StoryEditorOCM
DalmacijaSITE LAŽNIH OBEĆANJA O ISPLATI ZAOSTALIH PLAĆA, PEDESETAK RADNICA ‘trimota’ PROSVJEDOM IZRAZILo OGORČENJE ODNOSOM DRŽAVE PREMA NJIMA

Prosvjed u Imotskom: 'Duguju nam sedam plaća, a naši kiosci rade i prodaju robu?'

Piše PSD.
5. rujna 2011. - 22:10
Pedesetak radnica posrnule imotske tvornice trikotaže “Trimot” mirnim prosvjedom, prelazeći nekoliko puta pješačkim prijelazom kod glavne pošte u Imotskom, izrazilo je svoje negodovanje i ogorčenje odnosom većinskog vlasnika - države Hrvatske, prema njima i “Trimotu”.

Radnice su se samoinicijativno okupile u krugu svoje, već godinu dana zatvorene tvornice, a onda organizirano krenule na petominutni prosvjed. Nekoliko minuta bio je obustavljen promet Ulicom Bruna Bušića, a radnicima su podršku sirenama automobila dali i vozači.

Neizdrživo stanje

- Ovo je već prešlo svaku mjeru. Kada već punu godinu dana država neće, kao većinski vlasnik, riješiti našu sudbinu, morali smo stvar preuzeti u svoje ruke i javnost obavijestiti da je stanje neizdrživo. Jednostavno nas lažu, mažu svim bojama, obećavaju šest, a sada već po nama i sedam i osam plaća.

Koga god pitate što će biti s nama, nitko ništa ne zna. Nadzorni odbor šuti, sindikat šuti, tek preko novina i radija načujemo nešto o našoj sudbini. Nitko od većinskog vlasnika nije došao, objasnio zašto je tvornica zatvorena godinu dana, zašto rade naši kiosci i prodaju robu, što je s rezultatima Uskokove istrage o financijskom poslovanju Trimota...

Zar mislite da mi živimo samo od zraka, naša djeca trebaju jesti, sada im i knjige trebamo kupiti, a odakle. Zadnjih tisuću kuna dobili smo za uskrsne blagdane, pa je li to sramota?

I dalje tvrdimo da smo mogli raditi i opstati, da imamo kvalitetne radnike, da imamo poslovne partnere, posebno u inozemstvu, gdje ide 95 posto naših proizvoda.

Nekome je smetao “Trimot”, netko ga je želio uništiti i u tome su uspjeli. A mi želimo znati tko i zašto, jer smo ga mi stvarali godinama. Mogli su nam reći da smo zatvoreni zato i zato, poslati nas na biro rada, dati nam radne knjižice, a neke od nas mogle su nešto i raditi i zaraditi.

Ovako, gdje god dođeš, svatko kaže “ne možemo vas primiti na crno, gdje vam je radna knjižica”. I sindikalni čelnici su nas razočarali, za koga se oni bore, pitamo se.

Zašto i danas ovdje nisu s radnicima pa da našu sudbinu zajedno podijelimo. Sindikalisti nisu došli Ovo je jedinstven zaključak s mirnog prosvjeda radnica “Trimota”, ogorčenih što se nitko iz Nadzornog odbora nije pojavio, što nitko od sindikalista nije došao u krug tvornice.

Ako im se ovaj tjedan ne isplate zaostale plaće, radnici Trimota ponovno najavljuju mirne prosvjede, a odlučili su i doći pred Uskokove urede u Split.

- Osobno nisam znao za taj prosvjed, jer me nitko kao predsjednika Nadzornog odbora nije izvijestio, samo znam da je donesena odluka o isplati zaostalih plaća, a potom da će “Trimot” po drugi put ići u stečaj. Mi smo učinili koliko smo mogli, ali odluka većinskog vlasnika je takva kakva je - riječi su Bore Jovića, predsjednika Nadzornog odbora “Trimota”.

- Ovaj skup nije organizirao sindikat, a ženama koje su me zvale i sudjelovale u prosvjedu odgovorio sam da će Vlada isplatiti ubrzo zaostale plaće, jer imam čvrsta jamstva resornih ministara, a daljnja sudbina “Trimota” u rukama je većinskog vlasnika - izjavio nam je voditelj ureda HUS-a u Splitu Jozo Marić.

Braco Ćosić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:18