Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Split

Objavljeno 25.03.2013. u 15:01

‘rat’ oko podmornice

Stjepan Lozo: Nećemo odustati od ‘Velebita’

Ravnatelj Pomorskog muzeja Stjepan Lozo uz ‘Velebit’ / FOTO: Duje Klarić / CROPIX
Ostaje li Hrvatski pomorski muzej u Splitu bez podmornice koja je trebala završiti u njegovu fundusu? Sudeći prema novim idejama iz Ministarstva obrane RH, to je sasvim izgledan scenarij.

Naime, splitski Pomorski muzej već godinu dana muku muči da dobije 80-tonsku podmornicu “Velebit” koja u vojnoj luci Lora trune pod vedrim nebom. Službene odgovore iz MORH-a ova je ugledna splitska institucija koja čuva stoljeća i stoljeća hrvatske pomorske tradicije, strpljivo iščekivala. Iz svih dosadašnjih razgovora na relaciji Pomorski muzej-Ministarstvo obrane, sve je ukazivalo da većih problema oko prepuštanja vrijednog eksponata - ne bi trebalo biti.

Neugodno iznenađenje

No, pokazat će se, uzalud bijaše radovanje. Naime, dolaskom novih ljudi na čelna mjesta u Vojni muzej Ministarstva obrane zapuhali su neki novi vjetrovi. Rečeni Vojni muzej još se od davne 1997. nalazi “u osnivanju”, te još uvijek nema svoju zgradu u koju bi se smjestili eksponati. Eksponati im, naime, godinama stoje po raznoraznim skladištima.

 - Po tom pitanju još ništa nije odlučeno. Trenutno se razmatra mogućnost prebacivanja podmornice u fundus Vojnog muzeja u osnivanju-očitovanje je iz Ministarstva obrane, gdje nam je pojašnjeno da je pokrenut proces osnivanja muzejske institucije (spomenuti Vojni muzej) i to zajedno s Ministarstvom kulture. Sad se izrađuje statut, trebamo pronaći adekvatan prostor u kojem bi bilo sjedište i stalni postav muzeja, a muzej bi se izdvojio iz MORH-a kao zasebna kulturno-znanstvena institucija - kažu u MORH-u. Stjepan Lozo, ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja, nije krio iznenađenje. 

- Ako podmornica završi u Zagrebu, bit će to veliki gubitak za naš muzej, jer smo taj izuzetno atraktivan eksponat željeli vidjeti u našem fundusu. Iz svih dosadašnjih pismenih i usmenih kontakata nije bilo pokazatelja da je nećemo dobiti. Tim više što se podmornica već nalazi u Splitu, a u Splitu je, uostalom, i građena - kaže nam ravnatelj Lozo. Premda se situacija oko “Velebita” planovima iz MORH-a odjednom zakomplicirala, u Pomorskom muzeju od podmornice ne odustaju. 

- Bez obzira što se prema novim prostornim planovima odustalo od preseljenja našeg muzeja iz tvrđave Gripe na lokaciju bliže moru, od “Velebita” ne odustajemo i držimo da još ima nade - mišljenja je ravnatelj HPM-a.

Kotromanoviću, pomozi

Diverzantska podmornica “Velebit” bila je trijumf hrvatske industrijske nauke 80-ih godina prošlog stoljeća. Podmornice iz ove klase, iz sastava 88. flotile JRM-a, plovile su uglavnom u akvatoriju srednjeg Jadrana, ali plovilo se i do Kornata, Iža, Dugog otoka, te zapadne obale Istre, sve do Limskog kanala. Uvježbavalo se tajno uplovljavanje u mnoge otočne potkope. 

Split i njegovo brodogradilište bili su kolijevka suvremenih podmornica u bivšoj državi. Danas Splitu ne dozvoljavaju da zadrži svoju jedinu sačuvanu podmornicu. Zagreb ionako već ima vrijednog “Mališana”, jednu od prvih poslijeratnih podmornica bivše Jugoslavije. Vrijeme je da ministar obrane Ante Kotromanović konačno kaže svoje.

DENIS KRNIĆ

Osobna iskaznica splitske podmornice

dužina: 21 m; širina 2,7 m; visina 4,4 m; kum broda: general Zvonimir Červenko


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: nepiswoman | Komentirano: 26. ožujak 2013. 9:15
@: brodar111, baš tako. uvik nam je netko drugi kriv...
Komentar od: brodar111 | Komentirano: 26. ožujak 2013. 8:51
Živija san u Zagrebu 8 godina i ovo šta govoriš o premlaćivanju su priče. Mi studenti smo znali često i provocirat. A i pitanje je kad i u Splitu bilo toliko purgera ka u Zagrebu nas dalmatinaca pitan te ja kako bi bilo sa premlaćivanjen.
Komentar od: brodar111 | Komentirano: 26. ožujak 2013. 8:49
@ferarri kakve veze ima Hajduk i nogometna reprezentacija s ovon podmornicom?? Propalo je i hrpa firmi u Zagrebu. Hrvatska je popljačkana i razorena, a ne samo Dalmacija. Vezano za podmornicu. Ona se 15 godina nalazi u SPLITU (DALMACIJA) i mi dalmatinci je nismo u stanju njanci opiturat i održavat a Zagreb nam je kriv. Daj stari fula si cili balun sa svojin komentarom