali „mirotvorac“, jer je u svlačionicu unio mir, pronašao je dobitnu taktiku kojom je razoružao Guardiolu i Bayerna. 

Ancelotti je sklon igri na sigurno, obrana je i kod njega temelj uspjeha, ali je baš u tom dvoboju s Bayernom pokazao i svoje skriveno lice, to da zna i riskirati. 

Naime, kad su svi očekivali „catenaccio“ nakon minimalne pobjede u Madridu (1:0) u polufinalu prošlog ciklusa Lige prvaka Ancelotti se nije zatvorio, u njegovu sastavu su se našli i Alonso, Modrić, Di Maria, Bale, Benzema i Ronaldo, suprostavio se Bayernu na odlučan način i došao do velike pobjede.

Pepove momčadi su u pravilu jake u manevru i pred protivničkim kaznenim prostorom, gdje je Carlettova squadra nadjačala Bayerna. U redu, Real je s dosta sreće osvojio „decimu“, desetu krunu prvaka Europe, protiv Atletica su došli do izjednačenja na 1:1, u produžetku i do visoke pobjede.

Jose Mourinho je također trener koji svoju momčad drži pod kontrolom, kod njega nema suvišnih lutanja u igri, rezultat mu je iznad interpretacije nogometa. Ipak, Mourinho priznaje:

- Bez pravih igrača, onih koji ponizno služe momčadi, mi treneri smo ništa. Perfektna momčad je ona u kojoj trener transformira igrače u savršeni sklop, ali isto tako igrači pomažu treneru da bude bolji. Jedno je imati na raspolaganju klasne igrače, drugo je, znatno više, kad ti pojedinci tvore momčad. A to je osnovni zadatak trenera.

Na kraju se može kazati da su Guardiola, Ancelotti i Mourinho, zahvaljujući velikoj moći svojih klubova, u stanju stvarati pobjedničke momčadi.

ZDRAVKO REIĆ

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => NOVAC NIJE PRESUDAN Radi se o tome da je budžet Atletica jedna petina proračuna Reala i Barcelone, ali je Simeone u dvije i po godine uspio svoj pobjednički mentalitet, koji ga je krasio i kao igrača, prenijeti na momčad. Njegovo načelo ‘igraj svaku utakm [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EL CHOLO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-01-26 19:41:08 [created_by] => 35 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-01-26 21:05:02 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-01-26 21:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9783 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2008/03/14/DIEGO.JPG" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "900x600" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7291437 Threads: 4 Questions: 1519330388 Slow queries: 4618457 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110347263 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 33 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/domaci-nogomet/ratnik-simeone-nudi-pobjednicki-recept-i-hajduku-261319 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/ratnik-simeone-nudi-pobjednicki-recept-i-hajduku-261319?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => NOVAC NIJE PRESUDAN Radi se o tome da je budžet Atletica jedna petina proračuna Reala i Barcelone, ali je Simeone u dvije i po godine uspio svoj pobjednički mentalitet, koji ga je krasio i kao igrača, prenijeti na momčad. Njegovo načelo ‘igraj svaku utakm [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EL CHOLO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ratnik Simeone nudi pobjednički recept i Hajduku [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-16-39-31-35 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/03/14/DIEGO.JPG [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/03/14/DIEGO.JPG [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Oni su garancija osvajanja trofeja. Trojica trenera, istinskih nogometnih masterminda, uživaju vrhunski tretman kod bogatih vlasnika europskih superklubova, jer njihov angažman jednostavno donosi trijumfe. 

Znate i sami, to su Carlo Ancelotti (55 godina), Jose Mourinho (51) i Pep Guardiola (44). Toj trojici garanta uspjeha, odnosno trofeja, mogu se dodati još neki, na primjer, Diego Simeone (45), koji je po mojem ukusu zato što je od madridskog Atletica u posljednje četiri godine stvorio takvu momčad da se ravnopravno nosi s megaklubovima kao što su Real i Barcelona.

To su stručnjaci koji čine razliku, zato ih i vabe na sve strane, nude im faraonske ugovore, vjeruju u njihovu kemiju kojom svoje momčad vode do pobjeda. Ancelotti je prošao put od Reggiane, Parme, Juventusa, Milana, Chelsea, PSG-a do kraljevskog Reala; Mourinho je krenuo kao asistent, pa onda Porto, Chelsea, Inter, Real i vratio se na Stamford Bridge; Guardiola se nije seljakao: Barcelona i sad Bayern. 

Zato su oni i različiti: Ancelotti i Mourinho su usredotočeni na rezultat, koji im donosi nove unosne angažmane, dok je Guardioli opsesija naći nove putove razvoja nogometa i to baš istraživanjem novosti u taktici.

Guradiolina igra slažnim centarforom

Guardiola je nesumnjivo genijalni trener, to je dokazao tijekom četverogodišnje žetve trofeja s Barcelonom, još više s načinom kako je znao nadigrati rivale. Na isti način vodi i Bayerna, kojeg je preuzeo 2013., objektivno u nezahvalnom trenutku, kad je FC Hollywood pod vodstvom Juppa Heynckesa osvojio trostruku krunu. 

No, katalonski stručnjak je nastavio s berbom trofeja i – što je važnije – unaprijedio je igru Bavaraca do te mjere da je njihova dominacija u Njemačkoj sasvim neupitna (u ovom trenutku poslije 17 kola u Bundesligi Bayern ima nedostižnih jedanaest bodova više u odnosu na drugoplasirani Wolfsburg.

U prošlom ciklusu Lige prvaka očekivanja europske javnosti bila su da će Bayern još jednom do finala, ali je Guardiola doživio najteži udarac u dosadašnjoj karijeri. U polufinalu u Münchenu na Allianz Areni, poslije 1:0 za Reala u Madridu, došlo je do pravog potopa Bayerna – 0:4! 

Zanimljivo, Guardiola nije tražio alibi, priznao je svoju grešku koja se sastojala u tome da se po prvi put u trenerskoj karijeri opustio, jer poslije nego je i teoretski osiguran naslov prvaka, tri mjeseca prije kraja Bundeslige, dozvolio je igračima da ih obuzme zadovoljstvo.

Kad je Guardiola prije šest godina, poslije jedne sezone stažiranja u Barceloni B, preuzeo vođenje prve momčadi, odmah je postao trenerska senzacija. On je unaprijedio način igre poznat kao totalni nogomet (preteča Rinus Michels, pobornik Johan Cruijff). 

Barca je provodila pravi teror svojim načinom igre: beskrajnim posjedom lopte, uz opasku da su pritiskali, gušili protivnika i u malom prostoru Andreas Iniesta i drugi velemajstori, iznad svih Leo Messi, znali su stvarati breše u obrani i realizirati i najmanje prilike. I što je još važnije oni su obranu postavljali na način da čim bi izgubili loptu odmah su ulazili u oduzimanje.

Momčad s vrataromi deset veznih

Guardiola je dokazao svoju pragmatičnost u Bayernu u kojem nije robovao Barcinoj verziji „tiki-taka“ nadigravanja nego se na neki način prilagodio stanju duha u minhenskom klubu u kojem je odgovornost u igri na najvišoj razini. Još u Barceloni krenula je igra s „lažnim centarforom“, koji se od špica pretvara u veznog, zadatak mu je osloboditi prostor za upad drugih suigrača.

E, sada ne mogu odoljeti napasti da ne spomenem dva najveća naša trenera taktičara Tomislava Ivića i Stanka Poklepovića, točnije njihovih identičnih zamisli s Brankom Oblakom, upadali su bočni napadači Slaviša Žungul i Ivica Šurjak, odnosno Florinom Cernatom (glasovita „pirja“) koji glumio centarfora pa se povlačio da bi u vršak napada stigli Senijad Ibričić i Marin Tomasov.

Vodeći britanski analitičar Jonathan Wilson predviđa da je Guardiola na tragu kompozicije momčad s vratarom i deset veznih igrača. Takve postavke ne treba striktno shvatiti, jer će u sastavu biti napadača s karakteristikama manevarskih igrača (Leo Messi, Franck Ribery, Thomas Müller…). 

Redovito pratim La Domenicu sportivu u kojoj je kao analitičar Adriano Bacconi (za mene je bio otkriće još 2004., upoznao sam ga uoči utakmice Hrvatska – Njemačka 1:2 u Splitu), on to zna tako zorno prikazati, tako ogoli i predstavi raspored igrača, njihova kretanja, ponavljanja, zadatke da prosto moraš prihvatiti kako bez detaljnih proučavanja načina igre nema uspjeha. Tako Bacconi tvrdi da specijalnost igrača iščezava, ali ipak su neophodna barem dva, tri obrambena specijalista.

Velemajstori taktike svakako su i Ancelotti i Mourinho. Njih dvojica su, s Realom, odnosno Interom i narušili „tika-taka“ superiornost Guardiolinih sastava. Izgleda sad jednostavno, ali je na terenu protiv kreatora kakvim su raspolagali Bayern, odnosno Barcelona, trebalo postaviti pravu protu igru, koja nije puki bunker kako se to čini na prvi pogled. Jest, mnogi su treneri pokušavali zaustaviti Barcu&Bayerna standardnim načinom, ono „staviš autobus igrača u kazneni prostor“ i čekaš neku priliku… 

Carlo i Jose ništa ne ostavljaju slučaju, oni kao i Pep sve pripremaju u svojem laboratoriju, vježbaju na treningu, stvaraju automatizme.

To kako rade u velikim klubovima apsolutno je nemoguće u Hajduku. Zato sam oduševljen Diegom Simeoneom čiji bi način rada, po meni, trebao biti ogled za splitsku momčad. Radi se o tome da Hajduka nema tako tehnički dotjeran igrački kadar da bi provodio pod svaku cijenu kombinatornu igru.

Nadahnuo je i Mandžukića

Simeone je sjeo na klupu Atletica dva dana prije Božića 2011., „Colchonerosi“ su bili deseti, eliminirani iz kupa od trećeligaša Albacetea, do tada su od 1996.promjenili 16 trenera. Najteže od svega, igrači su psihički bili kao poraženi, mentalno na dnu. Onda je došao Simeone i svojim pristupom, na bazi svojeg karaktera, preobrazio je momčad. Do kraja tog prvenstva Atletico je dogurao do petog mjesta, osvojio Europa League (u finalu protiv Atletica iz Bilbaoa 3:0) i Superkup UEFA (protiv Chelsea 4:1).

Bio je to savršeni impakt jednog trenera s igračima, koji su se brzo vratili iz letargije i postali prava sila. Ta eruptivnost najbolje se manifestirala u finalu kupa, na stadionu Santiago Bernabeu, kad je Atletico pobijedio Reala, poslije niza od 25 poraza u prošlih 14 godina.

Moj prijatelj Toni Adamić, dizajner europske klase, s kojim volim raspravljato o balunu, osigurao mi je biografiju Simeonea, pod naslovom „El Cholo: il mio metodo per vincere“ (moj metoda za pobjeđivanje). U jednom dahu sam je pročitao, Simeoneove aksiome pamtio, uvjerio se da su njegove metode riceta za Hajduka.

Radi se o tome da budžet Atletica jedna petina proračuna Reala i Barcelone, ali je Simeone u dvije i po godine uspio svoj pobjednički mentalitet, koji ga je krasio i kao igrača, prenijeti na momčad. Jedno od njegovih načela je „igraj svaku utakmicu kao da ti je zadnja“, meni je drag princip „o naporu se ne pregovara“, kao i niz drugih pravila na kojima se temelji prava ratnička doktrina.

Atletico je posljednjih godina doživio metamorfozu: momčad je homogenizirana,svi se bore doslovno na rubu žutih kartona, obrana je hermetična, kontranapad ubojit. Uostalom, Mario Mandžukić, koji se svojim načinom nije uklapao u kalupe Guardiole, postao je idealan dio Simeonova stroja. 

U Bayernu je Mandžukić dokazao svoju klasu, potvrdio je reputaciju borbenog, snalažljivog, nezasitnog golgetera, ali ipak u neku ruku i neurednog u suradnji. No, takav Mandžukić, neumoran i silovit, pravi je element za Simeonovu momčad.

Mirotvorac Ancellotii ponizni Mourinho

Suprotno od Simeonovog kreda, u kojem je snaga, borba, volja u prvom planu, svoj stil ima Ancelotti. On je došao u Reala poslije Mourinha, Talijana su odmah prozvali „mirotvorac“, jer je u svlačionicu unio mir, pronašao je dobitnu taktiku kojom je razoružao Guardiolu i Bayerna. 

Ancelotti je sklon igri na sigurno, obrana je i kod njega temelj uspjeha, ali je baš u tom dvoboju s Bayernom pokazao i svoje skriveno lice, to da zna i riskirati. 

Naime, kad su svi očekivali „catenaccio“ nakon minimalne pobjede u Madridu (1:0) u polufinalu prošlog ciklusa Lige prvaka Ancelotti se nije zatvorio, u njegovu sastavu su se našli i Alonso, Modrić, Di Maria, Bale, Benzema i Ronaldo, suprostavio se Bayernu na odlučan način i došao do velike pobjede.

Pepove momčadi su u pravilu jake u manevru i pred protivničkim kaznenim prostorom, gdje je Carlettova squadra nadjačala Bayerna. U redu, Real je s dosta sreće osvojio „decimu“, desetu krunu prvaka Europe, protiv Atletica su došli do izjednačenja na 1:1, u produžetku i do visoke pobjede.

Jose Mourinho je također trener koji svoju momčad drži pod kontrolom, kod njega nema suvišnih lutanja u igri, rezultat mu je iznad interpretacije nogometa. Ipak, Mourinho priznaje:

- Bez pravih igrača, onih koji ponizno služe momčadi, mi treneri smo ništa. Perfektna momčad je ona u kojoj trener transformira igrače u savršeni sklop, ali isto tako igrači pomažu treneru da bude bolji. Jedno je imati na raspolaganju klasne igrače, drugo je, znatno više, kad ti pojedinci tvore momčad. A to je osnovni zadatak trenera.

Na kraju se može kazati da su Guardiola, Ancelotti i Mourinho, zahvaljujući velikoj moći svojih klubova, u stanju stvarati pobjedničke momčadi.

ZDRAVKO REIĆ

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/ratnik-simeone-nudi-pobjednicki-recept-i-hajduku-261319 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e6b2fa5b4d39e70ca18e91fc7bc972caa17cccd3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ratnik+Simeone+nudi+pobjedni%C4%8Dki+recept+i+Hajduku&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fratnik-simeone-nudi-pobjednicki-recept-i-hajduku-261319 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fratnik-simeone-nudi-pobjednicki-recept-i-hajduku-261319 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => NOVAC NIJE PRESUDAN Radi se o tome da je budžet Atletica jedna petina proračuna Reala i Barcelone, ali je Simeone u dvije i po godine uspio svoj pobjednički mentalitet, koji ga je krasio i kao igrača, prenijeti na momčad. Njegovo načelo ‘igraj svaku utakm [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EL CHOLO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Ratnik Simeone nudi pobjednički recept i Hajduku

Piše PSD.
26. siječnja 2015. - 22:04

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 18:39