StoryEditorOCM
DalmacijaALKA I GOSPA

U Viteškom alkarskom društvu počelo odbrojavanje

Piše PSD.
3. siječnja 2015. - 23:29
Među događajima koji će u Hrvatskoj obilježiti 2015. godinu bit će i sjećanje na slavnu sinjsku bitku iz kolovoza 1715. godine kroz 300. obljetnicu čudesne obrane Sinja i Sinjsku alku. Kada su u noći na četvrtak kazaljke na satu označile kraj 2014. i počele odbrojavati 2015. godinu, i u Viteškom alkarskom društvu Sinj počelo je odbrojavanje. Taj “alkarski sat”, koji će osim vitezovima u iščekivanju završne fešte u kolovozu metaforički odbrojavati gradu Sinju i franjevcima iz Svetišta Gospe Sinjske, zaustavljat će se radi obilježavanja događaja koji će biti uvertira, ali istovremeno i sastavni dio 300. sinjske alke koja će se pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora održati 9. kolovoza.

Prijateljstva i sukobi

O Sinjskoj alci kroz njenu 300-godišnju povijest isprepletali su se prijateljstva i sukobi, kontroverzije s najrazličitijim predznacima, ali nikada i nitko nije uspio dovesti u pitanje bit te sinjske viteške igre.

Utemeljene na stvarnom povijesnom događaju, ratnoj pobjedi pradjedova današnjih Sinjana i Cetinjana i njihovoj obrani slobode od mnogostruko brojnije, bolje naoružane i u vojničkom smislu organiziranije vojne sile Osmanlijskog Carstva.

U čast te pobjede sinjski vitezovi, svakako poticani i od vlasti Mletačke Republike pod čijim je skutima Sinj u to vrijeme bio, utemeljili su Alku. Svjesni svoje vojničke nemoći u odnosu na strašnu nadmoć Osmanlija, branitelji su ratnu pobjedu pripisali nadnaravnoj pomoći ostvarenoj po zagovoru Majke od Milosti pred čijom su slikom molili milost Svevišnjega, a koju su otada kao i potomci im do današnjih dana častili i časte kao Čudotvornu Gospu Sinjsku.

Od toga vremena Alka i Gospa postali su nerazdvojni identitet Sinjana i Cetinjana. Poštujući i uvažavajući promjene koje (do)nosi vrijeme, mijenjaju se i stanja i odnosi u Sinju i alkarskom kraju.

Jedna stvar se uzdignula iznad svih promjena, a može se svesti na činjenicu da danas žiteljom alkarskoga grada i kraja može postati svatko tko to želi neovisno o rasnoj, rodnoj, nacionalnoj, vjerskoj i inoj pripadnosti, ali se ne može smatrati i nazivati Sinjaninom ako ne voli Alku i ne štuje Gospu Sinjsku.

Jubilarnu Alku Viteško alkarsko društvo dočekuje u vlastitom domu, Alkarskim dvorima, u kojima se užurbano završava srce toga velebnog zdanja, Muzej Sinjske alke. Za organizaciju 300. alke i dovršetak izgradnje Muzeja Sinjske alke uprava VAD-a osnovala je posebni odbor u kojemu su čelnici VAD-a i gradova i općina alkarskog kraja na čelu s premijerom RH. Dio projekata u čast jubilarne Alke već je ostvaren, poput numizmatičkog zlatnog i srebrnog novca, znanstvenih istraživanja po europskim arhivima i drugog.

Od 20-ak projekata uz Muzej Sinjske alke važna će biti nabava novih tribina koje će na alkarskom trkalištu zamijeniti dosadašnje 45 godina stare i dotrajale.

Pod pokroviteljstvom HAZU u Zagrebu i Sinju održat će se znanstveni simpozij koji će tematski obuhvatiti Sinj i Cetinsku krajinu, Čudotvornu Gospu Sinjsku i Sinjsku alku. VAD u suradnji s HTV-om snima igrano-dokumentarni film o Alci, pripremaju se monografija Alke, leksikon Sinjske alke, alkarske filmske večeri, objava poštanske marke, izrada alkarskih suvenira, sjećanja na važne događaje i osobe iz povijesti Alke, fotoizložbi, dječjih likovnih, literarnih, glazbenih i fotouradaka i drugog.

Kulminacija u kolovozu

Kulminacija jubilarne alkarske fešte, kao jedne od najvažnijih nacionalnih manifestacija u ovoj godini, dogodit će se u prvoj dekadi kolovoza.

Najprije otvaranjem Muzeja Sinjske alke, potom svečanim skupom, a onda nakon Bare 7. kolovoza, Čoje dan poslije i na kraju jubilarnom, 300. alkom 9. kolovoza.

Grad Sinj te susjedni alkarski gradovi i općine kao i franjevački samostan Gospe Sinjske uz zajedničke s VAD-om, planiraju posebne projekte. Najvažniji vjerski dio slavlja dogodit će se 2016. godine.

Organizirat će se u spomen na 22. rujna 1716. kada je splitski nadbiskup Cupilli sliku Gospe Sinjske okrunio zlatnom krunom koju su u znak zahvale Majci od Milosti neposredno nakon obrane slobode dali izraditi branitelji Sinja. Sinjski franjevci planirali su da se u okviru toga slavlja posveti i zlatna krunica koja će se izraditi od zlata što su ga darovali Gospini štovatelji.

Tako bi rujansko slavlje 2016. godine bilo kruna ukupnog slavlja 300. obljetnice čudesne obrane Sinja.

toni paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:42