StoryEditorOCM
Dalmacijaprometne crne točke

Križanje Bilankuša stalna opasnost za život školaraca

Piše PSD.
2. kolovoza 2014. - 10:39

Neke solinske crne prometne točke mogle bi se uskoro napokon početi rješavati. Jedna od njih je i Ulica kneza Trpimira, odnosno dionica stare ceste za Klis, i to desnom stranom od raskrižja Bilankuša pa dvjesto metara prema predjelu Poljaci, gdje su pješaci svakodnevno u strahu kako sigurno prijeći cestu ili uz nju hodati.

Budući da tom stranom uopće nema nogostupa, a tegljači, cisterne, kamioni, autobusi i druga vozila jure većinom brzinom većom od dopuštene, ponekad, ne pretjerujući, i na milimetre od samih pješaka, stanovnici već dugo isčekuju spas.

Natječaj za projekt

Na inicijativu Grada Solina, njihovo je vodstvo s čelnicima Županijske uprave za ceste, pod ravnanjem Petra Škorića, a svi sa svojim stručnim suradnicima, obišlo teren, pa je tako ŽUC nakon toga zacrtao i dinamiku planiranih radova na županijskim i lokalnim cestama u Solinu, doznajemo od solinskoga gradonačelnika Blaženka Bobana.

Pozivni natječaj izrade projekta uređenja nogostupa širine 1 do 1,5 metara i izrada prometnog rješenja na toj dionici od Bilankuše je u tijeku, a uskoro se očekuje i početak radova kako bi do početka rujna, kada djeca krenu u školu, sve bilo gotovo, veli Boban. Također, radi sigurnosti na toj cesti postavljeni su i uspornici na predjelu Poljaci, ističe Boban.

Redovno održavanje

– Već dugo godina strahujemo za našu djecu kada idu u školu, jer drugoga puta nemaju, međutim opasnosti nisu pošteđene ni starije osobe, pogotovo ako si malo nestabilan i zapneš, brzo možeš pod kotače vozila – veli nam jedna gospođa iz susjedstva.

Radovi ŽUC-a na toj dionici procjenjuju se na oko 350 tisuća kuna. U planu je i izgradnja nogostupa u Ulici don Frane Bulića prema Svetome Kaju, na potezu od ulaza Gašpini do ulaza u Salonu, u dužini od oko 150 metara. Radovi vrijedni oko 200 tisuća kuna trebali bi uskoro početi, da bi do nove školske godine bili dovršeni, govori nam gradonačelnik.

Uređivat će se i županijska cesta od “Mercatora” do Mravinaca u dužini oko tri kilometra. U tijeku je pozivni natječaj za izradu prometnog eleborata zaštite pješaka, a zatim i radovi oko usporenja prometa i postavljanja signalizacije koji se planiraju dovršiti u kolovozu. Radovi bi stajali 80 tisuća kuna.

Za raskrižje Priko vode, odnosno križanje Matoševe i Petra Krešimira, planiran je projekt semaforizacije u iznosu od oko 60 tisuća kuna. U planu je da do 1. listopada bude izrađen projekt, a realizacija nakon Nove godine.

Sa 600 tisuća kuna Županijska uprava za ceste planira građevinski urediti, te potom postaviti i semafore na raskrižju Solinske i Ulice Marka Marulića, pokraj Inine benzinske postaje. Realizacija bi se trebala dogoditi nakon reguliranja s Hrvatskim cestama u rujnu ove godine ili veljači 2015. godine.

Radovi redovnog održavanja po suglasnosti naručitelja, poput popravaka rubnjaka i metalnih ograda kod Ine, spomenutog usporenja prometa na županijskoj cesti u predjelu Poljaci, postavljanje horizontalne signalizacije, postavljanje znakova STOP na pristupne ceste za županijske i lokalne ceste, sve ukupne vrijednosti 50 tisuća kuna, trebalo bi biti dovršeno do 15. kolovoza. Spomenuta ulaganja ŽUC-a ukupno bi iznosila nešto više od 1,3 milijuna kuna.

Mia Sesartić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:19